Forum

Kuchenne porady

Odtłuszczenie mebli drewnianych i ich nabłyszczenie.

• Autor: rs1107 Data: 2014-07-29 13:49:09

Słuchajcie - mam w kuchni meble drewniane. Czas je odtłuścić i nadać im połysk. Wiadomo w kuchni osadza się mase tłuszczu na meblach. Nie wiem czym je umyć a potem nabłyszczeć. Mam olejek do drewna, ale on zostawia taka powłokę do której przywiera dużo kurzu więc odpada. Dawajcie mi jakie metody.

• Autor: makusia Data: 2014-07-30 14:57:37

Haniu, nie mam drewnianych mebli, ale znajoma używa takiego http://www.ara.szczecin.pl/produkty/do-mebli/emulsja-do-czyszczenia-mebli-meblit i jet zadowolona ;) Podaje link do całej gamy tych produktów,tylko musisz poszukać gdzie je kupić .

• Autor: rs1107 Data: 2014-07-31 08:33:15

Dzięki Ci bardzo, lubię swoją kuchnie, ale szczerze drugi raz bym tzw. stylowych drewnianych mebli w kuchni nie zrobiła. Naprawdę jest problem z ich pielęgnacją. Ostre środki niszczą lakier, a zwykły płyn do naczyń nie działa. Masakra.

• Autor: eva67 Data: 2014-07-30 20:49:30

Drewno zapewno jest polakierowane,a wiec zabezpieczone. Sa na pólkach sklepowych preparaty do odtłuszczania . Możesz też premyć je wodą z płynem do mycia naczyć,ale potem koniecznie przemyć wilgotną ściereczką namoczoną w wodzie,zeby nie zosatwiać rozpusczonego brudu.

• Autor: rs1107 Data: 2014-07-31 08:35:39

No właśnie kochana i tu jest problem. te środki są bardzo ostre i ten lakier niszczą. A plyn do naczyń - uwierz mizernie puszcza. Plan jest po wakacjach na meble w kuchni - będzie zabawa, będzie się działo!

• Autor: eva67 Data: 2014-08-01 09:52:09

A czym ty myjesz?Żeby zniszczyć lakier,muszą być faktycznie starszne. Taki preparat musi mieć wysokie ph,na pólkach sklepowych(z chemia konsumencką) raczej rzadkosć. Spróbuj użyć płynu do naczyć(dobrego) ,ciepłej wody ,lekko zwilz i poczekaj 3-4 min a potem zbierz czystą szmatką brud i spłucz wodą.

• Autor: majolika Data: 2014-08-01 15:45:22

Koleżanki podpowiedziały metody na pozbycie się osadów, ja podpowiem-czym to  potem zakonserwowac dobrze-WOSK!!! W każdym markecie budowlano, meblowym znajdziesz taki wosk do drewna. Nanosi się cienką warstwe, poleruję. Można  nałozyć takich warstw kilka-wypolerowane-chroni drewno i bardzo ładnie wygląda.Nie chłonie też tak brudu i mozna zmywać wodą z dodatkiem zwykłych środków .

Przejdź do pełnej wersji serwisu