Forum

Kuchenne porady

Zakwas w lodóce

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-07-08 07:36:08

    Ile może stać zakwas na chleb zrobiony (świeży)  bez dokarmiania???

    Słyszałam  że do 2 tygodni, prawda to?

  • Autor: agusia040675 Data: 2014-07-08 09:59:12

    tak to prawda ja swój czasem trzymam nawet ponad dwa tygodnie i chlebek wychodzi 

  • Autor: Alear Aavena Data: 2014-07-08 12:10:08

    Ile może stać zakwas na chleb zrobiony (świeży)  bez
    dokarmiania??? Słyszałam  że do 2 tygodni, prawda to?

    Mój zakwas z mąki żytniej stoi czasami nawet do miesiąca w lodówce i jest w porządku, Co prawda potrzebuje trochę więcej wtedy czasu żeby się "rozbujać" ale potem normalnie wraca mu dawna moc:) Z tym, że ma już blisko dwa lata.

     

  • Autor: neferet Data: 2014-07-08 12:16:16

    Ja swój trzymałam dwa tygodnie i spokojnie potem piekłam, ale nigdy dłużej. Pszenno-żytni.

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-07-08 18:18:49

    Czyli spokojnie mogę trzymać i głodzić przez 2 tygodnie????Dzięki za informację.

  • Autor: Wkn Data: 2014-07-13 22:25:44

    Z obserwacji moich zakwasów wynika, że 2 tygodnie to graniczna data dla zakwasu - ryzykowna czasem. Najlepiej sprawdza się jednak (w moim przypadku) regularne odświeżanie zakwasu co 7 dni, z ewentualnymi przesunięciami o 2 dni wte lub wewte.

Przejdź do pełnej wersji serwisu