Forum

Kuchenne porady

Dobra patelnia?

  • Autor: Slawa Data: 2014-06-25 16:30:33

    Chciałabym mieć dobrą patelnię. Proszę Was o radę; teflon, ceramika, granit? Jakiej firmy, bo kupiłam granitową "włoska" i po umyciu delikatnym gąbeczką złuszczyła się. Z góry dziękuję za porady.

  • Autor: AgaKa3 Data: 2014-06-25 17:17:22

    Miałam Tefala - wygieło mi się dno, mam trzy ceramiczne: z olusza za którą zapłaciłąm 100 zł - dobra jakościowo, jednak wolę włoskiej firmy Allufon (powłoka MONETA) - mam dwie - rewelacja!!! Obie patelnie różnią się tym że olusz już po miesiącu miał drobne ryski na powłoce, a alluflon po 2 latach.

  • Autor: madina99 Data: 2014-06-25 18:20:34

    Właśnie dziś kupiłam ceramiczną,bo taką najbardziej chciałam.Mam już ceramiczną o mniejszej średnicy z firmy MPM i jest w porządku.Teraz kupiłam z firmy Florina.Mam też grillową ceramiczną i też mi bardzo odpowiada.Jeśli chodzi o mnie to firma nie jest dla mnie kluczową sprawą.Dobra patelnia nie może być lekka a raczej ''trochę ważyć'',powinna mieć grube dno,które nie będzie się odkształcać i nienagrzewający się uchwyt.I jeszcze sposób użytkowania-kiedy skończysz smażyć na patelni nie zalewaj gorącej patelni  wodą aby odmiękła tylko pozwól jej wystygnąć i dopiero wtedy umyj lub nalej wody aby odmiękła.Jest to najczęstszy błąd w użytkowaniu patelni,powoduje,że pod wpływem różnicy temperatur patelnia się niszczy,jej powierzchnia grzewcza doznaje mikrourazów.

  • Autor: Smosia Data: 2014-06-27 09:30:40

    Parę miesięcy temu wymieniłam patelnie teflonowe na ceramiczne - ciężkie, z grubym dnem, do wielu kuchenek - z indukcyjnymi włącznie (ERNESTO z Lidla). Do teflonu już nie wrócę, z jednym wyjątkiem - patelnia do smażenia naleśników (TEFAL). Skusiły mnie też ceramiczne, lżejsze od tamtych, patelnie z Kauflandu (Ambition - z promocji, Boże N. 2013): mała i do grilowania, obie są najczęściej używanymi patelniami w kuchni. Smażenie i duszenie wymaga jedynie paru kropelek tłuszczu - nic nie przywiera, zmywanie to pestka, a smak mięsa i warzyw jest, wg mnie, o wiele lepszy. Szczerze polecam ceramikę.

  • Autor: bea39 Data: 2014-06-27 21:23:29

    Najlepsza patelnia to kuta przez cygańskich kowalów stalowa .Ma wszystkie pod sobą, ale teraz nie uświadczysz takiej :(

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-28 10:26:29

    Pewnie żelazna,nie stalowa.Są znowu w sprzedaży.Sama też się nad taką zastanawiam.

    Tu podaję przykład

    http://www.zkmgastro.pl/pl/o/Patelnia-kuta-z-zelaza--%C5%9Ar-280-x-50-h?gclid=CI-MytuSnL8CFc7MtAodb18ApQ

  • Autor: majolika Data: 2014-06-28 12:53:08

    Hehehe, też mam taką)) Ale rzadko używam. Ma wiele różnych patelni. Jednak najcześciej używam ceramicznej lub żeliwnej z powłoka z diamentowego teflonu. Świetna jest też emaliowana. Nie ma lepszej jajecznicy, niż z takiej patelni)). A ta cygańska jest rewelacyjna do duszenia.Bardzo ją cenie, bo w dzisiejszych czasach taka kuta ręcznie patelnia to unikat.

  • Autor: Zośka Data: 2014-06-27 22:02:29

    teflon tylko do naleśników, a resztę na żeliwnej i stalowej nierdzewnej. Ja ogoólnie zakochałam się w żeliwie i mam patelni kilka rozmiarów.  Gdy mam dodać coś kwaśnego, np sok z cytryny, wtedy używam stali nierdzewnej. Trzeba tylko temperatury, a tłuszczów ogólnie nie boję się.Nie używam tylko olejów roślinnych oprócz oliwy z oliwek i kokosowego.

  • Autor: matres Data: 2014-07-04 16:52:21

    Ja się ostatnimi czasy zakochałam w patelniach ceramicznych :)

    Kiedyś pichciłam na teflonowych, ale one to moze i do jajek się nadają, ale do innych rzeczy jakoś mi nie podchodziły.

    Osobiście zakupiłam sobie porządniejszy sprzęt Ballariniego (http://ballarinisklep.pl/produkty/patelnie-ceramiczne/) - ta najwieksza.

    Przy okazji kupiłam sobie patelnie grillową i to był strzał w 10, bo mięska i rybki wychodzą meega-smaczne!!

  • Autor: as Data: 2014-07-04 22:38:18

    Patelnię ceramiczna to mam grillową i nie lubię jej. 

  • Autor: zaneta1178 Data: 2014-07-08 16:26:40

    Też nie lubię ceramicznej, kupiłam bo modne, zdrowsze... Wolę jednak teflon, zwłaszcza do naleśników.

Przejdź do pełnej wersji serwisu