Bardzo rzadko proszę o pomoc, ale tym razem bardzo na nią liczę!:) Proszę podrzućcie przepisy na ciasto, które szybko jutro upiekę w natłoku innych obowiązków, spokojnie zapakuję i przewiozę w temp pokojowej i w takiej będę przechowywać (max dwa dni). Mama podpowiedziała pleśniak, i choć to pyszne ciasto to bardzo czaso i pracochłonne, a na takie pozwolić sobie nie mogę. Myślałam o drożdżówkach, ale boje się, że się zeschną.. No i trochę z nimi roboty.. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie!
Margarynę ucierać z cukrem na puch , wbijać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem ,dodać olej,ocet i aromat. Wylać ciasto do formy 25/40 i upiec ok. 40 min.
Moja propozycja jest taka ze na wierzchu można polozyc dowolne owoce niezbyt gęsto i piec.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Samo ciasto bez owoców może spokojnie poleżeć do tygodnia czasu.
Ja proponuję takie: http://wielkiezarcie.com/recipe58863.html. Jest proste, szybkie i pyszne. Ja wierzch posypałam pokrojonymi suszonymi śliwkami, morelami i rodzynkami a na to wylałam polewę czekoladową. Wyszło naprawdę pyszne. Wilgotne i mięciutkie. Wszyscy się zajadali. Polecam.
Ciasto maślane z owocami (http://wielkiezarcie.com/recipe47277.html ) robi się je ekspresowo. Ja robię własną kruszonkę z cukrem i potem już nie lukruję ciasta.
Polecam ciasto typu "salceson", "wiewiórka", "ciasto amerykańskie". Nazwy i wersje różne na WŻ, ale chodzi mniej więcej o jedno. Łatwo sie wyrabia, wychodzi duża blacha aromatycznego ciasta, wilgotnego od jabłek, opcjonalnie z bakaliami. Temperatura pokojowa i dłuższe leżakowanie absolutnie mu nie szkodzą
Serdeczne dzięki wszystkim za szybką reakcję i pomoc! Tobie zaś Justysiu podwójnie, bo swymi sugestiami przypomniałaś mi o "cieście do kupy" (czyli właśnie takie "ciasto amerykańskie"), które często robię, a które faktycznie sprawdzi się idealnie! Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam w ten słoneczny niedzielny poranek!:)
Hej, z tego co widzę to nie działa wyszukiwarka. Jeśli mimo ustąpienia usterki nie będziesz mogła znaleźć daj proszę znać to zamieszczę swój przepis. Miłej niedzieli!
Myślę, że chodzi mniej więcej o coś takiego: http://wielkiezarcie.com/recipe115.html. U mnie wyszukiwarka również nie działa, więc wklejam link z przepisów które mam w ulubionych.
Wlasnie, u mnie w takich sutuacjach keks sprawdza sie najlepiej, nawey pod namiotem po kilku dniach byl smaczny. Drozdzowe niesyety po dniu czy dwoch robi sie czerstwe.
Bardzo rzadko proszę o pomoc, ale tym razem bardzo na nią liczę!:) Proszę podrzućcie przepisy na ciasto, które szybko jutro upiekę w natłoku innych obowiązków, spokojnie zapakuję i przewiozę w temp pokojowej i w takiej będę przechowywać (max dwa dni). Mama podpowiedziała pleśniak, i choć to pyszne ciasto to bardzo czaso i pracochłonne, a na takie pozwolić sobie nie mogę. Myślałam o drożdżówkach, ale boje się, że się zeschną.. No i trochę z nimi roboty.. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie!
Może szarlotka sypana? Szybko się robi i nie trzeba trzymać jej w lodówce
Proponuje dobre ciasto i szybko sie robiace.Nazywa sie PUSZEK i pochodzi jest z kiedysiejszego Poradnika Domowego z lat 90-tych.
Składniki :
2 szkl mąki ziemniaczanej,
6 łyżek mąki pszennej,
6 jajek dużych, 1 1/2 szkl cukru + cukier waniliowy,
1 kostka Palmy, 6 łyżek oleju,
2 łyżki octu 10 %, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy .
Margarynę ucierać z cukrem na puch , wbijać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem ,dodać olej,ocet i aromat. Wylać ciasto do formy 25/40 i upiec ok. 40 min.
Moja propozycja jest taka ze na wierzchu można polozyc dowolne owoce niezbyt gęsto i piec.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Samo ciasto bez owoców może spokojnie poleżeć do tygodnia czasu.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Ja proponuję takie: http://wielkiezarcie.com/recipe58863.html. Jest proste, szybkie i pyszne. Ja wierzch posypałam pokrojonymi suszonymi śliwkami, morelami i rodzynkami a na to wylałam polewę czekoladową. Wyszło naprawdę pyszne. Wilgotne i mięciutkie. Wszyscy się zajadali. Polecam.
Ciasto maślane z owocami (http://wielkiezarcie.com/recipe47277.html ) robi się je ekspresowo. Ja robię własną kruszonkę z cukrem i potem już nie lukruję ciasta.
Polecam ciasto typu "salceson", "wiewiórka", "ciasto amerykańskie". Nazwy i wersje różne na WŻ, ale chodzi mniej więcej o jedno. Łatwo sie wyrabia, wychodzi duża blacha aromatycznego ciasta, wilgotnego od jabłek, opcjonalnie z bakaliami. Temperatura pokojowa i dłuższe leżakowanie absolutnie mu nie szkodzą
Serdeczne dzięki wszystkim za szybką reakcję i pomoc! Tobie zaś Justysiu podwójnie, bo swymi sugestiami przypomniałaś mi o "cieście do kupy" (czyli właśnie takie "ciasto amerykańskie"), które często robię, a które faktycznie sprawdzi się idealnie! Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam w ten słoneczny niedzielny poranek!:)
szukam takowych nazw i nie mogę znależć . Podeślesz linki? Proszę!
Hej, z tego co widzę to nie działa wyszukiwarka. Jeśli mimo ustąpienia usterki nie będziesz mogła znaleźć daj proszę znać to zamieszczę swój przepis. Miłej niedzieli!
Myślę, że chodzi mniej więcej o coś takiego: http://wielkiezarcie.com/recipe115.html. U mnie wyszukiwarka również nie działa, więc wklejam link z przepisów które mam w ulubionych.
Ja polecam zrobić keksa z bakaliami lub muffinki z kawałkami czekolady i owocami. Są szybkie, smacznne i mogą poleżeć. :-)
Wlasnie, u mnie w takich sutuacjach keks sprawdza sie najlepiej, nawey pod namiotem po kilku dniach byl smaczny. Drozdzowe niesyety po dniu czy dwoch robi sie czerstwe.