Forum

Kuchenne porady

Ogorki kiszone

  • Autor: dagusia_29 Data: 2014-07-18 15:57:26

    Zrobiłam kilka słoików i na po nie całym tygodniu pojawiła się pleśń......... od czego?? Złe ogórki czy upały??

  • Autor: Ewa1982 Data: 2014-07-18 18:01:40

    Może ogórki pryskane?

  • Autor: dagusia_29 Data: 2014-07-18 21:29:43

    Wszystko możliwe, straciłam stale źrodło pewnych ogorkow a tych nie kupowałam :) szkoda mi :(

  • Autor: megi65 Data: 2014-07-18 23:31:34

    Daguś ! Ja mam swoje czyli siostry czyli wiem co jem . Są różne odmiany ogórków gruntowych . Do kiszenia wybieram zawsze te jasno zielone z białymi brzuszkami ( odmiany nie znam ) . Te mocno zielone z najeżonymi kolcami nie .. wzbudzają we zaufania .

  • Autor: monilen Data: 2014-07-18 23:44:44

    Ta odmiana to ogórki śremskie,sama takie co roku kładę z pewnego źródła i są wyśmienite.Właśnie skończyłam 20 kg wkładać :)i zawsze dodaję sól kamienną,nigdy inną zwłaszcza jodowaną.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-07-19 09:26:29

    Ja tez działam ogóraski z tej jaśniejszej wersji zresztą do pojedzenia tez kupuje takowe

  • Autor: dagusia_29 Data: 2014-07-19 14:48:26

    Koleżanki ja też zawsze kupowałam od jednego Pana ogórki droższe, ale zawsze dobre. Ale niestety Pan zmarł. Teraz już nie mam takiego dobrego źródła :(. Sama też nie mam gdzie posadzić bo sama bym chętnie odsprzedała :) 

  • Autor: as Data: 2014-07-19 18:34:40

    Sól musi być niejodowana i ogórki muszą być przykryte wodą. Nie mogą wystawać nad wodę. 

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-07-19 19:21:10

    Eee as całe życie robię ogórki z solą jodowaną i nigdy mi się nic nie popsuło. W Polsce jest obowiązek jodowania soli  i kupić bez jodu jest ciężko. Moja teściowa robi ogórki z solą z spod świdra prosto z produkcji. Mnie się takie właśnie zawsze psuły.

  • Autor: as Data: 2014-07-19 20:50:20

    Ja kupuję specjalną sól do przetworów i ona jest bez jodu. 

  • Autor: megi65 Data: 2014-07-19 21:59:43

    Bez jodu .... to tylko napis .. wiara w słowo pisane czyni .. cuda .

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-07-19 22:06:28

    A gdzie taką kupujesz?

  • Autor: as Data: 2014-07-19 22:10:56

    W wielu sklepach spożywczych Są różnych firm. Przeważnie mam taką:

  • Autor: mggi63 Data: 2014-07-19 22:33:42

    As,sól niejodowana kamienna to jest ta właściwa.Ale ja kiszę w jodowanej i też wychodzą

  • Autor: megi65 Data: 2014-07-19 22:01:34

    Ja podobnie ja Ty Aguś wekuje ... z jodkiem i ogóraski jak rzepy .

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-07-19 22:07:53

    Chyba się w przyszłym tyg. wezmę za te ogóraski :)

  • Autor: majolika Data: 2014-07-22 20:12:54

    Jak macie swoje, dobre , silne, zdrowe ogórki to sól  jodowana nie zaszkodzi.Ale na tej soli nawet jest napisane- niejodowana- specjalna tylko do przetworów. Do codziennego spożycia powinno sie  używać tę jodowaną, morską lub kopalną( nie warzoną-od waru).Kopalna posiada mikroelementy, a ta  z waru jest ich w procesie waru=warzenia, parowania  pozbawiona. Po odparowaniu pozostaje tylko sama sól, a mikroelementy spływają w odwarce.

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-07-22 20:53:52

    Majoliko mam tyle soli w domu, że w moim przypadku kupienie jakiejkolwiek innej byłoby grzechem :)

  • Autor: majolika Data: 2014-07-22 20:56:46

    A co? Masz górnika solnego w domu? a tak bez żartów, to wykorzystuj jaka jest i też będzie dobrze. Duzo gorzej gdybyś miała przenawożone ogórki. Powodzenia!

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-07-23 16:12:30

    "A co? Masz górnika solnego w domu" - Dokładnie TAK teraz już nasz dziadzio na emeryturze, ale deputat dożywotni:) Tobie też powodzenia i udanych przetworów :)

  • Autor: majolika Data: 2014-07-23 16:34:19

    Hahah, tak myslałam. W mojej rodzinie dalszej wszyscy byli cukrownikami)) znam ten motyw. Powodzenia! niestety ogórków na słodko raczej nie zrobię))

  • Autor: majolika Data: 2014-07-23 18:23:50

    Choć zupełnie  bez cukru ogórki niesmaczne((( Zanim nauczyłam sie robic przetwory nie mialam już mamy i nie bylo kogo spytać- zrobiłam raz ogórki bez cukru)O rety jaki wstrętne były)))Dopiero od koleżanki sie nauczyłam, hahaha

  • Autor: Paola_r Data: 2014-07-21 11:57:46

    Mnie nie zapleśniały. Zrobiły się po prostu rozdeptane "kapcie". Ogórki pochodzą z zaprzyjaźnionego warzywniaka. Robię małosolne od kilkunastu lat-nigdy nie było takiej skuchy. Kiedyś musiał jednak być ten pierwszy raz...Nie mam zielonego pojęcia, czy to pryskanie, czy upały? ktoś oświeci?

  • Autor: majolika Data: 2014-07-22 20:06:17

    Dagusiu- pleśń to sa grzybnie. Jak dobrze wyparzysz  garnek, słoiki, pokrywki, umyjesz ogórki - nie powinny sie pojawić. Nie mają do tego nic nawozy. Wiadomo - w ciepłej temperaturze grzybnie szybciej się rozwijają. Ogórki  przenawożone szybciej gniją.

Przejdź do pełnej wersji serwisu