Forum

Kuchenne porady

Sok z ciemnych winogram

  • Autor: Marrakesh Data: 2014-06-16 12:38:06

    Witajcie :)

    Mam dziwny problem, a historia wyglada tak: w tamtym roku robiłam sok z ciemnych winogron od koleżanki z działki, sok robiony w sokowniku, dodane odrobine kwasku cytrynowego i cukru do smaku, potem pasteryzowany w garnku z gorącą wodą w małych kubusiach. Na dnie każdej buteleczki jest coś dziwnego, wygląda jak takie ciemne kryształki (wyglądają jak kryształy solne, które się hoduje w domu) mają ostre końcówki i jak się potrząsa butelką to brzczą i dźwięk jest tak iszklisty.

    Macie pomysł co to moze być i dlaczego? Dodam, że moja mama zaobserwowała ten sam problem u siebie ale miałyśmy inny winogron, inną wode i różne sokowniki.

    Pozdrawiam M.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-16 13:18:19

    Z tego,co wyczytałam,są to wytrącone kryształki kwasu.Proces częsty i naturalny.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-06-16 16:44:51

    Tez to zaobserwowałam, dlatego zrezygnowałam z robienia przetworów z winogron

  • Autor: as Data: 2014-06-16 22:10:46

    Dużo razy robiłam sok z winogron i nigdy żadnych kryształków nie miałam. 

  • Autor: rs1107 Data: 2014-06-16 21:21:11

    A my mamy zgagę po soku z winogron (zwłaszcza mężasty), dlatego już nic podobnego nie robię. Za dużo drożdży!

  • Autor: Marrakesh Data: 2014-06-17 15:52:36

    Mi się pierwszy raz pojawiły i zastanawiam się dlaczego akurat teraz? A sok z winogron po prostu uwielbiam.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-06-18 06:46:45

    Bardzo często mam to w dżemie z winogron, w soku chyba niie, nie zwróciłam uwagi, może zależy to od ilości dodanego cukru? do soku nie daję go dużo.

  • Autor: Marrakesh Data: 2014-06-18 09:36:20

    W tej porcji soku było mało cukru. A dżemu jeszcze nie robiłam.

  • Autor: malbec Data: 2014-06-18 11:03:05

    U mnie często pojawiają się kryształki w galaretce z winogron. To kamień winny, można go odcedzić, jest nieszkodliwy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorowinian_potasu

  • Autor: Marrakesh Data: 2014-06-18 12:32:06

    A mi się wydawało że sok przepuszczony przez sokownik i potem zapasteryzowany nie jest juz "żywy" :)  cżłowiek się uczy przez całe życie.

    M.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-18 13:36:41

    Wo,dobrze,że wyraz "żywy" wzięłaś w cudzysłów,bo kwas wytrącany w postaci kryształków na pewno nie jest żywy.To reakcja chemiczna,jak w laboratorium.takie kryształki często nam sie odkładają w stawach,wtedy jest większy problem,niż w słoiku.

  • Autor: Jagoda B Data: 2014-06-19 07:58:49

    Witam !Oj widzę że nie tylko u mnie się robią takie ostre kryształki i dlatego zrezygnowałam z robienia soku z winogron bo tylko w soku z winogron mi się to pojawia natomiast w nalewce nie. Pozdrawiam.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-19 10:02:58

    Jagoda,nie ma powodu do obaw.Wystarczy przecedzić.Te kryształki w stawach są objawem chorób,a nie spożywania soku.Może tak niefortunnie zażartowałam.Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych,śmiało pij soki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu