Zrobilam wczoraj zaczyn na zurek a dzisiaj tak rosnie ,ze ucieka z garnuszka. Czy to tak musi byc' czy musze ten zaczyn wyrzucic. Prosze o kilka rad. Pozdrawiam
Makusiu, powiedz mi czy ta mąka zytnia na żurek to jakaś specjalna? Czym różni sie od zwykłej żytniej i czy zwykłej mozna użyć zamiast? Podejrzewam ze problem tkwi w grubości mielenia ale proszę podpowiedź...
Zrobilam wczoraj zaczyn na zurek a dzisiaj tak rosnie ,ze ucieka z garnuszka. Czy to tak musi byc' czy musze ten zaczyn wyrzucic. Prosze o kilka rad. Pozdrawiam
Pewnie zaczyn za mocny i ma za ciepło.Powinnaś przelać do większego naczynia,np sporego słoika.Szczelnie nie zamykaj,wystarczy przykryć ściereczką.
Nie miałam takiej sytuacji, żurek kiszę tak http://wielkiezarcie.com/recipe108230.html
Dziekuje i zrobie w duzym sloiku. Przepis bedzie od Makusi. Pozdrawiam
Ja też dzisiaj kiszę :)
Makusiu, powiedz mi czy ta mąka zytnia na żurek to jakaś specjalna? Czym różni sie od zwykłej żytniej i czy zwykłej mozna użyć zamiast? Podejrzewam ze problem tkwi w grubości mielenia ale proszę podpowiedź...