Forum

Kuchenne porady

Przepis na najzwyklejsze wafle ?

• Autor: kerpal Data: 2014-06-21 00:02:44

Witam, kupiłem urządzenie do robienia wafli (nie gofrów) i mam problem ze znalezieniem przepisu na najzwyklejsze wafle, takie jak sprzedają w sklepach. Jedyne co znajduje to milion przepisów na gofry, nawet pod słowem klucz "wafle". Doradźcie prosze coś, jak się takie wafle robi ?

• Autor: makaronka Data: 2014-06-21 07:23:20

Witam, kupiłem urządzenie do robienia wafli (nie gofrów) i mam
    problem ze znalezieniem przepisu na najzwyklejsze wafle, takie jak sprzedają
    w sklepach. Jedyne co znajduje to milion przepisów na gofry, nawet pod
    słowem klucz "wafle". Doradźcie prosze coś, jak się takie wafle robi?

Nie mój przepis,znaleziony w sieci ale może Ci się spodoba

Andruty

1 kg mąki,
    20 dag cukru,
    2 jaja,
    1 I mleka,
    1 łyżka stopionego masła.

Wymieszać składniki, następnie nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewnianym wałku.

• Autor: ewka63 Data: 2014-06-22 19:22:08

Kilka lat temu będąc nad morzem, poprosiłam panią w sklepie o andruty. Zrobiła zdziwioną minę i zapytała: co pani chce? Pokazałam palcem, a pani na to; aaaaa, to wafle są.

• Autor: morisek11 Data: 2014-06-21 07:23:24

Taki przepis znalazlam na forum cin cin.

Wafelki cukrowe na rurki lub wafelki do lodow

1 szklanka maki
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    1 lyzka rozpuszczonego masla
    2 lyzeczki ekstraktu z wanilii

Suche skladniki wymieszac w misce, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. To wszystko
    Na jeden wafelek potrzeba okolo 1/3 szklanki masy. Aha, jak lubicie wafelki bardziej chrupiace to trzeba dodac 2-3 lyzki widy wiecej - sa wtedy ciensze, a rurki wychodza bardzo chrupiace.

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-06-22 06:54:57

Najprościej to zobacz skład na opakowaniu oryginalnym w sklepie, albo nawet zadzwoń do producenta najlepiej prywatnego w celu spytania o proporcje.

• Autor: kerpal Data: 2014-07-05 17:13:02

Niestety, robie wg przepisów które podaliście i zawsze wychodzą gofry, nawet jak poleżą i stwardnieją to mają smak gofra...

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-07-06 04:39:28

Na pewno nie ma w nich jaj ani tłuszczy. Zobacz na składzie na opakowaniu wafli.

• Autor: kerpal Data: 2014-07-07 02:00:08

https://www.schlesier-welt.de/images/produkte/i22/2273-Wafle-Tortowe.jpg

maka, woda, olej, cukier waniliowy...

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-07-07 02:17:51

Właśnie o to mi chodziło. Tego oleju to na pewno bardzo mało jak i cukru wanilinowego i  jeszcze te środki spulchniające, ja bym stawiała na proszek do pieczenia. Musi go być odpowiednia ilość, Ale dojdziesz metodą prób i błędów. Pozdrawiam

• Autor: kerpal Data: 2014-07-07 03:13:09

A ciasto ma być lejące czy gęste ?

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-07-07 08:00:36

Według mnie raczej lejące i musi być odpowiednia temperatura pieczenia, bo one praktycznie białe wychodzą. A i są bardzo lekkie , bo puste w środku. Olej to raczej do tego,żeby nie przywierały do form. Ja bym dała jeszcze trochę soli.

• Autor: matani Data: 2014-07-07 10:05:49

Spróbuj tego https://www.youtube.com/watch?v=hRcGlQY4kOA Nie robiłam, ale Stephanie potrafi czynić cuda :) i mam do niej zaufanie

Przejdź do pełnej wersji serwisu