Forum

Kuchenne porady

sztramberskie uszy

  • Autor: iwett Data: 2014-09-21 11:48:20

    Witajcie! Czy ktoś może zna przepis na sztramberskie uszy? To czeskie ciasteczka ponoć z ciasta jak piernikowe ale jakoś tak fajnie chrupią:))

  • Autor: Hana matsuri Data: 2014-09-21 12:12:01

    Masz tu przepis na te uszy, co prawda po czesku ale jest wideo jak sie to robi

    http://ekucharka.net/stramberske-usi

  • Autor: pwyso Data: 2014-09-21 14:09:25

    http://ekucharka.net/stramberske-usi

  • Autor: ewka63 Data: 2014-09-21 18:58:10

    Tłumaczenie strony podanej w poście powyżej, przez www.translate.google.pl. Jesli jest to naruszenie praw, proszę o wykasowanie.

    1/ 2 cytryny (ze skórą)
    -4 Goździki
    -1 Łyżeczka anyżu
    -1 / 2 gwiazdki anyżu
    -1 / 4 łyżeczki nasion kopru
    -3 Łyżeczka cynamonu
    -1 / 2 łyżki kakao
    -8 Uncji miodu
    Od 25 do 30 uncji cukier puder
    -3 Całe jaja
    -50 Uncji zwykłego mąki
    -mouku do podsypávání


    Drobno zmielone przyprawy mieszać z innymi składnikami (z wyjątkiem mąki). Dobrze wymieszać Wlać mieszaninę do mąki, pierwszy proces mieszania łyżki i sfinalizuje ścianę.
    Przełóż ciasto do lodówki na następny dzień na relaks.
    Roll ciasto cienkie naleśniki wysoki do 2 mm. , Wyciąć koła o średnicy 6-10 cm, które uważamy za pan papierem do pieczenia.
    Jeśli jesteś na tyle ciasta chwytania připracujte trochę mąki.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 ST. około 6-8 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik gotuje inaczej.
    Pieczenia gorące koła nadal zawrócić i umieścić albo w małej szklance lub w stożek papieru do ochłodzenia i utrzymywać kształt.
    Nie jestem specjalista i tak koło stopniowo wyciągnąć z piekarnika, ponieważ kiedy wyciągnąłem całą płytę, więc po chwili nie mógł już zawinięte.
    Po ochłodzeniu, uszy są trudne, ale należy na trzy do czterech dni, aby złagodzić.
    Uszy mogą jeść tylko o gotowane lub zanurzyć końcówkę w czekoladzie i pełne dobrej śmietany.
    Do tego wsadu i wypalano przez około 75 uszu o średnicy 7 cm.

    Przepis jest nakręcony na podstawie książki - książkę kucharską dla wspaniałej teściowej

    Preparat 35 minut (bez odpoczynku ciasto)
    Pieczenia około 55 minut


  • Autor: Hana matsuri Data: 2014-09-22 14:09:53

    Cudowne tlumaczenie, wujek Google sie popisal i tym razem. Usmialam sie!

    Moze dodam tylko ze w skladnikach chodzi o nasiona kopru wloskiego a nie kopru

    a takze o skorke cytrynowa z polowy cytryny.

    Poza tym nie uncje  a dekagramy.

    Po wymieszaniu drobno zmielonych przypraw z innymi skladnikami /z wyjatkiem maki/.

    wlac mieszanke do miski z maka, z poczatku mieszac lyzka a potem wyrobic ciasto na stolnicy.

    Przechowac w lodowce do nastepnego dnia.

    Rozwalkowac ciasto na cienkie placki, o grubosci najwyzej 2 milimetrow, wyciac kolka

    o srednicy 6-10 cm i ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.

    Jesli ciasto lepi sie do stolnicy to dodac troche maki.

    Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni okolo 6-8 minut, pamietajac, ze kazdy piekarnik

    piecze inaczej!

    Z upieczone kolek, jeszcze goracych uformowac rozki, wstawiajac kazdy do szklaneczki

    albo do rozka z papieru aby wystygly zachowujac ksztalt.

    Kolka wyjmowac najlepiej stopniowo bo po wyjeciu na raz calej blachy nie zdazy sie ich

    zwinac w rozki a zimne juz sie nie zwina.

    Po wystygnieciu "uszy" sa twarde ale za 3-4 dni zmiekna.

    "Uszy" mozna jesc bez niczego, mozna tez zanurzyc koncowki w czekoladzie

    i napelnic dobrym kremem.

    Z podanej ilosci skladnikow wychodzi 75 "uszu" o srednicy 7 cm.

Przejdź do pełnej wersji serwisu