Kochani, w wielu przepisach na ciasta i masy pojawia się serek kremowy. Zazwyczaj jako przykład podawany jest serek Philadelphia. Czy znacie jakiś inny odpowiednik takiego serka, najlepiej jakiegoś polskiego producenta, który warto polecić?
Witaj ! znalazlam cos takiego http://vegazone.blox.pl/2013/11/Czym-zastapic-serek-Philadelphia.html. Nie wyobrazam sobie zrobic serek Philadelphia na slodko.Jadlam go we Wloszech wiele lat temu,bardzo mi smakowal ,zwlaszcza z pomidorem i wedlina. Do wykorzystania na slodko proponuje serek RICOTTA ,ten to jest dopiero pyszny,idealny.
Z ręką na sercu i wieloletnim doświadczeniem mogę polecić serek Delfico . W każdym wariancie ( naturalny waniliowy czy czekoladowy ) ciasta wychodzą wyśmienite . Jako farsz do naleśników czy do rogali smakuje wybornie
Jak jest u Ciebie Polo to i Delfiko będzie, faktycznie tylko on nadaje się do serników.
Lidlowego Pilosa użyłam tylko w takim przepisie, gdzie wyraźnie napisano, że się nadaje. Niestety serek z Biedronki (którą darzę miłością ogromną) nie nadaje się do innych serników niż te na zimno.
Jak jest u Ciebie Polo to i Delfiko będzie, faktycznie tylko on nadaje się do serników. Lidlowego Pilosa użyłam tylko w takim przepisie, gdzie wyraźnie napisano, że się nadaje. Niestety serek z Biedronki (którą darzę miłością ogromną) nie nadaje się do innych serników niż te na zimno.
Ja robiłam na śieta z biedronkowego sernik na zimno i był super
Jestem na bieżąco ze smakiem filadelfii. W hotelu były zawsze. Do bajgli ekstra.
W smaku trudno porównywać do innego. Jak dla mnie nie przypomina delfico - w smaku, choć w konsystencji i owszem. Delfico w wersji z kubełka ma dla mnie proszkowy, sztuczny posmak, po upieczeniu już go nie było - sama z niego korzystałam - bo wersja z filadelfią wydawała mi się zawsze za droga.
Tu pewnie korzystać będę z filadelfii - ma całkiem ogromne kubełki. i chyba jest tańsza od twarogu - a przynajmniej od tego co uznałam za twaróg lub jego odmianę - bo jeszcze nie kupowałam i nie porównywałam gramatury.
Jeśli masz $ w portfelu korzystaj z pfiladelfii ale czy mam mnie dodatków niż nasze rodzime Delfico przekonasz się czytając dokładnie opakowanie . Życzę smacznego upieczonego sernika nowojorskiego .
To nie ma wyjścia - rękawy zakasać, zakupić mleko "świeże", gęstą śmietanę i warzyć ser domowy. Z dużą ilością śmietany 18-ki wyjdzie baaardzo kremowy. Niezbędne jest też gęste sitko o dużej średnicy (16 cm lub więcej). Powodzenia.
Dopisano 14-08-12 21:40:56:
Właśnie wróciłam z zakupów i w Intermarche widziałam Delfico (wiaderko 0,5 kg) do serników - o smaku naturalnym i waniliowym. Cena ok. 8 zł - to warto kupić i nie brudzić sitka ...
To nie to samo - zupełnie inny gatunek sera. Generalnie został adaptowany na potrzeby...
Tutaj - tyle widziałam w programie kulinarnym - jak potrzebny twaróg taki prawdziwy to robią sami. Nie wiem z jakiego mleka go robią - bo moją uwagę zatrzymał dopiero w trakcie gotowania.
Jak już pogodzę się z tym, że mleko droższe od paliwa - to może zdecyduję na własną produkcję.
1- z kupnego mleka nigdy nie robiłam , bo zawsze mi się wydawało , że się nie uda. a swoją drogą , 2- wydaje mi się , że delfico czy pfiladelfia to nie to samo co swojski ser .
Ad.1 Ja tylko z kupnego mleka robię sery i zawsze wychodzą (od kilkunastu lat). Mleko z oznaczeniem "świeże" nadaje się idealnie, moja porcja to 1 litr mleka i ok. 0,5 l śmietany. Można proporcje zmieniać dowolnie.
Ad.2 To zależy od ilości i jakości (12, 18 czy więcej %) śmietany oraz czasu warzenia sera. Im więcej gęstej śmietany i krótszy czas podgrzewania, tym serek jest delikatniejszy i bardziej kremowy.
Wyjdzie i z UHT, tylko musisz je potraktować niewielką ilością kwaśnego mleka (kupujemy w sklepie). Mało tego, z serwatki robimy jeszcze coś na kształt ricotty, która wyśmienicie nadaje się do pierogów ruskich:)
'' By '' wyszedł ser jak marzenie mleko powinno być prosto od szczęśliwej mućki . Kiedyś nabyłam takie mleko z wiadomego , sprawdzonego źródła ( mućki dają mleko dla koncernu Danone ) i twaróg wyszedł jak marzenie, śmietankowy, pełnotłusty .Jednym słowem ... mleczna poezja ))
Niestety delfico nie znajdę.A sama z niego korzystałam. Co do dodatków - ma posmak, którego nie lubię. Jak zrobi się z tego sernik, z dodaniem innych składników - jest Ok.
Kochani, w wielu przepisach na ciasta i masy pojawia się serek kremowy. Zazwyczaj jako przykład podawany jest serek Philadelphia. Czy znacie jakiś inny odpowiednik takiego serka, najlepiej jakiegoś polskiego producenta, który warto polecić?
Witaj ! znalazlam cos takiego http://vegazone.blox.pl/2013/11/Czym-zastapic-serek-Philadelphia.html. Nie wyobrazam sobie zrobic serek Philadelphia na slodko.Jadlam go we Wloszech wiele lat temu,bardzo mi smakowal ,zwlaszcza z pomidorem i wedlina. Do wykorzystania na slodko proponuje serek RICOTTA ,ten to jest dopiero pyszny,idealny.
Pozdrawiam.
Z ręką na sercu i wieloletnim doświadczeniem mogę polecić serek Delfico . W każdym wariancie ( naturalny waniliowy czy czekoladowy ) ciasta wychodzą wyśmienite . Jako farsz do naleśników czy do rogali smakuje wybornie
http://www.starco.stargard.pl/delfiko.html
Podpowiadam : najlepsza cena w sklepie z '' pieskiem '' czyli w Netto .
A oto ''załącznik '' .. sernik na zimno na bazie Delfico .
Super ja ostatnio widziałam go w sklepie i zastanawiałam się czy warto kupić
No niestety u mnie w sklepach nie ma takich wynalazków inne badziewia są
Jak jest u Ciebie Polo to i Delfiko będzie, faktycznie tylko on nadaje się do serników.
Lidlowego Pilosa użyłam tylko w takim przepisie, gdzie wyraźnie napisano, że się nadaje. Niestety serek z Biedronki (którą darzę miłością ogromną) nie nadaje się do innych serników niż te na zimno.
Nie ma Polo a tym samym Delfiko
Jest też w Netto, Intermarche przynajmniej u mnie na wsi. Też do serników tego serka używam.
U mnie nie ma takich sklepów.Są duże centra handlowe a tam niestety nie ma od takich producentów.
Jak jest u Ciebie Polo to i Delfiko będzie, faktycznie tylko on nadaje się
Ja robiłam na śieta z biedronkowego sernik na zimno i był superdo serników. Lidlowego Pilosa użyłam tylko w takim przepisie,
gdzie wyraźnie napisano, że się nadaje. Niestety serek z Biedronki
(którą darzę miłością ogromną) nie nadaje się do innych
serników niż te na zimno.
Zgadza się.:)
Jestem na bieżąco ze smakiem filadelfii. W hotelu były zawsze. Do bajgli ekstra.
W smaku trudno porównywać do innego. Jak dla mnie nie przypomina delfico - w smaku, choć w konsystencji i owszem. Delfico w wersji z kubełka ma dla mnie proszkowy, sztuczny posmak, po upieczeniu już go nie było - sama z niego korzystałam - bo wersja z filadelfią wydawała mi się zawsze za droga.
Tu pewnie korzystać będę z filadelfii - ma całkiem ogromne kubełki. i chyba jest tańsza od twarogu - a przynajmniej od tego co uznałam za twaróg lub jego odmianę - bo jeszcze nie kupowałam i nie porównywałam gramatury.
Jeśli masz $ w portfelu korzystaj z pfiladelfii ale czy mam mnie dodatków niż nasze rodzime Delfico przekonasz się czytając dokładnie opakowanie . Życzę smacznego upieczonego sernika nowojorskiego .
U mnie również nie ma ani pfiladelfii ani delfico i mam problem czym je zastąpić.
To nie ma wyjścia - rękawy zakasać, zakupić mleko "świeże", gęstą śmietanę i warzyć ser domowy. Z dużą ilością śmietany 18-ki wyjdzie baaardzo kremowy. Niezbędne jest też gęste sitko o dużej średnicy (16 cm lub więcej). Powodzenia.
Dopisano 14-08-12 21:40:56:
Właśnie wróciłam z zakupów i w Intermarche widziałam Delfico (wiaderko 0,5 kg) do serników - o smaku naturalnym i waniliowym. Cena ok. 8 zł - to warto kupić i nie brudzić sitka ...
Pozdrawiam.
sito nie musi być bardzo gęste. Wystarczy durszlak i pielucha tetrowa. Wiem bo robiłam.
Masz rację as :)
sito nie musi być bardzo gęste. Wystarczy durszlak i pielucha tetrowa
Dobra i pielucha, gaza czy ściereczka bawełniana, lniana i coś do obwiązania sitka by zamocować "uszczelniacz", bo lubi uciekać.Wiem jak zrobić ser , bo kiedyś miałam krowę , a z kupnego mleka nigdy nie robiłam , bo zawsze mi się wydawało , że się nie uda.
a swoją drogą , wydaje mi się , że delfico czy pfiladelfia to nie to samo co swojski ser .
To nie to samo - zupełnie inny gatunek sera. Generalnie został adaptowany na potrzeby...
Tutaj - tyle widziałam w programie kulinarnym - jak potrzebny twaróg taki prawdziwy to robią sami. Nie wiem z jakiego mleka go robią - bo moją uwagę zatrzymał dopiero w trakcie gotowania.
Jak już pogodzę się z tym, że mleko droższe od paliwa - to może zdecyduję na własną produkcję.
1- z kupnego mleka nigdy nie
robiłam , bo zawsze mi się wydawało , że się nie uda. a swoją drogą ,
2- wydaje mi się , że delfico czy pfiladelfia to nie to samo co swojski ser
.
Ad.1 Ja tylko z kupnego mleka robię sery i zawsze wychodzą (od kilkunastu lat). Mleko z oznaczeniem "świeże" nadaje się idealnie, moja porcja to 1 litr mleka i ok. 0,5 l śmietany. Można proporcje zmieniać dowolnie.
Ad.2 To zależy od ilości i jakości (12, 18 czy więcej %) śmietany oraz czasu warzenia sera. Im więcej gęstej śmietany i krótszy czas podgrzewania, tym serek jest delikatniejszy i bardziej kremowy.
Też z kupnego robiłam i zawsze mi wychodził super :)
By z kupnego mleka wyszedł ser mleko nie może być UHT tylko pasteryzowane, z krótkimi terminami ważności.
Nigdy nie robiłam z UHT to nie wiem jak by wyszedł ser w końcowym efekcie.
Wyjdzie i z UHT, tylko musisz je potraktować niewielką ilością kwaśnego mleka (kupujemy w sklepie). Mało tego, z serwatki robimy jeszcze coś na kształt ricotty, która wyśmienicie nadaje się do pierogów ruskich:)
'' By '' wyszedł ser jak marzenie mleko powinno być prosto od szczęśliwej mućki . Kiedyś nabyłam takie mleko z wiadomego , sprawdzonego źródła ( mućki dają mleko dla koncernu Danone ) i twaróg wyszedł jak marzenie, śmietankowy, pełnotłusty .Jednym słowem ... mleczna poezja ))
sporo tego mleka musiałaś mieć, że ser tak gruby.
No pewno .. ledwie 5 litrów .
Niestety delfico nie znajdę.A sama z niego korzystałam. Co do dodatków - ma posmak, którego nie lubię. Jak zrobi się z tego sernik, z dodaniem innych składników - jest Ok.
Filadelfia nie ma tego posmaku.
http://wielkiezarcie.com/recipe72068.html
Serek Delicate z Biedronki lub Twoj Smak. Producent Patnica. Smakuje niemal jak Philadelphia i ma taka sama konsystencje