Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem. filet z kaczki w pomarańczach i rozmarynie, pyzy poznańskie i modra kapusta. Do popicia sok z owoców mieszanych (dla mnie piwo)
U mnie- z okazji pozbycia się chłopów z domu- coroczny sabat. Ja robię żarcie, dziewczyny- targają trunki i popitki (a nie- zrobiłam dla nich ajerkoniak).
-na przystawkę- mała porcja gziku z ziemniakami (bratowa nigdy nie jadła)
-naleśniki w czterech odsłonach- ze szpinakiem i serem feta, po meksykańsku, z farszem z białej kiełbasy (kasiuli) i po angielsku- z porami i szynką.
zupa jarzynowa z zacierką, bób z wody, karp pieczony pod serowo-szpinakową kołderką, wątróbka drobiowa z duszoną cebulą,surówka z kapusty kiszonej, lody, babka z polewą czekoladową
My pociągnęliśmy na szybko - makaron spaghetti z sosem śmietanowo szynkowym z dodatkiem zeszkolenej cebuli, całość zagęszczona żółtkiem - mniam - zdjęcia nie doczekał obiadek
Laska Ty naprawde tam mało jesz? A chudniesz czy po prostu wagę utrzymujesz? Jestem pełna podziwu dla zaparcia twojego przy tak cudnym i apetycznym pierwszym talerzu. A jak z głodem u ciebie nie czujesz?
Utrzymuję wagę w okolicach 46,5 - 47kg :) Mąż na diecie a ja robię za wsparcie. 1 talerz też mój. (100g kurczaka, pół ziemniaka, sałata i warzywa:) Owoce kocham, raz na 3 dni nawet pizzę zjem albo inne cudo z mąką. Głodu nie czuję, taki kubek to 300g owoców, syci porządnie, poza tym min 4 razy w tyg aerobiki i nic więcej. A mimo niewysokiej wagi nadal wyglądam dość okazale, bo ja niska baba jestem.
Twoja waga nie jest za duża, ale najwazniejsze abyś ty się dobrze czuła i nie popadla w obsesyjne odchudzanie i jakie podłe choróbsko. A dbanie o siebie typu aerobik i inne ćwiczenia to super sposób na życie. Faktycznie wtedy można nawet sobie z jedzeniem pozwolić i dupa nie rośnie. A ja to grubas jestem od urodzenia. Co schudne to euforia i efekt jojo mnie dopadnie. Ty twarda laska jesteś i nawet tłuszczyk się ciebie boi.
Leniwe pół na pół z ziemniaków i twarogu podane do wyboru: z brązowym cukrem, z cebulką na maśle lub z cebulką na maśle oprószone drobno startym serem grana padano :)
zupa kalafiorowa, ziemniaki,kurczak pieczony,bigos z cukinii,surówka z kapusty pekińskiej , ciasto maślankowe z malinami i woda mineralna ( marzył mi się kompot, ale nie zdążyłam )
Kurczak pieczony z warzywami ( ziemniaki, marchew, pomidorki, cukinie, papryka, cebula) z cytryną, czosnkiem i rozmarynem. Kubeczki owocowe na II danie.
Dzisiaj rodziciele pstrąga podali. Tato dodatkowo dwa koszyki grzybów, do obierania niestety, odpracować obiad trzeba hahaha. Ups fotek nie mogę dodać :(
Nie ma to jak wczasy u rodziców hihihi, mama kluseczki lane na rosołku pod nos podała,a tato golonkę słuszną na stół rąbnął. Nie mogę wstawić fotek, szkoda, bo obfotografowałam talerzyska mimo protestów i smiechów.
Makusiu droga, próbowałam w miarę moich możliwości , niestety, jestem chyba "nietechniczna". Tak bardzo chciałam się podzielić sądeckimi smakami na talerzu. Nawet imieninowy bukiet z ogrodu rodziców (taki pro-nature) do Ciebie nie dotarł, a tak się starałam uuuu. Sądecczyznę już pożegnałam, a w domu sprzęty mam opanowane, to i chyba fotki bede wstawiać ( hahahahaha jeżeli takowe będą )
A my chyba się mineliśmy w tym Dźwirzynie. :-) Szkoda, ze wcześniej niedałeś znać, to byśmy odpili jakieś dobre piwko, ale może jeszcze nic straconego :-)
Masz rację, wystarczy akurat być solenizantką. :-) A policzki wołowe, podawane są w takim lokalu w minimalnych ilościach, więc można się nimi tylko podelektować :-)
Myślę, że to nie jest skomplikowane danie. Ugotowany makaron i wymieszany z sosem borowikowym i uduszonymi razem policzkami wołowymi i posypane marynowanym zielonym pieprzem. Warto pokusić się o wykonanie , bo było smaczne. A jak chcesz spróbować takiego samego dania jakie ja jadłam, to przjedź tu nad morze do Dźwirzyna. Polecam, bo mają tu naprawdę wyśmienite potrawy. :-)
Lea2 bardzo dziękuję, za zaproszenie też. Co prawda trochę daleko (okolice Jeleniej Góory) ale zawsze można skoknąć na policzki, a co hihihihi. Zdradz w takim razie jeszcze nazwę knajpki, serwującą takie specjały. Pozdrawiam.
Ej,tam przepisik,Makusiu.Ja tak chałupniczo...najpierw obgotowałam odrobinkę wołowiny (no,może ze 200 gram) z przyprawami,czyli pieprz (dzisiaj kolorowy) ziarnisty,ziele angielskie i liść laurowy.Nie liczyłam,he,he.W międzyczasie przygotowałam żołądki indycze,czyli oczyszczone,pokrojone w plasterki,wrzuciłam do wywaru.Póżniej tak samo przygotowałam żołądki z kurczaka.Następnie,jak już mięso było dość miękkie, boczniaki,pokrojone w grubsze piórka( podsmażone z cebulą),Maggi (naturalna,czyli lubczyk) i na talerzu trochę z butelki,no i przyznam się,trochę Vegety,.Proporcja mięs przypadkowa-jakoś tak trochę ponad 1 kg żołądków indyczych i ok. pół kg z kurczaka.Reszta "na oko"Aha,jeszcze trochę gotowej przyprawy do flaków,ale bez niej tez bym sobie poradziła.
No i ledwo dycham z obżarstwa,ale nie zarzekam się,że nie będzie powtórki.
Ej,tam przepisik,Makusiu.Ja tak chałupniczo...najpierw obgotowałam odrobinkę wołowiny (no,może ze 200 gram) z przyprawami,czyli pieprz (dzisiaj kolorowy) ziarnisty,ziele angielskie i liść laurowy.Nie liczyłam,he,he.W międzyczasie przygotowałam żołądki indycze,czyli oczyszczone,pokrojone w plasterki,wrzuciłam do wywaru.Póżniej tak samo przygotowałam żołądki z kurczaka.Następnie,jak już mięso było dość miękkie, boczniaki,pokrojone w grubsze piórka( podsmażone z cebulą),Maggi (naturalna,czyli lubczyk) i na talerzu trochę z butelki,no i przyznam się,trochę Vegety,.Proporcja mięs przypadkowa-jakoś tak trochę ponad 1 kg żołądków indyczych i ok. pół kg z kurczaka.Reszta "na oko"Aha,jeszcze trochę gotowej przyprawy do flaków,ale bez niej tez bym sobie poradziła. No i ledwo dycham z obżarstwa,ale nie zarzekam się,że nie będzie powtórki.
Jak mogłam zapomnieć o warzywach-oczywiście,dałam wszystkie typowe,czyli marchew,pietruszka,seler,por.O lubczyku pisałam.
Pozazdrościłam i zrobiłam wczoraj (zanim w mojej słonecznej kuchni zrobiło się tropikalnie 37st) wielki gar przepysznych gołąbków. Nagroda za to to jest to że 2 - 3 dni nie będę nic gotować:
zupa pomidorowa z lanym ciastem, ziemniaki odsmażane na maśle, karkówka z piekarnika, pomidory i ogórki ze śmietana, kompot ze śliwek i ciasto maślankowe ze ,,, śliwkami
Ponieważ mieszkamy w bloku, a naszła nas ochota na grilla, ,spakowaliśmy z mężem tyłki w samochód i pojechaliśmy do parku leśnego przygotować obiad. Troszkę zjedliśmy na miejscu , resztę przywieźliśmy do domu.
Oj,chyba Ci "podprowadzę' ten przepis.Jeśli dobrze widzę,ułozyłaś top na plastrach pomidora.Ja chyba położę farsz na połówki pomidorów,najlepiej tych podłużnych,polnych.Może je lekko wydrążę?
Na 1 kg kapusty daję ok.1,5 do 2 dag soli,szatkuję kapustę ,zasypuję solą ,dodaję liść laurowy,ziele angielskie i koper ,trzymam chwilę w misce a potem wkładam i ugniatam albo do dużego słoja albo do glinianego garnka ...jak jest tak ciepło to kapusta szybko się ukisi...ukiszoną wkładam do mniejszych słoików i chwilę pasteryzuję :)
Dziś u nas kotlety mielone z łopatki, ziemniaki z koperkiem, surówka z pomidorów i ogórków, fasolka szparagowa z natką pietruszki i czosnkiem, duszona biała kapusta ;)
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem. filet z kaczki w pomarańczach i rozmarynie, pyzy poznańskie i modra kapusta. Do popicia sok z owoców mieszanych (dla mnie piwo)
łomatko tak z samego rana ślinotoku dostałam
U nas wczoraj sos kurkowy, polędwica wieprzowa, ziemniaczki i duszona kapusta
Dziś będą wyczekiwane od dawna placki ziemniaczane
Tez zrobie placki ziemniaczane ale w przyszlym tygodniu jak dzieci wroca bo corka uwielbia.
Wiem, ze tak się jada, ale nie wyobrazam sobie zjesc takie pyszne danie (mieso i kapusta) z takimi kluchami, jestem ziemniaczara wiec moze dlatego.
A takie kluchy to w podstawowce ostatnio raz jadlam z czekolada albo owocowym czyms :)))
U mnie- z okazji pozbycia się chłopów z domu- coroczny sabat. Ja robię żarcie, dziewczyny- targają trunki i popitki (a nie- zrobiłam dla nich ajerkoniak).
-na przystawkę- mała porcja gziku z ziemniakami (bratowa nigdy nie jadła)
-naleśniki w czterech odsłonach- ze szpinakiem i serem feta, po meksykańsku, z farszem z białej kiełbasy (kasiuli) i po angielsku- z porami i szynką.
- pomidorki z kopnięciem (tradycja-muszą być)
i sernik z jogurtów greckich. Będzie się działo
Izuś, a co to za jedzonko - pomidory z kopnięciem??
Jak ja lubie takie sabaty, też jestem ta od pichceniahttp://wielkiezarcie.com/recipe31983.html proszę
Renatko, bardzo dziekuję, niestety u mnie nie jest aktywny.
http://wielkiezarcie.com/recipe31983.html
Proszę Cię bardzo :)
Gluba666 a dziekuję Ci bardzo :)
Dziś zrobię pierogi ruskie
To samo mam w planach.
Zupa jarzynowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem i knedle serowe z jagodami polane śmietaną
Kapusniak ,mniam a na jutro żeberka, ziemniaczki ,buraczki
U mnie dzisiaj i kapusniak i zeberka :)))
U nas knedle ze śliwkami, ale się objedliśmy ;)
Wczoraj i dzisiaj kapusniak. Wczoraj na drugie było spagetti wg heiworth a dzisiaj zeberka w sosie własnym, ziemniaczki i mizeria.
Zupa koperkowa z makaronem, na drugie wczorajsze zeberka - taki sam zestaw :)))
Kalafioraowa i łazanki.
Bukiet z warzyw
Co tak chudo ?
W piątki jestem traktowany "specjalnie"...
Toż to przemoc!
Placki ziemniaczane
Buchty, czyki kluski na parze i pyszny sos jagodowy z własnoręcznie zebranych jagód. Pychota!
Golonka (goloneczka? bo maleńka...) indycza duszona w warzywach, 1/6 szklanki ryżu (to moje) i razowy makaron dla reszty. II danie jak zwykle: 300g kubek owoców różnych: brzoskwinie, banany, arbuz, ananas, winogrona, figi.
Dziś u nas placki ziemniaczane po zbójnicku, dla mnie z cukrem i kwaśną śmietaną ;)
zupa jarzynowa z zacierką, bób z wody, karp pieczony pod serowo-szpinakową kołderką, wątróbka drobiowa z duszoną cebulą,surówka z kapusty kiszonej, lody, babka z polewą czekoladową
My pociągnęliśmy na szybko - makaron spaghetti z sosem śmietanowo szynkowym z dodatkiem zeszkolenej cebuli, całość zagęszczona żółtkiem - mniam - zdjęcia nie doczekał obiadek
Pulpety w sosie,ziemniaki,buraczki na ciepło.
Kotleciki z kalafiora, jajek i cukinii, młode ziemniaki i sos koperkowy.
Dziś czestuję cannelloni z mielonym mięsem i warzywami, do tego sałata z sosem musztardowo miodowym z odrobiną czosnku ;)
Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, sałata z pomidorami i czerwoną cebulą, ziemniaki z wody i sos czosnkowy z jogurtu.
Dopisano 14-07-13 19:50:17:
i czyli mój kubeczek owocowy (po 1 na śniadanie, obiad i kolację)Laska Ty naprawde tam mało jesz? A chudniesz czy po prostu wagę utrzymujesz? Jestem pełna podziwu dla zaparcia twojego przy tak cudnym i apetycznym pierwszym talerzu. A jak z głodem u ciebie nie czujesz?
Utrzymuję wagę w okolicach 46,5 - 47kg :) Mąż na diecie a ja robię za wsparcie. 1 talerz też mój. (100g kurczaka, pół ziemniaka, sałata i warzywa:) Owoce kocham, raz na 3 dni nawet pizzę zjem albo inne cudo z mąką. Głodu nie czuję, taki kubek to 300g owoców, syci porządnie, poza tym min 4 razy w tyg aerobiki i nic więcej. A mimo niewysokiej wagi nadal wyglądam dość okazale, bo ja niska baba jestem.
Twoja waga nie jest za duża, ale najwazniejsze abyś ty się dobrze czuła i nie popadla w obsesyjne odchudzanie i jakie podłe choróbsko. A dbanie o siebie typu aerobik i inne ćwiczenia to super sposób na życie. Faktycznie wtedy można nawet sobie z jedzeniem pozwolić i dupa nie rośnie. A ja to grubas jestem od urodzenia. Co schudne to euforia i efekt jojo mnie dopadnie. Ty twarda laska jesteś i nawet tłuszczyk się ciebie boi.
Nie odchudzam się, nigdy w życiu nie byłam na diecie :) To czysta pazerność, ciuchów w moim rozmiarze sporo zostaje na wyprzedaży :D
Najlepsza jest motywacja, tu masz racje. Ciuch potrafi kobiete przekonac do wszystkiego.
Leniwe pół na pół z ziemniaków i twarogu podane do wyboru: z brązowym cukrem, z cebulką na maśle lub z cebulką na maśle oprószone drobno startym serem grana padano :)
Kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki z koperkiem,buraczki,fasolka szparagowa z bułką tartą.
Skończyło się rumakowanie- rycerze wrócili,buuu
Krupnik ryżowy i bigosik ze słodkiej kapusty z pieczywem.Kompot wiśniowy.
Sobota chińszczyzna i małosolne
Niedziela - rosół z makaronem, udka z kurczaka, fasolka szparagowa z wody, mizeria z octem (smak dzieciństwa) i ziemniaczki z koperkiem
wieczorem prażonki najwspanialsze bo na ognisku w kociołku.... i nawet super sie przypiekły
Barszcz czerwony na jarzynach owocowy kubek.
Zupa pomidorowa z makaronem,placki z cukinii z sosem czosnkowym.
Ja też chcę!
To zapraszam jeszcze jest i jedno i drugie!
Pomidorowa z ryżem i pierogi z truskawkami
To co?Wymiana-mniammm:)
Jasne
Dziś u nas pierogi...ruskie oraz z kapustą, mięsem i pieczarkami ;)
To ja ruskie poproszę ;)
Bardzo proszę Madziu-prosto z patelni ;)
Misia a to z młodych ziemniaków te pietożki?
Tak, tak z młodych .
Pyszotka, dziękować
OOO znowu ruskie przyszły... i to cały dywizjon SUPER WYGLĄDA i pewnie też tak smakuje
Ależ masowa produkcja, mniam... smakowitości
Bogusiu nie tak dużo tylko 88, a bywało czasem i po ponad 300 jak robiłam na zapas do zamrażarki ;)
No to jak będą plany na te "czszysta", to chętnie przyjmę nadwyżkę
Hahaha nie ma sprawy ;)
barszcz biały...
Szynka duszona w pikantnym sosie, ziemniaki, fasolka szparagowa z masełkiem i tartą bułką. Do popicia piwo.
Zupa pomidorowa z makaronem
Dziś u nas ciąg dalszy pierogów :)
Dopisano 14-07-15 15:16:00:
Dla chętnych fasolka szparagowa z natką pietruszki i czosnkiem ;)Dziś u nas ciąg dalszy pierogów :)Dopisano 14-07-15 15:16:00:Dla
chętnych fasolka szparagowa z natką pietruszki i czosnkiem ;)
uwielbiam taką fasolke....moge jeść i jeść
Wczoraj lane kluski na rosole, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i mizeria.
Dzisiaj pomidorowa z makaronem, na drugie pulpety z szynki w sosie wlasnym, buraczki i ziemniaki z koperkiem.
Filet z kurczaka zapiekany pod marchewką,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Krupnik, na drugie kotlety mielone ziemniaki z koperkiem i buraczki.
Zupa szczawiowa,leczo z pulpecikami.
Ziemniaki ,surówka z kapusty,jabłka i marchewki,dorsz smażony panierowany podany osobno lub z sosem do ryb od Uretana ,na deser owoce ....
Leczo z pulpecikami :)
zupa kalafiorowa, ziemniaki,kurczak pieczony,bigos z cukinii,surówka z kapusty pekińskiej , ciasto maślankowe z malinami i woda mineralna ( marzył mi się kompot, ale nie zdążyłam )
Kurczak pieczony z warzywami ( ziemniaki, marchew, pomidorki, cukinie, papryka, cebula) z cytryną, czosnkiem i rozmarynem. Kubeczki owocowe na II danie.
Rosół z domowym makaronem, kluski ziemniaczane z mięsem ( z rosołu rzecz jasna, z marchewką, cebulą itp.) Ja zamiast rosołu- owocowy kubek. :)
Barszcz ukraiński, na drugie- nuggetsy z kurczaka i mizeria. Kompot malinowo-wiśniowy.
Barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie spagetti
Dzisiaj rodziciele pstrąga podali. Tato dodatkowo dwa koszyki grzybów, do obierania niestety, odpracować obiad trzeba hahaha. Ups fotek nie mogę dodać :(
Zupa szczawiowa z jakiem i ryżem;)
Zrazy zawijane wołowe, ziemniaki, ogórki kiszone, zasmażane buraczki.
Czwartek: cd.lecza i dla chętnych kopytka.
Piątek: placki z cukinii z sosem czosnkowym.
Dzisiaj: kotlet schabowy,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
zupa szczawiowa z jajkiem, zupa owocowa ( wiśniowa ) z makaronem, krokiety z mięsem, naleśniki z serem, woda mineralna
Rosół z makaronem, na drugie grill (jeszcze nie wiem co bo dopiero do sklepu bede jechac :)))
Gołąbki i ziemniaki z koperkiem.
Dziś obiad nad wodą w smażalni ryb...
Fasolka po bretońsku
Kiełbaska przysmażana,sos czosnkowy,ziemniaki z koperkiem,mizeria fasolka z bułka tartą.
Nie ma to jak wczasy u rodziców hihihi, mama kluseczki lane na rosołku pod nos podała,a tato golonkę słuszną na stół rąbnął.
Nie mogę wstawić fotek, szkoda, bo obfotografowałam talerzyska mimo protestów i smiechów.
Nie ma to jak wczasy u rodziców hihihi, mama kluseczki lane na rosołku
Próbuj Patryciu, powinny wejść :)pod nos podała,a tato golonkę słuszną na stół rąbnął. Nie
mogę wstawić fotek, szkoda, bo obfotografowałam talerzyska mimo
protestów i smiechów.
Makusiu droga, próbowałam w miarę moich możliwości , niestety, jestem chyba "nietechniczna". Tak bardzo chciałam się podzielić sądeckimi smakami na talerzu. Nawet imieninowy bukiet z ogrodu rodziców (taki pro-nature) do Ciebie nie dotarł, a tak się starałam uuuu. Sądecczyznę już pożegnałam, a w domu sprzęty mam opanowane, to i chyba fotki bede wstawiać ( hahahahaha jeżeli takowe będą )
Czekam więc z niecierpliwością :)
Pikantny ryż i fasolka szparagowa.
Makaron z sosem od KOCIO ...
Cukinia Faszerowana i sałata z moim sosem vinegret....:)
bakłażany
Och, uwielbiam fakłażany!
Mix warzywny z ryżem i sosem czosnkowym.
Ruskie pierogi i pomidory w śmietanie
Ziemniaki od Kluko + jajo sadzone :)
Wykombinowane Kotlety z farszu do cukinii, Makaron zasmażany z zielonym pesto i Mizeria....:)
Gołąbki z sosem pomidorowym :)
Gołąbki za mną chodzą, oj chodzą! Smakowitości Kochana!!!
Karolinko, za nami też chodziły, od dłuższego czasu :)
Kalafiorowa z makaronem,kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki,buraczki.
Udka kurczacze w lekkim sosie cebulowym, miały być ziemniaki, był ryż z ogórkiem świeżym.
Risotto z krewetkami ...
Mmmm......:) Pycha!!!
makaron z patelni ... i sałata ze śmietaną
Bigosik warzywny :)
Zjadłabym :)
Kolejny raz piersi z kurczaka zapiekane na porach + cały stosik zielonej fasolki z marchewką :)
Pyszny obiadek :-) Bardzo lubię taki zestaw :-)
Zjadłabym :) Kolejny raz piersi z kurczaka zapiekane na porach + cały
stosik zielonej fasolki z marchewką :)
Jak się robi zieloną fasolkę z marchewką??
Cała filozofia w PW do Ciebie :)
Wczoraj kapusniak, na drugie ziemniaki, piersi kurczaka w sosie wlasnym i salata w smietanie.
Dzisiaj pomidorowa z ryzem lub makaronem do wyboru, na drugie leczo z chlebem a dla dzieci nalesniki z dzemem
Chłodnik pomidorowy z fetą.. Zakochałam się w nim!
Też go chyba zrobię, wygląda kusząco ;)
Koniecznie zrób! Smakuje wybornie, zwłaszcza w takie upały!:)
Wątróbka indycz, w sosie:)
Gulasz indyczy z rozmarynem i z pieczarkami :)
Dziś u nas kotlet schabowy, fasolka szparagowa z przesmażoną bułką, marchewka z groszkiem, ziemniaki z koperkiem ;)
Pyszności :)
Widzę że udało się wejść :)
Szynka w sosie,ziemniaki i sałatka z buraczków.
Ciąg dalszy chłodnika pomidorowego.. Tym razem bez fety, ale z jajkiem na twardo i koperkiem..
Dziś obiad w smażalni w porcie Dźwirzyno
To ja poproszę flądrę :)
Milion kalorii :) Surówka poza kadrem? :)
A my chyba się mineliśmy w tym Dźwirzynie. :-) Szkoda, ze wcześniej niedałeś znać, to byśmy odpili jakieś dobre piwko, ale może jeszcze nic straconego :-)
"Patatki" (kopytka wg Ryśki), sałatka z pieczonym kurczakiem i sosem miodowym, jajko w koszulce.
Niedzielny obiad nietypowy, taki dla 'ćwierć' sportsmenki :) - 3 łyżki płatków owsianych na mleku 1,5% z 2 suszonymi morelami, śliwkami, 1/2 banana, migdałami, pestkami słonecznika i łychą miodu lipowego :)
Ryż, jajko w koszulce, papryka duszona z cebulą. Kubeczek owocowy i nawet kawa mrożona metodą słoikową przygotowana. :)
Weekendowo ...
Zupa kalafiorowa ,ziemniaki przysmażone,pałki z kurczaka,mix sałat i ogórki małosolne + piwo :)...
Dziś ...
Wstążki z oliwą ,czosnkiem,pietruszką i ostrą papryką ...
Weekendowo: w sobotę obiad w restauracji: Policzki wołowe z borowikami z makaronem własnej produkcji tej restauracji i do tego Cosmopolitan :)
w niedzielę: Czerwony barszczyk z botwinką, domowe burgery z wołowiny :)
Sylka, wygląda na to, że nie trzeba być ministrem, żeby zajadać policzki wołowe :)
Masz rację, wystarczy akurat być solenizantką. :-) A policzki wołowe, podawane są w takim lokalu w minimalnych ilościach, więc można się nimi tylko podelektować :-)
Lea2, zdradz jak były zrobione, może odtworzymy co ???
Myślę, że to nie jest skomplikowane danie. Ugotowany makaron i wymieszany z sosem borowikowym i uduszonymi razem policzkami wołowymi i posypane marynowanym zielonym pieprzem. Warto pokusić się o wykonanie , bo było smaczne. A jak chcesz spróbować takiego samego dania jakie ja jadłam, to przjedź tu nad morze do Dźwirzyna. Polecam, bo mają tu naprawdę wyśmienite potrawy. :-)
Lea2 bardzo dziękuję, za zaproszenie też. Co prawda trochę daleko (okolice Jeleniej Góory) ale zawsze można skoknąć na policzki, a co hihihihi. Zdradz w takim razie jeszcze nazwę knajpki, serwującą takie specjały. Pozdrawiam.
Restauracja nazywa się "Mesa". Pozdrawiam :-)
Zanotowane, teraz szukam miotły i lecę, oj polecieć baaardzo chcę
To szukaj szybciutko., wiaterek jest, to szybciej dolecisz...:-) :-)
Gołąbki pieczone z sosem pomidorowym <3
Ziemniaki,fasolka płaska z bułką i masłem ,karczek x5...
Gyros z sosem czosnkowym wg.renatyz36,ziemniaki z koperkiem,sałata ze śmietaną.
Pełna rozpusta: flaczki na wołowym rosołku ( odgrzane - dar od mamy) i jagnięcina (dar od taty) z rozmarynem, cząbrem, czosnkiem i szalotką.
Idealna rozpusta :)
Makusiu, do idealnej brakuje jeszcze Twojego ciasta. Choćby okruszek i pełnia szczęścia
Sola z grzankami czosnkowymi, frytkami i ketchupem, surówka (smażalnia na promenadzie w Kołobrzegu)
Polędwiczka w ciemnym sosie (wg APM), kopytka i mizeria. Kompot wiśniowy.
Surowa kiełbasa uduszona w kapuście.
"uduszona" Ty morderca jesteś
Oj dziś od rana mam takie zapędy!!! :D
Dzisiaj makaronowo i wedle upodobań:)
Ziemniaki,karczek,kalafior i ogórki na ciepło od bytomianki :)
Cukinowo fasolkowy gulasz ;)
Oooo jakie cudo......!!! Aż w brzuchu zaburczało......
Dorsz smażony z frytkami + sos majonezowy..
Czyli nasz Bahusek nadal nad morzem wypoczywa ale jedzenie mniamniuśne... sama nad morzem jadam prawie wyłącznie rybki.
A dla mnie poproszę halibuta
To ja razem z Renata zasiade i halibuta wciagne ;)
A piffko gdzie się schowało?
Filet z kurczaka z warzywami,ryż,mizeria,sałatka z pomidorów,ogórka małosolnego i cebulki.
Jednogarnkowo w taką duchotę, kurczak zapiekany na ryżu i ogórki małosolne
Uwielbiamy
Gołąbki
Fasolka szparagowa , słodko kwaśna z ziemniakami i parówką ;)
Ooo dobre :) ...takie lubię :) ...muszę skorzystać z pomysłu :)
Papryka faszerowana kaszą,pieczarkami i mięsem mielonym z sosem pomidorowym ,dla drugich makaron razowy z białym serem,cebulą i kiełbasą ...
WOW ale zaszalalas :))) pysznie wygladaja papryki !
Ostatnio u nas bylo:
barszcz czerwony z ziemniakami
gołabki
kapusniak
kluski ziemniaczane gulasz i salatka z bialej kapusty
krupnik
grill: karczek kaszanka kielbaski i salatki
Dopisano 14-08-01 16:03:18:
Jeszcze zupa selerowa byla :)))Tym razem to Ty zaszalałaś ...ja myślę ,że Ty już spakowana na walizkach siedzisz ,a tu takie pyszności jeszcze wstawiasz :))))
Wczoraj resztki po środowym szaleństwie ogniskowo-grillowym. Dzisiaj spaghetti wg heiworth.
Placki z cukinii z dipem ziołowym.
Pyzy z mięsem , dobrze że nie ja musiałam je robić ;)
Mniammm moje ulubione :) Zostało jeszcze?
Mniammm moje ulubione :) Zostało jeszcze?
Tak, zamroziłam na "zaś" :)To rozmrażaj bo lecę !
Pulpety,ziemniaki,sałatka z buraczków.
"Niby flaczki" z żołądków indyka i kurczaka z boczniakami.Luuudzie,jakie to dobre.
