obłożyliśmy kociołek w środku białą kapustą, 1kg kiszonej kapusty wymieszanej z przyprawą do bigosu na to żeberka extra mięsne również przyprawione i na to ziemniaki wszytsko zakryliśmy białą kapustą i tak sobie to pyrkało na rżarże. Było pyszne :)
Wpisz w wyszukiwarkę ziemniaki po cabańsku i wybierz najprostszy przepis z klasycznym zestawem składników: ziemniaki, cebula, marchew, dużo natki pietruszki, kiełbasa, boczek wędzony, smalec, pieprz, sól i liście białej kapusty. Polecam przepisy na ognisko, bo można je robić również w domu na piecu. Jest trochę czytania, ale po lekturze będziesz wiedziała o co chodzi
Cabanku ja wiem, bo ja też niedaleko od Chrzanowa. Ja pisałam do Maniusia. A tak przy okazji nie dajemy buraka, ale jak tylko mamy to wrzucamy na cebulę maślaczki.:)
Dżani to jest bardzo regionalna potrawa z okolic Chrzanowa, w różnych częściach Polski ma różne składniki i różne nazwy. U nas mówiło się na nią od zawsze pieczone ale później aby promować nie wiem co i nie wiem przez kogo przechrzczono ją na ziemniaki po cabańsku i taka nazwa pewnie teraz chodzi po internecie. Specyfiką tej potrawy jest właśnie to że piecze się ją w żeliwnym ganku na ognisku, garnek z wierzchu przykrywa się liśćmi kapusty a te liście kładzie się jako przykrywkę wycięty z ziemi kawałek darnia - kładzie się go trawą do kapusty .... czy teraz coś Ci mniej więcej wyjaśniłem
jedna rada ( moja): kociołka żeliwnego nie należy okładać folia aluminiową,( to tak jakby proponować fryzurę łysemu) , cały sok i niepowtarzalny aromat daje połączenie żeliwa z produktami.
Jezeli pieczone jest na polu /czytaj dworze/to zawsze robie z darniem.kiedys jeszcze jedlismy na swiezych lisciach kapusty "dzdkami"czyli patyczkami wystruganymi z galazek a do tego czysta wodka.To mialo urok.Teraz gdy mieszkam poza Chrzanowem /to wlasnie Cabanowo/w sumie na drugim kontynencie.Pieke podobnie ale jemy juz na talerzach,zwykle papierowych.Buraczki w ziemniakach obowiazkowe dla dania pieknego koloru ziemniakow.Do tego tez ogorki kiszone lub salatka pomidorowa.Teraz jest pelnia sezonu na ziemniaki pieczone.Zycze wwzystkim udanych pieczonych.Smacznego.Maria
Przyda się,ponieważ w niedługim czasie z racji domowej uroczystości,także zamierzam przyrządzić coś podobnego więc dziękuje za przepis,napiszę jak i wyszedł:)
poszukuję sprawdzonego super przepisu na kociołek żeliwny
pozdrawiam maniuś
Precyzyjniej może bo super przepis na zrobienie kociołka żeliwnego czy super przepis na przygotowanie potrawy?
ostatnio zrobiliśmy na obiad w kociołku:
obłożyliśmy kociołek w środku białą kapustą, 1kg kiszonej kapusty wymieszanej z przyprawą do bigosu na to żeberka extra mięsne również przyprawione i na to ziemniaki wszytsko zakryliśmy białą kapustą i tak sobie to pyrkało na rżarże. Było pyszne :)
oczywiście na potrawę z kociołka :)
Wpisz w wyszukiwarkę ziemniaki po cabańsku i wybierz najprostszy przepis z klasycznym zestawem składników: ziemniaki, cebula, marchew, dużo natki pietruszki, kiełbasa, boczek wędzony, smalec, pieprz, sól i liście białej kapusty. Polecam przepisy na ognisko, bo można je robić również w domu na piecu. Jest trochę czytania, ale po lekturze będziesz wiedziała o co chodzi
Dopisano 14-09-03 18:44:56:
Ups! powinno być "wiedział". Przepraszam.a jak nie będziesz wiedziała co i jak to pytaj - prawdziwy caban Ci wytłumaczy
Cabanku ja wiem, bo ja też niedaleko od Chrzanowa. Ja pisałam do Maniusia. A tak przy okazji nie dajemy buraka, ale jak tylko mamy to wrzucamy na cebulę maślaczki.:)
ja buraka daje tak na prawdę jedynie dla koloru i tak go później wszyscy przesuwają po talerzu no i coraz mniej ludzi piecze z darniem na garnku ...
My tylko z "dorniem" a pod dornia liście kapusty, a na dornia czasami jeszcze kamień. A potem z liścia dzidkami i z kwaśnym mlekiem.
klasyka ...
ja buraka daje tak na prawdę jedynie dla koloru i tak go później
Pawle, że jak?wszyscy przesuwają po talerzu no i coraz mniej ludzi piecze z
darniem na garnku ...
no ale że co ? że buraki czy że darnie
Dżani to jest bardzo regionalna potrawa z okolic Chrzanowa, w różnych częściach Polski ma różne składniki i różne nazwy. U nas mówiło się na nią od zawsze pieczone ale później aby promować nie wiem co i nie wiem przez kogo przechrzczono ją na ziemniaki po cabańsku i taka nazwa pewnie teraz chodzi po internecie. Specyfiką tej potrawy jest właśnie to że piecze się ją w żeliwnym ganku na ognisku, garnek z wierzchu przykrywa się liśćmi kapusty a te liście kładzie się jako przykrywkę wycięty z ziemi kawałek darnia - kładzie się go trawą do kapusty .... czy teraz coś Ci mniej więcej wyjaśniłem
Niby wyjaśniłeś (nie wpadłabym, że chodzi o normalną darń)... ale, że co? Z dżdżownicami można?
Wiem, wiem, zaraz powiesz, że jak ktoś lubi....
wyjdą jak będzie ciepło ... co z miski z psami nie jadłaś ??? się zrobiła delikatna
Oj, jadłam jadłam. I moje dzieci. I w koszyku w psami spały, co mam udokumentowane zdjęciami. (biedne maleństwa)
i pewnie zdrowe są i nie alergiczne
Ohohoho! Chłop 1,97 (nie po rodzicach ten wzrost, więc pewnie z psiego żarcia) i dziewczyna, co z bliska na starszą wygląda!
Jednak zapytam, te pieczone na zdjęciach to z pieca, nie z ogniska?
tak takie szybkie w środku tygodnia ... z ogniska będzie dopiero w sobotni wieczór
Do kociołka można wrzucić wszystko ale w jaki sposób? jak okładać warzywa mięso? dla mnie tutaj znalazłam cenne porady https://www.youtube.com/watch?v=8eNTFD2AhAo
jedna rada ( moja): kociołka żeliwnego nie należy okładać folia aluminiową,( to tak jakby proponować fryzurę łysemu) , cały sok i niepowtarzalny aromat daje połączenie żeliwa z produktami.
Dzięki
Jezeli pieczone jest na polu /czytaj dworze/to zawsze robie z darniem.kiedys jeszcze jedlismy na swiezych lisciach kapusty "dzdkami"czyli patyczkami wystruganymi z galazek a do tego czysta wodka.To mialo urok.Teraz gdy mieszkam poza Chrzanowem /to wlasnie Cabanowo/w sumie na drugim kontynencie.Pieke podobnie ale jemy juz na talerzach,zwykle papierowych.Buraczki w ziemniakach obowiazkowe dla dania pieknego koloru ziemniakow.Do tego tez ogorki kiszone lub salatka pomidorowa.Teraz jest pelnia sezonu na ziemniaki pieczone.Zycze wwzystkim udanych pieczonych.Smacznego.Maria
Ja mam przepis na prażonki. Robiłam ostatnio i wyszło pyyysznie. Przepis tu - zdrowoismacznie.com/prazonki-z-kociolka-zeliwnego/
Przyda się,ponieważ w niedługim czasie z racji domowej uroczystości,także zamierzam przyrządzić coś podobnego więc dziękuje za przepis,napiszę jak i wyszedł:)
Świetne przepisy znajdziesz na blogu z daniami z kociołka. Robiłam wg ich przepisu prażonki, mhhh pycha.