Forum

Gawędy o jedzeniu

Oszukany proszek do pieczenia

  • Autor: BEATA55555 Data: 2014-09-19 10:05:27

    Zawsze kupuję po kilka opakowań jednorazowo i przesypuję do jednego pojemniczka, tak też zrobiłam dziś. Struktura proszku wydała mi się dziwna, nie był on sypki tylko jakiś dziwny. Na opakowaniu jest napisane: Castello  proszek do pieczenia 30g , duża porcja na 1 kg mąki. Tak sobie myślę: jak da się tyle proszku na 1 kg mąki to tego ciasta zjeść się nie da!!!! Czytam dalej po drugiej stronie torebki skład i tu niespodzianka w składzie jest mąka pszenna!!!  Pytanie? Ile jest tam mąki a ile samego proszku??? Stawiam na sporą ilość dodanej mąki. Oszustwo i tyle!!!

    Zdarzyło mi się ostatnio że ciasto które zawsze się udaje jakoś marnie wyrosło, teraz już wiem dlaczego!

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-09-19 10:26:29

    Kupuję bardziej "markowy" proszek do pieczenia...zwykle Dr.Oetker, Gellwe, albo nasz lokalny Cykoria. Nie mam zaufania do proszków do pieczenia, budyniu, galaretek i żelatyny sprzedawanych pod marką własną danego sklepu, bo kilka razy się na nich "przejechałam".

  • Autor: BEATA55555 Data: 2014-09-19 10:37:22

    Rozumie że w każdym proszku jest dodatek mąki, a w tym Lidlowym jest chyba odwrotnie to mąka z dodatkiem proszku!!! W smaku też jest taki mało proszkowy!!!

  • Autor: as Data: 2014-09-19 14:26:26

    Sprawdź proszę ile gramów mają Twoje firmowe proszki i na ile ciasta wystarczą. Jeśli jest to na opakowaniu napisane.

    Ja kupuję w Biedronce i też jest 30 gram i ma starczyć na 1 kg ciasta. Ciasta mi zawsze się udają.  

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-09-19 18:34:11

    Hm...nie sprawdzę bo kupuję i od razu przesypuję do słoiczka:)

  • Autor: ekkore Data: 2014-09-19 14:25:16

    Z Lidlowego proszku do pieczenia nie rośnie. Przynajmniej kiedyś - bo jak się sparzyłam raz, to więcej nie kupiłam.

    Trudno, żeby mąka rosłą sama z siebie

  • Autor: Smosia Data: 2014-09-19 16:37:48

    Nie wiem jak rośnie ciasto na lidlowym proszku, ale na proszku lub drożdżach (instant) z Aldiego wszystko wyrasta jak trzeba. Do tego 1 torebka proszku/drożdży kosztuje grosze - pakowane są po 10 sztuk, za 3 lub nawet 2 złote (dokładnie już nie pamiętam, dawno nakupiłam strasznie dużo tego w promocji, do dzisiaj jeszcze mam). Dzięki za ostrzeżenie, nie kupię proszku do pieczenia w Lidlu. Pozdrawiam.

  • Autor: WinaImport Data: 2014-09-19 16:45:18

    Dlatego też ja zawsze kupuje proszki do pieczenia sprawdzonych firm oraz co ważne: zwracam także uwagę na datę ważności,często zdarza się że są one po prostu przeterminowane.

  • Autor: Monika09 Data: 2014-09-19 20:21:45

    Ja najczęściej kupuję proszek do pieczenia w Biedronce. I chyba jest dobry, bo jak dotąd wszystkie wypieki wyrastają jak należy. Teraz doszłam do wniosku, że na pewno jest dobry, bo nawet ciasta mojej 11-latki wyrastają jak należy :) 

  • Autor: toffik Data: 2014-09-19 20:36:42

    A co powiecie na cukier puder z mąka ziemniaczaną? Ostatnio posłałam męża po cukier puder. W sklepie był tylko jeden rodzaj cukru pudru. Jak otwarłam opakowania zastanowiła mnie dziwna konsystencja cukru bo mogłam go dowolnie formować. Przeczytałam skład i usiadałam. W opakowaniu był cukier puder plus mąka ziemniaczana. Nie nadawał się do posypywania wypieków tylko do przetworzenia, bo jeść mąki nikt nie chciał. 

  • Autor: BEATA55555 Data: 2014-09-19 21:04:00

    To się w głowie nie mieści!!!! Ja jakiś czas temu kupiłam ŚWIETANĘ , w smaku była inna! Skład: mix roślinny

  • Autor: Jola666 Data: 2014-09-20 12:23:01

    Podaj nazwę, markę itd - przestroga na przyszłość dla Nas :) Nie kupować !

    W ogóle co złe na rynku powinniśmy piętnować ........Nie oglądając się na zakazy wymieniania marki .

  • Autor: BEATA55555 Data: 2014-09-20 20:14:20

    ŚWIETANA pakowana była w biało- żółty (na białym tle żółta kratka) i ciemny napis. W dzisiejszych czasach coraz trudniej kupić śmietanę bez żadnych dodatków, w prawie każdej są jakieś dodatki.

  • Autor: jannaj Data: 2014-09-20 15:21:31

    W proszku Gellwe też jest mąka pszenna. Przypuszczam, że w każdym innym także. 

    Może to być zwykły zbieg okoliczności i  proszek wcale nie jest tutaj winny.

  • Autor: as Data: 2014-09-20 16:33:11

    Sprawdziłam w internecie markowe proszki i jest we wszystkich ta sama ilość na 1 kg ciasta. 

  • Autor: bahus Data: 2014-09-20 15:39:05

    A wiecie, że niektóre browary do piwa dodają żółć zwierzęcą? Pozwala to zaoszczędzić na chmielu. Na szczęście jest to proceder raczej rzadki ...ale jest!!!

  • Autor: as Data: 2014-09-20 16:33:46

    Wiem. Pisałam Ci dawno temu o tym. 

  • Autor: bahus Data: 2014-09-20 21:38:02

    To prawda ale ja to sprawdziłem

  • Autor: madina99 Data: 2014-09-21 00:32:38

    Mam  w domu proszek Dr.Oetkera i w składnikach też jest wymieniona mąka pszenna,tyle,ze jako ostatni składnik.Ostatnio kupowałam proszek do pieczenia w sklepie ze zdrową żywnością ale przesypałam go już do pojemniczka a nawet nie przeczytałam składu-gapa ze mnie.

  • Autor: jannaj Data: 2014-09-21 12:08:29

    We wszystkich proszkach do pieczenia na ostatnim miejscu wymieniana jest w składnikach mąka pszenna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu