Forum

Kuchenne porady

Ciasto długoterminowe - pomocy!

  • Autor: małpiatka Data: 2014-07-26 19:49:50

    Bardzo rzadko proszę o pomoc, ale tym razem bardzo na nią liczę!:) Proszę podrzućcie przepisy na ciasto, które szybko jutro upiekę w natłoku innych obowiązków, spokojnie zapakuję i przewiozę w temp pokojowej i w takiej będę przechowywać (max dwa dni). Mama podpowiedziała pleśniak, i choć to pyszne ciasto to bardzo czaso i pracochłonne, a na takie pozwolić sobie nie mogę. Myślałam o drożdżówkach, ale boje się, że się zeschną.. No i trochę z nimi roboty.. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie!  

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-07-26 20:16:13

    Może szarlotka sypana? Szybko się robi i nie trzeba trzymać jej w lodówce

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-07-26 20:54:59

    Proponuje dobre ciasto i szybko sie robiace.Nazywa sie PUSZEK i pochodzi jest z kiedysiejszego Poradnika Domowego z lat 90-tych.

    Składniki :

    2 szkl mąki ziemniaczanej, 

    6 łyżek mąki pszennej, 

    6 jajek dużych,  1 1/2 szkl cukru + cukier waniliowy, 

    1 kostka Palmy, 6 łyżek oleju,

    2 łyżki octu 10 %, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy  .

    Margarynę ucierać z cukrem na puch , wbijać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem ,dodać  olej,ocet i aromat. Wylać ciasto do formy 25/40 i upiec ok. 40 min.

    Moja propozycja jest taka ze na wierzchu można polozyc dowolne owoce niezbyt gęsto i piec.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Samo ciasto bez owoców może spokojnie poleżeć do tygodnia czasu. 

    Pozdrawiam i życzę smacznego.

  • Autor: ave82 Data: 2014-07-26 20:47:52

    Ja proponuję takie: http://wielkiezarcie.com/recipe58863.html. Jest proste, szybkie i pyszne. Ja wierzch posypałam pokrojonymi suszonymi śliwkami, morelami i rodzynkami a na to wylałam polewę czekoladową. Wyszło naprawdę pyszne. Wilgotne i mięciutkie. Wszyscy się zajadali. Polecam.

  • Autor: SŁAWKA Data: 2014-07-26 20:57:55

    Ciasto maślane z owocami (http://wielkiezarcie.com/recipe47277.html ) robi się je ekspresowo. Ja robię własną kruszonkę z cukrem i potem już nie lukruję ciasta.

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2014-07-26 21:41:16

    Polecam ciasto typu "salceson", "wiewiórka", "ciasto amerykańskie". Nazwy i wersje różne na WŻ, ale chodzi mniej więcej o jedno. Łatwo sie wyrabia, wychodzi duża blacha aromatycznego ciasta, wilgotnego od jabłek, opcjonalnie z bakaliami. Temperatura pokojowa i dłuższe leżakowanie absolutnie mu nie szkodzą

  • Autor: małpiatka Data: 2014-07-27 07:28:57

    Serdeczne dzięki wszystkim za szybką reakcję i pomoc! Tobie zaś Justysiu podwójnie, bo swymi sugestiami przypomniałaś mi o "cieście do kupy" (czyli właśnie takie "ciasto amerykańskie"), które często robię, a które faktycznie sprawdzi się idealnie! Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam w ten słoneczny niedzielny poranek!:) 

  • Autor: reniapos Data: 2014-07-27 08:35:04

    szukam takowych nazw i nie mogę znależć . Podeślesz linki? Proszę!

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2014-07-27 13:14:25

    Hej, z tego co widzę to nie działa wyszukiwarka. Jeśli mimo ustąpienia usterki nie będziesz mogła znaleźć daj proszę znać to zamieszczę swój przepis. Miłej niedzieli!

  • Autor: ave82 Data: 2014-07-27 21:02:34

    Myślę, że chodzi mniej więcej o coś takiego: http://wielkiezarcie.com/recipe115.html. U mnie wyszukiwarka również nie działa, więc wklejam link z przepisów które mam w ulubionych.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-07-27 00:33:05

    Ja  polecam zrobić keksa z bakaliami lub muffinki z kawałkami czekolady i owocami. Są szybkie, smacznne i mogą poleżeć. :-) 

  • Autor: asieksza Data: 2014-07-28 07:15:26

    Wlasnie, u mnie w takich sutuacjach keks sprawdza sie najlepiej, nawey pod namiotem po kilku dniach byl smaczny. Drozdzowe niesyety po dniu czy dwoch robi sie czerstwe. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu