Forum

Kuchenne porady

mus jabłkowy

  • Autor: kasiuulllek Data: 2014-09-17 11:11:03

    Szukam przepisu na mus jabłkowy ,taki jak można kupić w sklepie. Chodzi mi o te jabłuszka pokrojone w kosteczke z cynamonem. Z góry dziękuje.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-09-17 11:34:44

    Kasiulek,tu właściwie nie trzeba specjalnego przepisu.jJbłka obrać,pokroić,poddusić w niewielkiej ilości wody.Doprawić do smaku i zapasteryzować kilka minut w słoikach.Jak włożysz gorący,najlepiej do wyparzonych słoików,to się właściwie sam zapasteryzuje.Ja nigdy nie robiłam z cynamonem,w razie potrzeby dodaję go pózniej.Kolżzanka robi jeszcze prościej,i ja też spróbowałam./Ściera jabłka na tarce,ugniata lekko w słoikach i pasteryzuje (w tym przypadku trzeba).

    Smaczniejsze,ale bardziej pracochłonne musy robiłam ..z pieczonych jabłek (piekę się w całości i póznijej wydrążam miąższ),same lub z dodatkiem dyni.Pieczone smakowo biją te zwykłe na głowę.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-09-17 19:21:19

    Kasiulku -  zaprawiać  jabłka do szarlotki  /  naleśnikow  można na kilka sposobów  -  tak jak wyżej pisze Jolka.    Ale   mus  to jest mus -  i taki  kupisz w sklepie -  czyli głaciuteńki,  przetarty.    Nigdy nie widzialam  " musu "  w kosteczkę.   Pozdrawiam  i miłej pracy.

  • Autor: ekkore Data: 2014-09-17 19:24:47

    A ile to zmiksować? I mus gotowy

  • Autor: mariateresa Data: 2014-09-17 21:51:54

    Nie pomyślałam o blenderze -  ale Kasiulka tym  musem z jabłkami  "w kosteczkę"  trochę mnie zaskoczyła.

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-09-18 13:05:40

    A gdyby tak ,usmazyc czesc jablek, rozetrzec je na gladko blenderem a pod koniec smazenia dodac reszte jablek  pokrojonych w drobna kostke i chwilke przesmazyc do calkowitego polaczenia .Podejrzewam ze tak wlasnie sa robione. Sprobuj.

  • Autor: megi65 Data: 2014-09-18 13:27:39

    Pozwolę jeszcze na jedną uwagę bardzo ważną , bo zapewne chcesz mieć pięknie żółty mus . Zgadzam się z podpowiedzią Teresy : blender cześć zmiksowana , reszta w kosteczkę ale ... musisz wybrać odpowiednią odmianę jabłka , które za obieraczką nie ciemnieje . Dodatkowo warto przy obieraniu i krojeniu partiami skrapiać jabłka sokiem z cytryny . Cynamon podaruj sobie , dodawaj bezpośrednio na mus przed pieczeniem lub spożyciem . Osobiście dbam o to aby jabłko w szarlotce czy jabłeczniku miało jasny kolor. Życzę powodzenia

  • Autor: kasiuulllek Data: 2014-09-20 07:46:51

    Dziękuje kobietki. Po niedzieli zacznę coś działać z jabłuszkami i o efektach Wam napisze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu