Forum

Gawędy o jedzeniu

dżem z czereśni

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-15 20:30:24

    planuję zrobić tak  -czereśnie / mam słodkie / zasypać cukrem - z pestkami w proporcji 1:1 i pogotować trochę , aż będę je mogła przetrzeć przez sito kopystką , potem gorące do słoików i hop - do góry dnem , dobrze sobie kalkuluję ?

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-15 22:35:04

    A nie można ich zblendowac?

  • Autor: pwyso Data: 2014-06-16 06:25:09

    z pestkami ciężko

  • Autor: Krzysia17 Data: 2014-06-16 07:27:26

    Nie robiłam dżemu z czereśni ale jadłam,nie smakowały mi były mdłe i bez smakowe. Natomiast czereśnie i czarne porzeczki to smak nieziemski, taki dżem robiłam sama z przepisu internetowego ala nie pamiętam którego i szczerze polecam.

  • Autor: as Data: 2014-06-16 22:01:27

    Jadłam dżem z czereśni i był pyszny i aromatyczny. Przepisu niestety nie podam bo nie pamiętam. 

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-17 14:22:28

    haha :)))

  • Autor: ulla* Data: 2014-06-16 08:20:35

    Jeśli przetwory z czereśni to takie są pyszne http://wielkiezarcie.com/recipe47624.html robiłam już kilka razy ..

  • Autor: 33lorelai Data: 2014-06-16 08:26:47

    Jeśli przetwory z czereśni to takie są
    pyszne http://wielkiezarcie.com/recipe47624.html robiłam już
    kilka razy ..

    zgadzam się-są świetne!sama zjadłam cały słoiczek;)-ale lepszy cukier z prawdziwą wanilią-bo ten wanilinowy zostawia lekki posmak goryczki

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-17 08:23:30

    Jeśli przetwory z czereśni to takie są
    pyszne http://wielkiezarcie.com/recipe47624.html robiłam już
    kilka razy ..

    wyszła mi płynna masa:((( jak to uratować ? dałam cukier, czereśnie nie drylowane , dusiłam dość długo , potem przetarłam przez sito i do słoików , ale nie zastygło :((( co z tym teraz zrobić ?

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-17 09:46:38

    Możesz jeszcze raz je podsmażyć,dodając żelfiksu  (ale nie cukru,bo już dodałaś.)

  • Autor: ulla* Data: 2014-06-17 10:58:12

    Dłużej smażyć,wyparuje...a kiedyś dosypałam paczkę galaretki a raz żelatyny wsypałam. 

  • Autor: 33lorelai Data: 2014-06-17 13:38:35

    ale one nie będą gęste-wychodzą takie czereśnie w syropie,dość aromatyczne,świetne do deserów,ciast,lodów-lub do pojedzenia tak sobie,a syrop do herbatki np....jeśli się oczekuje coś a'la dżem to nie ten przepis-chyba że tak jak napisała Ulla wsypać coś żelującego

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-17 14:10:52

    ale one nie będą gęste-wychodzą takie czereśnie w syropie,dość
    aromatyczne,świetne do deserów,ciast,lodów-lub do pojedzenia
    tak sobie,a syrop do herbatki np....jeśli się oczekuje coś a'la dżem to
    nie ten przepis-chyba że tak jak napisała Ulla wsypać coś żelującego

    zagotować od nowa , dać cukier żelujący -mam taki 2:1 , tego soku mam ok. 3 litry , dać 2 szt cukru ? i do słoików ?

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-17 14:27:14

    Iza,już pisałam.Nie dodawaj cukru żelującego,tylko sam żelfiks,bo Ci wyjdzie taka słodycz,że nie zjesz.cukier już dałaś.Cukier żelujący to mieszanka zwykłego cukru z żelfiksem.

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-17 14:34:28

    Iza,już pisałam.Nie dodawaj cukru żelującego,tylko sam żelfiks,bo Ci
    wyjdzie taka słodycz,że nie zjesz.cukier już dałaś.Cukier żelujący to
    mieszanka zwykłego cukru z żelfiksem.

    ok, ile tego żelfiksu dać na ok.3 litry?

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-17 14:43:56

    Iza,rzadko robię z żelfiksem,ale tam na każdym opakowaniu znajdziesz proporcje.Sprawdż w sklepie,przed zakupem.

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-17 14:49:06

    Iza,rzadko robię z żelfiksem,ale tam na każdym opakowaniu znajdziesz
    proporcje.Sprawdż w sklepie,przed zakupem.

    dobrze, tak zrobię , dzięki:)

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-17 15:25:56

    Iza,poczytaj jeszcze.Nie biorę odpowiedzialności za to,co podają różne żródła,ale powtarza się,że  taki jeden żelfiks jest przewidziany na ok 1 kg owoców.Następnie jest podana proporcja owoców do cukru,np 2:1,czyli 2 kg owoców,1 kg cukru,inaczej 1 kg owoców,pół kg cukru.Proporcja 3:1 oznacza,że dodamy mniej cukru.

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-17 15:39:55

    dobrze,cenna uwaga :) dzięki

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-17 19:59:48

    Iza,poczytaj jeszcze.Nie biorę odpowiedzialności za to,co podają
    różne żródła,ale powtarza się,że  taki jeden żelfiks
    jest przewidziany na ok 1 kg owoców.Następnie jest podana proporcja
    owoców do cukru,np 2:1,czyli 2 kg owoców,1 kg cukru,inaczej 1 kg
    owoców,pół kg cukru.Proporcja 3:1 oznacza,że dodamy mniej
    cukru.

    zrobiłam , zobaczę rano jak stężeje czy mam kompot czy dżem :)

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-17 20:28:01

    Też jestem ciekawa,jak Ci się udało.jakby i tym razem nie,to możesz póżńiej dodawać do niego jakąś galaretkę i zastudzić albo mieszać z jakimś gęstym dżemem.Czasem robiłam aronię z jabłkami,bez zagęstnika.była bardzo smaczna..No,a kompot z czereśni też smaczny.

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-18 21:17:44

    Iza,poczytaj jeszcze.Nie biorę odpowiedzialności za to,co
    podająróżne żródła,ale powtarza się,że  taki jeden
    żelfiksjest przewidziany na ok 1 kg owoców.Następnie jest podana
    proporcjaowoców do cukru,np 2:1,czyli 2 kg owoców,1 kg
    cukru,inaczej 1 kgowoców,pół kg cukru.Proporcja 3:1 oznacza,że
    dodamy mniejcukru. zrobiłam , zobaczę rano jak stężeje czy mam kompot czy
    dżem :)

    mam dżem :)))

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-19 06:52:04

    No to fajnie.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-18 21:22:46

    Dzisiaj ja zaczelam robic czeresnie i wyprobuje przpis, ciekawa jestem efektu :)))

  • Autor: ulla* Data: 2014-06-18 21:33:49

    Nie będziesz zawiedziona, potrafiliśmy zjadać po słoiczku "na głowę", pyszności! a tak to dodawałam do gofrów,naleśników, racuchów...itp....

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-18 21:58:32

    Mam nadzieje ze wyjdzie i bedzie pyszny :)))

  • Autor: ulla* Data: 2014-06-21 23:24:09

    I jak czereśnie wyszły? Dzisiaj już przekładałaś do słoiczków? Z jakiego gatunku czereśni robiłaś-te mocno czerwone czy z tych żółtych,jaśniejszych? Pytam,bo u mnie widzę różnicę,ze lepsze waniliowe wychodzą z tych czerwieńszych...choć i te żółte zjadliwe też są,bo w trakcie wkładania do słoiczków znikały w dziwnym tempie

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-22 08:46:11

    Ulla,dżem się udał.Patrz,wpis 22.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-22 10:51:19

    Czereśnie siedzą już w słoiczkach i czekaja na opisy, są pyszne, jeden słoiczek już zniknął :))) Robiłam z czereśni tych czerwieńszych :)))

    Do kiedy sa czeresnie? Chce jeszcze porobic ale po zakonczeniu roku szkolnego bo bede miec duuuuzo czasu :)))

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-22 11:50:17

    Oj,to ja żle wpisałam.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-22 20:02:44

    Nie szkodzi :)))

  • Autor: ulla* Data: 2014-06-22 22:31:04

    To fajnie,że smakują, oj,chyba czereśnie powoli się kończą,my mamy od znajomych tą jaśniejszą odmianę,to już ostatnie wiadra są,więc nie wiem,czy po tygodniu tym jeszcze będą,oby oby ...

    Dziś naładowałam słoiki - kompoty czereśniowe około 20 słoików plus te waniliowe 2 porcje.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-24 14:41:30

    Ja dzisiaj tez jade do kolezanki po czeresnie wiec bede miec zajecie :)))

  • Autor: mareczka Data: 2014-06-24 17:11:36

    U mnie (lubelskie) czereśnie się dopiero zaczynają. Odmiana Vega zerwana, w tym tygodniu mam nadzieję, że do skrzynek powędruje Poznańska i może troszkę Summita się zerwie. Za  dobry tydzień  Kordia a za 2-3 tygodnie Regina. Nie sądzę żeby czereśnia się skończyła przed 12 lipca ale im później to cena wyższa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu