A czy nie chodzi o tort pralinowy? W niektórych cukierniach funkcjonuje taka nazwa dla tortów, które mają chrupiący spód, przełożone są kremem, który przypomina nadzienie z pralin, mają czekoladowo-orzechowy smak i zazwyczaj całe są brązowe. Co prawda nigdy takiego nie piekłam ale może poszukaj pod tą nazwą.
Oprócz brązowej warstwy tort był jasny, zwykłe biszkopty, masy raczej też jasne, tylko ta warstwa jest zagadką. Możliwe, że to warstwa, która była kupiona- ta wysłana w linku powyżej, ale byłam ciekawa, czy ktoś może potrafi zrobić takie "prażynki"?
Szczerze mówiąc to pierwszy raz widzę taki przepis na tort prażynowy,ale może być ciekawy w smaku,w wolnej chwili postaram się wypróbować i dam znać na forum jak mi wyszło. Pytanie czy w smaku jest słodki czy słony,bo nie każdy gustuje w solonych tortach.
Jadłam ostatnio torta o takiej nazwie na weselu, wie ktoś jak go zrobić? Miał w środku warstwę taką- "chrupko-ciągnącą" się. Był pyszny.
Dopisano 14-07-28 17:01:51:
Dodam, że warstwa ta była koloru brązowegoMyślę, że ta chrupiąca warstwa, to masa prażynkowa. https://www.laoudis.gr/en/products/pastry/pralines-chocolate-creams/?p=2792
A czy nie chodzi o tort pralinowy? W niektórych cukierniach funkcjonuje taka nazwa dla tortów, które mają chrupiący spód, przełożone są kremem, który przypomina nadzienie z pralin, mają czekoladowo-orzechowy smak i zazwyczaj całe są brązowe. Co prawda nigdy takiego nie piekłam ale może poszukaj pod tą nazwą.
Oprócz brązowej warstwy tort był jasny, zwykłe biszkopty, masy raczej też jasne, tylko ta warstwa jest zagadką. Możliwe, że to warstwa, która była kupiona- ta wysłana w linku powyżej, ale byłam ciekawa, czy ktoś może potrafi zrobić takie "prażynki"?
Możesz zrobić masę prażynkową sama. Czekolada 53% ( zawartość kakao), pasta z orzechów laskowych 100%, prażynki Barry Callebaut.
Szczerze mówiąc to pierwszy raz widzę taki przepis na tort prażynowy,ale może być ciekawy w smaku,w wolnej chwili postaram się wypróbować i dam znać na forum jak mi wyszło. Pytanie czy w smaku jest słodki czy słony,bo nie każdy gustuje w solonych tortach.