Słuchajcie kochane kobietki macie może jakiś sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z cukini w słoiki? Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy i podrzucił jakiś przepisik byłabym wdzięczna:)
kiedyś zrobiłam na próbę http://wielkiezarcie.com/recipe70209.html baaardzo mi smakowała:) od 2 lat wzorujac się na tym przepisie pomijam paprykę, używam 2 szklanek octu i jednej szklanki wody, dokładam 4-5 marchewek starte na jarzynowej tarce, reszta bez zmian-i również wszystkim smakuje
Agacia,najpierw zrobiłam tą sałatkę według oryginalnego przepisu,póżniej troszkę modyfikowałam.Do części dodałam marchew oraz,innym razem,marchew z papryką.Zawsze była smaczna.
Od Teściowej dostałam taki przepis, korzystam z niego co roku, bo sałatka pyszna:
3 kg cukinii (obranej, pozbawionej nasion-używam łyżki, bo robi się szybko i sprawnie )
1/2 kg obranej marchwi, poszatkowanej na grubej tarce lub szatkownicą od elektrycznej maszynki do mięsa)
1 kg cebuli pokrojonej w półkrążki
Cukinię poszatkować, zostawić nasoloną na 2-3 godz. Lekko odcisnąć z płynu. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki. Odstawić na 1 godz. Marchew zetrzeć. Zagotować zalewę. Wrzucić w kolejności i gotować na małym ogniu: marchew - pogotować ok. 5 minut. Dorzucić cebulę - pogotować ok. 3 minut. Wrzucić cukinię pokrojoną w pókrążki - i wszystko razem gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Gorącym napełnić słoiki, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Zalewa:
1 szkl. wody, 1 szkl. octu (eksperymentowałam też z białym octem balsamicznym, dałam go 1,5 szkl.- zalewa wyszła delikatniejszai bardziej aromatyczna, niż przy zwykłym occie), 1 szkl. oleju, 1 szkl. cukru, 4-5 listków laurowych, 15 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren pieprzu czarnego
Słuchajcie kochane kobietki macie może jakiś sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z cukini w słoiki? Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy i podrzucił jakiś przepisik byłabym wdzięczna:)
Ja robię sałatkę szwedzką 2 z WŻ. Jest pyszna, o wiele delikatniejsza niż z ogórków.
http://wielkiezarcie.com/recipe40709.html
Wprawdzie z ogórków (zarówno gruntowych,jak i szklarniowych),ale robiłam wielokrotnie i też polecam.
kiedyś zrobiłam na próbę http://wielkiezarcie.com/recipe70209.html baaardzo mi smakowała:) od 2 lat wzorujac się na tym przepisie pomijam paprykę, używam 2 szklanek octu i jednej szklanki wody, dokładam 4-5 marchewek starte na jarzynowej tarce, reszta bez zmian-i również wszystkim smakuje
Szperaj agacia;) (KLIK )
dzięki makusiu myślałam,że podrzucisz mi swój jakiś ulubiony przepis:(
chyba wypróbuje tę szwedzką,
dzięki dziewczyny za ochoczą pomoc:)
Agacia,najpierw zrobiłam tą sałatkę według oryginalnego przepisu,póżniej troszkę modyfikowałam.Do części dodałam marchew oraz,innym razem,marchew z papryką.Zawsze była smaczna.
Chętnie agaciu, ale ja nie robię takich sałatek, u nas nikt ich nie lubi niestety.:)
Od Teściowej dostałam taki przepis, korzystam z niego co roku, bo sałatka pyszna:
3 kg cukinii (obranej, pozbawionej nasion-używam łyżki, bo robi się szybko i sprawnie )
1/2 kg obranej marchwi, poszatkowanej na grubej tarce lub szatkownicą od elektrycznej maszynki do mięsa)
1 kg cebuli pokrojonej w półkrążki
Cukinię poszatkować, zostawić nasoloną na 2-3 godz. Lekko odcisnąć z płynu. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki. Odstawić na 1 godz. Marchew zetrzeć. Zagotować zalewę. Wrzucić w kolejności i gotować na małym ogniu: marchew - pogotować ok. 5 minut. Dorzucić cebulę - pogotować ok. 3 minut. Wrzucić cukinię pokrojoną w pókrążki - i wszystko razem gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Gorącym napełnić słoiki, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Zalewa:
1 szkl. wody, 1 szkl. octu (eksperymentowałam też z białym octem balsamicznym, dałam go 1,5 szkl.- zalewa wyszła delikatniejszai bardziej aromatyczna, niż przy zwykłym occie), 1 szkl. oleju, 1 szkl. cukru, 4-5 listków laurowych, 15 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren pieprzu czarnego