Witam. Otworzyłam dzisiaj mleko pasteryzowane, w butelce, z datą przydatności do jutra ale zapach sugeruje jego niezdatność do picia dla dzieci. Czy można go wykorzystać do zrobienia ciasta na naleśniki albo racuchy? Jak można go zużyć?
Nie pokusiłabym się na robienie czegokolwiek z takiego mleka . gdyby to było mleko od krowy to można wstawić na zsiadłe ale z mleczarni ...bez żalu adieu .. ))
Jeżeli mleko nie jest uht to poczekaj aż się skwasi i zrób ser. Tylko wylej z butelki do garnka i zostaw w kuchni aż zrobi się kwaśne mleko. Jeśli to uht to nic nie da się z niego zrobić.
Witam. Otworzyłam dzisiaj mleko pasteryzowane, w butelce, z datą przydatności do jutra ale zapach sugeruje jego niezdatność do picia dla dzieci. Czy można go wykorzystać do zrobienia ciasta na naleśniki albo racuchy? Jak można go zużyć?
Dziękuję z góry za podpowiedzi
Sama piszesz,że jest niezdatne a więc nie należy go spożywać.
Nie pokusiłabym się na robienie czegokolwiek z takiego mleka . gdyby to było mleko od krowy to można wstawić na zsiadłe ale z mleczarni ...bez żalu adieu .. ))
Chyba raczej wykorzystać do kosza.
Jeśli wyjątkowo chcesz zużyć to mleko to zagotuj jeśli się nie zwarzy to proponuję zrobić po prostu budyń, naleśniki czy na co będziesz miała ochotę.
Jeżeli mleko nie jest uht to poczekaj aż się skwasi i zrób ser. Tylko wylej z butelki do garnka i zostaw w kuchni aż zrobi się kwaśne mleko. Jeśli to uht to nic nie da się z niego zrobić.
Dziękuję za odzew, nie było strony u mnie od rana i mleko wylałam, bo zaczynało się ścinać
Jak się ścinało to był by dobry ser