Forum

Kuchenne porady

Dżem z wiśni

  • Autor: piszczalka Data: 2014-07-09 08:27:05

    Czytam i czytam jak go robić, w niektórych przepisach pisze aby przez 2 dni podgrzewać a w innym żeby tylko 30 min. W jednym aby wydrylowane zasypac cukrem i aby puściły sok w drugim zeby sok odlac. Pomożcie bo moje wisnie dzisiaj musza juz być zrobione.

  • Autor: ulcia76 Data: 2014-07-09 10:48:25

    Robiłam z żelfixem, bez żadnych ceregieli, szybko, nic nie odlewałam, nie mam na to czasu :-), mam z ubiegłego roku i nic im nie jest, możesz też tradycyjnie gotować aż odparuje do potrzebnej konsystencji, nastepnie cukier i do słoików ....miłej pracy :-)

  • Autor: megi65 Data: 2014-07-10 10:28:33

    Ja tam też żelfixu nie boję się .. a taki dżemik z galaretką i owocem rarytaśnie smakuje. Szkoda tak meczyć wiśnie w garze aby sok poszybował do nieba ..soku wiśniowego nie używam, sok jak najbardziej ale do ..nalewki .. ))

  • Autor: piszczalka Data: 2014-07-11 08:31:42

    Tez kupilam cukier zelujący i zrobilam dzemy, wisnie w syropie, soki, frużeline (choc tutaj nie wiem czy mozna przechowywac) no i maz oczywiscie zajal sie naleweczka.

    Teraz robie pare sokow z czarnej porzeczki, wspomnienie z dziecinstwa :)))

  • Autor: grazka35 Data: 2014-07-09 13:14:16

    Wiśnie trzeba wydrylować  przed gotowaniem, chyba,że będziesz przecierać przez sitko, po rozgotowaniu. Ja lubię kawałki owoców w dżemie i dlatego dryluję. Do spożycia na zimno(gofry, naleśniki, chleb) robię z żelfiksem, bo szybciej i mniej słodkie są. Jeśli mają być do ciasta to tym sposobem:http://wielkiezarcie.com/recipe23995.html

  • Autor: anusia_m Data: 2014-07-09 19:00:41

    W tym roku po raz pierwszy zrobiłam z pektyną. Czy będą się dobrze przechowywać, okaże się za kilka miesięcy.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-07-10 07:46:17

    Za rok podzielisz sie doswiadczeniem :)))

  • Autor: anusia_m Data: 2014-07-10 09:55:28

    Na pewno :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu