Ile może stać zakwas na chleb zrobiony (świeży) bez dokarmiania??? Słyszałam że do 2 tygodni, prawda to?
Mój zakwas z mąki żytniej stoi czasami nawet do miesiąca w lodówce i jest w porządku, Co prawda potrzebuje trochę więcej wtedy czasu żeby się "rozbujać" ale potem normalnie wraca mu dawna moc:) Z tym, że ma już blisko dwa lata.
Z obserwacji moich zakwasów wynika, że 2 tygodnie to graniczna data dla zakwasu - ryzykowna czasem. Najlepiej sprawdza się jednak (w moim przypadku) regularne odświeżanie zakwasu co 7 dni, z ewentualnymi przesunięciami o 2 dni wte lub wewte.
Ile może stać zakwas na chleb zrobiony (świeży) bez dokarmiania???
Słyszałam że do 2 tygodni, prawda to?
tak to prawda ja swój czasem trzymam nawet ponad dwa tygodnie i chlebek wychodzi
Ile może stać zakwas na chleb zrobiony (świeży) bez
dokarmiania??? Słyszałam że do 2 tygodni, prawda to?
Mój zakwas z mąki żytniej stoi czasami nawet do miesiąca w lodówce i jest w porządku, Co prawda potrzebuje trochę więcej wtedy czasu żeby się "rozbujać" ale potem normalnie wraca mu dawna moc:) Z tym, że ma już blisko dwa lata.
Ja swój trzymałam dwa tygodnie i spokojnie potem piekłam, ale nigdy dłużej. Pszenno-żytni.
Czyli spokojnie mogę trzymać i głodzić przez 2 tygodnie????Dzięki za informację.
Z obserwacji moich zakwasów wynika, że 2 tygodnie to graniczna data dla zakwasu - ryzykowna czasem. Najlepiej sprawdza się jednak (w moim przypadku) regularne odświeżanie zakwasu co 7 dni, z ewentualnymi przesunięciami o 2 dni wte lub wewte.