przepis na bułeczki: 1 szklanka ciepłego mleka, 2 jajka, 60 g rozpuszczonego masła, 0,5 szkl cukru, 1 łyżeczka soli, 550 g maki, 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych. I dalej wiadomo... Robimy zaczyn, do dołku w mące kruszymy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka i lekko zasypujemy maka. Resztę mleka podgrzewamy z masłem cukrem i sola. Dodajemy jajka. Przelewamy do maki z wyrośniętymi drożdżami, wyrabiamy ok 10 minut, odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości Po tym czasie odgazowujemy, lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt ok 72x30 cm. Smarujemy 50 g rozpuszczonego masła posypujemy 150 g cukru i 3 łyżkami cynamonu, wmasowujemy nadzienie w ciasto, zwijamy w rulon, tniemy przy użyciu nitki na 12 kawałków które układamy na dużej blasze. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w 200 st C ok 15 minut. Lukrujemy jeszcze cieple, do lukru z cukru pudru i gorącej wody dodajemy łyżeczkę miękkiego masła. W tym wypadku zamiast nadzienia cynamonowego nadzienie budyniowe: 500 ml mleka, 40 g skrobi kukurydzianej, 40g mąki pszennej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru z wanilią, łyżeczka masła, szczypta soli. 300 ml mleka gotujemy z masłem, żóltka ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml mleka i mąki, mieszamy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Dodajemy namoczone w 3 łyżkach rumu 150 g rodzynek, mieszamy, przykrywamy folią, by nie zrobił się "kożuch" , ciepłym smarujemy rozwałkowane ciasto i dalej bez zmian. Można przygotować 15 bułeczek.
Dzięki Bahati ja również chętnie wykorzystam przepis ,bo ślimaczki wyglądają obłędnie. Nie śmiałam prosić o przepis bo własnych nie wstawiam a nie wstawiam bo nie posiadam. Słabo idzie mi kucharzenie
Na pewno nie jest tak slabo jak piszesz. :) korzystaj z przepisu, na pewno sie nie zawiedziesz, dla lepszego efektu wybierz make, ktora ma minimum 12gbialka/100g. :) moja ma 15,6 i nie ma sobie rownych do wypiekow drozdzowych.
przepis na bułeczki: 1 szklanka ciepłego mleka, 2 jajka, 60 g rozpuszczonego masła, 0,5 szkl cukru, 1 łyżeczka soli, 550 g maki, 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych. I dalej wiadomo... Robimy zaczyn, do dołku w mące kruszymy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka i lekko zasypujemy maka. Resztę mleka podgrzewamy z masłem cukrem i sola. Dodajemy jajka. Przelewamy do maki z wyrośniętymi drożdżami, wyrabiamy ok 10 minut, odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości Po tym czasie odgazowujemy, lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt ok 72x30 cm. Smarujemy 50 g rozpuszczonego masła posypujemy 150 g cukru i 3 łyżkami cynamonu, wmasowujemy nadzienie w ciasto, zwijamy w rulon, tniemy przy użyciu nitki na 12 kawałków które układamy na dużej blasze. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w 200 st C ok 15 minut. Lukrujemy jeszcze cieple, do lukru z cukru pudru i gorącej wody dodajemy łyżeczkę miękkiego masła. W tym wypadku zamiast nadzienia cynamonowego nadzienie budyniowe: 500 ml mleka, 40 g skrobi kukurydzianej, 40g mąki pszennej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru z wanilią, łyżeczka masła, szczypta soli. 300 ml mleka gotujemy z masłem, żóltka ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml mleka i mąki, mieszamy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Dodajemy namoczone w 3 łyżkach rumu 150 g rodzynek, mieszamy, przykrywamy folią, by nie zrobił się "kożuch" , ciepłym smarujemy rozwałkowane ciasto i dalej bez zmian. Można przygotować 15 bułeczek.
Czyli do mleka dajemy tylko 10g? Czy do smarowania ciasta dodatkowe 50?
Zrobiłam bułeczki z Twojego przepisu z serem gotowanym. Wyszły super, na wycieczce do Zakopanego " robiły" za kanapki. Rogaliki robiłaś z tego samego przepisu?
To samo ciasto, w większej foremce, a więc cieńsze, z suszoną żurawiną, siekaną czekoladą i kruszonką kokosową. Już wyjęte z piekarnika i tak pachnie, że chyba nie doczekam aż wystygnie i pożrę kawał na ciepło.
Hihihi... jakbyś obróciła tę czekoladową owalną "blaszkę" tobyś przeczytała nazwę dobrej poznańskiej cukierni...
PS. Jak to już wielokrotnie pisałem, do pieczenia słodkości mam swoich ludzi, zaprzyjaźnionych cukierników i ogromną ilość cukierni; tych "za rogiem". Cukiernik może być dobrym kucharzem ale odwrotnie to raczej rzadkość...
Jakoś pyry mi do chleba nie pasują ale Poznaniacy tak mają. Jemy dużo pyrek, jednak chleba z nich nie pieczemy...(co wcale nie znaczy. że taki chlebek może być przesmaczny)
Lubię bułki ziemniaczane, kukurydziane i dyniowe. Uwielbiałam jako dziecko z jednej maleńkiej piekarni właśnie te wyroby. Pieczywo z ziemniakami jest bardzo puszyste, w smaku niewyczuwalne i długo świeże. A wnętrze jest "milusie i mięciusie" jak mawia Ryś. :)
Magda...tak "zbajerowałaś" tę fotkę, że trudno się na niej dopatrzeć tego co piękne. Same napisy i "rozmazania". Wróć (jeśli chcesz i możesz) proszę do normalnego pokazywania tych swoich znakomitych dokonań kulinarnych ...
PS. Bahus jest wredny i gada co myśli nawet do najlepszych przyjaciół
Makusiu, czy możesz polecić jakiś wyciskacz, który się nie rozwala po 3 razach? Miałam już 2, następnego nie mam ochoty kupować jeśli w perspektywie są trzy zrobienia ciastek i "po ptokach". A może to kwestia ciasta? Mam przepis na bardzo dobre ciasteczka z jakiegoś forum, w smaku obłędne, w obróbce też fajne, ale moje wyciskarki nie wytrzymały :(
2 jajka i 1 białko zmiksować z ponad pół szkl cukru, dodać 250 ml jogurtu 0 procent, troszkę aromatu śmietankowego, 1/3 szkl oleju i połączyć. Dodać 250 g mąki owsianej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksować,na koniec wlać odrobinę octu.2 duże jabłka pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Piec ok 45 min w 180 stop.
Ja nie jem pieczywa, reszta tez niewiele, ale nas jest 5 wiec po 1 bulce na sniadanie i jednej na kolacje to juz masz przynajmniej 8, poza tym dokarmiam szefa i Mamusie. :)
OMG... Jak dawno nie pieklam ciasta, takiegoprawdziwego, dlarodIny na weekend! Herman sie nieliczy, to zwyklak sniadaniowy. A to 4 kruchutkie, leciutenkie jak piorko blaty z ciasta z amoniakiem, krem budyniowyze swiezym kokosem i swiezymi orzechami wloskimi, cudnie pachnacym szwajcarskim maslem... Jakietojest przypadkowo, szafkowo-porzadkowe zajebiste ciacho!!!
Dopisano 14-09-19 19:58:17:
OMG... Jak dawno nie piekłam ciasta, takiego prawdziwego, dla rodziny na weekend! Herman się nie liczy, to zwyklak śniadaniowy. A to 4 kruchutkie, leciuteńkie jak piórko blaty z ciasta z amoniakiem, krem budyniowy ze świeżym kokosem i świeżymi orzechami włoskimi, cudnie pachnącym szwajcarskim masłem... Jakie to jest przypadkowo, szafkowo-porządkowe zajebiste ciacho!!!
Przepraszam, nie wiem, po jakiemu to było napisane... :D
Zapraszam. Te rożki są od najlepszego (wg rankingów) cukiernika w Poznaniu. Są pyszna ale tez i kosztują. Ponad 50 zł za kg. Oczywiście można kupić również inne tańsze, od innych cukierników ale te są najlepsze.
Na dzisiaj mam,ale nie dla mnie - imieninowo -wuzetkę wg Dorotyxx i sernik idealny -Smakosi, a tort motylek na roczek-biszkopt kakaowy,wiśnie,galaretka wiśniowa,masa śmietanowa z mascarpone...:)
O, jakie wspaniałe muffinki,z pyszniastym kremikiem, aż mi ślinka pociekła. :) Też mam chętkę na takie z dynią w roli głównej i jak zakupię dyńkę, to zaraz zrobię takie podobne. :)
Muffinki zrobione dwa dni temu, dziś ani jedna się nie uchowała :)
Część na słono z Lidlowego przepisu ( z serem twardym, pomidorami suszonymi w oleju, kiełbaską żywiecką, czosnkiem, papryką ) i część na słodko z przepisu Transylwanii ( z kostką czekolady w środku )
Wspaniałe muffinki. Bardzo je lubię, zarówno za słono jak i w wersji na słodko. Robiłam podobne wytrawne, ale z papryką, pieczarkami, boczkiem i szynką... :)
Allle nieładne...i pewnie niesmaczne. Nie jedzcie tego bo się pochorujecie. Najlepiej zapakuj to ciasto w paczkę i wyślij do Poznania (mój adres pocztowy podam Ci na PW) Nie ryzykuj zdrowia rodziny ...
Allle nieładne...i pewnie niesmaczne. Nie jedzcie tego bo się pochorujecie. Najlepiej zapakuj to ciasto w paczkę i wyślij do Poznania (mój adres pocztowy podam Ci na PW) Nie ryzykuj zdrowia rodziny ...
Megi, prawda, córcię za mąż wydawałam, a na zdjęciu ciasto na domowe potrzeby, a właśnie reszta, która została. Ciasto weselne przygotowywała profesjonalna cukiernia.
Córa z blachą sypanej szarlotki pod pachą pocwałowała na randkę w myśl zasady "przez żołądek do serca... mamusi wybranka". Dla nas z rozpędu machnęła dodatkową tortownicę. Czasami fajnie mieć zakochaną nastolatkę w domu!
Witam w nowym wątku i częstuję słodkościami:) Sernik czekoladowy, i przekładańce tortowe:)
Same wspaniałości, aź ślinka po brodzie kapie... :-)
Oj tak, dziękuję , sama nie piekłam, ale fakt było smaczniasto :)
Makusiu, dla mnie rewelacja !!!
Tort pralinowy ...W markowej kawiarni...o cenę nie pytajcie coby mnie nie stresować wspomnieniami...
Ale wygląda superowo
Tort pralinowy ...W markowej kawiarni...o cenę nie pytajcie coby mnie nie
Wygląda przepysznie, ale zjadłabym do kawy:)stresować wspomnieniami...
Moge tylko jedni zdj dodac... Jeszcze raz ;) buleczki z budyniem, rodzynkami i gotowanym lukrem.
Wyglądają wspaniale. Czy jest dostępny przepis?
przepis na bułeczki: 1 szklanka ciepłego mleka, 2 jajka, 60 g rozpuszczonego masła, 0,5 szkl cukru, 1 łyżeczka soli, 550 g maki, 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych. I dalej wiadomo... Robimy zaczyn, do dołku w mące kruszymy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka i lekko zasypujemy maka. Resztę mleka podgrzewamy z masłem cukrem i sola. Dodajemy jajka. Przelewamy do maki z wyrośniętymi drożdżami, wyrabiamy ok 10 minut, odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości Po tym czasie odgazowujemy, lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt ok 72x30 cm. Smarujemy 50 g rozpuszczonego masła posypujemy 150 g cukru i 3 łyżkami cynamonu, wmasowujemy nadzienie w ciasto, zwijamy w rulon, tniemy przy użyciu nitki na 12 kawałków które układamy na dużej blasze. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w 200 st C ok 15 minut. Lukrujemy jeszcze cieple, do lukru z cukru pudru i gorącej wody dodajemy łyżeczkę miękkiego masła.
W tym wypadku zamiast nadzienia cynamonowego nadzienie budyniowe: 500 ml mleka, 40 g skrobi kukurydzianej, 40g mąki pszennej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru z wanilią, łyżeczka masła, szczypta soli. 300 ml mleka gotujemy z masłem, żóltka ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml mleka i mąki, mieszamy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Dodajemy namoczone w 3 łyżkach rumu 150 g rodzynek, mieszamy, przykrywamy folią, by nie zrobił się "kożuch" , ciepłym smarujemy rozwałkowane ciasto i dalej bez zmian. Można przygotować 15 bułeczek.
A można w przepisach by "schować" do ulubionych?
Dzięki Bahati ja również chętnie wykorzystam przepis ,bo ślimaczki wyglądają obłędnie. Nie śmiałam prosić o przepis bo własnych nie wstawiam a nie wstawiam bo nie posiadam. Słabo idzie mi kucharzenie
Na pewno nie jest tak slabo jak piszesz. :) korzystaj z przepisu, na pewno sie nie zawiedziesz, dla lepszego efektu wybierz make, ktora ma minimum 12gbialka/100g. :) moja ma 15,6 i nie ma sobie rownych do wypiekow drozdzowych.
Ok, dzięki będę zwracała uwagę na parametry mąki.
przepis na bułeczki: 1 szklanka ciepłego mleka, 2 jajka, 60
Czyli do mleka dajemy tylko 10g? Czy do smarowania ciasta dodatkowe 50?g rozpuszczonego masła, 0,5 szkl cukru,
1 łyżeczka soli, 550 g maki, 25
g drożdży świeżych lub 7 g suchych. I dalej wiadomo...
Robimy zaczyn, do dołku w mące kruszymy drożdże
posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy
2 łyżkami ciepłego mleka i lekko zasypujemy
maka. Resztę mleka podgrzewamy z masłem cukrem i sola.
Dodajemy jajka. Przelewamy do maki z wyrośniętymi drożdżami,
wyrabiamy ok 10 minut, odstawiamy na godzinę do
podwojenia objętości Po tym czasie odgazowujemy, lekko wyrabiamy
i rozwałkowujemy na prostokąt ok 72x30 cm. Smarujemy 50
g rozpuszczonego masła posypujemy 150 g cukru i
3 łyżkami cynamonu, wmasowujemy nadzienie w ciasto, zwijamy w
rulon, tniemy przy użyciu nitki na
12 kawałków które układamy na dużej blasze.
Odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Pieczemy w 200 st C ok 15 minut.
Lukrujemy jeszcze cieple, do lukru z cukru pudru i gorącej wody
dodajemy łyżeczkę miękkiego masła. W tym wypadku
zamiast nadzienia cynamonowego nadzienie budyniowe: 500 ml mleka, 40 g skrobi
kukurydzianej, 40g mąki pszennej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru z
wanilią, łyżeczka masła, szczypta soli. 300 ml mleka gotujemy z masłem,
żóltka ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml mleka i mąki, mieszamy,
wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Dodajemy namoczone w 3
łyżkach rumu 150 g rodzynek, mieszamy, przykrywamy folią, by nie zrobił
się "kożuch" , ciepłym smarujemy rozwałkowane ciasto i dalej bez zmian.
Można przygotować 15 bułeczek.
Do ciasta 60, do nadzienia cynamonowego 50. :) Ciasto jest niezmienne, reszta dowolna. Zaręczam, że z owocami i kruszonką też jest mega.
Dzięki. PW
Trochę żałuję że poprosilłam o przepis bo juz się uzależniłam ,robie trzeci dzień z rzędu;)) Bułeczki sa obłędne. Dziekuje bardzo,
Proszę bardzo :) Może teraz czas na maślane rogaliki? :)
Zrobiłam bułeczki z Twojego przepisu z serem gotowanym. Wyszły super, na wycieczce do Zakopanego " robiły" za kanapki. Rogaliki robiłaś z tego samego przepisu?
Bajaderki.
Super, skorzystam, porywam drugą
Hahaha bierz Kochana jubilatko, wszystkie dla Ciebie wraz z najlepszymi zyczeniami. :)
http://wielkiezarcie.com/recipe6354.html Nadrabiam zaległości: drożdżowe ze śliwkami -
.
