Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czy mozna nie przyjąć wypowiedzenia z pracy?

• Autor: Teresa40 Data: 2014-08-15 09:26:53

Witam świątecznie !

Wczoraj u mnie w pracy wręczane były wypowiedzenia z pracy,jedna z Pań nie przyjęła.Co w związku z tym ,czy ma takie prawo i co sie z tym wiąże,jakieś konsekwencje z tego tytułu poniesie? Dodam ze była zatrudniona na umowie o prace z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopinu lekkim.

Prosze o odpowiedż i pozdrawiam.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-08-15 09:32:23

Teoretycznie tak i trzeba się podpisać, że nie przyjmuję tego wypowiedzenia. Można w ciągu 7 dni odwołac się do Sądu Pracy

• Autor: Teresa40 Data: 2014-08-15 10:58:23

Ale co to da,moze i zostanie sie w firmie,tylko potem bedzie sie pod obstrzalem i byle jakie przewinienie czy niedopatrzenie i zwolnią.Niby jest sie dobrym pracownikiem ,nie mają zadnych zastrzeżeń ,a jednak ląduje sie na bruku.Przyjmuja osoby z Biura Pracy na półroczne staże przez co zwalniaja  z umowami o pracę.Lepiej natomiast się mają umowy zlecenia.

• Autor: krysztalek21 Data: 2014-08-16 13:02:08

http://www.infor.pl/prawo/praca/rozwiazanie-umowy/229151,Czy-pracownik-moze-nie-przyjac-wypowiedzenia.html

Artykuł potwierdza to co myślałam na ten temat.

• Autor: rdzina Data: 2014-08-16 23:32:09

Witam ,mój znajomy nie przyją wypowiedzenia z pracy poszedł na zwolnienie lekarskie chorowała pół roku ,w tym czasie szukał pracy, zarejestrował się w pośredniku pobierał zasiłek kolejne pół roku jakoś żył ...Nie wiem czy zrobił dobrze to nie moja sprawa ,ale pytasz czy można nie przyjąć wypowiedzenia można .

• Autor: Tekla Data: 2014-08-17 17:39:02

Jeśli zapoznamy się z pismem wypowiadającym umowę o pracy to późniejsza odmowa jego przyjęcia nie ma żadnego znaczenia. Wypowiedzenie zostało dokonane. Późniejszy fakt przebywania na zwolnieniu lekarskim nie przerywa biegu wypowiedzenia. Umowa rozwiązuje się zgodnie z wypowiedzeniem nawet podczas choroby.Ważne jest, że wypowiedzenie było wcześniej niż początek choroby. I tak było w przypadku, który opisujesz. Bez rozwiązania umowy o pracę nie można zarejestrować się w pośredniaku.

• Autor: rdzina Data: 2014-08-18 16:51:28

Jeśli zapoznamy się z pismem wypowiadającym umowę o pracy to
    późniejsza odmowa jego przyjęcia nie ma żadnego znaczenia.
    Wypowiedzenie zostało dokonane. Późniejszy fakt przebywania na
    zwolnieniu lekarskim nie przerywa biegu wypowiedzenia. Umowa rozwiązuje się
    zgodnie z wypowiedzeniem nawet podczas choroby.Ważne jest, że wypowiedzenie
    było wcześniej niż początek choroby. I tak było w przypadku, który
    opisujesz. Bez rozwiązania umowy o pracę nie można zarejestrować się w
    pośredniaku.

Witam, wypowiedzenie trzeba podpisać ,a w tym konkretnym przypadku to wypowiedzenie nie zostało podpisane wysłane zostało pocztą, nie odebrane ponownie powiadomienie z poczty trwało to po nad miesiąc albo dłużej tak że ten ktoś zyskał trochę czasu .

• Autor: amelia_z Data: 2014-08-17 09:43:51

Nawet jeśli nie przyjęła, nie podpisała to wypowiedzenie uważa się za skuteczne. Jeśli osoba, której wypowiedziano umowę uważa, że coś jest niezgodne z prawem to może założyć sprawę w sądzie pracy.

• Autor: Teresa40 Data: 2014-08-17 21:10:48

Dziekuje Wam Dziewczyny za odpowiedzi.Kolezanka jest zalamana utrata pracy,co prawda marne pieniadze ale zawsze to cos. Jakos sie godzi z tym faktem bo jeszcze pracuje do konca miesiaca,ale co bedzie robic potem ,jeszcze nie wie.Dzieci juz ma dorosle,duzo czasu wolnego ,zawsze jakies zajecie bylo a teraz? Co najgorsze to dopiero poczatek zwolnien,nie wiadomo kto bedzie nastepny. Moze ja ? Kazdy ma nadzieje ze sie utrzyma. Pozyjemy ,zobaczymy. 

Pozdrawiam i zycze spokojnej nocy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu