Witam, bardzo ciekawa zagada, dziekuje za jej wstawienie. matematycznie sprawa jest dosc prosta. Jesli przez x oznaczymy nr butow, a y-rok urodzenia to otrzymamy: 100x+(2014-y), czyli dokladnie w liczbie tysiecy i setek nr butow, a w liczbie dziesiatek i jednosci nasz wiek. jednym slowem w matematyce cudow nie ma, pozdrawiam i zycze milego liczenia.
Zgadza się ... przetestowałam na mężu
.
Coś nie tak...mi wyszło, że numer buta jest większy od "posiadanych" przeze mnie lat
Uuuuu, nawet bardzo się nie zgadza. Lipa.
Mnie wyszło ! Co mieliście z matmy?
Smkoś Kochana ..! Ja w ramach wyższej matematyki przyjęłam hipotetycznie,ze masz stópkę nr.37 i .. wyszło wszystko jak trzeba
.
No to wyszło szydło z worka - jestem matematycznym matołkiem
Witam, bardzo ciekawa zagada, dziekuje za jej wstawienie. matematycznie sprawa jest dosc prosta. Jesli przez x oznaczymy nr butow, a y-rok urodzenia to otrzymamy: 100x+(2014-y), czyli dokladnie w liczbie tysiecy i setek nr butow, a w liczbie dziesiatek i jednosci nasz wiek. jednym slowem w matematyce cudow nie ma, pozdrawiam i zycze milego liczenia.
o to to własnie to :D wyjęte z ust ;D
fajna zabawa, mi również wyszedł prawidłowy wynik
Fajna ciekawostka i wynik wyszedł mi prawidłowy :)
Za drugim razem wyszło
Korepetycje wzięłaś?
Na to wychodzi
U mnie się zgadza
Trochę bardziej zaawansowane - mnożenie w pamięci dużych liczb.
Wyszło dokładnie. :))
Z lekkim uśmiechem na ustach :) wzięłam sobie ten kalkulator do rączki i .....cholera ! zgadza się :)
Mi też!!! :)
To ja mam już tyle lat?
As jeszcze coś masz takiego w kapeluszu prestidigatatorskim ? dawaj ! :) Ubawiłam się szczerze :)
Obecnie nie mam. Jak ktoś coś ma to niech wstawi. To znalazłam na facebooku.
Miłośnikom tego typu rozrywek polecam książki-"Lilavati" i, kontynuację.."Śladami Pitagorasa"