Forum

Kuchenne porady

Czekoladki ....

  • Autor: mariateresa Data: 2014-08-13 13:19:09

    Kochani - cukierek nie jest wart dyskusji na forum, ale wczoraj kupiłam moje ulubione wiśnie w likierze - Cherry Queen - w pełnej, czarnej ( puur ) czekoladzie "z glancem " - i oto co ujżałam po odwinięciu z papierków. Termin ważności - luty 2015 ! To wygląda jak kilkuletnia czekolada. Chyba mogę zareklamować przed upływem terminu ? Firma stara i dobra - ale dlaczego tak się stało ?

  • Autor: pwyso Data: 2014-08-13 13:44:24

    ja bym reklamował, wyglądają jakby miały ze 3 lata ...

  • Autor: ekkore Data: 2014-08-13 13:59:43

    To nie jest wada produktu - to efekt przechowywania w cieple i potem chłodzenia, nie koniecznie w lodówce, wystarczy zmiana temperatury - większość czekoladek pod wpływem ciepła, a w zasadzie zmiany temperatury robi się właśnie taka.

    Swojego czasu - (jakieś 20 albo i więcej lat temu i nie w Polsce) któryś z producentów wycofywał na okres lata swoje produkty ze sprzedaży - żeby uniknąć reklamacji z powodu mało efektownego widoku. Wtedy, gdy rozczarowana, że nie mogę nabyć moich ukochanych batoników poprosiłam o wyjaśnienie - i taką odpowiedź otrzymałam.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-08-13 15:47:12

    Wyglądają jakby miały więcej niż 3 lata.....   Małzonek odniósł,  przeprosili,  oddali kasę  i kilkanaście paczek z półki zabrali.

    Producent  ( a'la  nasz Wedel )  czegoś takiego nie wypuścił  -  ale po drodze do marketu jest jeszcze hurtownia,  i na pewno  tam upały przeczekały w chłodni.  Odpychające !

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-08-13 19:01:45

    To nie jest wada produktu - to efekt przechowywania w cieple i potem
    chłodzenia, nie koniecznie w lodówce, wystarczy zmiana temperatury -
    większość czekoladek pod wpływem ciepła, a w zasadzie zmiany temperatury
    robi się właśnie taka. Swojego czasu - (jakieś 20 albo i więcej lat temu
    i nie w Polsce) któryś z producentów wycofywał na okres lata
    swoje produkty ze sprzedaży - żeby uniknąć reklamacji z powodu mało
    efektownego widoku. Wtedy, gdy rozczarowana, że nie mogę nabyć moich
    ukochanych batoników poprosiłam o wyjaśnienie - i taką odpowiedź
    otrzymałam.

    Potwierdzam. To efekt złego przechowywania

  • Autor: ewka63 Data: 2014-08-13 20:04:56

    To nie jest złe przechowywanie. Koniecznością jest w upalne dni przechowywać czekoladę w chłodni, w przeciwnym razie ulegnie rozpuszczeniu. Różnica pomiędzy chłodnią, a półką na sklepie jest ogromna.

    Dlatego, część wytwórców czekolady zrezygnowało z naturalnych twardych tłuszczy (masło), na rzecz olejów i tłuszczów roślinnych sztucznie utwardzanych. I  niestety z uszczerbkiem w smaku.

  • Autor: ewka63 Data: 2014-08-13 15:44:06

    Jeśli taka czekolada ma biały nalot to znaczy, że jest zrobiona z dobrych surowców (tłuszcz naturalny) i jest transportowany, lub przechowywany  w znacznej różnicy temperatur.

    Teraz mamy upały, przenoszenie czekolady z chłodni na sklepowa półkę tak właśnie wygląda.

    Czekolada, która robiona jest na sztucznych tłuszczach lub na oleju nie ma takiej "wady" i zawsze jest błyszcząca. To wiem od męża, który pracował kiedyś, kiedyś w fabryce czekolady :)

  • Autor: mariateresa Data: 2014-08-13 15:48:17

    -  no to wszystko jasne !  

  • Autor: jolka60 Data: 2014-08-13 23:05:13

    Prawda,"najprawdziwsza "prawda.Też epizodycznie,ale pracowałam w "czekoladkach".To masło się wytopiło i póżniej  skrzepło.

  • Autor: hanah30 Data: 2014-08-16 16:09:13

    Prawdziwa czekolada jest zrobiona z masła kakaowego (trzeba sprawdzić skład) i nic takiego nie powinno się zdarzyć nawet jeżeli czekolada zmięknie pod wpływem ciepła i stężeje w chłodnej temperaturze najwyżej się odkształci. Jeżeli jest np. tł. cukierniczy to szkoda na to coś wydawać pieniądze.Mój tato był mistrz cukiernik czekoladziarz i pracował w Goplanie to zawsze kazał  czytać mi skład jak uraczyłam go czkoladką gdy był na emeryturze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu