Jestem bardzo zainteresowana ...Zawsze przepis miał być '' och i ach'' mizeria pycha ... dla mnie to zawsze odbiegało od smaku mizerii a podchodziło pod ... zakwaszane plastry ogórka , które do mizerii mają się jak ... noga do ręki.
Bardziej precyzyjnie ujmując powinno to sie nazywac salatką.Mizeria zas to są ogorki ze śmietaną.
U nas zawsze mowiło sie na takie ogórki mizeria i póki co niech tak zostanie. Oto przepis:
9 kg ogórków, 2 i 1/2 szkl octu,3 szkl oliwy lub oleju, 15 cebul,3 pazurki czosnku, 6 łyżek stolowych cukru, pieprz,sól i zielona pietruszka.
Ogórki obrać,pokroic w cienkie plasterki jak na mizerię,dodać pokrojoną cebulę w paski ,sól, cukier, pieprz i zmiażdżony czosnek oraz dużo drobno posiekanej zielonej pietruszki. Całość zostawić na 1 i 1/2 godz,po czym zalać wczesniej zagotowaną i przestudzoną zalewą z oliwy ,bądż oleju z octem i cukrem. Gotową sałatkę wkładać do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzowac ok 20 min.
Moje uwagi : robiąc zalewę można spróbować czy nie jest za mało słodkie i ew. dosłodzic, ma być słodko-kwaśne. Ogórki zawsze obieram ,są lepsze niż nie obierane,poniewaz skórka i tak bedzie twardsza niz środek.Dodatkowo daje też pokrojone liście selera, musi byc dużo zieleniny. Nie musimy od razu robić z 9-ciu kg, mozna trochę -na próbę.
Ja robię tylko takie i wszystkim smakują.Jemy do obiadu,daję do pizzy i na kanapki a jeszcze polane ketchupem,pyszota.
Ciekawa ta sałatka ,ale czy jak postoją ogórki to je potem wyciskasz z nadmiaru powstałej wody? Zalewa ma być tylko z octu i oleju ?skoro inne składniki dodajesz do ogórków?
Zalewa sklada sie tylko z podanych skladnikow. Jest jej wystarczajaca ilosc i kladziemy ją razem z ogorkami do sloikow. Ogórki po nasoleniu zmniejszaja swoja objetosc i nigdy sie nie zdarzylo zeby jej braklo. Soku z ogorkow odlewamy do miseczki i ew. mozemy regulowac objetosc plynu dolewajac go.
Tak jak Ty,ja również jestem zainteresowana tym przepisem,bo do tej pory miałam podobnie a w tym roku stwierdziłam,że mizerii nie robię-skuszona powyższym chyba jednak zrobię.:)
Może ktoś ma przepis na mizerie z ogórków jak się robi w słoiki na zimę.
http://wielkiezarcie.com/recipe10324.html
http://wielkiezarcie.com/recipe87014.html
http://wielkiezarcie.com/recipe10325.html
Może któryś z tych? :)
Witaj !
Jak znajde to podam Ci moj wyprobowany i stosowany od lat ponad 20-stu super przepis na mizerie.
Naprawde polecam ,jest dobry i do ziemniakow i do pizzy.
Jestem bardzo zainteresowana ...Zawsze przepis miał być '' och i ach'' mizeria pycha ... dla mnie to zawsze odbiegało od smaku mizerii a podchodziło pod ... zakwaszane plastry ogórka , które do mizerii mają się jak ... noga do ręki.
Bardziej precyzyjnie ujmując powinno to sie nazywac salatką.Mizeria zas to są ogorki ze śmietaną.
U nas zawsze mowiło sie na takie ogórki mizeria i póki co niech tak zostanie. Oto przepis:
9 kg ogórków, 2 i 1/2 szkl octu,3 szkl oliwy lub oleju, 15 cebul,3 pazurki czosnku, 6 łyżek stolowych cukru, pieprz,sól i zielona pietruszka.
Ogórki obrać,pokroic w cienkie plasterki jak na mizerię,dodać pokrojoną cebulę w paski ,sól, cukier, pieprz i zmiażdżony czosnek oraz dużo drobno posiekanej zielonej pietruszki. Całość zostawić na 1 i 1/2 godz,po czym zalać wczesniej zagotowaną i przestudzoną zalewą z oliwy ,bądż oleju z octem i cukrem. Gotową sałatkę wkładać do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzowac ok 20 min.
Moje uwagi : robiąc zalewę można spróbować czy nie jest za mało słodkie i ew. dosłodzic, ma być słodko-kwaśne. Ogórki zawsze obieram ,są lepsze niż nie obierane,poniewaz skórka i tak bedzie twardsza niz środek.Dodatkowo daje też pokrojone liście selera, musi byc dużo zieleniny. Nie musimy od razu robić z 9-ciu kg, mozna trochę -na próbę.
Ja robię tylko takie i wszystkim smakują.Jemy do obiadu,daję do pizzy i na kanapki a jeszcze polane ketchupem,pyszota.
Pozdrawiam i zycze Smacznego.
Dzięki za przepisy na pewno coś wypróbuje.
Ciekawa ta sałatka ,ale czy jak postoją ogórki to je potem wyciskasz z nadmiaru powstałej wody? Zalewa ma być tylko z octu i oleju ?skoro inne składniki dodajesz do ogórków?
Zalewa sklada sie tylko z podanych skladnikow. Jest jej wystarczajaca ilosc i kladziemy ją razem z ogorkami do sloikow. Ogórki po nasoleniu zmniejszaja swoja objetosc i nigdy sie nie zdarzylo zeby jej braklo. Soku z ogorkow odlewamy do miseczki i ew. mozemy regulowac objetosc plynu dolewajac go.
Ja tez pokuszę się do zrobienia tych ogórków. Czy cebule cukrowe będą dobre??
Zawsze robilam z bialej cebuli,w tym roku mam posadzona czerwona i taka dam do salatki.
Tak jak Ty,ja również jestem zainteresowana tym przepisem,bo do tej pory miałam podobnie a w tym roku stwierdziłam,że mizerii nie robię-skuszona powyższym chyba jednak zrobię.:)