Forum

Kuchenne porady

Tort prażynowy

  • Autor: Ewelina1989 Data: 2014-07-28 15:05:56

    Jadłam ostatnio torta o takiej nazwie na weselu, wie ktoś jak go zrobić? Miał w środku warstwę taką- "chrupko-ciągnącą" się. Był pyszny.

    Dopisano 14-07-28 17:01:51:

    Dodam, że warstwa ta była koloru brązowego

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-07-28 17:20:48

    Myślę, że ta chrupiąca warstwa, to masa prażynkowa.  https://www.laoudis.gr/en/products/pastry/pralines-chocolate-creams/?p=2792  

  • Autor: rudawredna Data: 2014-07-29 10:35:19

    A czy nie chodzi o tort pralinowy? W niektórych cukierniach funkcjonuje taka nazwa dla tortów, które mają chrupiący spód, przełożone są kremem, który przypomina nadzienie z pralin, mają czekoladowo-orzechowy smak i zazwyczaj całe są brązowe. Co prawda nigdy takiego nie piekłam ale może poszukaj pod tą nazwą.

  • Autor: Ewelina1989 Data: 2014-07-29 11:15:34

    Oprócz brązowej warstwy tort był jasny, zwykłe biszkopty, masy raczej też jasne, tylko ta warstwa jest zagadką. Możliwe, że to warstwa, która była kupiona- ta wysłana w linku powyżej, ale byłam ciekawa, czy ktoś  może potrafi zrobić takie "prażynki"?

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-07-29 18:07:17

    Możesz zrobić masę prażynkową sama. Czekolada 53% ( zawartość kakao), pasta z orzechów laskowych 100%, prażynki Barry Callebaut.

  • Autor: EkskluzywneAGD Data: 2014-10-13 11:45:05

    Szczerze mówiąc to pierwszy raz widzę taki przepis na tort prażynowy,ale może być ciekawy w smaku,w wolnej chwili postaram się wypróbować i dam znać na forum jak mi wyszło. Pytanie czy w smaku jest słodki czy słony,bo nie każdy gustuje w solonych tortach.

Przejdź do pełnej wersji serwisu