Forum

Kuchenne porady

Tort statek pomocy....

  • Autor: hira Data: 2014-09-21 20:32:16

    witam

    dostałam zadanie do wykonania: upiec tort  w kształcie statku na 4 urodziny synka, obłożony czekoladą plastyczną (odpada masa cukrowa i marcepan), odpadają wszystkie dekoracje cukrowe i opłatek na górę tortu

    no i mam ogromny dylemat...ciast nie piekę za dużo bo mi coś kiepsko wychodzą, dodatkowo tort musi być mały, bo potrzeba mi dosłownie 4 porcje (będą tylko dziadkowie i my, ja mam cukrzycę ciążową i ze słodkim nie poszaleję)

    upiec  biszkopt w długiej keksówce, ewentualnie w dwóch małych keksówkach i wykroić kadłub (taką instrukcję znalazłam w necie)

    a może lepiej upiec biszkopt w kwadratowej tortownicy i wykrawać?

    nie mam pojęcia jaki biszkopt upiec, tzn nie mam sprawdzonego przepisu i nie wiem jak dobrać proporcje ciasta żeby wyszła taka ilość jaką potrzebuję

    no i masa..... jakiego typu byłaby najlepsza pod tą czekoladę?

    z dekoracją powinnam dać sobie radę, czekoladę plastyczną znam, tyle ze stosowałam tylko do ciasteczek póki co

    do imprezy miesiąc mam szansę na zrobienie próby generalnej

    ratujcie, podrzućcie jakieś rady bo mętlik w głowie mam straszliwy

  • Autor: as Data: 2014-09-21 21:31:41

    Tu masz link jak wykrawać. Krem pewnie taki ci nie będzie pasował i jest stanowczo za duży dla Ciebie. Chyba, że masz komu resztę podarować. http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/500-przepis-na-tort-statek

    W kwadratowej moim zdaniem też możesz zrobić i przeciąć pionowo na dwie części i dalej tak jak w linku.

  • Autor: hira Data: 2014-09-22 13:03:26

    właśnie ten statek oglądałam wcześniej i chciałabym zrobić podobny kształt, dobrze też jest opisane jak pokryć masą plastyczną (u mnie byłaby to czekolada nie marcepan)

    ale tam jest jakieś ciasto czekoladowe, a ja chcę biszkopt przełożony masą, tylko nie wiem która będzie najodpowiedniejsza zeby mi nie podchodziło wodą i jak najmniej się rozjeżdżało przy pokrywaniu czekoladą

    to będzie mój pierwszy w życiu tort i  największym problemem jest dla mnie upieczenie biszkopta i dobranie do niego masy żeby to się zjeść dało;-D

  • Autor: grazka35 Data: 2014-09-22 13:41:24

    wg mnie to zrób masę budyniową utartą z masłem , np. tę:http://wielkiezarcie.com/recipe28504.html lub tę:http://wielkiezarcie.com/recipe38164.html.Obydwie są bardzo dobre i po dobrym schłodzeniu tortu, ciasto będzie stabilne. Można ją urozmaicić różnymi dodatkami: czekoladą startą, owocami, galaretkami porojonymi drobno.Nigdy nie obkładałam tortu czekoladą plastyczną ,więc nie wiem jak się zachowa w połączeniu ze śmietaną.  Masy cukrowej nie można  kłaść na śmietanę. Niestety nie chcę być linki aktywne :-)

  • Autor: hira Data: 2014-09-22 18:12:43

    wiem ze tort obłożony masą cukrową musi być obsmarowany masą maślaną, albo dżemem, spróbuję zrobić to samo w przypadku czekolady plastycznej

    a przełożenie tortu to chyba rzeczywiście będzie masa budyniowa, ale muszę spróbować czy mi się uda

  • Autor: grazka35 Data: 2014-09-22 20:13:53

    Na pewno wyjdzie. Każdy kiedyś zaczynał i robił swój pierwszy tort. Stres duży, ale później jaka satysfakcja! Trzymam kciuki! Powodzenia! Daj znać jak poszło:-)

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-09-23 10:12:22

    Robiłam taki   https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyDlaDzieci20?noredirect=1#5866232888641172418

    Prościutki w wykonaniu. Biszkopt piekłam w keksówce. Przełożenie bita śmietana z owocami. Pod masą śmietana roślinna.

  • Autor: hira Data: 2014-09-23 13:25:17

    upiekłam dziś biszkopt na próbę, z 5 jaj.....na razie się studzi

    no i nie wiem czy wyszedł.... jak nakładałam do blaszki, było pół tortownicy, podczas pieczenia nie urósł więcej, patyczek suchy, zostawiłam w uchylonym piekarniku, potem wyciągnęłam i trzepnęłam o podłogę

    moim zdaniem ani nie urósł ani nie opadł

    jak sprawdzić czy dobry? może miałam za dużą blaszkę? tortownica kwadratowa 25 cm, biszkopt po upieczeniu ma tak ze 4cm

  • Autor: as Data: 2014-09-23 19:20:41

    Moim zdaniem 5 jaj na tortownicę 25 cm to dobra ilość ale ja nie jestem ekspertem. Może spróbujesz ciasto z moich przepisów? http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html Jest pyszne i mi się zawsze udaje.

  • Autor: hira Data: 2014-09-23 19:37:55

    przepis wrzuciłam do ulubionych

    mój biszkopt dalej równy jak stół, nic nie opadł, jutro przekroję na 2 placki i zobaczę jak wygląda w środku, jak dla mnie jest miękki, nie wiem czy on powinien wyrosnąć na całą tortownicę czy zostać taki niski

    tymczasem wpadek cd, chciałam zrobić masę kawową i jak ostatnia sierotka przypaliłam budyń i jest za rzadki, jak porządnie ostygnie to się zastanowię czy mieszać ją z masłem

    na szczęście mam budyń do innej masy, nie zmieszany z masłem jeszcze, jutro się z kremem będę bawić

  • Autor: hira Data: 2014-09-26 20:04:34

    cd moich zmagań... zrobiłam kolejny biszkopt, wyszedł, masę zreanimowałam dodając galaretki, całkiem dobra w smaku

    mąż zjadł i chce jeszcze więc myślę że totalnej klapy nie było;-D

Przejdź do pełnej wersji serwisu