Witam, kupiłem urządzenie do robienia wafli (nie gofrów) i mam problem ze znalezieniem przepisu na najzwyklejsze wafle, takie jak sprzedają w sklepach. Jedyne co znajduje to milion przepisów na gofry, nawet pod słowem klucz "wafle". Doradźcie prosze coś, jak się takie wafle robi ?
Witam, kupiłem urządzenie do robienia wafli (nie gofrów) i mam problem ze znalezieniem przepisu na najzwyklejsze wafle, takie jak sprzedają w sklepach. Jedyne co znajduje to milion przepisów na gofry, nawet pod słowem klucz "wafle". Doradźcie prosze coś, jak się takie wafle robi?
Nie mój przepis,znaleziony w sieci ale może Ci się spodoba
Andruty
1 kg mąki, 20 dag cukru, 2 jaja, 1 I mleka, 1 łyżka stopionego masła.
Wymieszać składniki, następnie nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewnianym wałku.
Kilka lat temu będąc nad morzem, poprosiłam panią w sklepie o andruty. Zrobiła zdziwioną minę i zapytała: co pani chce? Pokazałam palcem, a pani na to; aaaaa, to wafle są.
Suche skladniki wymieszac w misce, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. To wszystko Na jeden wafelek potrzeba okolo 1/3 szklanki masy. Aha, jak lubicie wafelki bardziej chrupiace to trzeba dodac 2-3 lyzki widy wiecej - sa wtedy ciensze, a rurki wychodza bardzo chrupiace.
Właśnie o to mi chodziło. Tego oleju to na pewno bardzo mało jak i cukru wanilinowego i jeszcze te środki spulchniające, ja bym stawiała na proszek do pieczenia. Musi go być odpowiednia ilość, Ale dojdziesz metodą prób i błędów. Pozdrawiam
Według mnie raczej lejące i musi być odpowiednia temperatura pieczenia, bo one praktycznie białe wychodzą. A i są bardzo lekkie , bo puste w środku. Olej to raczej do tego,żeby nie przywierały do form. Ja bym dała jeszcze trochę soli.
Witam, kupiłem urządzenie do robienia wafli (nie gofrów) i mam problem ze znalezieniem przepisu na najzwyklejsze wafle, takie jak sprzedają w sklepach. Jedyne co znajduje to milion przepisów na gofry, nawet pod słowem klucz "wafle". Doradźcie prosze coś, jak się takie wafle robi ?
Witam, kupiłem urządzenie do robienia wafli (nie gofrów) i mam
problem ze znalezieniem przepisu na najzwyklejsze wafle, takie jak sprzedają
w sklepach. Jedyne co znajduje to milion przepisów na gofry, nawet pod
słowem klucz "wafle". Doradźcie prosze coś, jak się takie wafle robi?
Nie mój przepis,znaleziony w sieci ale może Ci się spodoba
Andruty1 kg mąki,
20 dag cukru,
2 jaja,
1 I mleka,
1 łyżka stopionego masła.
Wymieszać składniki, następnie nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewnianym wałku.
Kilka lat temu będąc nad morzem, poprosiłam panią w sklepie o andruty. Zrobiła zdziwioną minę i zapytała: co pani chce? Pokazałam palcem, a pani na to; aaaaa, to wafle są.
Taki przepis znalazlam na forum cin cin.
Wafelki cukrowe na rurki lub wafelki do lodow
1 szklanka maki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 lyzka rozpuszczonego masla
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
Suche skladniki wymieszac w misce, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. To wszystko
Na jeden wafelek potrzeba okolo 1/3 szklanki masy. Aha, jak lubicie wafelki bardziej chrupiace to trzeba dodac 2-3 lyzki widy wiecej - sa wtedy ciensze, a rurki wychodza bardzo chrupiace.
Najprościej to zobacz skład na opakowaniu oryginalnym w sklepie, albo nawet zadzwoń do producenta najlepiej prywatnego w celu spytania o proporcje.
Niestety, robie wg przepisów które podaliście i zawsze wychodzą gofry, nawet jak poleżą i stwardnieją to mają smak gofra...
Na pewno nie ma w nich jaj ani tłuszczy. Zobacz na składzie na opakowaniu wafli.
https://www.schlesier-welt.de/images/produkte/i22/2273-Wafle-Tortowe.jpg
maka, woda, olej, cukier waniliowy...
Właśnie o to mi chodziło. Tego oleju to na pewno bardzo mało jak i cukru wanilinowego i jeszcze te środki spulchniające, ja bym stawiała na proszek do pieczenia. Musi go być odpowiednia ilość, Ale dojdziesz metodą prób i błędów. Pozdrawiam
A ciasto ma być lejące czy gęste ?
Według mnie raczej lejące i musi być odpowiednia temperatura pieczenia, bo one praktycznie białe wychodzą. A i są bardzo lekkie , bo puste w środku. Olej to raczej do tego,żeby nie przywierały do form. Ja bym dała jeszcze trochę soli.
Spróbuj tego https://www.youtube.com/watch?v=hRcGlQY4kOA Nie robiłam, ale Stephanie potrafi czynić cuda :) i mam do niej zaufanie