Forum

Kuchenne porady

kociołek żeliwny

  • Autor: maniuś Data: 2014-09-03 13:09:47

    poszukuję sprawdzonego super przepisu na kociołek żeliwny

    pozdrawiam maniuś

  • Autor: mggi63 Data: 2014-09-03 14:55:21

    Precyzyjniej może bo super przepis na zrobienie kociołka żeliwnego czy super przepis na przygotowanie potrawy?

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-09-03 15:36:38

    ostatnio zrobiliśmy na obiad w kociołku:

    obłożyliśmy kociołek w środku białą kapustą, 1kg kiszonej kapusty wymieszanej z przyprawą do bigosu na to żeberka extra mięsne również przyprawione i na to ziemniaki wszytsko zakryliśmy białą kapustą i tak sobie to pyrkało na rżarże. Było pyszne :)

  • Autor: maniuś Data: 2014-09-03 15:39:02

    oczywiście na potrawę z kociołka :)

     

  • Autor: SŁAWKA Data: 2014-09-03 18:00:46

    Wpisz w wyszukiwarkę ziemniaki po cabańsku i wybierz najprostszy przepis z klasycznym zestawem składników: ziemniaki, cebula, marchew, dużo natki pietruszki, kiełbasa, boczek wędzony, smalec, pieprz, sól i liście białej kapusty. Polecam przepisy na ognisko, bo można je robić również w domu na piecu. Jest trochę czytania, ale po lekturze będziesz wiedziała o co chodzi

    Dopisano 14-09-03 18:44:56:

    Ups! powinno być "wiedział". Przepraszam.

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-03 20:48:54

    a jak nie będziesz wiedziała co i jak to pytaj - prawdziwy caban Ci wytłumaczy

  • Autor: SŁAWKA Data: 2014-09-03 21:03:56

    Cabanku ja wiem, bo ja też niedaleko od Chrzanowa. Ja pisałam do Maniusia. A tak przy okazji nie dajemy buraka, ale jak tylko mamy to wrzucamy na cebulę maślaczki.:)

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-03 21:07:30

    ja buraka daje tak na prawdę jedynie dla koloru i tak go później wszyscy przesuwają po talerzu no i coraz mniej ludzi piecze z darniem na garnku ...

  • Autor: SŁAWKA Data: 2014-09-03 21:13:25

    My tylko z "dorniem" a pod dornia liście kapusty, a na dornia czasami jeszcze kamień. A potem z liścia dzidkami i z kwaśnym mlekiem.

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-03 22:35:54

    klasyka ...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-09-04 09:58:32

    ja buraka daje tak na prawdę jedynie dla koloru i tak go później
    wszyscy przesuwają po talerzu  no i coraz mniej ludzi piecze z
    darniem na garnku ...

    Pawle, że jak?

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-04 10:01:16

    no ale że co ? że buraki czy że darnie 

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-04 10:12:21

    Dżani to jest bardzo regionalna potrawa z okolic Chrzanowa, w różnych częściach Polski ma różne składniki i różne nazwy. U nas mówiło się na nią od zawsze pieczone ale później aby promować nie wiem co i nie wiem przez kogo przechrzczono ją na ziemniaki po cabańsku i taka nazwa pewnie teraz chodzi po internecie. Specyfiką tej potrawy jest właśnie to że piecze się ją w żeliwnym ganku na ognisku, garnek z wierzchu przykrywa się liśćmi kapusty a te liście kładzie się jako przykrywkę wycięty z ziemi kawałek darnia - kładzie się go trawą do kapusty .... czy teraz coś Ci mniej więcej wyjaśniłem

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-09-04 10:21:59

    Niby wyjaśniłeś (nie wpadłabym, że chodzi o normalną darń)... ale, że co? Z dżdżownicami można?

    Wiem, wiem, zaraz powiesz, że jak ktoś lubi....

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-04 11:08:38

    wyjdą jak będzie ciepło ... co z miski z psami nie jadłaś ??? się zrobiła delikatna

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-09-04 11:14:33

    Oj, jadłam jadłam. I moje dzieci. I w koszyku w psami spały, co mam udokumentowane zdjęciami. (biedne maleństwa)

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-04 12:37:34

    i pewnie zdrowe są i nie alergiczne

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-09-04 12:43:48

    Ohohoho! Chłop 1,97 (nie po rodzicach ten wzrost, więc pewnie z psiego żarcia) i dziewczyna, co z bliska na starszą wygląda! 

  • Autor: SŁAWKA Data: 2014-09-04 00:14:31

    Jednak zapytam, te pieczone na zdjęciach to z pieca, nie z ogniska?

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-04 06:19:46

    tak takie szybkie w środku tygodnia ... z ogniska będzie dopiero w sobotni wieczór

  • Autor: hanah30 Data: 2014-09-03 21:11:02

    Do kociołka można wrzucić wszystko ale w jaki sposób? jak okładać warzywa mięso? dla mnie tutaj znalazłam cenne porady https://www.youtube.com/watch?v=8eNTFD2AhAo

  • Autor: inka21 Data: 2014-09-03 21:49:07

    jedna rada ( moja):  kociołka żeliwnego  nie należy okładać  folia aluminiową,( to tak jakby proponować fryzurę łysemu) , cały sok i niepowtarzalny aromat daje połączenie żeliwa z produktami.

  • Autor: hanah30 Data: 2014-09-04 23:31:46

    Dzięki

  • Autor: mary50 Data: 2014-09-03 23:16:03

    Jezeli pieczone jest na polu /czytaj dworze/to zawsze robie z darniem.kiedys jeszcze jedlismy na swiezych lisciach kapusty "dzdkami"czyli patyczkami wystruganymi z galazek a do tego czysta wodka.To mialo urok.Teraz gdy mieszkam poza Chrzanowem /to wlasnie Cabanowo/w sumie na drugim kontynencie.Pieke podobnie ale jemy juz na talerzach,zwykle papierowych.Buraczki w ziemniakach obowiazkowe dla dania pieknego koloru ziemniakow.Do tego tez ogorki kiszone lub salatka pomidorowa.Teraz jest pelnia sezonu na ziemniaki pieczone.Zycze wwzystkim udanych pieczonych.Smacznego.Maria

  • Autor: Armenika Data: 2014-09-04 13:32:06

    Ja mam przepis na prażonki. Robiłam ostatnio i wyszło pyyysznie. Przepis tu - zdrowoismacznie.com/prazonki-z-kociolka-zeliwnego/

  • Autor: EkskluzywneAGD Data: 2014-10-13 11:30:09

    Przyda się,ponieważ w niedługim czasie z racji domowej uroczystości,także zamierzam przyrządzić coś podobnego więc dziękuje za przepis,napiszę jak i wyszedł:)

  • Autor: Armenika Data: 2014-10-16 16:07:53

    Świetne przepisy znajdziesz na blogu z daniami z kociołka. Robiłam wg ich przepisu prażonki, mhhh pycha.

Przejdź do pełnej wersji serwisu