Forum

Kuchenne porady

Małe ostre papryczki

• Autor: neferet Data: 2014-09-19 13:00:53

Właśnie dostałam ponad kilogram małych, okrągłych i piekielnie ostrych czerwonych papryczek. I tak sobie pomyślałam - bo mam jutro gości - czy można je jakoś wykorzystać tak z dnia na dzień? Bo wszystkie przepisy na faszerowanie w zalewie zaznaczają, że jeść można dopiero za 2 dni. To najkrócej co znalazłam. I czy takie faszerowanie to jedyna możliwość zużycia tych papryczek? Poradźcie coś, bo ja w ogóle nie lubię ostrych smaków i nigdy nie kupuję nic takiego.

I właściwie dlaczego jeść dopiero po jakimś czasie?

• Autor: heiworth Data: 2014-09-19 13:26:59

Może nie o to pytasz ...ale ja jak kupię większą ilość to mrożę ..

• Autor: stokrotka390 Data: 2014-09-19 13:37:31

Witam, nie polecam wykorzystywac calego kilograma na raz (za drogo Cie beda kosztowac napoje), ale wpisz w wyszukiwarke chili con carne i popatrz czy Ci to danie odpowiada, a jesli tak na na nastepne mozesz przygotowac fix z pozostalych papryczek, pozdrawiam i zycze udanej imprezy

• Autor: ekkore Data: 2014-09-19 14:22:23

Nie wiem czy Twoi goście lubię takie piekielnie ostre rzeczy.

Ja robię papryczki jalapeno - które są powiedzmy średniej ostrości - w skali ostrości papryki. W każdym razie do gotowania jestem w stanie dodać tylko jedną - żeby było pikantne a nie bardzo ostre - w taki sposób.

Papryczkę  kroję na pół, faszeruję serkiem kremowym (typu filadelfia, zazwyczaj kupuję lokalny, tańszy) i owijam boczkiem. Spinam wykałaczką - bo jak z boczku wypływa tłuszcz, to ślizga się po skórce papryczki i spada. Smażę chwilę na patelni grilowej - aż boczek się zrumieni. Jest przepyszne - i po drodze gubi gdzieś ostrość.

Może się nada?

• Autor: WinaImport Data: 2014-09-19 16:44:29

A musisz faszerować? Bo szczerze mówiąc to z małych papryczek możesz wykonać szereg innych ciekawych dan,to w zasadzie kwestia własnej kompozycji i kreatywności.

• Autor: mariateresa Data: 2014-09-19 18:37:39

Nie rozumiem dlaczego można spożywać za 2 dni ?

Zrób pastę Sambal Oelek - i w lodówce w słoiczku będziesz miała na dluuuuugie miesiące ! Np. dodać do gulaszu - ale tylko na czubek noża. Papryczki też się suszy. Suszone łatwo pokruszyć i przechowywac w puszce b. długo, ale uważaj na pestki - bo w nich jest ogień piekielny !

Wczoraj na bazarze kupiłam pół kilo papryczek chili ( nawet jest ich dość sporo ) i w weekend chcę upleść z nich a'la warkocz na druciku i powiesić przy okapie, by ożywić "szpitalnie" białą kuchnię - i tylko w tym celu je nabyłam. Pozdrawiam - bardzo łagodnie.

• Autor: mariateresa Data: 2014-09-19 19:23:44

Mam jeszcze coś takiego - papryczki marynowane wielkości orzecha włoskiego - bardzo ostre. Skład - papryczki chili, olej, ocet, sól. Product of South Africa.

• Autor: BEATA55555 Data: 2014-09-19 20:58:58

Jak masz ochotę to zrób tak: 

ostre papryczki (w całości z pestkami razem z zielonym końcem i kawałkiem ogonka) obsmaż na patelni grilowej z dodatkiem oleju, papryczki muszą być porządnie obsmażone miejscami na paseczkach od patelni czarne. Przygotuj zalewę i ją zagotuj, ja robię taką: 1 szkl octu, 2 szkl wody, 0,5 szkl cukru, 1-2 łyżeczki soli. Do każdego słoiczka daj po 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, 2-3 krążki cebuli, 1 łyżkę oliwy lub oleju , czosnek i na stojąco poukładaj obsmażone papryczki zalej gorącą zalewą i gotowe. Fajnie smakuje tak zrobiona papryczka z dodatkiem suszonych pomidorów 1 szt na słoiczek ( mogą być z zalewy olejowej). Pasteryzować nie trzeba, długo i dobrze się przetrzymuje.

Można też inaczej: papryczki "wydrylować" i obsmażyć  j.w i nadziać je serem białym z dodatkiem czosnku i ulubionych ziół ( ser biały musi być taki do krojenia nożem z małą ilością serwatki) a następnie zalać olejem  i odstawić do lodówki na kilka dni. 

Takie papryczki robią w Rumuni, tyle że sera używają zwykle koziego lub mieszają kozi z krowim  (na samym krowim też wychodzą dobre) i dodają koszmarne ilości czosnku.

• Autor: neferet Data: 2014-09-19 21:23:24

Dzięki wielkie. :)

To jest jednak straszne - te papryczki. Część wydrylowałam i... odruchowo dotknęłam ręką do nosa. W efekcie siedziałam z nosem w pomidorze (podobno łagodzi to diabelskie pieczenie), a mąż pękał ze śmiechu.

Jednak gości nimi nie uraczę...

• Autor: mariateresa Data: 2014-09-19 22:19:02

Miałaś szczęście że to nos  a nie oko  - bo piątek mógłby się zakończyć na izbie przyjęć....

• Autor: BEATA55555 Data: 2014-09-19 22:37:20

Przetrzyj szybko olejem albo mocnym alkoholem!!! 

• Autor: ekkore Data: 2014-09-19 22:39:05

albo umyj w mleku.

• Autor: neferet Data: 2014-09-19 23:24:29

Też pomyślałam, że na szczęście to nie oko... Roznosi się to pieczenie iście diabelsko. Jak gotowałam je to i para wodna była drażniąca - szybko przykryłam garnek i włączyłam wyciąg na największą moc.

Jednak muszę przyznać, że ładnie wyglądają tak z serem, gałązkami tymianku w tym  oleju. Lato przychodzi na myśl. :) Chyba resztę też tak zrobię.

Nie próbowałam jak smakują, ale mąż zjadł już parę i mu smakowało. Ale on lubi ostrości, a ja nie...

Przejdź do pełnej wersji serwisu