Przepisy wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Surowka z jarmuzu ============
Skladniki: 30 dkg mlodego jarmuzu 15 dkg ogorka swiezego lub kwaszonego 15 dkg kwasnych jablek 10 dkg smietany sol, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo winny i zielony koper
Sposob wykonania: Mlode liscie jarmuzu starannie wymyc, odciac i odrzucic ogonki kisciowe i grube nerwy, liscie drobno poszatkowac. Ogorki i jablka umyc, obrac, zetrzec w paski na tarce do warzyw, skropic kwaskiem. Koper oplukac, posiekac. Wszystko polaczyc. Smietane doprawic sola i cukrem, razem wymieszac.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Surowka z jarmuzu mieszana ==================
Skladniki 25 dkg mlodego jarmuzu 15 dkg marchwi 5 dkg porow 10 dkg ogorka kwaszonego 10 dkg kwasnych jablek 1 lyzeczka musztardy 3 dkg oleju lub oliwy sol, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet winny
Sposob wykonania: Wszystkie warzywa umyc,oczyscic, rozdrobnic, lekko zakwasic. Musztarde rozetrzec, dodajac po trochu oleju, doprawic sola i cukrem, wymieszac z surowka.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Sposob wykonania Umyte starannie i obrane z ogonkow i grubych nerwow liscie jarmuzu wrzucic na wrzaca, osolona wode i na pol ugotowac. Odcedzic, grubo poszatkowac. Jaja umyc, ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i pokrajac w kostke. Cebule drobno pokrajac. Jablka umyc i zetrzec wraz z ogorkami na grubej tarce. Pomidory pokrajac w czastki. Wszystko polaczyc. lekko zakwasic. Smietane doprawic sola, cukrem, wymieszac z salata. Wylozyc na salaterke, posypac po wierzchu pokrajanymi jajkami.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z jablkami lub pomidorami ==========================
Sposob wykonania: Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, wlozyc do garnka, podlac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac tluszczu i soli, dusic do miekkosci. Pod koniec duszenia dodac umyte jablka starte w paski na tarce jarzynowej. Potrawe odparowac, posypac tarta bulka, doprawic sola i cukrem, zagotowac. Podawac posypujac zielona pietruszka drobno posiekana. Zamiast jablek mozna dodawac uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, stosujac wtedy do duszenia zamiast margaryny - slonine.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z marchwia ===============
Skladniki: 50 dkg jarmuzu 40 dkg marchwi 5 dkg wedzonej sloniny 5 dkg maki 1 szklanka mleka sol i cukier
Sposob wykonania: Oczyszczona i umyta marchew zetrzec na tarce jarzynowej, dodac troche tluszczu, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, lekko pocukrzyc i udusic. Jarmuz obgotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic, posiekac. Ze sloniny i maki sporzadzic biala zasmazke, rozprowadzic mlekiem, mieszajac zagotowac. Do sosu dodac jarmuz i marchew, doprawic sola, cukrem i mieszajac zagotowac.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Sposob wykonania: Oczyszczony i wymyty jarmuz poszatkowac. Warzywa korzeniowe umyc, oczyscic, oplukac, zetrzec na tarce jarzynowej, por pokrajac w plasterki, polaczyc z jarmuzem, dodac pokrojanego i stopionego boczku wedzonego, podlac wywarem z kosci i dusic pod przykryciem. Z maki i tluszczu sporzadzic zasmazke, polaczyc z potrawa, zagotowac i doprawic.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Budyn z jarmuzu ==============
Skladniki: 75 dkg jarmuzu sol 10 dkg bulki czzerstwej mleko do namozenia 5 dkg margaryny lub masla 4 jaja sol, cukier, czosnek tluszcz i tarta bulka do wysypania formy 5 dkg boczku wedzonego do polania
Sposob wykonania: Oczyszczony i umyty jarmuz obgotowac bez przykrycia we wrzacej, osolonej wodzie, az da sie rozetrzec w palcach,odcedzic, odcisnac. Bulke namoczyc w mleku. Forme budyniowa wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, nastwic wode do gotowania budyniu. Jarmuz posiekac lub zemlec wraz z odcisnieta bulka. Tluszcz rozetrzec w misce dodajac po 1 zoltku, polaczyc z bulka i jarmuzem, doprawic sola, cukrem /czosnkiem/. Starannie rozetrzec, ubic piane, wymieszac z masa. Mase budyniowa wylozyc do formy, wstawic do garnka z wrzaca woda, przykryc, gotowac okolo 3/4 godziny. Budyn wyjac na okragly polmisek, polac stopionym boczkiem wraz ze skwarkami. O ile nie ma formy budyniowej, przygotowana mase mozna wlozyc do garnka, wysmarowanego tluszczem i wysypanego tarta bulka, przykryc szczelnie pokrywka, garnek wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca woda, tak, aby woda siegala do wysokosci masy budyniowej w mniejszym naczyniu. Przykryc pokrywka i gotowac. Mase budyniowa mozna rowniez zapiekac w piekarniku w ogniotrwalym naczyniu lub w prodizu. Przed zapiekaniem nalezy ja posypac tartym serem i oblozyc kawalkami margaryny lub masla. Budyn lub zapiekanke mozna rowniez podawac z sosem np. pomidorowym.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Sposob wykonania: Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, obgotowac bez przykrycia we wrzacej wodzie, odcedzic, ostudzic, mocno odcisnac w woreczku lub sciereczce uprzednio sparzonej. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Cebule pokrajac w drobna kosteczke i zrumienic na tluszczu. Jarmuz, cebule, bulke zemlec w maszynce, dodac jaja, sol, pieprz i o ile masa jest zbyt wilgotna - 2 lyzki tartej bulki, starannie wyrobic. Formowac nieduze owalne lub okragle kotleciki, obtaczajac je w tartej bulce. Smazyc na rozgrzanym tluszczu rumieniac po obu stronach na jasnozloty kolor. Podawac, dekorujac galazkami pietruszki naciowej, plasterkami pomidorow lub z sosami: pomidorowym, grzybowym, chrzanowym.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Zupa z jarmuzu ==========
składniki: 25 dkg kosci lub miesa z koscia 25 dkg wloszczyzny bez kapusty 50 dkg jarmuzu 35 dkg ziemniakow 10 dkg smietany 2 dkg maki sol 1-2 zabki czosnku 1/4 l mleka
Sposob wykonania: Kosci lub mieso umyc, nastawic do gotowania. Warzywa umyc, oczyscic, oplukac, rozdrobnic, dodac do wywaru, posolic, gotowac do miekkosci. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic wywarem, dodac do zupy, zagotowac. Doprawic czosnkiem roztartym z sola. Przed podaniem polaczyc z mlekiem.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Zupa z jarmuzu przecierana ==================
Skladniki: 25 dkg kosci lub miesa z koscia 20 dkg wloszczyzny bez kapusty 50 dkg jarmuzu 50 dkg ziemniakow 4 dkg margaryny lub masla 3 dkg maki 10 dkg smietany sol, cukier 1/4 l mleka 20 dkg bulki na grzanki 2 dkg margaryny lub masla
Sposob wykonania: Kosci lub mieso umyc i nastawic do gotowania na wywar wraz z oczyszczona i umyta wloszczyzna. Jarmuz umyc, wyciac grube nerwy, obgotowac na wrzacej, osolonej wodzie (bez przykrycia). Wywar z kosci i wloszczyzny odcedzic. Na wywarze ugotowac umyte, obrane, oplukane i pokrajane w kostke ziemniaki i obgotowany, pokrajany jarmuz. Gdy warzywa beda miekkie przetrzec do wywaru. Dodac mleka, razem zagotowac. Z tluszczu i maki sporzadzic zasmazke, rozprowadzac zupa i amietana, razem zagotowac. Zupe doprawic sola i nieco cukrem. Mozna rowniez zamiast cukru dodac roztarty z sola czosnek. Zupe te mozna rowniez zaciagnac zoltkiem i podawac z grzankami z bulki lub z zielonym groszkiem.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz zasmazany ==============
Skladniki: 1 kg jarnuzu 5 dkg tluszczu 2 dkg cebuli 3 dkg maki 15 dkg smietany sol i czosnek
Sposob wykonania: Jarmuz oczyscic, wyciac zgrubialy srodkowy nerw, wymyc starannie, obgotowac w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzic, posiekac lub zemlec. Cebule drobno pokrajac, podsmazyc na bialo na tluszczu, zasmazyc z maka; rozprowadzic wywarem i smietana, mieszajac zagotowac. Polaczyc z jarmuzem, wymieszac, zagotowac, doprawic czosnkiem roztartym z sola. Podawac jako dodatek warzywny do wielu potraw z miesa, ryb i jaj. Podobnie jak szpinak doskonale smakuje z omletem.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z jajami lub kielbasa ============================
Skladniki: 1 kg jarmuzu 3 dkg tluszczu 3 dkg maki 1 1/2 szklanki mleka sol, cukier /czosnek/ 5 jaj lub 30 dkg kielbasy grubej 5 dkg tluszczu do smazenia zielona pietruszka lub szczypior
Sposob wykonania: Jarmuz przyzrzadzic jak w przepisie poprzednim, rozprowadzajac zasmazke zamiast smietana - mlekiem. Kielbase pokrajac w plastry, obsmazyc na tluszczu. Goracy jarmuz wylozyc na polmisek lub salaterke, oblozyc plastrami kielbasy lub sadzonymi jajkami, lub tez kladac na kazdy krazek kielbasy sadzone jajo, posypac drobno siekana zielenina. Podawac z ziemniakami, kasza, ryzem lub panierowanymi i smazonymi grzankami z bulki. Mozna rowniez przyrzadzony jarmuz ulozyc w naczyniu do zapiekania, uformowac otwory i w kazdy wbijac jajo, posolic, posypac tartym zoltym serem i wstawic do piekarnika do zapieczenia.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z kielbasa =================
Skladniki: 1 kg jarmuzu 6 dkg tluszczu 8 dkg cebuli 30 dkg kielbasy zwyczajnej lub serdelowej 3 dkg maki 1/2 dkg kminku sol, cukier /pieprz/ i kwasek cytrynowy
Sposob wykonania: Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, przykryc, zagotowac. Po zagotowaniu pokrywe odkryc i chwile tak gotowac, dodac kminek, sol, cukier /pieprz/. Cebule obrac, umyc, pokrajac w krazki. Z kielbasy sciagnac oslone, pokrajac w plastry, podsmazyc na czesci tluszczu wraz z cebula. Dodac do jarmuzu, razem dusic. Z reszty tluszczu i maki sporzadzic jasnozlota zasmazke, jarmuz lekko zakwasic, podprawic zasmazka i doprawic. Podawac z ziemniakami.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Sposob wykonania: Z maki, jaj, mleka przygotowac ciasto, posolic. Bulke pokrajac w plastry, skropic mlekiem. Laczyc bulke po dwa plastry, przekladajac je jarmuzem zasmazonym, maczac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r fragmęt wątku na forum
Z jarmużu można też zrobić czipsy, które są znakomitą przekąską, kruchą, lekką i idealnie zastępującą wszelkiego typu niezdrowe "chrupki". I taką przekąskę robi się, a raczej "suszy" błyskawicznie w ciągu 5-ciu minut. :)
Chipsy z jarmużu z chili i cytryną
Składniki:
- duży pęczek jarmużu
- 1/4 łyżeczki chili
-1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka oliwy
Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki o długości 2-3 cm. Wsypać liście do dużej miski. Jarmuż dokładnie wymieszać z chili, solą, skórką z cytryny i oliwą. Liście ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3-5 minut, aż będą chrupkie, ale nie spalone. Jeżeli wszystkie nie zmieściły się na jednej blasze, to w ten sam sposób upiec drugą turę liści. I jeszcze taka uwaga, że trzeba pilnować pieczenia jarmużu, bo bardzo szybko ciemniej i pali się. Gotowe czipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć idealną kruchość. Oczywiście można też zmieniać przyprawy i dodać swój ulubiony zestaw, jak również nie dodawać skórki z cytryny.
Chrupki z jarmużu w tempurze
Kawałki ziela moczyć w tempurze z mąki z ciecierzycy, wody i ulubionych przypraw, po czym smażyć na oleju kokosowym. Do pieczenia i smażenia najlepiej używać tłuszczów nierafinowanych do wysokich temperatur, takich jak, np. olej kokosowy, ryżowy, ewentualnie oliwy z oliwek.
Posadziłam w ogrodku i proszę napiszcie co z niego zrobić :)
Raz zrobiłam jak kapustę jako dodatek do drugiego dania. Drugi raz zmiksowałam jarmuż z mięsem cebulą i pieczarkami taki farsz do naleśników
U mnie jarmuż spełnia tylko rolę dekoracji na talerzach czy półmiskach.
taki wątek już był, można skorzystać z tamtych odpowiedzi
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=26427&post=26452
ogólnie można stosować zamiennie do szpinaku.
Drobno pokrojony wrzuciłam do zupy jarzynowej, zadziwiająco smaczny :-)
Przepisy wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Surowka z jarmuzu
============
Skladniki:
30 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg ogorka swiezego lub kwaszonego
15 dkg kwasnych jablek
10 dkg smietany
sol, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo winny i zielony koper
Sposob wykonania:
Mlode liscie jarmuzu starannie wymyc, odciac i odrzucic ogonki kisciowe i grube nerwy, liscie drobno poszatkowac. Ogorki i jablka umyc, obrac, zetrzec w paski na tarce do warzyw, skropic kwaskiem. Koper oplukac, posiekac. Wszystko polaczyc. Smietane doprawic sola i cukrem, razem wymieszac.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Surowka z jarmuzu mieszana
==================
Skladniki
25 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg marchwi
5 dkg porow
10 dkg ogorka kwaszonego
10 dkg kwasnych jablek
1 lyzeczka musztardy
3 dkg oleju lub oliwy
sol, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet winny
Sposob wykonania:
Wszystkie warzywa umyc,oczyscic, rozdrobnic, lekko zakwasic. Musztarde rozetrzec, dodajac po trochu oleju, doprawic sola i cukrem, wymieszac z surowka.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Salatka z jarmuzu
===========
składniki:
50 dkg jarmuzu
5 dkg cebuli
10 dkg ogorkow kwaszonych
10 dkg pomidorow
10 dkg jablek
10 dkg smietany
2 jajka
sol, cukier, sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny
Sposob wykonania
Umyte starannie i obrane z ogonkow i grubych nerwow liscie jarmuzu wrzucic na wrzaca, osolona wode i na pol ugotowac. Odcedzic, grubo poszatkowac. Jaja umyc, ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i pokrajac w kostke. Cebule drobno pokrajac. Jablka umyc i zetrzec wraz z ogorkami na grubej tarce. Pomidory pokrajac w czastki. Wszystko polaczyc. lekko zakwasic. Smietane doprawic sola, cukrem, wymieszac z salata. Wylozyc na salaterke, posypac po wierzchu pokrajanymi jajkami.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z jablkami lub pomidorami
==========================
Skladniki:
75 dkg jarmuzu
30 dkg kwasnych jablek lub pomidorow
5 dkg margaryny
2 dkg tartej bulki
sol, cukier i zielona pietruszka
Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, wlozyc do garnka, podlac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac tluszczu i soli, dusic do miekkosci. Pod koniec duszenia dodac umyte jablka starte w paski na tarce jarzynowej. Potrawe odparowac, posypac tarta bulka, doprawic sola i cukrem, zagotowac. Podawac posypujac zielona pietruszka drobno posiekana.
Zamiast jablek mozna dodawac uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, stosujac wtedy do duszenia zamiast margaryny - slonine.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z marchwia
===============
Skladniki:
50 dkg jarmuzu
40 dkg marchwi
5 dkg wedzonej sloniny
5 dkg maki
1 szklanka mleka
sol i cukier
Sposob wykonania:
Oczyszczona i umyta marchew zetrzec na tarce jarzynowej, dodac troche tluszczu, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, lekko pocukrzyc i udusic. Jarmuz obgotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic, posiekac. Ze sloniny i maki sporzadzic biala zasmazke, rozprowadzic mlekiem, mieszajac zagotowac. Do sosu dodac jarmuz i marchew, doprawic sola, cukrem i mieszajac zagotowac.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz mieszany
==============
skladniki:
50 dkg jarmuzu
20 dkg marchwi
10 dkg selera
5 dkg pietruszki
5 dkg porow
5 dkg wedzonego boczku
2 dkg maki
3 dkg tluszczu
sol, cukier, wywar
Sposob wykonania:
Oczyszczony i wymyty jarmuz poszatkowac. Warzywa korzeniowe umyc, oczyscic, oplukac, zetrzec na tarce jarzynowej, por pokrajac w plasterki, polaczyc z jarmuzem, dodac pokrojanego i stopionego boczku wedzonego, podlac wywarem z kosci i dusic pod przykryciem. Z maki i tluszczu sporzadzic zasmazke, polaczyc z potrawa, zagotowac i doprawic.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Budyn z jarmuzu
==============
Skladniki:
75 dkg jarmuzu
sol
10 dkg bulki czzerstwej
mleko do namozenia
5 dkg margaryny lub masla
4 jaja
sol, cukier, czosnek
tluszcz i tarta bulka do wysypania formy
5 dkg boczku wedzonego do polania
Sposob wykonania:
Oczyszczony i umyty jarmuz obgotowac bez przykrycia we wrzacej, osolonej wodzie, az da sie rozetrzec w palcach,odcedzic, odcisnac. Bulke namoczyc w mleku. Forme budyniowa wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, nastwic wode do gotowania budyniu. Jarmuz posiekac lub zemlec wraz z odcisnieta bulka.
Tluszcz rozetrzec w misce dodajac po 1 zoltku, polaczyc z bulka i jarmuzem, doprawic sola, cukrem /czosnkiem/. Starannie rozetrzec, ubic piane, wymieszac z masa. Mase budyniowa wylozyc do formy, wstawic do garnka z wrzaca woda, przykryc, gotowac okolo 3/4 godziny. Budyn wyjac na okragly polmisek, polac stopionym boczkiem wraz ze skwarkami. O ile nie ma formy budyniowej, przygotowana mase mozna wlozyc do garnka, wysmarowanego tluszczem i wysypanego tarta bulka, przykryc szczelnie pokrywka, garnek wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca woda, tak, aby woda siegala do wysokosci masy budyniowej w mniejszym naczyniu. Przykryc pokrywka i gotowac. Mase budyniowa mozna rowniez zapiekac w piekarniku w ogniotrwalym naczyniu lub w prodizu. Przed zapiekaniem nalezy ja posypac tartym serem i oblozyc kawalkami margaryny lub masla.
Budyn lub zapiekanke mozna rowniez podawac z sosem np. pomidorowym.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Kotlety z jarmuzu
==============
Skladniki:
1,20 kg jarmuzu
10 dkg czerstwej bulki
1/2 szklanki mleka
3 dkg tluszczu
5 dkg cebuli
2 jaja
sol, pieprz
8 dkg tartej bulki
8-10 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka
Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, obgotowac bez przykrycia we wrzacej wodzie, odcedzic, ostudzic, mocno odcisnac w woreczku lub sciereczce uprzednio sparzonej. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Cebule pokrajac w drobna kosteczke i zrumienic na tluszczu. Jarmuz, cebule, bulke zemlec w maszynce, dodac jaja, sol, pieprz i o ile masa jest zbyt wilgotna - 2 lyzki tartej bulki, starannie wyrobic. Formowac nieduze owalne lub okragle kotleciki, obtaczajac je w tartej bulce. Smazyc na rozgrzanym tluszczu rumieniac po obu stronach na jasnozloty kolor. Podawac, dekorujac galazkami pietruszki naciowej, plasterkami pomidorow lub z sosami: pomidorowym, grzybowym, chrzanowym.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Zupa z jarmuzu
==========
składniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
25 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
35 dkg ziemniakow
10 dkg smietany
2 dkg maki
sol
1-2 zabki czosnku
1/4 l mleka
Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc, nastawic do gotowania. Warzywa umyc, oczyscic, oplukac, rozdrobnic, dodac do wywaru, posolic, gotowac do miekkosci. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic wywarem, dodac do zupy, zagotowac. Doprawic czosnkiem roztartym z sola. Przed podaniem polaczyc z mlekiem.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Zupa z jarmuzu przecierana
==================
Skladniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
20 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
50 dkg ziemniakow
4 dkg margaryny lub masla
3 dkg maki
10 dkg smietany
sol, cukier
1/4 l mleka
20 dkg bulki na grzanki
2 dkg margaryny lub masla
Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc i nastawic do gotowania na wywar wraz z oczyszczona i umyta wloszczyzna. Jarmuz umyc, wyciac grube nerwy, obgotowac na wrzacej, osolonej wodzie (bez przykrycia). Wywar z kosci i wloszczyzny odcedzic. Na wywarze ugotowac umyte, obrane, oplukane i pokrajane w kostke ziemniaki i obgotowany, pokrajany jarmuz. Gdy warzywa beda miekkie przetrzec do wywaru. Dodac mleka, razem zagotowac. Z tluszczu i maki sporzadzic zasmazke, rozprowadzac zupa i amietana, razem zagotowac. Zupe doprawic sola i nieco cukrem. Mozna rowniez zamiast cukru dodac roztarty z sola czosnek.
Zupe te mozna rowniez zaciagnac zoltkiem i podawac z grzankami z bulki lub z zielonym groszkiem.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz zasmazany
==============
Skladniki:
1 kg jarnuzu
5 dkg tluszczu
2 dkg cebuli
3 dkg maki
15 dkg smietany
sol i czosnek
Sposob wykonania:
Jarmuz oczyscic, wyciac zgrubialy srodkowy nerw, wymyc starannie, obgotowac w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzic, posiekac lub zemlec. Cebule drobno pokrajac, podsmazyc na bialo na tluszczu, zasmazyc z maka; rozprowadzic wywarem i smietana, mieszajac zagotowac. Polaczyc z jarmuzem, wymieszac, zagotowac, doprawic czosnkiem roztartym z sola. Podawac jako dodatek warzywny do wielu potraw z miesa, ryb i jaj. Podobnie jak szpinak doskonale smakuje z omletem.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z jajami lub kielbasa
============================
Skladniki:
1 kg jarmuzu
3 dkg tluszczu
3 dkg maki
1 1/2 szklanki mleka
sol, cukier /czosnek/
5 jaj lub 30 dkg kielbasy grubej
5 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka lub szczypior
Sposob wykonania:
Jarmuz przyzrzadzic jak w przepisie poprzednim, rozprowadzajac zasmazke zamiast smietana - mlekiem. Kielbase pokrajac w plastry, obsmazyc na tluszczu. Goracy jarmuz wylozyc na polmisek lub salaterke, oblozyc plastrami kielbasy lub sadzonymi jajkami, lub tez kladac na kazdy krazek kielbasy sadzone jajo, posypac drobno siekana zielenina. Podawac z ziemniakami, kasza, ryzem lub panierowanymi i smazonymi grzankami z bulki. Mozna rowniez przyrzadzony jarmuz ulozyc w naczyniu do zapiekania, uformowac otwory i w kazdy wbijac jajo, posolic, posypac tartym zoltym serem i wstawic do piekarnika do zapieczenia.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Jarmuz z kielbasa
=================
Skladniki:
1 kg jarmuzu
6 dkg tluszczu
8 dkg cebuli
30 dkg kielbasy zwyczajnej lub serdelowej
3 dkg maki
1/2 dkg kminku
sol, cukier /pieprz/ i kwasek cytrynowy
Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, przykryc, zagotowac. Po zagotowaniu pokrywe odkryc i chwile tak gotowac, dodac kminek, sol, cukier /pieprz/. Cebule obrac, umyc, pokrajac w krazki. Z kielbasy sciagnac oslone, pokrajac w plastry, podsmazyc na czesci tluszczu wraz z cebula. Dodac do jarmuzu, razem dusic. Z reszty tluszczu i maki sporzadzic jasnozlota zasmazke, jarmuz lekko zakwasic, podprawic zasmazka i doprawic. Podawac z ziemniakami.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
Opiekanki z jarmuzem
====================
zdjęcie autorskie by krista
Skladniki:
50 dkg zasmazonego jarmuzu
bulka paryska
25 dkg maki
2 jaja
1 szklanka mleka
15 dkg oleju
Sposob wykonania:
Z maki, jaj, mleka przygotowac ciasto, posolic. Bulke pokrajac w plastry, skropic mlekiem. Laczyc bulke po dwa plastry, przekladajac je jarmuzem zasmazonym, maczac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju.
wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r
fragmęt wątku na forum
Bardzo dziękuje :)
Z jarmużu można też zrobić czipsy, które są znakomitą przekąską, kruchą, lekką i idealnie zastępującą wszelkiego typu niezdrowe "chrupki". I taką przekąskę robi się, a raczej "suszy" błyskawicznie w ciągu 5-ciu minut. :)
Chipsy z jarmużu z chili i cytryną
Składniki:
- duży pęczek jarmużu
- 1/4 łyżeczki chili
-1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka oliwy
Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki o długości 2-3 cm. Wsypać liście do dużej miski. Jarmuż dokładnie wymieszać z chili, solą, skórką z cytryny i oliwą. Liście ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3-5 minut, aż będą chrupkie, ale nie spalone. Jeżeli wszystkie nie zmieściły się na jednej blasze, to w ten sam sposób upiec drugą turę liści. I jeszcze taka uwaga, że trzeba pilnować pieczenia jarmużu, bo bardzo szybko ciemniej i pali się. Gotowe czipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć idealną kruchość. Oczywiście można też zmieniać przyprawy i dodać swój ulubiony zestaw, jak również nie dodawać skórki z cytryny.
Chrupki z jarmużu w tempurze
Kawałki ziela moczyć w tempurze z mąki z ciecierzycy, wody i ulubionych przypraw, po czym smażyć na oleju kokosowym. Do pieczenia i smażenia najlepiej używać tłuszczów nierafinowanych do wysokich temperatur, takich jak, np. olej kokosowy, ryżowy, ewentualnie oliwy z oliwek.