Wierzę, przepisik można prosić ? :)
Ej,tam przepisik,Makusiu.Ja tak chałupniczo...najpierw obgotowałam odrobinkę wołowiny (no,może ze 200 gram) z przyprawami,czyli pieprz (dzisiaj kolorowy) ziarnisty,ziele angielskie i liść laurowy.Nie liczyłam,he,he.W międzyczasie przygotowałam żołądki indycze,czyli oczyszczone,pokrojone w plasterki,wrzuciłam do wywaru.Póżniej tak samo przygotowałam żołądki z kurczaka.Następnie,jak już mięso było dość miękkie, boczniaki,pokrojone w grubsze piórka( podsmażone z cebulą),Maggi (naturalna,czyli lubczyk) i na talerzu trochę z butelki,no i przyznam się,trochę Vegety,.Proporcja mięs przypadkowa-jakoś tak trochę ponad 1 kg żołądków indyczych i ok. pół kg z kurczaka.Reszta "na oko"Aha,jeszcze trochę gotowej przyprawy do flaków,ale bez niej tez bym sobie poradziła.
No i ledwo dycham z obżarstwa,ale nie zarzekam się,że nie będzie powtórki.
Ej,tam przepisik,Makusiu.Ja tak chałupniczo...najpierw obgotowałam
Jak mogłam zapomnieć o warzywach-oczywiście,dałam wszystkie typowe,czyli marchew,pietruszka,seler,por.O lubczyku pisałam.odrobinkę wołowiny (no,może ze 200 gram) z przyprawami,czyli pieprz
(dzisiaj kolorowy) ziarnisty,ziele angielskie i liść laurowy.Nie
liczyłam,he,he.W międzyczasie przygotowałam żołądki indycze,czyli
oczyszczone,pokrojone w plasterki,wrzuciłam do wywaru.Póżniej tak
samo przygotowałam żołądki z kurczaka.Następnie,jak już mięso było
dość miękkie, boczniaki,pokrojone w grubsze piórka( podsmażone z
cebulą),Maggi (naturalna,czyli lubczyk) i na talerzu trochę z butelki,no i
przyznam się,trochę Vegety,.Proporcja mięs przypadkowa-jakoś tak trochę
ponad 1 kg żołądków indyczych i ok. pół kg z kurczaka.Reszta
"na oko"Aha,jeszcze trochę gotowej przyprawy do flaków,ale bez niej
tez bym sobie poradziła. No i ledwo dycham z obżarstwa,ale nie zarzekam
się,że nie będzie powtórki.
Dziękuję Jolu, już czuję ten smak, mniam ;)
Wypróbuj,warto.Oj,było wielkie "mniam".
A dopiero miałam podpięte pod moim wpisem.Łoooj
No i była powtórka.Ale na tym koniec,bo pęknę.
Makaron razowy aglio olio peperoncino ;)-zrobiony wg Heiworth.
Pozazdrościłam i zrobiłam wczoraj (zanim w mojej słonecznej kuchni zrobiło się tropikalnie 37st) wielki gar przepysznych gołąbków. Nagroda za to to jest to że 2 - 3 dni nie będę nic gotować:
śniadanie - gołąbki so te
obiad - gołąbki z ziemniakami
kolacja - gołąbki z chlebem
Sprytnie to wykombinowałaś
Zupa krupnik na pęczaku,panierowany dorsz,ziemniaki,ogórki i pomidory ...
Kaczka pieczona nadziewana mięsem mielonym, ziemniaki z koperkiem, ogórki małosolne, kompot jabłkowo-śliwkowy :)
zupa pomidorowa z lanym ciastem, ziemniaki odsmażane na maśle, karkówka z piekarnika, pomidory i ogórki ze śmietana, kompot ze śliwek i ciasto maślankowe ze ,,, śliwkami
Schab shoute i żeberka.
Ponieważ mieszkamy w bloku, a naszła nas ochota na grilla, ,spakowaliśmy z mężem tyłki w samochód i pojechaliśmy do parku leśnego przygotować obiad. Troszkę zjedliśmy na miejscu , resztę przywieźliśmy do domu.
Dopisano 14-08-03 16:34:26:
Dopisano 14-08-03 16:35:10:
Dopisano 14-08-03 16:36:20:
Dopisano 14-08-03 16:37:27:
Ło matulu, ile pyszności :) Że też nie wiedziałam w którym parku :D
łomatko to był obiad dla dwojga?? czy robiłaś zapasy na cały tydzień
Nieee dla dwojga...w domu czekali wygłodzeni synowie i ich dziewczyny.Przyznam, że trochę za dużo tego było, ale nic się nie zmarnuje ;)
Zdradzisz jeszcze jak zrobiłaś te pomidorki? wyglądają prze smacznie
Starty ser żółty, czosnek, chili, trochę majonezu i jogurtu greckiego ,wszystko razem wymieszane i ułożone na plastrach pomidora.
Oj,chyba Ci "podprowadzę' ten przepis.Jeśli dobrze widzę,ułozyłaś top na plastrach pomidora.Ja chyba położę farsz na połówki pomidorów,najlepiej tych podłużnych,polnych.Może je lekko wydrążę?
U nas zupa jarzynowa i kurczak panierowany z surówką .
Pomidor i jajko w koszulce, Młodzież razowy makaron z sosem bolońskim. Na deser lody.
pizza :) 8 osób na nia czeka, w tym 6 dzieci :D
Wczoraj ...
Krupnik,ziemniaki,ogórki,pomidory,kotlet schabowy zapieczony z pieczarkami i serem ...
Dziś ...
Sałata lodowa,kluski kładzione i schab z musztardą,boczkiem i jabłkiem od MAGDAITYLE ...
Heiworth, skaczę z talerza na talerz i nie wiem czego skubnąć , ale pyszności!!!!
Dzięki :)
Proponuję dzisiejszy talerz :)...zrobiłam z podwójnej porcji i jeszcze mi duużo zostało
Heiworth, skaczę z talerza na talerz i nie wiem czego skubnąć , ale
pyszności!!!!
Mam tak samo
Heiworth, mega apetyczne dania :)
Cholera, przeczytałam "Heiworth, moja apetyczna pani".
Ale fakt - ślina cieknie.
Dzisiaj skromny, ogródkowy obiad. Ziemniaki faszerowane.
Pyszności :)
U nas cukinia smażona i mizeria :)
Makusiu, u nas cukinię trafił szlak, biedna teściowa biadoli. Trzeba udać się na stragan, bo też "chodzi" za mną smażona.
Oj, nie dobrze. Ale ja też z kupną smażę ;)
O ja Cię!!! Pyyycha :)
No przecież powiadam, bierz szybko, bo zaraz ostatniego sama zeżrę
Zjedzone. Dziękuję :)
Pizza i wino :)
Schab od MAGDAITYLE,fasolka szparagowa i surówka z własnej,czerwonej kapusty kiszonej ...
Kiszona czerwona, ooo...muszę pomyśleć , brzmi ciekawie ;)
Makusiu,kisiłam wielokrotnie i polecam.
Masz może Jolu, jakiś sprawdzony przepis ?
Może podpowiem jak ja robię ?
Na 1 kg kapusty daję ok.1,5 do 2 dag soli,szatkuję kapustę ,zasypuję solą ,dodaję liść laurowy,ziele angielskie i koper ,trzymam chwilę w misce a potem wkładam i ugniatam albo do dużego słoja albo do glinianego garnka ...jak jest tak ciepło to kapusta szybko się ukisi...ukiszoną wkładam do mniejszych słoików i chwilę pasteryzuję :)
Czyli tak jak białą , dziękuję pięknie heiworth ;)
Dokładnie makusiu :)
A pasteryzacja jest po to by kapucha zmiękła?
Pasteryzuję chwilę,kilka minut ,żeby kapusta się nie zepsuła ,nie mam mocno chłodnego miejsca ,żeby ją tam spokojnie ukiszoną dać ...
To już wszystko jasne:)
Podudzia pieczone z kurczaka,frytki z piekarnika,mizeria.
Wątróbka cielęca z jabłkiem, cebulką i majerankiem.
łomatko jak ja uwielbiam wątróbkę cielęcą... niestety bardzo rzadko u nas można ją kupić
Renatko, to zapraszam. Tutaj też chyba nie można kupić, nawet nie wiem , bo ja dostaję Też uwielbiam, jest wyjątkowo delikatna a zarazem charakterna.
Rodzinka befsztyki z cebulką, ziemniaki, ja risotto z owocami morza, bo tylko ja lubię...
Udko gotowane,pieczarki duszone,kalafior z bułka tartą.
Mam blisko, zostało coś?
Zżarliśmy wszystko Ale jutro zapraszam tylko się nie spóźnij:)
Łeeeeeeeee.... jutro mam spaghetti z suszonymi pomidorami i brokułem, to chyba wy do mnie.
To ja młodą podeślę bo ona za spaghetti to by wszystko oddała:)
Zaklepuję!!! Ona zmywa!
To porozmawiam z nią bo to by było poza stałym dyżurem u mnie
Wczorajszy obiad: omlet
Wielki mielony kotlet, brązowy ryż, ogórki małosolne, sos kurkowy.
Gluba66, jak ja czekałam na te kurki....bardzo smakowicie to wszystko wygląda ( i mięcho jest ).
Mega - mięcho
Musaka ...
Dziś u nas kotlety mielone z łopatki, ziemniaki z koperkiem, surówka z pomidorów i ogórków, fasolka szparagowa z natką pietruszki i czosnkiem, duszona biała kapusta ;)
Ojejeje ile dodatków
Jakoś tak wyszło ;)
Galaretka z nóżek i ziemniaki zupa malinowa z lanymi kluskami
Langosze w wersji ziemniaczanej (moje ulubione) z czosnkiem i żółtym serem. ja skromniej... risotto z owocami morza.
Zdjątko :)
Dzisiaj dla jednych pyzy z mięsem, dla drugich kalafior i brokuły, najprawdopodobniej w panierce ;D
Wieprzowina duszona w cebuli, ziemniaki z koperkiem, ogórek małosolny :)
Kotlet schabowy,ziemniaki z koperkiem,fasolka,mizeria.
Dziś u nas pikantne risotto z kurczakiem i kolorową papryką ;)- porcja syna-którą zjadł przed pracą.
Zdjęcie można zjeść, tak apetycznie to wygląda
Dziękuję Bogusiu :)
Zapraszamy do nowego wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=673394&post=673394