Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Lektura na urlop

• Autor: neferet Data: 2014-07-07 22:39:20

Jeszcze tylko tydzień i... trochę laby. :) Jak znam życie i siebie będzie mnie ciągnęło do książek. Możecie polecić jakieś ciekawe książki?

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-07-07 22:44:31

Dobrze się czyta książki z serii  "Babie Lato"  Literatura obyczajowa, różnie pisarki . Ksiązki od których trudno się oderwać . 

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-07-07 22:44:32

Jeśli lubisz sensację to polecam kryminały Czubaja

• Autor: megi65 Data: 2014-07-07 22:49:46

Biblia : Księga Przysłów ( króla Salomona ) a jak wciągnie to możesz zerknać na następny rozdział Kaznodziei. Ponadczasowe rady i spostrzeżenia życiowe .

Upss Reniu przepraszam chciałam podczepić do neferet

• Autor: tefii Data: 2014-07-07 23:38:24

Jeśli lubisz sensacje to polecam książki Lee Childa, czyta się jednym tchem. 

Uwielbiam też książki Kena Folletta, również nie można usnąć do ostatniej strony i Dana Browna. Tych autorów przeczytałam wszystkie i wszystkie polecam.

• Autor: anrubi Data: 2014-07-08 08:11:03

Harlan Coben pisze bombowo, z pewnością Cię rozerwie ;)

Miłej laby :)

• Autor: powsinoga Data: 2014-07-08 08:21:18

ja też lubię Cobena, Jo Nesbo i jeszcze kilku skandynawskich pisarzy. Autorka nie sprecyzowała, o jaki rodzaj literatury jej chodzi.

• Autor: powsinoga Data: 2014-07-08 08:21:44

jaki rodzaj literatury Cię interesuje?

• Autor: neferet Data: 2014-07-08 11:08:19

Powsinoga ma rację - nie sprecyzowałam o co mi chodzi, ale... jestem tak wykończona, że momentami sama nie wiem. I wrzuciłam takie pytanie z myślą, że jak kilka osób powie, co lubi, to może coś wyłuskam dla siebie. Czytam bardzo różne rzeczy, w zależności od nastroju. O, to może o nastroju... Chyba potrzebowałabym czegoś ciepłego, spokojnego i uśmiechniętego (ale nie infantylnego). Żadnych dramatów i tragicznych zakończeń. Lubię literaturę kryminalną i sensacyjną (Cobena przeczytałam chyba wszystko, co jest dostępne na rynku), ale jeśli to będzie jakiś czarny kryminał typu Wallandera i reszty skandynawów, to chyba sama sobie strzelę w łeb - tak to jest na dziś. Chyba, że coś typu klasycznego. Ale tu, niestety, jestem wymagająca i nic ostatnio mnie nie zachwyciło... Poza tym - co tu dużo gadać - za dużo w ostatnim roku było wokół mnie śmierci - chciałabym coś z życia raczej.

Na razie przygotowałam sobie wywiad-rzekę Rigamonti z Dębskimi, coś o psychologii psów, o teologii miłości Ratzingera, Pawlikowskiej "W dżungli zdrowia" i Włodarczyk "Zapach truskawek". Jeszcze jakieś szkice chopinowskie, co zalegają na półce. W sumie przy złej pogodzie, to będzie na tydzień, a idę na 5 tygodni.

To tyle. Jak widać, zakręcona coś jestem i na maksa potrzebuję tego urlopu...

• Autor: powsinoga Data: 2014-07-08 15:29:20

zapomniałam o mojej ulubionej polskiej współczesnej pisarce - Skandynawowie są krok za nią - Katarzyna Bonda. Świetna "kryminalistka" :)

• Autor: Wróbelek Data: 2014-07-09 11:31:31

Carlos Ruiz Zafón

• Autor: majka253 Data: 2014-07-08 12:46:33

Ja właśnie czytam "Gosposię prawie do wszystkiego" Moniki Szwai, ale polecam wszystkie książki tej autorki.

• Autor: Gustka Data: 2014-07-08 13:56:44

Polecam książkę pt. "Kawalerowie Angeliny" Briana O'Reilly. Wczoraj skończyłam czytać. Ciepła, optymistyczna, dobrze napisana powieść obyczajowa, w której główną bohaterkę spotyka ogromne nieszczęście, a umiejętność gotowania pozwala jej zacząć wszystko od nowa. Uwaga, dużo opisów smakowitego gotowania, więc nie polecam osobom, które się akurat odchudzają! Bardzo fajnie się czyta. 

• Autor: zaneta1178 Data: 2014-07-08 15:43:55

Na początek urlopu polecam "Cztery umowy" Dona Miguela Ruiza, podniesie na duchu, da do myślenia...

• Autor: pralina Data: 2014-07-08 19:27:10

Z miłą chęcią polecę Ci "Garnitury w prążki". Jak lubisz lekką, wciągająca lekturę, to ta jest idealna.