Dopisano 14-09-02 15:11:22:
To samo ciasto, w większej foremce, a więc cieńsze, z suszoną żurawiną, siekaną czekoladą i kruszonką kokosową. Już wyjęte z piekarnika i tak pachnie, że chyba nie doczekam aż wystygnie i pożrę kawał na ciepło.Serniczek stygnie będzie rano do kawki
A przepis na ten sernik, to da radę?
Dżanino, moim zdaniem to 1 warstwa biały biszkopt ( na białkach) 2 warstwa serowiec ,3 warstwa biały biszkopt i 4 warstwa zwykły biszkopt, każda warstwa przełożona nutellą lub innym kremem czekoladowym + krem budyniowy.
Dzięki, dzięki, makusiu, będę kombinować...
Rogaliki bez jajek z przepisu Makusi ...tym razem z budyniem (jeszcze gorące) ;)
Mniaaaaaaaaaaaam
Prosto z piekarnika na sniadanie dla dzieci buleczki razowe
U mnie dzisiaj znowu rolada biszkoptowa z jabłuszkami :)Biszkopt z zielonych jajek ze wsi:)
u mnie jest nawet dwa razy dziennie! masakra!
Dziś robię bigos,specjalnie ukwasiłam kapustę na ten cel a jutro biorę się za chlebki i ciasteczka-w miarę możliwości wstawię zdjęcia.
Rolada z jablkami właśnie wyjelam z piekarnika
Sernik "złota rosa"
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.!
kremówka kokosowa
As, z jakiego przepisu?
http://wielkiezarcie.com/recipe99162.html
Dzięki wielkie.
Witam,dzisiaj upiekłam bułeczki cynamonowe wg.Bahati i szarlotkę złota rosa,rewelacja,polecam:)
Chleb razowy z jogurtem
Hehehe ale wcina apetycznie aż mnie się zachciało :)
Bułeczki ze śliwkami , jeszcze ciepłe.
Ojjjj przez to podkradanie poparzyłam paluszki i język hihihi. Lecę do cukierni po bułkę ze sliwką
Ty to potrafisz! :)
Hihihi... jakbyś obróciła tę czekoladową owalną "blaszkę" tobyś przeczytała nazwę dobrej poznańskiej cukierni...
PS. Jak to już wielokrotnie pisałem, do pieczenia słodkości mam swoich ludzi, zaprzyjaźnionych cukierników i ogromną ilość cukierni; tych "za rogiem". Cukiernik może być dobrym kucharzem ale odwrotnie to raczej rzadkość...
Ależ pamiętam, bahusie! ;)
Rogaliki maslane
Mniam
shrek,orzechowiec,makowiec,tort malinowy ze świeżymi malinami, tort śmietankowy w frużeliną wiśniową
Styropian...z cienką warstwą aronii i gruszkami w syropie..wybitnie dla amatorów słodkich ciast-dla mnie zbyt słodki:(
Chleb pszenny razowy z ziemniakami.
Jakoś pyry mi do chleba nie pasują ale Poznaniacy tak mają. Jemy dużo pyrek, jednak chleba z nich nie pieczemy...(co wcale nie znaczy. że taki chlebek może być przesmaczny)
Lubię bułki ziemniaczane, kukurydziane i dyniowe. Uwielbiałam jako dziecko z jednej maleńkiej piekarni właśnie te wyroby. Pieczywo z ziemniakami jest bardzo puszyste, w smaku niewyczuwalne i długo świeże. A wnętrze jest "milusie i mięciusie" jak mawia Ryś. :)
Taaaaa.... powinnaś zobaczyć, jakie moje były "milusie i mięciusie". :/
Magda...tak "zbajerowałaś" tę fotkę, że trudno się na niej dopatrzeć tego co piękne. Same napisy i "rozmazania". Wróć (jeśli chcesz i możesz) proszę do normalnego pokazywania tych swoich znakomitych dokonań kulinarnych ...
PS. Bahus jest wredny i gada co myśli nawet do najlepszych przyjaciół
Popieram!
Bahusie, czasami mały kamuflaż musi być
Cebularze z mąki orkiszowej z czarnuszką :)
Dopisano 14-09-07 19:41:29:
Jeszc torcik, który mój syn dostał od swojej dziewczyny w prezencie ;)Cebularze z mąki orkiszowej z czarnuszką :)Dopisano 14-09-07 19:41:29:Jeszc
torcik, który mój syn dostał od swojej dziewczyny w prezencie
;)
Superowy torcik
Wszystkiego dobrego dla syna :)
Dziękuję Madziu :)
No przeciez... Rogale maslane :)
Kawa i lody kawowe :)
Ciasteczka kawowe -wyciskane.
Makusiu, czy możesz polecić jakiś wyciskacz, który się nie rozwala po 3 razach? Miałam już 2, następnego nie mam ochoty kupować jeśli w perspektywie są trzy zrobienia ciastek i "po ptokach". A może to kwestia ciasta? Mam przepis na bardzo dobre ciasteczka z jakiegoś forum, w smaku obłędne, w obróbce też fajne, ale moje wyciskarki nie wytrzymały :(
Możesz podać przepis na te ciastka? Ja mam maszynkę bardzo starą, produkcji jeszcze Czechosłowackiej...cała metalowa...nic się z nią nie dzieje.
Właśnie wklepany, smacznego :)http://wielkiezarcie.com/recipe111578.html
Matani, kupiłam kiedyś w Lidlu , wyciskarka Ernesto , spisuje się bardzo dobrze.
Pysznie wyglądają i z pewnością tak smakują:)
Dziękuję bardzo makusiu, odnotowuję w pamięci, a przepis do kajecika :)
Buleczki
Dopisano 14-09-12 20:47:47:
Dokładnie pszenne bułeczki CIRIOLE chrupiące na zewnątrz, puchate w środku. :)Mały Bahatek wcina pyszną bułeczkę :)
Muffiny z markizami i kruche ciasteczka z gotowanych żółtek z maszynki
Biala pizza, ktora wyrastala 28h.
Wow! Tyle czasu potrzebuje ?
Tak , ale zdecydowanie warto,teraz zabieram sie za ciabatte. :) na 500g maki az 450g wody...
Jeszcze gorące...ciasto z mąki owsianej z jabłkami :)
Aż tutaj pachnie ;)
Misiu, podaj proszę przepis, mam mąkę owsianą, która czeka na spożytkowanie :)
Proszę bardzo :)
2 jajka i 1 białko zmiksować z ponad pół szkl cukru, dodać 250 ml jogurtu 0 procent, troszkę aromatu śmietankowego, 1/3 szkl oleju i połączyć. Dodać 250 g mąki owsianej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksować,na koniec wlać odrobinę octu.2 duże jabłka pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Piec ok 45 min w 180 stop.
Zapisane :) Dziękuję.
Czeka na gości, upieczona przed obiadem rolada z jabłkami ;)
Dziś u mnie królują czekoladowe muffinki:)
Bardzo apetyczne ;)
Mniam :)
Kusisz Madziu ...mniam ;)
Upieczony na weekend Chlebek Razowy...:)
Mniam, domowy najlepszy :)
pewnie, że tak...:)
Chleb polrazowy z oliwkami, papryka czerwona, chilli, rozmarynem, cebula i oliwa.
Mniamusi :)
Oponki serowe, głównie dla mojego R, bo mi jęczał od rana, że w domu nic słodkiego nie ma
Oponki serowe, głównie dla mojego R, bo mi jęczał od rana, że w
Skąd ja to znam :)) U nas pieką się ciasteczka różyczki :)domu nic słodkiego nie ma
Makusiowe Ciacho na maślance ( u mnie ze Śliwkami ) i z kruszonką...:)
Cudnie ;)
Rózeczki się upiekły :)
English Muffins na sniadanie.
Bahati,Ty to chyba dla całej ulicy wypiekasz bo ja bym nie przejadła tych rozmaitych wypieków :)
Ja nie jem pieczywa, reszta tez niewiele, ale nas jest 5 wiec po 1 bulce na sniadanie i jednej na kolacje to juz masz przynajmniej 8, poza tym dokarmiam szefa i Mamusie. :)
Myślałam ze Mamusia jest w Polsce
W Polsce jest Mama. :)
bułki błyskawiczne
As jakie apetyczne bułeczki :) Błyskawiczne tzn.bez wrastania,wyrabiania czy czego?
nie czeka się aż urosną i wkłada do zimnego piekarnika http://wielkiezarcie.com/recipe56495.html
fajny przepis dzięki:)A Ty juz kolejny raz piekłaś?
Z tego przepisu pierwszy raz
bułki błyskawiczne
Odgapiłam!
OMG... Jak dawno nie pieklam ciasta, takiegoprawdziwego, dlarodIny na weekend! Herman sie nieliczy, to zwyklak sniadaniowy. A to 4 kruchutkie, leciutenkie jak piorko blaty z ciasta z amoniakiem, krem budyniowyze swiezym kokosem i swiezymi orzechami wloskimi, cudnie pachnacym szwajcarskim maslem... Jakietojest przypadkowo, szafkowo-porzadkowe zajebiste ciacho!!!
Dopisano 14-09-19 19:58:17:
OMG... Jak dawno nie piekłam ciasta, takiego prawdziwego, dla rodziny na weekend! Herman się nie liczy, to zwyklak śniadaniowy. A to 4 kruchutkie, leciuteńkie jak piórko blaty z ciasta z amoniakiem, krem budyniowy ze świeżym kokosem i świeżymi orzechami włoskimi, cudnie pachnącym szwajcarskim masłem... Jakie to jest przypadkowo, szafkowo-porządkowe zajebiste ciacho!!!Przepraszam, nie wiem, po jakiemu to było napisane... :D
Przecież dzisiaj nie czwartek...
Już nie czwartek???? O kuuuuurrrrkkkkaaaa, to co ja piję i dlaczego???? :D
Pizza pełnoziarnista z salami, pieczarkami, kukurydzą, papryką, podwójnym serem i dodatkowym serem zawiniętym w brzegach ciasta :)
Rożki
Bahusku...jak ja bym zjadła takiego poznańskiego rożka :(
Zapraszam. Te rożki są od najlepszego (wg rankingów) cukiernika w Poznaniu. Są pyszna ale tez i kosztują. Ponad 50 zł za kg. Oczywiście można kupić również inne tańsze, od innych cukierników ale te są najlepsze.
Dwie kokoski i jednego kwiatka proszę...
Dwie kokoski i jednego kwiatka proszę...
Już podajęProszę o przepis na babeczki
Będzie:)
Pychotka...mniam ;)
Oj tak, dzięki misiu :)
Podeślij jedną...
Już pakuję :)
Makusiu poproszę o przepis na kokoski (moje smaki):)))
Postaram się dodać w nadchodzącym tygodniu :)
Na dzisiaj mam,ale nie dla mnie - imieninowo -wuzetkę wg Dorotyxx i sernik idealny -Smakosi, a tort motylek na roczek-biszkopt kakaowy,wiśnie,galaretka wiśniowa,masa śmietanowa z mascarpone...:)
Niedzielnie :)
Wykończysz mnie tymi wypiekami...ja nic nie piekę,nie chcę kusić męża...podeślij proszę kawałeczek
Już Agunia, podstaw talerzyk :)
U mnie dzisiaj Śnieżna Pantera wg megi65. Pyszna
Jabłecznik z cynamonem, rodzynkami, orzechami i bezą.
Uwielbiam jableczniki:)
3 blaty waniliowe, 2 blaty kakaowe, 500g mascarpone, 400 g nutelli, 4 lyzki kawy, 200g upitych rumem rodzynek, 300g dzemu z owocow lesnych, 100g prazonych orzechow wloskich, jezyny, figi. Maaaatko kochana, co to bedzie??? :) Opowiem Wam jutro. ;)
No, no , jestem ciekawa
5 warstwowe ciasto z masa kawowa z czekolada i mascarpone, z orzechami , rodzynkami i owocami lesnymi.
A przepis można poprosić ?
Muffiny dyniowe z kremem czekoladowo bananowym ;)
O, jakie wspaniałe muffinki,z pyszniastym kremikiem, aż mi ślinka pociekła. :) Też mam chętkę na takie z dynią w roli głównej i jak zakupię dyńkę, to zaraz zrobię takie podobne. :)
Resztka ciast weselnych przywiezionych przez syna z drugiego krańca kraju :)
Muffinki zrobione dwa dni temu, dziś ani jedna się nie uchowała :)
Część na słono z Lidlowego przepisu ( z serem twardym, pomidorami suszonymi w oleju, kiełbaską żywiecką, czosnkiem, papryką ) i część na słodko z przepisu Transylwanii ( z kostką czekolady w środku )
Porywam słonego :) To musi być pycha, wyglądają świetnie :)
Wspaniałe muffinki. Bardzo je lubię, zarówno za słono jak i w wersji na słodko. Robiłam podobne wytrawne, ale z papryką, pieczarkami, boczkiem i szynką... :)
Mniam, porywam po jednej :D
U nas rogaliki :)
Murzynek ze śliwkami ...
Mniam:)
http://wielkiezarcie.com/recipe32029.html urodzinowo dla siebie na dzisiaj
a wczoraj torcik dla chrześniaczki
Uwielbiam prince polo, wszystkiego najlepszego dla Was obu:) Też mam chrześnicę Kingusię:)
Dziękuję bardzo, urodzinki udały się, ciasto i tort bardzooo wszystkim smakowało
racuchy drożdżowe
Z jabłuszkami?
Bez jabuszek
I bez nich zjem, uwielbiam :)
U nas kokosowe :)
Allle nieładne...i pewnie niesmaczne. Nie jedzcie tego bo się pochorujecie.
Spodziewaj się jutro kuriera BahusieNajlepiej zapakuj to ciasto w paczkę i wyślij do Poznania (mój adres
pocztowy podam Ci na PW) Nie ryzykuj zdrowia rodziny ...
Bardzo rozsądna decyzja
Mniam poproszę o kawałeczek
Proszę się częstować :)
Torcik czekoladowo-śmietankowy z malinami :)
Wow!!! Dobrze że nie dałeś w przekroju, bo bym ...nie powiem co bym
Ciekawe co?
Ciekawe co?
Uff..jeszcze zdążyłam podczepić się pod wątek : maślana szarlotka jeszcze cieplutka zapraszam
Pyszota, częstuję sie :)
Ile tylko chcesz ... zapraszam ))
Kukułka, cygańskie ścieżkii domowe wino
Cuś mi jakąś imprezką zapachniało , prawdaż ?
Megi, prawda, córcię za mąż wydawałam, a na zdjęciu ciasto na domowe potrzeby, a właśnie reszta, która została. Ciasto weselne przygotowywała profesjonalna cukiernia.
Wow, to wszystkiego dobrego dla Młodych :)
Dziękuje Makusiu :)
Dzisiaj częstuję wafelkami, kakaowo migdałowe, pyszotka;)
Makusiu ,czekam na przepis ciastek z makiem
Makusiu ,czekam na przepis ciastek z makiem
Proszę bardzo :) http://wielkiezarcie.com/recipe111852.htmlAaalee mi się chce takiego ciasteczka..... Porywam jedno, bo jak się dosiądę, to nic dla innych nie zostanie...:)) Piękniaste!
Częstuj się Iwcia :)
Na częstowanie chyba się już nie załapię:) - czy mogę prosić o przepisik na wafelki?
Proszę bardzo :) http://wielkiezarcie.com/recipe111850.html
Faflonki suuper ... ale chyba już pora wąteczek zamknąć i nowy '' rozpisać '' prawdaż Makuś ?
Faflonki suuper ... ale chyba już pora wąteczek zamknąć i nowy ''
Spokojnie do 200 możemy ciągnąć Megusiurozpisać '' prawdaż Makuś ?
Ciasto gruszkowe
Cudo!!!! Też sobie upiekę z gruszkami :)
Polecam Makuś ! ale.... podziel się z innymi nie tylko sobie
U mnie "sobie" oznacza rodzince :)
Muffinki z orzechami i kawałkami czekolady
U nas muffinki schodzą hurtem :)))
No u mnie ledwo zdażyłam zdjecie zrobic, poszly szybciej niz je robilam ;)))
Dokładnie tak samo
Córa z blachą sypanej szarlotki pod pachą pocwałowała na randkę w myśl zasady "przez żołądek do serca... mamusi wybranka". Dla nas z rozpędu machnęła dodatkową tortownicę. Czasami fajnie mieć zakochaną nastolatkę w domu!
Zapraszam do nowego wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=682860&post=682860