Forum

Kuchenne porady

Serek kremowy

  • Autor: Trusia Data: 2014-08-11 22:00:57

    Kochani, w wielu przepisach na ciasta i masy pojawia się serek kremowy. Zazwyczaj jako przykład podawany jest serek Philadelphia. Czy znacie jakiś inny odpowiednik takiego serka, najlepiej jakiegoś polskiego producenta, który warto polecić?

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-08-11 22:16:45

     Witaj ! znalazlam cos takiego http://vegazone.blox.pl/2013/11/Czym-zastapic-serek-Philadelphia.html. Nie wyobrazam sobie zrobic serek Philadelphia na slodko.Jadlam go we Wloszech wiele lat temu,bardzo mi smakowal ,zwlaszcza z pomidorem i wedlina. Do wykorzystania na slodko proponuje serek RICOTTA ,ten to jest dopiero pyszny,idealny.

    Pozdrawiam.

  • Autor: megi65 Data: 2014-08-12 00:09:53

    Z ręką na sercu i wieloletnim doświadczeniem mogę polecić serek Delfico . W każdym wariancie ( naturalny waniliowy czy czekoladowy ) ciasta wychodzą wyśmienite . Jako farsz do naleśników czy do rogali smakuje wybornie

    http://www.starco.stargard.pl/delfiko.html

    Podpowiadam : najlepsza cena w sklepie z '' pieskiem '' czyli w Netto .

    A oto ''załącznik '' .. sernik na zimno na bazie Delfico .

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-08-12 01:02:52

    Super ja ostatnio widziałam go w sklepie i zastanawiałam się czy warto kupić

  • Autor: mggi63 Data: 2014-08-12 08:34:32

    No niestety u mnie w sklepach nie ma takich wynalazków inne badziewia są

  • Autor: matani Data: 2014-08-12 12:13:46

    Jak jest u Ciebie Polo to i Delfiko będzie, faktycznie tylko on nadaje się do serników.

    Lidlowego Pilosa użyłam tylko w takim przepisie, gdzie wyraźnie napisano, że się nadaje. Niestety serek z Biedronki (którą darzę miłością ogromną) nie nadaje się do innych serników niż te na zimno.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-08-12 14:52:27

    Nie ma Polo a tym samym Delfiko

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-08-12 17:00:43

    Jest też w Netto, Intermarche przynajmniej u mnie na wsi. Też do serników tego serka używam.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-08-12 18:56:10

    U mnie nie ma takich sklepów.Są duże centra handlowe a tam niestety nie ma od takich producentów.

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-08-12 20:31:50

    Jak jest u Ciebie Polo to i Delfiko będzie, faktycznie tylko on nadaje się
    do serników. Lidlowego Pilosa użyłam tylko w takim przepisie,
    gdzie wyraźnie napisano, że się nadaje. Niestety serek z Biedronki
    (którą darzę miłością ogromną) nie nadaje się do innych
    serników niż te na zimno.

    Ja robiłam na śieta z biedronkowego sernik na zimno i był super

  • Autor: bytomianka Data: 2014-08-12 17:40:18

    Zgadza się.:)

  • Autor: ekkore Data: 2014-08-12 03:42:21

    Jestem na bieżąco ze smakiem filadelfii. W hotelu były zawsze. Do bajgli ekstra.

    W smaku trudno porównywać do innego. Jak dla mnie nie przypomina delfico - w smaku, choć w konsystencji i owszem. Delfico w wersji z kubełka ma dla mnie proszkowy, sztuczny posmak, po upieczeniu już go nie było - sama z niego korzystałam - bo wersja z filadelfią wydawała mi się zawsze za droga.

    Tu pewnie korzystać będę z filadelfii - ma całkiem ogromne kubełki. i chyba jest tańsza od twarogu - a przynajmniej od tego co uznałam za twaróg lub jego odmianę - bo jeszcze nie kupowałam i nie porównywałam gramatury.

  • Autor: megi65 Data: 2014-08-12 08:01:34

    Jeśli masz $ w portfelu korzystaj z pfiladelfii ale czy mam mnie dodatków niż nasze rodzime Delfico przekonasz się czytając dokładnie opakowanie . Życzę smacznego upieczonego sernika nowojorskiego .

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-08-12 09:46:03

    U mnie również nie ma ani pfiladelfii ani delfico i mam problem czym je zastąpić.

  • Autor: Smosia Data: 2014-08-12 10:39:33

    To nie ma wyjścia - rękawy zakasać, zakupić mleko "świeże", gęstą śmietanę i warzyć ser domowy. Z dużą ilością śmietany 18-ki wyjdzie baaardzo kremowy. Niezbędne jest też gęste sitko o dużej średnicy (16 cm lub więcej). Powodzenia.

    Dopisano 14-08-12 21:40:56:

    Właśnie wróciłam z zakupów i w Intermarche widziałam Delfico (wiaderko 0,5 kg) do serników - o smaku naturalnym i waniliowym. Cena ok. 8 zł - to warto kupić i nie brudzić sitka ...

    Pozdrawiam.

  • Autor: as Data: 2014-08-12 10:46:24

    sito nie musi być bardzo gęste. Wystarczy durszlak i pielucha tetrowa. Wiem bo robiłam. 

  • Autor: mggi63 Data: 2014-08-12 11:35:32

    Masz rację as :)

  • Autor: Smosia Data: 2014-08-12 16:05:31

    sito nie musi być bardzo gęste. Wystarczy durszlak i pielucha tetrowa

    Dobra i pielucha, gaza czy ściereczka bawełniana, lniana i coś do obwiązania sitka by zamocować "uszczelniacz", bo lubi uciekać.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-08-12 14:56:05

    Wiem jak zrobić ser , bo kiedyś miałam krowę , a z kupnego mleka nigdy nie robiłam , bo zawsze mi się wydawało , że się nie uda.

    a swoją drogą , wydaje mi się , że delfico czy pfiladelfia to nie to samo co swojski ser . 

  • Autor: ekkore Data: 2014-08-12 15:17:30

    To nie to samo - zupełnie inny gatunek sera. Generalnie został adaptowany na potrzeby...

    Tutaj - tyle widziałam w programie kulinarnym - jak potrzebny twaróg taki prawdziwy to robią sami. Nie wiem z jakiego mleka go robią - bo moją uwagę zatrzymał dopiero w trakcie gotowania.

    Jak już pogodzę się z tym, że mleko droższe od paliwa - to może zdecyduję na własną produkcję.

  • Autor: Smosia Data: 2014-08-12 16:01:39

     1- z kupnego mleka nigdy nie
    robiłam , bo zawsze mi się wydawało , że się nie uda. a swoją drogą ,
    2- wydaje mi się , że delfico czy pfiladelfia to nie to samo co swojski ser

    Ad.1 Ja tylko z kupnego mleka robię sery i zawsze wychodzą (od kilkunastu lat). Mleko z oznaczeniem "świeże" nadaje się idealnie, moja porcja to 1 litr mleka i ok. 0,5 l śmietany. Można proporcje zmieniać dowolnie.

    Ad.2 To zależy od ilości i jakości (12, 18 czy więcej %) śmietany oraz czasu warzenia sera. Im więcej gęstej śmietany i krótszy czas podgrzewania, tym serek jest delikatniejszy i bardziej kremowy.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-08-12 18:58:31

    Też z kupnego robiłam i zawsze mi wychodził super :)

  • Autor: as Data: 2014-08-12 19:08:30

    By z kupnego mleka wyszedł ser mleko nie może być UHT tylko pasteryzowane, z krótkimi terminami ważności.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-08-12 19:10:26

    Nigdy nie robiłam z UHT to nie wiem jak by wyszedł ser w końcowym efekcie.

  • Autor: ja-żaba Data: 2014-08-12 21:50:02

    Wyjdzie i z UHT, tylko musisz je potraktować niewielką ilością kwaśnego mleka (kupujemy w sklepie). Mało tego, z serwatki robimy jeszcze coś na kształt ricotty, która wyśmienicie nadaje się do pierogów ruskich:)

  • Autor: megi65 Data: 2014-08-12 22:06:21

    '' By '' wyszedł ser jak marzenie mleko powinno być prosto od szczęśliwej mućki . Kiedyś nabyłam takie mleko z wiadomego , sprawdzonego źródła ( mućki dają mleko dla koncernu Danone ) i twaróg wyszedł jak marzenie, śmietankowy, pełnotłusty .Jednym słowem ... mleczna poezja ))

  • Autor: as Data: 2014-08-12 22:46:13

    sporo tego mleka musiałaś mieć, że ser tak gruby.

  • Autor: megi65 Data: 2014-08-12 23:19:12

    No pewno .. ledwie 5 litrów .

  • Autor: ekkore Data: 2014-08-12 14:51:34

    Niestety delfico nie znajdę.A sama z niego korzystałam. Co do dodatków - ma posmak, którego nie lubię. Jak zrobi się z tego sernik, z dodaniem innych składników - jest Ok.

    Filadelfia nie ma tego posmaku.

  • Autor: alicja_bt Data: 2014-08-12 15:08:25

    http://wielkiezarcie.com/recipe72068.html

  • Autor: patusia Data: 2014-08-15 17:37:19

    Serek Delicate z Biedronki lub Twoj Smak. Producent Patnica. Smakuje niemal jak Philadelphia i ma taka sama konsystencje

Przejdź do pełnej wersji serwisu