Jaką ciekawą książkę możecie polecić w czasie urlopu? nie za ciężką i nie za lekką, lubię takie, które po przeczytaniu zostają jeszcze długo w pamięci, choćby nawet jakiś fragment
Gordon Noah "Medicus z Saragossy", "Medicus", "Szaman","Spadkobierczyni Medicusa" . Nie za ciężkie, nie za lekkie, a ja do dziś pamiętam. Czytałam kilka lat temu.
Książki z serii "Babie Lato" jest seria książek obyczajowych wydawanych przez NK. Z tych ciekawszych to "Zemsta" Małgorzaty Maciejewskiej czy też "Z jednej gliny" Lilianny Fabisińskiej, albo "Nalewka zapomnienia " Bulicz-Kasprzak. Jest jeszcze kilka powieści z tej serii. Dobrze się je czyta Podczas urlopu czytałam "Sycylijską opowieść" Nicky Pellegrino. Ciekawa powieść z jedzeniem i kuchnią w tle :)
Nieśmiało zaproponuję: może spróbujesz coś Moniki Szwaji , łatwe w odbiorze ale zarazem głębokie w "rozkminianiu" tzw. prozy życia. Trudno rozstać się z bohaterami jej książek.
Ja też polecam książki Szwaji. Przeczytałam chyba wszystkie. Do Stanów, jako jedyna polska książka do czytania, poleciał ze mną "Anioł w kapeluszu" - zakupiona przed samym wyjazdem, jako na drogę. Na przeczytane szkoda mi było limitu bagażu. Bardzo szybko się skończyła. Lekka, przyjemna, choć nie wiem czego oczekujesz od zapadania w pamięci. Żałujesz, że się skończyła, z chęcią sięgasz po kolejną i przy maratonie jednego autora nie masz dosyć, jak w przypadku Nory Roberts.
Poza tym polecam Nicolasa Sparksa. Ja akurat mieszkam w okolicy, która jest scenerią dla większości książek. Pierwsza książka - no przepraszam druga, pierwsza to kodeks drogowy na prawo jazdy, którą zamierzam przeczytać tutaj jest właśnie powieść Sparksa, której akcja rozgrywa się w New Bern - niecałą godzinę ode mnie, tam gdzie poleciała walizka córki na wakacje zaraz po naszym przylocie.
Widzę, że podpieło się w inne miejsce niż pisałam. Może da się zrozumieć.
Dopisano 14-08-11 22:14:40:
Nic nie rozumiem, bo znowu jest inna kolejność podpinania. Na szczęście tym razem prawidłowa.
A może "Grek Zorba"? Wzrusza, bawi i uczy ... Albo King ze swoimi straszydłami - mocne wrażenia zapewnione. Fajnego czytania, ciekawych czytadeł życzę.
Wszystko zależy o jakiej tematyce książki lubisz czytać. Ja osobiście bardzo lubię fantasy. Nasi pisarze np Andrzej Sapkowski - Saga o "Wiedźminie", czy Andrzej Ziemiański - "Achaja" lub "Toy Wars" - rewelacyjne książki, które czyta się z zapartym tchem i naprawdę często wybucha śmiechem.
Z czystym sumieniem polecam książki Krystyny Nepomuckiej. Seria o "niedoskonałościach i doskonałościach" jest po prostu rewelacyjna. Oto tytuły:
Małżeństwo niedoskonałe
Rozwód niedoskonały
Samotność niedskonała
Miłość niedoskonała
Kochanek doskonały
Starość doskonała
Teraz zapoznaję się z książkami Bohumila Hrabala i muszę powiedzieć, że zapowiada się całkiem przyjemna lektura. Zaczęłam od trylogii "Wesela w domu", "Vita nuova" i "Przerwy".
Zdecydowanie i bez namysłu mogę polecić Ci " Kwiat pustyni". Opowieśc o afrykaskiej dziewczynce, która przeżyła wiele tragicznych zdarzeń aby .... więcej nie napisze, musisz Sama Książka piękna,napisana przez samą bohaterke. Oglądałam również film, na szczęście zrobiłam to w dobrej kolejności, najpierw książka póżniej ekranizacja w której nie czuło się tych emocji co podczas czytania.
Jaką ciekawą książkę możecie polecić w czasie urlopu? nie za ciężką i nie za lekką, lubię takie, które po przeczytaniu zostają jeszcze długo w pamięci, choćby nawet jakiś fragment
Gordon Noah "Medicus z Saragossy", "Medicus", "Szaman","Spadkobierczyni Medicusa" . Nie za ciężkie, nie za lekkie, a ja do dziś pamiętam. Czytałam kilka lat temu.
I koniecznie w tej kolejności
Czytałam :) Później znalazłam w podobnym klimacie " Królowie przeklęci" Maurice Druona.
Już zapisałam, dziekuję All :)
Chyba raczej najpierw "Medicus", a później "Medicus z Saragossy" :-)
Medicus, Szaman i Spadkobierczyni Medicusa to trylogia.
Medicus z Saragosy, osobna powieść nie związana z powyższymi
:)
Książki z serii "Babie Lato" jest seria książek obyczajowych wydawanych przez NK. Z tych ciekawszych to "Zemsta" Małgorzaty Maciejewskiej czy też "Z jednej gliny" Lilianny Fabisińskiej, albo "Nalewka zapomnienia " Bulicz-Kasprzak. Jest jeszcze kilka powieści z tej serii. Dobrze się je czyta Podczas urlopu czytałam "Sycylijską opowieść" Nicky Pellegrino. Ciekawa powieść z jedzeniem i kuchnią w tle :)
"księżycowa klatka" Lindy Holeman ! "matka ryżu" Rani Manicka, "jedna bogata druga biedna" Lesley Lokko..itd
Nieśmiało zaproponuję: może spróbujesz coś Moniki Szwaji , łatwe w odbiorze ale zarazem głębokie w "rozkminianiu" tzw. prozy życia. Trudno rozstać się z bohaterami jej książek.
Również polecam! uwielbiam ten klimat
Mi też Szwaja pasuje
Ja też polecam książki Szwaji. Przeczytałam chyba wszystkie.
Widzę, że podpieło się w inne miejsce niż pisałam. Może da się zrozumieć.Do Stanów, jako jedyna polska książka do czytania, poleciał ze mną "Anioł w kapeluszu" - zakupiona przed samym wyjazdem, jako na drogę. Na przeczytane szkoda mi było limitu bagażu. Bardzo szybko się skończyła.
Lekka, przyjemna, choć nie wiem czego oczekujesz od zapadania w pamięci. Żałujesz, że się skończyła, z chęcią sięgasz po kolejną i przy maratonie jednego autora nie masz dosyć, jak w przypadku Nory Roberts.
Poza tym polecam Nicolasa Sparksa.
Ja akurat mieszkam w okolicy, która jest scenerią dla większości książek. Pierwsza książka - no przepraszam druga, pierwsza to kodeks drogowy na prawo jazdy, którą zamierzam przeczytać tutaj jest właśnie powieść Sparksa, której akcja rozgrywa się w New Bern - niecałą godzinę ode mnie, tam gdzie poleciała walizka córki na wakacje zaraz po naszym przylocie.
Dopisano 14-08-11 22:14:40:
Nic nie rozumiem, bo znowu jest inna kolejność podpinania. Na szczęście tym razem prawidłowa.Katarzyna Bonda - ostatnia powieść "Pochłaniacz"
Jako lektury nie lekkie i nie ciężkie,ale napewno kobiece polecam książki Katarzyny Leżańskiej.
Jako pozostającą w pamięci Jerri Nielsen-I będę żyć.
A może "Grek Zorba"? Wzrusza, bawi i uczy ... Albo King ze swoimi straszydłami - mocne wrażenia zapewnione. Fajnego czytania, ciekawych czytadeł życzę.
Wszystko zależy o jakiej tematyce książki lubisz czytać. Ja osobiście bardzo lubię fantasy. Nasi pisarze np Andrzej Sapkowski - Saga o "Wiedźminie", czy Andrzej Ziemiański - "Achaja" lub "Toy Wars" - rewelacyjne książki, które czyta się z zapartym tchem i naprawdę często wybucha śmiechem.
Z czystym sumieniem polecam książki Krystyny Nepomuckiej. Seria o "niedoskonałościach i doskonałościach" jest po prostu rewelacyjna. Oto tytuły:
Małżeństwo niedoskonałe
Rozwód niedoskonały
Samotność niedskonała
Miłość niedoskonała
Kochanek doskonały
Starość doskonała
Teraz zapoznaję się z książkami Bohumila Hrabala i muszę powiedzieć, że zapowiada się całkiem przyjemna lektura. Zaczęłam od trylogii "Wesela w domu", "Vita nuova" i "Przerwy".
Dopisano 14-08-12 19:10:45:
I jeszcze dwie książki Nepomuckiej:
Mydło z łabędziem
Serafina i kochankowie
Nepomucka.
Lubię to!
Polecam- ,,Kot Bob i ja,,
Ciemno czyli jasno Marcin Jakimowicz. polecam
Zdecydowanie i bez namysłu mogę polecić Ci " Kwiat pustyni". Opowieśc o afrykaskiej dziewczynce, która przeżyła wiele tragicznych zdarzeń aby .... więcej nie napisze, musisz Sama
Książka piękna,napisana przez samą bohaterke. Oglądałam również film, na szczęście zrobiłam to w dobrej kolejności, najpierw książka póżniej ekranizacja w której nie czuło się tych emocji co podczas czytania.
A skoro już w temacie "Kwiatu pustyni",to jest też druga książka o Waris Dirie "Córka Nomadów" i ją też polecam :).
Aniol w kapeluszu. Monika Szwaja
Polecam HOUSTON, MAMY PROBLEM Katarzyny Grocholi
O tak! Rewelacja! :)
O i jeszcze "Cień wiatru" Zafona.Resztę jego twórczości też można,ale tę powieść polecam najbardziej :).
A skoro WŻ,to i akcent kulinarny ;).Przyjemnie wspominam czytanie "Miłość w pięciu smakach" Ann Mah.
ksiazki Iny Lorentz
Polecam ,,Tysiac wspaniałych słońc ,,
"Kochanice króle", "Błazen królowej" "Kochanek dziewicy"- Philippa Gregory-dobrze napisane romanse historyczne.
Witaj,przeczytaj koniecznie ,,Pola''Magdalena Zimny-Louis .
Niekoniecznie "lekka, łatwa i przyjemna" ale jeśli ktoś lubi ciężkie horrory, to polecam Manela Loureiro "Apokalipsa Z".
Arturo Perez Reverte "Mężczyzna,który tańczył tango".To najnowasza powieść ,a polecam wszystko tego autora.
Czytam ją właśnie. Nie jest tak dobra jak "Fechmistrz" czy "Batalista", ale ciekawa
Samotność w sieci Wiśniewskiego lub Poczwarkę Doroty Terakowskiej