Mam nadzieję,że mi pomożecie.Mój mąż ma zaburzenia lipidowe i nadciśnienie-kilka dni temu wyszedł ze szpitala i jest to dla nas świeża sprawa...Oczywiście dostał zalecenia żywieniowe od dietetyka i staramy się dostosować do nich.Czy może ktoś z Was ma taki problem i podzieli się pomysłami na dania,poradami i doświadczeniami.Jakiej mąki można używać poza orkiszową (chodzi mi o ciasto drożdżowe i biszkopt).Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Wszystkich.
Wypowiem się w kwestii mąki Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałam, ale mąki orkiszowej używam do wszystkiego, do drożdżówki i biszkoptu również. Ciasta wychodzą niezgorsze niż ze zwykłej pszennej, a moim zdaniem nawet smaczniejsze (może kwestia podświadomości, że to zdrowsze...?).
Nie wiem, jakiej używasz. Mąka orkiszowa ma również swoje typy. Do chleba ostatnio dodaję orkiszową 1050 (akurat taki typ kupiłam), do ciast z niższą numeracją. Ale chyba masz rację, orkiszowa wydała mi się "cięższa" od pszennej. Może to tylko złudzenie?
Proponuję zakup książki jerzego zięby-ukryte terapie. Nowiutka. To, czym nas faszerują lekarze jest nic nie warte(autor też lekarz, ale..:-).Mam męża z takim samym problemem, zaczął brać witaminę K2. Na ypu tube są jego wywiady, ale książka jest rewelka.
zaburzenia lipidowe, czyli zły lipidogram? To masz problem i radziłabym Ci poszukać rozwiazania szerzej. Często diety zalecane przez dietetyków niewiele są warte. Moim zdaniem należy odstawić tłuszcze (oleje roślinne) zawierające omega - 6 (wyjątek GLA) zwiększyć omega-3 w postaci tłustych ryb (łosoś, szprot- nie w oleju, śledź ) tranu. Odstawić zboża (niestety, szczególnie pszenicę) , jeść warzywa krzyżowe (kapustne), zawierające potas, żelazo i wit. C. Z tluszczów polecałabym oliwę z oliwek na zimno, do smażenia maslo klarowane, olej kokosowy , palmowy, smalec
Może moja wiedza jest nieuporzadkowana i niewiele warta, dlatego zajrzyj na ten blog
Mam nadzieję,że mi pomożecie.Mój mąż ma zaburzenia lipidowe i nadciśnienie-kilka dni temu wyszedł ze szpitala i jest to dla nas świeża sprawa...Oczywiście dostał zalecenia żywieniowe od dietetyka i staramy się dostosować do nich.Czy może ktoś z Was ma taki problem i podzieli się pomysłami na dania,poradami i doświadczeniami.Jakiej mąki można używać poza orkiszową (chodzi mi o ciasto drożdżowe i biszkopt).Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Wszystkich.
Wypowiem się w kwestii mąki Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałam, ale mąki orkiszowej używam do wszystkiego, do drożdżówki i biszkoptu również. Ciasta wychodzą niezgorsze niż ze zwykłej pszennej, a moim zdaniem nawet smaczniejsze (może kwestia podświadomości, że to zdrowsze...?).
Z mąki orkiszowej piekłam już cebularze i były pyszne. Tylko nie była ona taka miałka jak pszenna.Czy z takiej pieczesz ciasta ?
Nie wiem, jakiej używasz. Mąka orkiszowa ma również swoje typy. Do chleba ostatnio dodaję orkiszową 1050 (akurat taki typ kupiłam), do ciast z niższą numeracją. Ale chyba masz rację, orkiszowa wydała mi się "cięższa" od pszennej. Może to tylko złudzenie?
A do ciast jakiego typu używałaś?
Tu np.można poczytać:http://zwalcz-cholesterol.pl/jaka-dieta-przy-problemach-z-cholesterolem/
Proponuję zakup książki jerzego zięby-ukryte terapie. Nowiutka. To, czym nas faszerują lekarze jest nic nie warte(autor też lekarz, ale..:-).Mam męża z takim samym problemem, zaczął brać witaminę K2. Na ypu tube są jego wywiady, ale książka jest rewelka.
zaburzenia lipidowe, czyli zły lipidogram? To masz problem i radziłabym Ci poszukać rozwiazania szerzej. Często diety zalecane przez dietetyków niewiele są warte. Moim zdaniem należy odstawić tłuszcze (oleje roślinne) zawierające omega - 6 (wyjątek GLA) zwiększyć omega-3 w postaci tłustych ryb (łosoś, szprot- nie w oleju, śledź ) tranu. Odstawić zboża (niestety, szczególnie pszenicę) , jeść warzywa krzyżowe (kapustne), zawierające potas, żelazo i wit. C. Z tluszczów polecałabym oliwę z oliwek na zimno, do smażenia maslo klarowane, olej kokosowy , palmowy, smalec
Może moja wiedza jest nieuporzadkowana i niewiele warta, dlatego zajrzyj na ten blog
http://www.tlustezycie.pl/2012/07/cholesterol-dobry-zy.html i nie sugeruj się nazwą.