Zupa ziemniaczano-chrzanowa według Wkn duuuży gar ! i schabowy z ziemniakami , mizeria z ogórków i marchewka zasmażana , kompot , a na deser placek ze śliwkami .Mam nadzieję że goście z pielgrzymki którzy będą dziś nocować u mnie najedzą się.Myślę co by im na śniadanie i na drogę jutro zrobić?
M. i dzieciątka ziemniaki, kiełbasa (salsiccia) duszona z cebulą, sałata lodowa z sosem czosnkowym, na deser lody. Ja- risotto z krewetkami, jutro też, bo aż szklankę ryżu z rozpędu ugotowałam. :D
Do zjedzenia :) piekę czerwoną pizzę (znaczy bez sera, tylko z sosem pomidorowym), na to sałata lodowa, rukola, roszponka, krewetki i sos majonezowo-jogurtowy z czoskiem i szczyptą peperonccino. Pycha. Pół blachy z piekarnika tylko dla mnie. :)
wczoraj zupa pomidorowa z makaronem; ziemniaki z koperkiem gyros z karczku z sosem czosnkowym i surówka z marchwi, pora i czosnku... ech zaszalałam haha
Dziś z racji że mięska zostało zrobimy to samo tylko z frytkami
Dzisiaj odbywała się u mnie próba generalna zakupionych tego lata foremek do pierożków, do których przymierzałam się chyba 2 lata. Poszło piorunem, najadły się do syta 3 osoby i 120 sztuk się mrozi.
Zrobiłam gulasz wieprzowy z papryką, pieczarkami i cukinią... dziś będzie podany z ryżem (kaszą jak kto woli) a jutro zrobimy do niego placków ziemniaczanych MNIAM
Najpierw gotowałam marchewkę bo gotuje się dłużej. Potem dorzuciłam kalafior i brokuł i czosnek. Warzywa zjedliśmy, a na drugi dzień na tej wodzie była zupa ziemniaczana.
Dzisiaj obiad w Krzeszowie w Willmanowej Pokusie (polecam szwędającym sie w tej okolicy). Niestety, po powrocie gawiedż domagała się jedzonka; makaron w sosie pomidorowo-paprykowym z czosnkiem i bekonem.
Dziś pyszny rosołek z 3 rodzai mięsa z makaronem i dużą ilością zielonej pietruchy. Potem ziemniaczki, kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem, fasolka szparagowa z wody i buraczki na zimno
Wczoraj jagnięcina: rosół jagnięcy z ziemniakami i jagnięcina z rozmarynem. Pózniej, u przyjaciół, flądry prosto z wędzarni (od smaku i zapachu kręciło się w głowie, mniam) , ciasto bananowo-orzechowo-migdałowo-czekoladowe i dyżurny sernik.
Dzisiaj zaproszenie do knajpki na smakowanie potraw przygotowanych przez zwycięzcę programu Top szef (czy cóś...). Obaczym, popróbujem, powiem....
Wczorajsza uczta, przygotowana przez zwycięzcę Top Chef - Sebastiana Olmę, w restauracji Swojak.
śledzik na marmoladzie z czerwonej cebuli ze słonecznikiem i chrzanem
kurki w śmietanie podane w cieście francuskim
filet z pstrąga z kalafiorem z grilla i orzechem laskowym - sosiki genialne,w całej knajpce jęk rozkoszy hahaha, niestety nie zdradził tajemnicy
chrupiąca pierś z kaczki z owocami leśnymi
carpaccio z ananasa z pomarańczą i twarogiem (kolejne jęki tłumu hihihi)
Dzisiaj obiad gwizdany albo wspomienia sobotnio-niedzielne. Jest też alternatywa, węgorz wędzony, dostarczony w nocy prosto z nad morza oj mniam mniam . Te dni rozpuściły mnie jak dzidowski bicz hihihi , jak tu będzie wrócić do codziennej prozy......
Nigdy nie jadłam gołąbków z ziemniakami. Byłam zdziwiona jak na WZ widziałam, że ludzie tak jedzą. Ta kasza z ziemniakami też mnie zaskoczyła ale jak smakuje to ok.
U mnie jada się gołąbki z ziemniakami :D Moje dziecię ma talent do cudowania :) Ale różnie ludziska jadają i jak kiedyś się dziwiłam to teraz nie robi to na mnie wrażenia bo każdy jada tak jak mu smakuje :)
Ja, jak matani, robię tylko z mięsem. Dlatego u mnie zawsze jadało się je w sosie pomidorowym albo grzybowym i z ziemniakami albo chlebem. Dlatego pytałam.
Ja robię z ryżem i mięsem, samym mięsem, z ryżem, mięsem i pieczarkami, z kasza i grzybami, z ryżem i pieczarkami. Podaję z ziemniakami ale jem z sosem najchętniej pomidorowym.
Hm...w czasach kiedy byłam dzieckiem pajda chleba jakos częściej towarzyszyła zupie. Zwykle do tej bardziej treściwej np. żurku, kapuśniaku, krupniku, grochówki. Jakiś czas temu słyszałam wypowiedź dietetyczki ze to był dobry zwyczaj i byłoby warto do niego powrócić.
Już od dłużego czasu chodzą za mną takie placuszki. Uwielbiam takie cieplutkie i chrupiące. Jak je zobaczyłam, to aż mi ślinka pociekła i chętnie się poczęstuję, dziękuję :-)
Dawno nie robiony gyros jak z knajpy renataz36,podsmażone ziemniaki i surówka z sałaty lodowej ,ogórka małosolnego i pomidora ...chłopaki MEGA zadowolone :)))
Pierogi (farsz szynkowo - twarogowo - cebulkowy, szalotkowy + bazylia i czosnek granulowany) polane stopionym masłem. Pomidory malinówki z sosem czosnkowym - dla mnie, a dla reszty lekko solone i mocno popieprzone. Owoce dla chętnych.
Dopisano 14-08-20 22:29:01:
I powtórka z pierogarni (ciasto wczorajsze i dzisiejszy farsz ziemniaczano - boczkowo - cebulowy). Mąż prze-szczęśliwy, ja wałek odstawiam na 2 albo i 3 tygodnie. Jutro obiad warzywno-drobiowy z "zupką piwną" i pajdą chleba .
Spaghetti z tuńczykiem i czarnymi oliwkami w sosie pomidorowym - zostało z wczoraj, a prócz tego gotuję właśnie rosół drobiowo-wołowy z całą masą jarzyn, który mam nadzieję postawi na nogi i wyleczy z przeziębienia córę i mnie, bo ledwo dychamy..:/
Ponieważ ostatnio pracuję od rana do późnej nocy wobec tego wczoraj był kurczak z warzywami ze słoiczka a na dzisiaj przygotowałam rybę z warzywami z folii aluminiowej.Nie mogę jeść gotowców ze sklepu i jakoś trzeba sobie radzić:)
Dziekuję pięknie. Niestety farsz mam już zrobiony, tradycyjny, ale ten jest bardzo ciekawy i muszę spróbować nastepnym razem. Zainteresowało mnie to pieczenie w piekarniku i tak własnie zrobię moje.
Ziemniaki gotowane w mundurkach, twaróg z papryka, rzodkiewką, szczypiorkiem i czosnkiem, Młodzież grillowana piers z kuraka dodatkowo, na deser tiramisu i sernik z czekolada, arbuz i winogrona.
Dzisiaj resztki z wczorajszego dnia; sałatka z owocami morza, tatar z łososia , węgorz wędzony i wyroby własne przyjaciół - kiszka ziemniaczanna i biała kiełbasa.
Oj, tatar z lososia...........uwielbiam.Wlasnie wrocilam z Sopotu i co dziennie musialam go zaliczyc.
A tak na marginesie z jakiego lososia robisz? Robie w domu czesto ze swiezego......moja siostra - mieszkajaca nadal w Sopocie sprzecza sie ze mna, ze to wedzona ryba.
Łetam... a ja wolę nasze śleperyby z myrdyrdą i kamsztyk próżony ze sznytlochem i odrobiną korbola. W sezonie można też śwignąć ździebko drzuzgawek, ino zaś skropinych wincem zes świentojanek. Najlepszy z szagówkami i skrzyczkami.
Łetam... a ja wolę nasze śleperyby z myrdyrdą i kamsztyk próżony ze sznytlochem i odrobiną korbola. W sezonie można też śwignąć ździebko drzuzgawek, ino zaś skropinych wincem zes świentojanek. Najlepszy z szagówkami i skrzyczkami.
Ale poleciałeś i rozmarzyłeś się Bahusie..... Szagówki s skrzyczkami - cudo ! Ślepe ryby tak samo. A korbol w łoccie ! Ale te drzuzgowki skropiobe wincem zes świntojanek .....
Makusiu, to nie wszystko, kadr nie objął. Po drodze możesz zgarnąć innych chętnych hihihi. Oświetlam lotnisko, coby się Wam szkło nie pobiło i procenty nie wytraciły ( myślę, że z pustymi rękami nie przylecicie )
Bardzo smakowite jedzonko. A gołąbki to ja zawsze tylko pieczone robię, choć w moje rodzinie przeważnie duszą ludziska, zdecydowanie jednak smakują mi te z pierkanika. Mniam...
Drugie danie na piątkowym obiedzie u synowej, filet indyczy z mozzarellą, kasza gryczana i buraczki czerwone :) niestety z telefonu ciężko jest wstawić wszystkie zdejęcia w tym samym okienku.
Bigosik warzywny z białej kapusty, białej papryki, marchewki, cebuli, pomidorków czekoladowych i daktylowych, świeżego i wędzonego boczku oraz przypraw :)
Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym ,ziemniaki,sałata z kolorowymi pomidorkami i sosem balsamicznym ...na deser galaretki z bitą śmietaną ,biszkoptami i bakaliami ...
Zupa czosnkowa, pierogi ruskie polane stopionym wędzonym boczkiem
Mlodziez golabki, M. bez obiadu, ja pewnie ogranicze sie do jakiejs brzoskwini, po wczorajszej kolacji :D
Ja bardzo proszę, a nawet żądam twoje przepisu na langosze ew. info, z którego robisz. Nigdy nie robiłam a chcem!
No dooobra... mam go na fb, ale mogę ci OSTATECZNIE i tu wysłać... :D
Ja też chcę
A tak "wogle" to nie mam konta na fb i mieć nie będę. Dlatego czasami się czepiam osobiście.
A co Ty taka zacofana???
A bo stareńka już jestem... Ale pralkę mam!
Oj tam trza z postępem iść,pralka to nie wszystko chociaż już coś!
Ale pralke z internetem czy nie? Bo to, ze masz pralke nie swiadzcy, zes nie zacofana :D
Dziś u nas pikantne risotto z kurczakiem i kolorową papryką :) -porcja syna, którą zjadł przed pracą.
Moje smaki , chyba się wproszę :D
Nie jadłam nigdy takiej zupki a jako czosnkolubna powinnam :)
U nas wczoraj schabowe ziemniaczki z toną koperku i surówka z lodowej plus sprzątanie lodówki
Dziś żeberka w miodzie, ziemniaczki z koperkiem i chyba mizeria
Zupa ziemniaczano-chrzanowa według Wkn duuuży gar ! i schabowy z ziemniakami , mizeria z ogórków i marchewka zasmażana , kompot , a na deser placek ze śliwkami .Mam nadzieję że goście z pielgrzymki którzy będą dziś nocować u mnie najedzą się.Myślę co by im na śniadanie i na drogę jutro zrobić?
O! Moja córka pielgrzymuje to ją ugość :)
Leczo z wieloziarnistą bagietką .. ))
Spaghetti z cukinią,papryką i czosnkiem a druga wersja wzbogacona pomidorami.
Nie przepadam za makaronem,ale ten pierwszy talerz bym połknęła...wygląda bardzo apetycznie.
I tak smakuje Nie wiesz co tracisz.Makaroniki są mniamniaste :)
Cielęcy rosołek z mnóstwem warzyw (niby-zupka), kotlet cielęcy i fasolka z oliwą, czosnkiem i pietruszką.
Wczoraj pieczone pyreczki, pieczone kiełbaski i hiszpańska fasola ( polecam !!! ) + kompot
Dzisiaj filet tilapia i fasolka szparagowa + kompot
M. i dzieciątka ziemniaki, kiełbasa (salsiccia) duszona z cebulą, sałata lodowa z sosem czosnkowym, na deser lody. Ja- risotto z krewetkami, jutro też, bo aż szklankę ryżu z rozpędu ugotowałam. :D
Rosół z makaronem,kiełbasa przysmażona,frytki z piekarnika,mizeria.
Klasyka...
Bardzo lubię taką klasykę...mniam :)
Dziś u nas zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, kotlety schabowe, ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane ;)
Moja ulubiona pizza z salata i krewetkami i margherita dla mlodziezy.
Ulubiona do zjedzenia czy przyrządzenia?
Do zjedzenia :) piekę czerwoną pizzę (znaczy bez sera, tylko z sosem pomidorowym), na to sałata lodowa, rukola, roszponka, krewetki i sos majonezowo-jogurtowy z czoskiem i szczyptą peperonccino. Pycha. Pół blachy z piekarnika tylko dla mnie. :)
Kotlet mielony,ziemniaki z koperkiem,sałatka z buraczków.
Zapiekanka i frytki. "Obiad" nad zalewem - sponsorowany.
Ja dziś - rosół z makaronem i faszerowana papryka. Ale kolacja wypas (dla synka) - placki po węgiersku!
wczoraj zupa pomidorowa z makaronem; ziemniaki z koperkiem gyros z karczku z sosem czosnkowym i surówka z marchwi, pora i czosnku... ech zaszalałam haha
Dziś z racji że mięska zostało zrobimy to samo tylko z frytkami
Domowe hot dogi, domowe bulki i prazona cebulka. Parowka, roszponka i pomidorki czeresniowe niestety kupne. ;)
Parówecka ... ja tak skromnie w bułecce i w zieleninie poproszę .
Wczoraj i dzisiaj - kurczak po węgiersku.
Schab duszony w sosie,ziemniaki,sałatka z buraczków.
Weekendowo ...
Sobota - zupa pomidorowa,filet z kurczaka,pomidory,kalafior i panierowany patison...
Niedziela - zupa pomidorowa ,panierowany dorsz ,pomidory po prowansalsku i makaron też tak samo ...
Ile czasu zapiekasz pomidory?
Zależy od twardości pomidora ,z reguły 10-15 minut ...często jednak sprawdzam " na oko " czy są gotowe ..
Dzięki.
Dziś u nas knedle ze śliwkami ;)
O matko !!! ale bym zjadła takie knedle
Za mną też chodziły...
U nas dziś zupa kalafiorowa na szyjce z indyka
Proste wiejskie jadło, kurczak pieczony z warzywami, ziemniaki i mizeria
Chilli con carne z ryzem. Dzieci byly wzruszone ;) a i mleko sie skonczylo, czyli bylo przyzwoitej... ostrosci. :D
Makaron chiński z owocami morza, kurczakiem i warzywami (moja chińszczyzna).
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem i naleśniki z serem i malinami z ogrodu a na deser szarlotka
Krewetki z kurczakiem + dodatki ...
Zupa jarzynowa,podudzia z kurczaka pieczone z marchewką,ziemniaki z koperkiem,fasolka z bułka tartą.
Flety z kurczaka pieczone, ziemniaki całe z masłem i koperkiem, gotowany kalafior, brokuły i marchewka.
Dzisiaj odbywała się u mnie próba generalna zakupionych tego lata foremek do pierożków, do których przymierzałam się chyba 2 lata. Poszło piorunem, najadły się do syta 3 osoby i 120 sztuk się mrozi.
O! A ja się przymierzałam i myście byście odradziliście!
palcami lepić a nie na łatwiznę iść ...
No własnie przez was musiałam lepić! A tak bym se aligancko, jak dama, ciach, ciach...
P.S. A co tam z pieroga nr 7 wypływa?
grzybek (chyba)
Zrobiłam gulasz wieprzowy z papryką, pieczarkami i cukinią... dziś będzie podany z ryżem (kaszą jak kto woli) a jutro zrobimy do niego placków ziemniaczanych MNIAM
Prawie takie samo jedzonko co i ja upichciłam :)
Pulpeciki z warzywkami :)
Mix warzyw ( fasolka szparagowa,pieczarki ,papryka i ogórek kiszony) z kiełbasą w sosie pomidorowym ...
Knedla ze śliwkami i kopytkowe serduszka :)
W takich serduszkach nawet Myszka Miki prezentuje się wspaniale niby leniwe ... a jednak
:)
Dziś zupa ziemniaczana na wywarze kalafiorowo, brokułowo, marchewkowo czosnkowym. Oszczędność po wczorajszych gotowanych warzywach.
Jutro zapiekanka gołąbkowa ale nie z gołębi.
As z ciekawości zapytam czy Ty najpierw go gotowałaś kalafior potem w tej wodzie brokuł itd. a na finiszu zupa ziemniaczana?
Najpierw gotowałam marchewkę bo gotuje się dłużej. Potem dorzuciłam kalafior i brokuł i czosnek. Warzywa zjedliśmy, a na drugi dzień na tej wodzie była zupa ziemniaczana.
Spryciara hehehe
Karp smażony.
O Matko ! jeden kawałeczek !!!!!!!!!!!!!!!!!!
to ja na drugi !!!!!!
To samo pomyslalam :)))
Wpraszam się :)
Dziewczyny, zapraszam, zostało odrobinę to jakoś Was podzielę
I ja poproszę o kawalątek.. :-)
Dzis do wyboru chilli con carne z ryzem lub placki ziemniaczane z gulaszem.
Zapiekanka gołąbkowa ale nie z gołębi
tortellini w sosie pomidorowym zapiekane z parmezanem.
Schab duszony (wg MR- nasz ulubiony), kluski śląskie i surówka z kiszonych ogórków.
Dziś u nas rosół z makaronem, kotlety mielone z łopatki, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty ;)
Dopisano 14-08-15 16:10:55:
Pstrąg z patelni i frytki
Roladki ze schabu z jablkiem i boczkiem ziemniaki i pomidory w śmietane
Rosół wołowo-drobiowy z makaronem, na drugie grill - biała kiełbasa, kaszanka, karkowka, do tego sałatki wszelakie. Plus szklaneczka zimnego piwa:)
Dzisiaj obiad w Krzeszowie w Willmanowej Pokusie (polecam szwędającym sie w tej okolicy). Niestety, po powrocie gawiedż domagała się jedzonka; makaron w sosie pomidorowo-paprykowym z czosnkiem i bekonem.
Dziś z racji że chłodniej gotuję gar grochóweczki na wędzonym schabiku
Duszone warzywa (pomidory, cukinia, papryka), cyc kurzęcy grillowany, ziemniaki gotowane.
Risotto z kurczakiem i warzywami.
Mniami :)
Mniamniaste było :)
Knedle serowe ze sliwkami a synek krupniczek
Żeberka w sosie z kapustą kiszoną gotowaną z grzybami i ziemniakami.
Juz pachnie rosolek bedzie z makaronem lub ryzem do wyboru, na drugie ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i surowka z czerwonej kapusty.
Wczoraj byl barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie karczek w sosie wlasnym z ziemniakami, modra kapusta.
Dziś pyszny rosołek z 3 rodzai mięsa z makaronem i dużą ilością zielonej pietruchy. Potem ziemniaczki, kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem, fasolka szparagowa z wody i buraczki na zimno
Pizza :) dawno nie było.
Podudzia z indyka,ziemniaki,mizeria z ogórków i kalafior z bułką,tradycyjnie.
Wczoraj jagnięcina: rosół jagnięcy z ziemniakami i jagnięcina z rozmarynem. Pózniej, u przyjaciół, flądry prosto z wędzarni (od smaku i zapachu kręciło się w głowie, mniam) , ciasto bananowo-orzechowo-migdałowo-czekoladowe i dyżurny sernik.
Dzisiaj zaproszenie do knajpki na smakowanie potraw przygotowanych przez zwycięzcę programu Top szef (czy cóś...). Obaczym, popróbujem, powiem....O kurcze, ale pyszności, najbardziej to rybki kuszą :)
Mniam same dobroci :)
Jednym słowem full wypas :) ....mega smacznie :) ...
PS.Zwycięzca "Top Chef" to mój krajan ....z naszego ,pięknego miasta ....
Kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki z koperkiem,buraczki na ciepło,fasolka z bułką tartą.
Też smacznie :) U nas kotlety mielone, mizeria słodko kwaśna i mąż dodatkowo ziemniaki :)
U Was nie mniej smacznie :D Mielone bardzo lubimy,takie świeżutkie mniammmm :)
:)
Wczoraj i dziś zupa ogórkowa z makaronem wstążki ...
Wczoraj kotlet schabowy z ziemniakami i własną już ukiszoną nową kapustą kiszoną ....
Dziś pieczeń z szynki,kopytka i surówka z pora,marchewki i jabłka ....
To ja poproszę ogórkową
Proszę bardzo ..:)
Same pyszności, ja się skuszę na pieczeń
Mówisz i masz ...a do mnie nie daleko ...
A mogę z rodziną? :-D
Faktycznie, kawałeczek drogi ;D
To jak wszystkich tak zapraszasz to my tez na obiad wpadamy ;)
Ty akurat o zaproszenie nie musisz się martwić !! ...
Rosół z wiejskiej kury z makaronem, marchewka i pietruszką. Na drugie Pieczone udka , ziemniaki z wody i pomidory z cebulką.
Wczorajsza uczta, przygotowana przez zwycięzcę Top Chef - Sebastiana Olmę, w restauracji Swojak.
śledzik na marmoladzie z czerwonej cebuli ze słonecznikiem i chrzanem
kurki w śmietanie podane w cieście francuskim
filet z pstrąga z kalafiorem z grilla i orzechem laskowym - sosiki genialne,w całej knajpce jęk rozkoszy hahaha, niestety nie zdradził tajemnicy
chrupiąca pierś z kaczki z owocami leśnymi
carpaccio z ananasa z pomarańczą i twarogiem (kolejne jęki tłumu hihihi)
Dzisiaj obiad gwizdany albo wspomienia sobotnio-niedzielne. Jest też alternatywa, węgorz wędzony, dostarczony w nocy prosto z nad morza oj mniam mniam . Te dni rozpuściły mnie jak dzidowski bicz hihihi , jak tu będzie wrócić do codziennej prozy......
żurek z jajkiem, kiełbasa z cebulą, frytki i surówka
rosół z makaronem ( wczorajszy ), mielone, ziemniaki i buraczki zasmażane,ciasto czekoladowe
Dla starszych reszta wczorajszego obiadu bez zupy,dla młodszego na życzenie kopytka z masłem ,cukrem i cynamonem ...
Zupa jarzynowa,gulasz z szynki,kasza jęczmienna i obowiązkowo ziemniaki,sałatka z buraczków.
talerz wygląda ślicznie ale pierwszy raz widzę połączenie kaszy jęczmiennej i ziemniaków? naprawdę obowiązkowo??
Dziękuję:) Tak moje dziecko tak sobie jada :)
To coś jak gołąbki w towarzystwie ziemniaków
Nigdy nie jadłam gołąbków z ziemniakami. Byłam zdziwiona jak na WZ widziałam, że ludzie tak jedzą. Ta kasza z ziemniakami też mnie zaskoczyła ale jak smakuje to ok.
Ja tak samo, ale kazdy je jak mu smakuje :)
U mnie jada się gołąbki z ziemniakami :D Moje dziecię ma talent do cudowania :) Ale różnie ludziska jadają i jak kiedyś się dziwiłam to teraz nie robi to na mnie wrażenia bo każdy jada tak jak mu smakuje :)
Gołabki z ziemniakami, bigos tez z ziemniakami najlepiej mi smakuje :)))
No jasne sam smaczek :)
oj:) gołąbki obowiązkowo z ziemniakami, najlepiej puree:)
oj:) gołąbki obowiązkowo z ziemniakami, najlepiej puree:)
O, maszna usprawiedliwienie mogę tylko napisac że gołabki są z mięsem i ryzem, nie kaszą:)
Ryżu z ziemniakami tez nie jadam
tak jak i ja też razem nie jadam
A z czym jadasz gołąbki?
A z czym jadasz gołąbki?
Z sosem, przeważnie pomidorowym . Nie dodaję dodatkowych węglowodanów, ryż lub kasza wystarczy :)Nie robię gołąbków z ryżem czy kaszą w środku, tylko samo mięso, jak na kotlety mielone. Do tego sosik pomidorowo-koperkowy i ziemniory, mniam :)
Taka wersja to co innego :)
Ja, jak matani, robię tylko z mięsem. Dlatego u mnie zawsze jadało się je w sosie pomidorowym albo grzybowym i z ziemniakami albo chlebem. Dlatego pytałam.
U nas gołąbki, to mięso + ryż lub kasza, zawinięte w liście kapusty ;)
Ja robię z ryżem i mięsem, samym mięsem, z ryżem, mięsem i pieczarkami, z kasza i grzybami, z ryżem i pieczarkami. Podaję z ziemniakami ale jem z sosem najchętniej pomidorowym.
My tez jemy golabki z ziemniakami tluczonymi ( puree), ewentualnie z chlebem.
Ufff! Ulżyło mi...bo już myślałam ze coś ze mną/nami nie teges
U mnie tak samo je się gołąbki czyli z ziemniakami i sosem pomidorowym lub tylko w sosie i z chlebem, więc nie jesteś osamotniona... :-)
My nie jemy ani z chlebem ani z ziemniakami. Jemy same, z sosem lub z keczupem
Ale pewnie zupy jecie z pieczywem a u mnie tak się nie jada :)
Ja lubie do zalewajki, ogorkowej, grochowki, fasolowki (chyba wszystkie zupy wymienilam) pajde chleba :))) aaaa jeszcze do krupniku hihi
Hm...w czasach kiedy byłam dzieckiem pajda chleba jakos częściej towarzyszyła zupie. Zwykle do tej bardziej treściwej np. żurku, kapuśniaku, krupniku, grochówki. Jakiś czas temu słyszałam wypowiedź dietetyczki ze to był dobry zwyczaj i byłoby warto do niego powrócić.
Nie do wszystkich zup chleb czy tez bulke jadamy.Nie wobrazam sobie jednak flakow bez chleba. Do rosolu czy chlodnika nie zjadlabym chleba.
Dziś obiadu nie jadłem !!!
A ja nie pamietam czy jadlam... ;D
Bahusku jakaś nowa dieta?? przechodzisz na płyny?
Na płyny nie muszę przechodzić, jestem na nich od zawsze
ja ja ja ja.............. poproszę 4 takie chrupiące tłuściutkie
Chętnie, aż ślinkę przełykam :)
no właśnie co napiekę to mi przyjdą i "zeżrą" ... już drugi raz trę ziemniaki
Ale "pieczesz" w sensie, że w piekarniku. Nie smażysz?
smażę, smażę na rzepakowym ...
Łeeee.... narobiłeś mi smaku. Też sobie dzisiaj zrobię... z marchewką... z nikim się nie podzielę...
z marchewką nie jadłem, to dasz jednego, nie
No to dam.... w wątku pijackim Bahati.
Mistrzyni :D
Wiem, czym zwabić faceta!
Z gulaszem to raczej nie, ale z ikra z lososia i lycha kwasnej smietany......to chetnie.Bardzo apetycznie wygladaja.
nigdy nie smakowałem z ikrą ale czemu nie ...
Już od dłużego czasu chodzą za mną takie placuszki. Uwielbiam takie cieplutkie i chrupiące. Jak je zobaczyłam, to aż mi ślinka pociekła i chętnie się poczęstuję, dziękuję :-)
Prozaicznie - schabowy.
Dawno nie robiony gyros jak z knajpy renataz36,podsmażone ziemniaki i surówka z sałaty lodowej ,ogórka małosolnego i pomidora ...chłopaki MEGA zadowolone :)))
Dorsz , frytki, zestaw surówek i zupa rybna ;)
Dopisano 14-08-19 16:42:26:
Pierogi (farsz szynkowo - twarogowo - cebulkowy, szalotkowy + bazylia i czosnek granulowany) polane stopionym masłem. Pomidory malinówki z sosem czosnkowym - dla mnie, a dla reszty lekko solone i mocno popieprzone. Owoce dla chętnych.
Dopisano 14-08-20 22:29:01:
I powtórka z pierogarni (ciasto wczorajsze i dzisiejszy farsz ziemniaczano - boczkowo - cebulowy). Mąż prze-szczęśliwy, ja wałek odstawiam na 2 albo i 3 tygodnie. Jutro obiad warzywno-drobiowy z "zupką piwną" i pajdą chleba .Jak Smosiu przedszymasz wyrobione ciasto żeby się nie rozciapciało , albo nie było twarde?
Spaghetti z tuńczykiem i czarnymi oliwkami w sosie pomidorowym - zostało z wczoraj, a prócz tego gotuję właśnie rosół drobiowo-wołowy z całą masą jarzyn, który mam nadzieję postawi na nogi i wyleczy z przeziębienia córę i mnie, bo ledwo dychamy..:/
Ponieważ ostatnio pracuję od rana do późnej nocy wobec tego wczoraj był kurczak z warzywami ze słoiczka a na dzisiaj przygotowałam rybę z warzywami z folii aluminiowej.Nie mogę jeść gotowców ze sklepu i jakoś trzeba sobie radzić:)
pieką się w piekarniku 2 blachy ...
Pwyso, tak mnie nakręciły Twoje gołąbki, że jutro robię. Podpowiedz, z jakiego przepisu te pieczone w piekarniku???
http://wielkiezarcie.com/recipe109054.html może się przyda przepis ...
Dziekuję pięknie. Niestety farsz mam już zrobiony, tradycyjny, ale ten jest bardzo ciekawy i muszę spróbować nastepnym razem. Zainteresowało mnie to pieczenie w piekarniku i tak własnie zrobię moje.
spróbuj, nie jest to niestety energooszczędne ale smak mają inny niż gotowane ...
Ziemniaki gotowane w mundurkach, twaróg z papryka, rzodkiewką, szczypiorkiem i czosnkiem, Młodzież grillowana piers z kuraka dodatkowo, na deser tiramisu i sernik z czekolada, arbuz i winogrona.
Dopisano 14-08-20 15:52:10:
Dla mnie obiad "bomba". To pewna odmiana naszych poznańskich pyrów z gzikiem...
Jak najbarziej. Kiepska podroba ale coz... Za to myslalam o tobie przez caly obiad :)
Filet kurczęcy marnowany w czosnku i przyprawach, kasza gryczana z sosem z podrzybków, ogórek kwaszony :)
Podobnie jak wcześniej pisała renataz36 ...zrobiło się chłodniej ...to zrobiłam wielki gar zupy fasolowej + chleb ...
Mniam :)
Kotlety z jajek WKN plus ziemniaki i szwedzka z ogórków
szaszłyki, kiełbaski grilowane, ziemniaki pieczone... a ja to chyba arbuz, bo wieprzowiny nie jadam.
Pieczeń z mięsa mielonego, ziemniaki i mizeria z jogurtem
wczorajsze gołąbki i trochę pierogów z mięsem ...
Dzisiaj resztki z wczorajszego dnia; sałatka z owocami morza, tatar z łososia , węgorz wędzony i wyroby własne przyjaciół - kiszka ziemniaczanna i biała kiełbasa.
Oj, tatar z lososia...........uwielbiam.Wlasnie wrocilam z Sopotu i co dziennie musialam go zaliczyc.
A tak na marginesie z jakiego lososia robisz? Robie w domu czesto ze swiezego......moja siostra - mieszkajaca nadal w Sopocie sprzecza sie ze mna, ze to wedzona ryba.
Basialis, ja najczęściej robię ze świeżego, ale wczoraj nabyłam dopiero co przywieziony wędzony i z niego machnęłam tatara. Lubię i taki i taki.
Dzieki, musze spobowac.
Węgorz wędzony! MNIAM!
Gluba666, przecież zapraszałam jak byliście w mojej okolicy, był cały do podzielenia a teraz... tylko wspomnienie
Pyry z gzikiem:)
Zupa grzybowa z makaronem i leczo ze świeżą angielką. Kompot mieszany- wiśnie, jabłko,nektaryny i śliwki.
Dla jednych wczorajsza fasolówa a dla drugich caponata ...
Dopisano 14-08-21 16:50:09:
A na deser owoce,kawa i ciasteczka ...przy łapaniu promieni słonecznych po bardzo deszczowym dniu :)...
Dziś karbinadle i panczkraut. Do tego pomidorowa.
Jutro makaron z serem. I pomidorowa.
Oj , ale bym zjadła panczkraut :)
Panczkraut to ciapkapusta czy jeszcze coś innego?
Mniej więcej Znaczy, jak dla mnie, to boczku więcej.
A przy okazji, to u mnie na wsi panczkraut to też ciaperkapusta.
Tak. Za dużo wypiłam... spróbuję przeczytać to rano, bo teraz to jest po chińsku czy jakoś tak podobnie... :D
Bahusie...muszę moje drzewo genealogiczne dokładnie prześledzić bo wszystko rozumiem choć na codzień nie używam:)
Łetam... a ja wolę nasze śleperyby z myrdyrdą i kamsztyk próżony
ze sznytlochem i odrobiną korbola. W sezonie można też śwignąć ździebko
drzuzgawek, ino zaś skropinych wincem zes świentojanek. Najlepszy z
szagówkami i skrzyczkami.
Ale poleciałeś i rozmarzyłeś się Bahusie..... Szagówki s skrzyczkami - cudo ! Ślepe ryby tak samo. A korbol w łoccie ! Ale te drzuzgowki skropiobe wincem zes świntojanek .....
- jest gdzieś tam WC niedaleko ?
Łojejkujejku.
Karminadle
Karminadle
Obie wersje są używane.
na kaca dobry ...
Rosół z kury biegającej po podwórku - i nic więcej.
Salata z ciecierzyca, papryka, szczypiorkiem i sokiem z cytryny, grillowana piers z kurczaka. Reszta rodziny dodatkowo pieczone ziemniaki.
Naleśniki z własnym dżemem nektarynkowym.
Smażona sola , ziemniaki i pomidorki z cebulka
U mnie dziś ziemniaki, własna fasolka szparagowa gotowana saute i łosoś smażony saute.
Miruna smażona,ziemniaki,surówka z świeżej kapuchy,fasolka szparagowa z bułką tartą.
Dorsz plamiak,ziemniaki,surówka z marchewki,jabłka i pora ...
Kapusta. Bigos mieszany (mocno podlany dla Gluba666 ) i gołąbki, dwa rodzje - dwa farsze (pieczone w piekarniku za radą pwyso).
i jak udały się ???
Tak, bardzo smakowite, teraz tylko tak będe robić. Dzięki
Jaaaaaaaaa. ile gołąbów, jadę
Makusiu, to nie wszystko, kadr nie objął. Po drodze możesz zgarnąć innych chętnych hihihi. Oświetlam lotnisko, coby się Wam szkło nie pobiło i procenty nie wytraciły ( myślę, że z pustymi rękami nie przylecicie )
Pati podlewasz wodą te gołąbki i pieczesz ile, tak około 50 minut?
Zabieram całą ferajną, łapy będą pełne
Bardzo smakowite jedzonko. A gołąbki to ja zawsze tylko pieczone robię, choć w moje rodzinie przeważnie duszą ludziska, zdecydowanie jednak smakują mi te z pierkanika. Mniam...
U mnie tez pieczone :) oj musze zrobic, bo raz na dwa tygodnie musza byc ostatnio. :)
O Ty! Kusiła i kusiła tym bigosem no i jednak przyniosła :) Pyyycha!
Jadę. Jeden gość więcej już nie robi różnicy!
Dziś knedle ze śliwkami (ilości hurtowe dla ślubnego) i krupnik.
Pierogi ruskie odsmażane (nocna produkcja), sałata z tuńczykiem i pomidorem dla tych, co mąki nie jedzą.
Krupniczek jaglany z dużą ilością różnych warzyw :)
Drugie danie na piątkowym obiedzie u synowej, filet indyczy z mozzarellą, kasza gryczana i buraczki czerwone :) niestety z telefonu ciężko jest wstawić wszystkie zdejęcia w tym samym okienku.
W piątek był obiad u synowej zupa Strogonow z serkiem topionym :)
Bigosik warzywny z białej kapusty, białej papryki, marchewki, cebuli, pomidorków czekoladowych i daktylowych, świeżego i wędzonego boczku oraz przypraw :)
Koktajl arbuzowo-grapefruitowo-pomarańczowym :)
Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym ,ziemniaki,sałata z kolorowymi pomidorkami i sosem balsamicznym ...na deser galaretki z bitą śmietaną ,biszkoptami i bakaliami ...
Barszcz z uszkami, na drugie pan - schabowy z kością, pani - wątróbka.
U mnie też barszcz, tyle, że ukraiński.
Voor mij ook borsjt, zodat de Oekraïense
Dzięki za przypomnienie - wieki nie mialam ukraińskiego.
Dawno nie miałam wątróbki, mniam;)
Filet z kurczaka zapiekany pod marchewką,ziemniaki,surówka z kapusty białej,fasolka lub wątróbka drobiowa w sosie,kopytka i surówka z kapusty.
I zaś wątróbka, pycha :)
Masz rację makusiu pycha:)
Do wyboru gołąbki albo pierogi ruskie, co kto woli.
Kotlety mielone, kluski śląskie i sałatka z pomidorów malinowych. Zupa marchewkowo- groszkowa.
Na jutro (siedzę w pracy do bólu) zupa krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem-by małpiatka (próbowałam- pycha) z bagietką czosnkową i cóś na szybko.
filet z folii, ziemniaki i kapusta z fasolą ...
Gołąbki,ziemniaki z koperkiem.
Zupa pomidorowa z makaronem ,ryż naturalny ,sałata z vinegrette i musztardą francuską ,pyszne mięsko od joli ....
Rzeczywiście pysznie wygląda ale pomidorowa równie smacznie się prezentuje :)
Nowe obiadki rozpoczęte :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=676942&post=676942