Tak w skrócie to świetna opowieść o trzech dziewczynach - jedna nie ma uczuć, druga osobowości a trzecia jest uzależniona od kokainy i sexu. Nic je nie łączy, gdy nagle wszystkie trzy wylatują niesłusznie z pracy i zaczynają planować zemstę.

• Autor: grazka35 Data: 2014-07-08 20:21:00

Wszystkie książki K.Michalak czyta się łatwo,szybko i przyjemnie. "Alibi na szczęście "A.Ficner-Ogonowskiej i pozostałe 2 z trylogii też są fajne na lato. Albo książki M.Kordel -z serii "Malownicze " i wcześniejsze polecam z czystym sumieniem. Ostatnio też czytałam "Szeptucha" I. Menzel i muszę przyznać ,że podobała mi się , chociaż wcześniejsze jej ksiązki nie koniecznie, ale to może dlatego ,że o Podlasiu :-). Wspomniane wcześniej książki z serii "Babie lato' też lekkie ,szybko się czyta, optymistyczne bardzo. Chyba żle się podpięłam, miało być do autorki wątku :)

• Autor: dorcia700 Data: 2014-07-08 21:18:12

Wszystkie książki K.Michalak czyta się łatwo,szybko i przyjemnie. "Alibi
    na szczęście "A.Ficner-Ogonowskiej i pozostałe 2 z trylogii też są fajne
    na lato. Albo książki M.Kordel -z serii "Malownicze " i wcześniejsze
    polecam z czystym sumieniem. Ostatnio też czytałam "Szeptucha" I. Menzel i
    muszę przyznać ,że podobała mi się , chociaż wcześniejsze jej ksiązki
    nie koniecznie, ale to może dlatego ,że o Podlasiu :-). Wspomniane
    wcześniej książki z serii "Babie lato' też lekkie ,szybko się czyta,
    optymistyczne bardzo. Chyba żle się podpięłam, miało być do autorki
    wątku

grazka35 ma rację ,wszystkie książki A.Ficner-Ogonowskiej są super, ja przez tydzień przeczytałam Alibi na szczęście i 2 pozostałe części , polecam ją .Świetnie też pisze Liza Marklund, polecam ! :)

• Autor: grazka35 Data: 2014-07-08 20:30:45

Polecam jeszcze wszystkie książki M.Witkiewicz, K.Bulicz-Kasprzyk  jako wspaniała odskocznia od codziennych problemów. Z kryminałów najbardziej chyba lubię J.Deavera z jego niezwkłym detektywem Lincolnem Rhyme oraz Tess Gerritsen zwłaszcza z cyklu z Jane Rizzoli i Maurą Isles

• Autor: kasiadzida Data: 2014-07-08 23:30:56

Ostatnio przeczytałam książkę Katarzyny Grocholi: Houston, mamy problem. Polecam,jest napisana zabawie.Można pośmiać się.

• Autor: Hania3 Data: 2014-07-08 23:50:33

Czytam klasykę, to forma która się nie starzeje, zawsze potrafi zdumiewać czytelnika. Powieści pochłaniają mnie bez reszty. Czytam jednym tchem, wypiszę perełki , które zostają w pomięci. Poszukiwacze muszelek -Rosamunde Pilcher, Ukryte skarby - Nora Roberts, Skarby przeszłości - Nora Roberts, Tysiąc wspaniałych słońc i Chłopiec z latawcem - Hosseini Khaled, Zoja i Miłość silniejsza niż śmierć - Steel Danielle, Cień wiatru - Ruiz Zafon, Świetne kryminały prawnicze Klient, Ława przysięgłych, Firma, Wspólnik, Testament, Komora, Obrońca ulicy - Grisham John, 1 tom Medicus 2 tom Szaman - Gordon Noah, 1 tom Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet 2 tom Zamek z piasku, który runął 3 tom Dziewczyna, która igrała z ogniem -  Larsson Stieg, 1 tom Jeździec miedziany 2 tom Tatiana i Aleksander, Simons Paullina, Nie ponaglaj rzeki - James Conroyd. Wszystkie książki Singera Isaaca, poznajemy kulturę żydowską polecam Dwór 1 i 2 tom.  Wszystkie książki Folletta Kena ''Filary ziemi'' 

• Autor: grazka35 Data: 2014-07-09 07:53:04

O właśnie, zapomniałam o Medicusie. Przeczytałam wszystkie części, chociaż pierwsza najlepsza chyba jednak była. Jest jeszcze oprócz tych wymienionych "Medicus z Saragossy" i "Spadkobierczyni Medicusa" A może "Oczekiwana" i 'Księga miłości"K.Mcgowan, jeśli lubisz takie tematy lub F.Rivers  trylogię Znamię lwa?

• Autor: martuska094 Data: 2014-07-10 13:44:37

ja polecam "Kwiat pustyni" myślę że warto przeczytać.

• Autor: neferet Data: 2014-07-15 12:09:22

Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Spisałam sobie, co polecacie, kilka nawet już pożyczyłam z biblioteki. A teraz... Byle do piątku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu