Forum

Kuchenne porady

jak wyliczyć wielkość tortu

  • Autor: grazka35 Data: 2014-08-08 21:21:18

    Mam zrobić tort na chrzciny. I tu  pojawia się problem. Jakiej wielkości muszę zrobić ,żeby starczyła na 50 osób? Jeden o śred. 30 cm o raczej za mało?  Pewnie trzeba zrobić piętrowy, ale  boję się , że w transporcie się uszkodzi. .  Jak wyliczacie wielkość tortu na osoby? Wiem ,że liczy się ok.100-150g na osobę, ale tak nie umiem przeliczać.  Chodzi mi o to w jak dużej formie  trzeba by było zrobić taki tort?

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-08-08 21:42:17

    Jeżeli zdecydujesz się na piętrowy, to 30 cm i 24 cm. Ten przewoziłam 35 km i nic się nie stało. https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyOkolicznosciowe?noredirect=1#5918347601544320530

    Prostokąt 30x40 cm

    https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyOkolicznosciowe?noredirect=1#6034802481031652706

    Po kawałeczku dla 50 osób starczy. U mnie jednak chcą zdecydowanie więcej. Moje torty mają wysokość 11 cm.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-08-08 22:02:31

    Nie potrafię przeliczyć  tortu w gramach na osobę -  nigdy tak nie liczylam.  Z duzego  -  30 cm  tortu jest  18  kawałków  ( klinów ).   Piętrowy raczej odradzam   ( lato -  transport )   -  choć byłby efektowny.  Zrobiłabym 2 duze torty o róznych smakach  -  co daje 36 / 40  porcji  + inne ciasto  -  bo z grupy 50 osób ktoś może tortu nie je.   Sumując,  na  50 osób  2 duże  torty są  konieczne.

  • Autor: grazka35 Data: 2014-08-09 11:37:25

    Dziękuję za podpowiedź. Tak myślałam,że to będzie za mało. Myślę zrobić jeden prostokątny duży i ewentualnie na wierzchu mały okrągły.Zrobienie 2 tortów raczej nie wchodzi w rachubę, bo piekę jeszcze 3 ciasta, rurki. babeczki i byłby kłopot to wszystko przewieźć aż 60km.Mam nadzieję ,że uda mi się to jakoś ogarnąć :-)

  • Autor: Kluko Data: 2014-08-10 10:41:59

    Ja robię na ok 50 osób tort 40x40. W zupełności wystarcza. Tym bardziej, że sama piszesz o dodatkowych ciastach, więc na pewno słodkiego wystarczy.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2014-08-10 21:56:53

    zrób 2 piętrowy

    jedno piętro 30 cm (na 35 porcji) + górne piętro 20 cm ( na 15 porcji)

    dojedzie w całości jeśli tort będzie na stabilnym podkładzie a konstrukcję wzmocnisz patykami

Przejdź do pełnej wersji serwisu