Forum

Kuchenne porady

Garnek do pasteryzacji

• Autor: hira Data: 2014-07-12 17:51:07

czy używała któraś z Was garnka elektrycznego do pasteryzacji?

wiem, to taki "przydaś" ;-D, ale do mojego największego garnka wchodzi raptem 3 słoiki 1L, piekarnik mam bardzo kiepski i nie chcę w nim ryzykować

przetworów robię sporo, pasteryzacja zajmuje mi bardzo dużo czasu i miejsca na kuchence

kuchenkę mam elektryczną więc prądu też idzie sporo

dzięki za odpowiedzi

• Autor: jolka60 Data: 2014-07-13 09:11:24

Jeśli,jak piszesz,dużo wekujesz,polecam jak najbardziej.Kupiłam, w ubiegłym roku,w Lidlu i jestem bardzo zadowolona,mimo iż teraz robię mniej przetworów.Mo ma 27 litrów pojemności,dwa zegary-czasu i temperatury.Grzeje od 30 do 100 stopni.Po włożeniu słoików nastawia się odpowiednią temperaturę i długość pasteryzacji.Zegar zaczyna odmierzać czas od momentu,gdy woda osiągnie pożądana temperaturę.Tak więc wstawiasz słoiki i ...możesz zapomnieć o nich.Super sprawa.

• Autor: jolka60 Data: 2014-07-13 09:26:34

czy używała któraś z Was garnka elektrycznego do
    pasteryzacji? wiem, to taki "przydaś" ;-D, ale do mojego największego
    garnka wchodzi raptem 3 słoiki 1L, piekarnik mam bardzo kiepski i nie chcę w
    nim ryzykować przetworów robię sporo, pasteryzacja zajmuje mi bardzo
    dużo czasu i miejsca na kuchence kuchenkę mam elektryczną więc prądu
    też idzie sporo dzięki za odpowiedzi

Przypomniałam sobie,taka praktyczna rada.Jeśli słoiki wyciągam od razu po pasteryzacji,nastawiam na odpowiedni czas.Jeśli zostają w wodzie,nastawiam ze 3-4 minuty krócej,bo woda jeszcze jakiś czas trzyma temperaturę.W instrukcji są podane czasy dla różnych produktów,ale sama wypróbujesz.

• Autor: hira Data: 2014-07-14 07:15:49

modele które oglądałam w necie też mają 27L ;-D

w opisie jest że mieszczą 14 litrowych słoików.  Zastanawiam się, one stoją piętrowo? bo średnica 32cm to tak 7-8 słoików, mierzyłam w sklepie na zwykłym garnku z wkładką....

• Autor: jolka60 Data: 2014-07-14 09:41:59

Niby można pasteryzować piętrowo,ale nigdy tak nie robiłam.Pomimo tego i tak wydaje mi się że to inwestycja opłacalna,o wygodzie nie wspominając.Chyba że kupisz zwykły szeroki gar,ale też nie są tanie.

• Autor: hira Data: 2014-07-14 09:55:49

zwykły szeroki gar odpada..., patrzyłam w sklepie i ma średnicę 32cm, na moją kuchenkę wchodzi max 26 cm; kosztował 120 zł, ten elektryczny na allegro kosztuje 300zł

w zwykłym garnku trzeba pilnować bulgotania, dolewać co jakiś czas wody, nic nie mogę jednocześnie zrobić na kuchence więcej bo mam wielki parujący gar, nie mogę go przykryć, nie mogę ręką sięgnąć na dalsze palniki.

ostatnio jak miałam 26 litrowych słoików, to jednego dnia robiłam a na następny dzień pół dnia pasteryzowałam

• Autor: jolka60 Data: 2014-07-14 10:11:13

Mój jest taki

http://tugazetka.pl/lidl/2013.07.22.do.kuchni/11112,Urzadzenie,do,pasteryzacji

Już zapomniałam,ile za niego płaciłam,ale jednak powyżej 200 złotych.W NIemczech widziałam tańsze,poniżej 50 euro.Jeśli się zdecydujesz,kup z wyłącznikiem czasowym,bo są i bez niego.

• Autor: hira Data: 2014-07-14 10:24:50

a raz kozie śmierć....;-D

kupiłam na allegro, właśnie z wyłącznikiem czasowym

nie umiem linków wstawiać niestety

mam nadzieję ze jednak nie będę żałować

a tymczasem idę robić wiśnie, dziś kolejne 12kg na kompoty;-D

• Autor: jolka60 Data: 2014-07-14 10:29:12

Powodzenia i miłego użytkowania.

• Autor: jolka60 Data: 2014-08-01 10:25:26

Pewnie już przetestowałaś garnek.Jak go oceniasz?

• Autor: majolika Data: 2014-08-01 15:13:02

Jest takie jakieś ruskie ustrojstwo. Nie wiem, jak to się nazywa, nie mam tego, ale wielokrotnie widzialam na rosyjskich filmikach  nt przetworów. Oni gotują sloiki klasycznie a dopiero potem zakręcają taką jakby obręczą na rączce. To podobno rewelacja!W ogóle Rosjanie to mistrzowie w przydatnych "wynalazkach" domowych)) Kiedyś w pracy leci pani sprzatająca z krzykiem- pani, pani- jakiś pani wariat włozył do miski z praniem ładowarke do telefonu podłącząna do gniazdka z prądem. Rzuciłam się, wyłączyłam, zabrałam tę ładowarkę mysląc-włascieciel mnie znajdzie ani chybi.Dziwna była ta ładowarka, jakas taka płaska. Za chwile leci z góry student- Rosjanin, co chwilowo u nas mieszkał. Nie widziała pani mojej pralki?Chyba mi ukradli.Wyciągnęłam to ustrojstwo i pytam -to jest ta "pralka"?!! Chłopak mówi- tak, to sie wkłada do wody z praniem, to jest na prąd, takie małe coś plastikowe, jak ładowarka do telefonu. Nie trzeba proszku, to wydziela do wody jakieś ultradźwieki, czy co i po pół godzinie pranko czyściutkie. Ruski wynalazek, który mozna u nich kupić w sklepach.

• Autor: majolika Data: 2014-08-02 19:58:44

Wstawię wam filmik, w którym jest to urządzenie do konserwacji-w tym przypadku pomidorów. Wygotowuje się otwarte, lekko nakryte sloiki z przetworami, potem dopiero zakrywa szczelnie i na koniec zakręcają tym urządzeniem wszystko.Ogórki, pomidory, kabaczki itp. W głowę zachodzę, jak to urządzenie działa- podciśnienie wytwarza? Podobno jest doskonałe i nie ma takiej możliwości, żeby słoiczki się nie zamknęły.

https://www.youtube.com/watch?v=fs7P3bKHxv4. Niestety w Polsce nigdzie takiego urządzenia nie widziałam.

• Autor: jolka60 Data: 2014-08-03 13:15:33

Majolika,obejrzałam filmik kilkakrotnie.Faktycznie to jest proste i pożyteczne urządzenie.Też sądzę,że na zasadzie podciśnienia wytwarza próżnię i zasysa słoiki.W wielu naszych przepisach tez jest zalecane niedokręcanie słoików przed pasteryzacją,ale po niej.Nadmiar powietrza ma czas i okazję się 'ulotnić'.

Można robić to i ręcznie,ale to "ustrojstwo' pozwala na zakręcenie z większym wyczuciem i bez parzenia rąk.Fajne.zobaczę,czy u nas da się coś takiego kupić.

• Autor: majolika Data: 2014-08-04 15:16:04

U nas w Olsztynie( i Gdańsku) jest strefa przygraniczna. Duzo Rosjan przyjeżdża na zakupy i naszych jedzie do nich po paliwo i fajki)) Wiadomo-dużo tańsze. Ja nie wyrobilam sobie tej karty przekroczenia granicy, bo i tak nie chcialo by mi sie.)) ale moi znajomi jeżdżą.Od nas do Kaliningradu jest ok 100km. Poproszę znajomych, żeby oni się rozejrzeli.

• Autor: JoAnn67 Data: 2014-08-02 12:46:47

też jestem ciekawa wrażeń z użytkowania,bo chodzi mi po głowie zamiar kupna.

• Autor: hira Data: 2014-08-04 20:33:16

odpisuję, przepraszam za opóźnienie, w ciąży jestem i w szpitalu byłam a teraz muszę trochę poleżeć.....ogórki więc zaczekają;-D

garnek jest ok, wsadziłam na raz 7 słoików 1l, nagrzał się szybko, mam model z termostatem i timerem, bardzo przydatne. zwłaszcza spodobało mi się zwolnienie miejsca na kuchence...tu się pasteryzuje a ja spokojnie działam z obiadem.... drugi punkt pozytywny za to ze wszystko jest przykryte i para wodna nie ucieka mi do kuchni, tylko skrapla się do garnka

jak na razie jestem zadowolona

pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi

Gosia

• Autor: jolka60 Data: 2014-08-05 07:46:04

Cieszę się Gosiu,że jesteś zadowolona,zwłaszcza,ze polecałam Ci ten garnek.Zdrowia życzę i udanego maluszka.

• Autor: Herbaciana Data: 2014-08-06 15:37:52

Oooo, następna "CIĘŻARÓWKA".<a może mi coś wcześniej umknęło?>. Zdrówka życzę zatem i szczere gratulacje składam.

• Autor: hira Data: 2014-08-07 11:09:08

nie, nie umknęło, nie rozgłaszałam wcześniej, bo ciąża problemowa niestety

ale powoli idzie ku dobremu

dzięki i pozdrawiam

• Autor: dorotaibasia Data: 2014-08-07 11:12:44

Zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka! Gratulacje:)

• Autor: RN Data: 2014-08-16 19:36:38

Kupiłam na allegro garnek do pasteryzacji o pojemności 29 litrów firmy SEVERIN za 199 zł z przesyłką. Za jednym razem spasteryzowałam 15 słoi 1-litrowych. Słoje ułożyłam w 2 warstwach. Pół godziny trwało zanim woda osiągnęła temperaturę 85 stopni a kolejne pół godziny trwała pasteryzacja. Podczas pasteryzacji z garnka nie wydostaje się para (duży plus). Wodę spuszcza się specjalnym kranikiem u dołu. Mam nadzieję, że garnek długo mi posłuży, bo na prawdę ułatwia pracę i jestem z niego bardzo zadowolona :)

P.S. do jego kupna zainspirował mnie ten wątek. Wcześniej nie miałam pojęcia, że takie "ustrojstwo" istnieje :)

• Autor: jolka60 Data: 2014-08-17 11:02:00

No i fajnie,niech takie wątki powstają,żebyśmy wiedzieli,co i czy warto kupić.Ja już dosć dawno wiedziałam o tym garnku,ale najczęściej były z jednym programatorem,już nie pamiętam,czasu czy temperatury.Te z dwoma są idealne.U mnie nie ma kranika,ale to już szczegół.Jestem i tak bardzo zadowolona.

Przejdź do pełnej wersji serwisu