Forum

Kuchenne porady

Przetwarzanie zamrozonych owocow.

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-09-09 08:53:50

    Witam ! 

    Mam duzo zamrozonych owocow ,roznych< truskawki,jagody ,maliny czy porzeczki czerwone> i chcialabym

    je jakos uplynnic bo musze zrobic miejsce na swieze mieso. Niby mam duza zamrazarke ale owocow sporo a

    i miesa bedzie duzo. Mam pytanie czy i w jaki sposob moglabym przerobic te owoce coby sie nie

    zmarnowaly. Powiem szczerze ze najbardziej potrzebne bylyby mi takie zamrozone ,np. do ciast czy

    jogurtow ale niestety musze uciekac z nimi. Moze macie jakies pomysly. Pozdrawiam.

  • Autor: a. Data: 2014-09-09 09:34:27

    Jagody do słoiczków, bez rozmrażania, trochę cukru na nie i zawekować, maliny tak samo :) na jagodzianki po odsączeniu powinny być ok, mimo wcześniejszego mrożenia. Porzeczka czerwona - nalewka "czerwona porzeczka z mlekiem". 1kg porzeczek 1l mleka 1l spirytusu, 0,3-0,5kg cukru wszystko razem do słoja na miesiąc, często mieszać. Po miesiącu "wylać" do jakiejś czystej poszewki podwiesić nad miską jak twaróg do odcieknięcia, klarowny płyn zlać do butelek. Pycha. Truskawki chyba spróbowała bym też do słoików/

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-09-09 12:20:18

    Dziekuje za podpowiedz,ta nalewka przypadla mi do gustu ,tylko musze zalatwic sobie spirytus. 

    Dziekuje jeszcze raz ,pozdrawiam i zycze milego dnia.

  • Autor: a. Data: 2014-09-09 20:20:28

    :)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-09-09 12:42:45

    Koleżanka, mając podobny "problem", owocową zawartość zamrażarki przerabiała na dżemy/powidła. Postępowała jak ze świeżymi owocami. Pamiętam jak mnie poczęstowała konfiturą wiśniową - pyszna była.

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-09-11 10:12:55

    Dziekuje za podpowiedzi ,owoce juz przetworzone. Pozdrawiam i zycze milego dnia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu