Ponieważ można znaleźć wiele opinii na temat orzechów, chciałabym Was zapytać - jak myślicie, które są najzdrowsze? i czy orzechy ziemne też można zaliczyć do zdrowych? (akurat te uwielbiam)
1orzechy wloskie, bo mam kilka drzewek, ale także mają świetny skład: omega 3i6, magnez, wit z gr B, E oraz melatonina. Ta ostatnia jest produkowanym również przez organizm ludzki antyutleniaczem, pełniącym ważną role w organizmie.Nie tylko reguluje sen, ale bierze udział w recyklingu glutationu, czyli chroni nasze DNA. Ilość z 7 orzechów chroni przed rakiem piersi. Dlaczego akurat tym, nie wiem, ale spotkałam się z tym w kilku publikacjach.
2.orzechy brazylijskie (2-3szt dziennie). Nie zawierają wielu witamin, ale selen jest ich wartością i 2 szt dziennie pokrywają zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ważny dla funkcji odpornościowych i prokreacyjnych.
3.migdały do wypieków, słodyczy, ale też do chrupania
4 okazyjnie nerkowce, pistacje, z rzadka fistaszki, laskowe
Ogólnie orzechy zawierają dużo wit E, NNKT omega 6 (co działa prozapalnie bez odpowiedniej podaży omega 3 ), błonnika i ...kwasu fitynowego.
KWAS FITYNOWY obecny w orzechach, ale także innych nasionach powoduje wiązanie atomów magnezu, cynku i wapnia, potrzebnych do wzrostu młodej roślinie. Dla nas jest ANTYODŻYWCZY i powoduje, że musimy dopłacić którymś z pierwiastków. Niektóre nasiona zawierają fitazę, enzym, który dezaktywuje kwas. Dobrze jest wymoczyć w zimnej wodzie porcję orzechów "na jutro" przez całą noc. Takie podejście spowoduje,że nie będziemy sięgać po więcej niż dozwolone. Osobiście moczę włoskie, migdały , pestki dyni i słonecznika, a wodę dostają kwiaty.
Ponieważ można znaleźć wiele opinii na temat orzechów, chciałabym Was zapytać - jak myślicie, które są najzdrowsze? i czy orzechy ziemne też można zaliczyć do zdrowych? (akurat te uwielbiam)
Orzechy ziemne to w zasadzie nie orzechy tylko fasola
Wszystkie orzechy są zdrowe, oczywiście jedzone z umiarem.
mogę powiedzieć jakie są moje preferencje
1orzechy wloskie, bo mam kilka drzewek, ale także mają świetny skład: omega 3i6, magnez, wit z gr B, E oraz melatonina. Ta ostatnia jest produkowanym również przez organizm ludzki antyutleniaczem, pełniącym ważną role w organizmie.Nie tylko reguluje sen, ale bierze udział w recyklingu glutationu, czyli chroni nasze DNA. Ilość z 7 orzechów chroni przed rakiem piersi. Dlaczego akurat tym, nie wiem, ale spotkałam się z tym w kilku publikacjach.
2.orzechy brazylijskie (2-3szt dziennie). Nie zawierają wielu witamin, ale selen jest ich wartością i 2 szt dziennie pokrywają zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ważny dla funkcji odpornościowych i prokreacyjnych.
3.migdały do wypieków, słodyczy, ale też do chrupania
4 okazyjnie nerkowce, pistacje, z rzadka fistaszki, laskowe
Ogólnie orzechy zawierają dużo wit E, NNKT omega 6 (co działa prozapalnie bez odpowiedniej podaży omega 3 ), błonnika i ...kwasu fitynowego.
KWAS FITYNOWY obecny w orzechach, ale także innych nasionach powoduje wiązanie atomów magnezu, cynku i wapnia, potrzebnych do wzrostu młodej roślinie. Dla nas jest ANTYODŻYWCZY i powoduje, że musimy dopłacić którymś z pierwiastków. Niektóre nasiona zawierają fitazę, enzym, który dezaktywuje kwas. Dobrze jest wymoczyć w zimnej wodzie porcję orzechów "na jutro" przez całą noc. Takie podejście spowoduje,że nie będziemy sięgać po więcej niż dozwolone. Osobiście moczę włoskie, migdały , pestki dyni i słonecznika, a wodę dostają kwiaty.
Dopisano 14-06-27 21:49:59:
tu wiele przekrojowych informacji na temat orzechów: http://www.tlustezycie.pl/2012/07/orzechowo.html
Zawsze mi mowiono, że orzechy włoskie, ale nie potrafie uzasadnic dlaczego.