Forum

Kuchenne porady

Sałatka z cukini

  • Autor: agacia3323 Data: 2014-08-01 16:47:32

    Słuchajcie kochane kobietki macie może jakiś sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z cukini w słoiki? Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy i podrzucił jakiś przepisik byłabym wdzięczna:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-08-01 17:10:43

    Ja robię sałatkę szwedzką 2 z WŻ. Jest pyszna, o wiele delikatniejsza niż z ogórków.

    http://wielkiezarcie.com/recipe40709.html

  • Autor: jolka60 Data: 2014-08-01 22:31:37

    Wprawdzie z ogórków (zarówno gruntowych,jak i szklarniowych),ale robiłam wielokrotnie i też polecam.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-08-01 17:17:54

    kiedyś zrobiłam na próbę http://wielkiezarcie.com/recipe70209.html baaardzo mi smakowała:) od 2 lat wzorujac się na tym przepisie pomijam paprykę, używam 2 szklanek octu i jednej szklanki wody, dokładam 4-5 marchewek starte na jarzynowej tarce, reszta bez zmian-i również wszystkim smakuje

  • Autor: makusia Data: 2014-08-02 09:52:32

    Szperaj agacia;) (KLIK )

  • Autor: agacia3323 Data: 2014-08-02 10:26:01

    dzięki makusiu myślałam,że podrzucisz mi swój jakiś ulubiony przepis:(

    chyba wypróbuje tę szwedzką,

    dzięki dziewczyny za ochoczą pomoc:)

  • Autor: jolka60 Data: 2014-08-02 10:36:33

    Agacia,najpierw zrobiłam tą sałatkę według oryginalnego przepisu,póżniej troszkę modyfikowałam.Do części dodałam marchew oraz,innym razem,marchew z papryką.Zawsze była smaczna.

  • Autor: makusia Data: 2014-08-02 15:03:48

    Chętnie agaciu, ale ja nie robię takich sałatek, u nas nikt ich nie lubi niestety.:) 

  • Autor: Paola_r Data: 2014-08-05 04:42:39

    Od Teściowej dostałam taki przepis, korzystam z niego co roku, bo sałatka pyszna:

    3 kg cukinii (obranej, pozbawionej nasion-używam łyżki, bo robi się szybko i sprawnie )

    1/2 kg obranej marchwi, poszatkowanej na grubej tarce lub szatkownicą od elektrycznej maszynki do mięsa)

    1 kg cebuli pokrojonej w półkrążki

    Cukinię poszatkować, zostawić nasoloną na 2-3 godz. Lekko odcisnąć z płynu. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki. Odstawić na 1 godz. Marchew zetrzeć. Zagotować zalewę. Wrzucić w kolejności i gotować na małym ogniu: marchew - pogotować ok. 5 minut. Dorzucić cebulę - pogotować ok. 3 minut. Wrzucić cukinię pokrojoną w pókrążki - i wszystko razem gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Gorącym napełnić słoiki, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

    Zalewa:

    1 szkl. wody, 1 szkl. octu (eksperymentowałam też z białym octem balsamicznym, dałam go 1,5 szkl.- zalewa wyszła delikatniejszai bardziej aromatyczna, niż przy zwykłym occie), 1 szkl. oleju, 1 szkl. cukru, 4-5 listków laurowych, 15 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren pieprzu czarnego

Przejdź do pełnej wersji serwisu