dostałam zadanie do wykonania: upiec tort w kształcie statku na 4 urodziny synka, obłożony czekoladą plastyczną (odpada masa cukrowa i marcepan), odpadają wszystkie dekoracje cukrowe i opłatek na górę tortu
no i mam ogromny dylemat...ciast nie piekę za dużo bo mi coś kiepsko wychodzą, dodatkowo tort musi być mały, bo potrzeba mi dosłownie 4 porcje (będą tylko dziadkowie i my, ja mam cukrzycę ciążową i ze słodkim nie poszaleję)
upiec biszkopt w długiej keksówce, ewentualnie w dwóch małych keksówkach i wykroić kadłub (taką instrukcję znalazłam w necie)
a może lepiej upiec biszkopt w kwadratowej tortownicy i wykrawać?
nie mam pojęcia jaki biszkopt upiec, tzn nie mam sprawdzonego przepisu i nie wiem jak dobrać proporcje ciasta żeby wyszła taka ilość jaką potrzebuję
no i masa..... jakiego typu byłaby najlepsza pod tą czekoladę?
z dekoracją powinnam dać sobie radę, czekoladę plastyczną znam, tyle ze stosowałam tylko do ciasteczek póki co
do imprezy miesiąc mam szansę na zrobienie próby generalnej
ratujcie, podrzućcie jakieś rady bo mętlik w głowie mam straszliwy
właśnie ten statek oglądałam wcześniej i chciałabym zrobić podobny kształt, dobrze też jest opisane jak pokryć masą plastyczną (u mnie byłaby to czekolada nie marcepan)
ale tam jest jakieś ciasto czekoladowe, a ja chcę biszkopt przełożony masą, tylko nie wiem która będzie najodpowiedniejsza zeby mi nie podchodziło wodą i jak najmniej się rozjeżdżało przy pokrywaniu czekoladą
to będzie mój pierwszy w życiu tort i największym problemem jest dla mnie upieczenie biszkopta i dobranie do niego masy żeby to się zjeść dało;-D
wg mnie to zrób masę budyniową utartą z masłem , np. tę:http://wielkiezarcie.com/recipe28504.html lub tę:http://wielkiezarcie.com/recipe38164.html.Obydwie są bardzo dobre i po dobrym schłodzeniu tortu, ciasto będzie stabilne. Można ją urozmaicić różnymi dodatkami: czekoladą startą, owocami, galaretkami porojonymi drobno.Nigdy nie obkładałam tortu czekoladą plastyczną ,więc nie wiem jak się zachowa w połączeniu ze śmietaną. Masy cukrowej nie można kłaść na śmietanę. Niestety nie chcę być linki aktywne :-)
Na pewno wyjdzie. Każdy kiedyś zaczynał i robił swój pierwszy tort. Stres duży, ale później jaka satysfakcja! Trzymam kciuki! Powodzenia! Daj znać jak poszło:-)
upiekłam dziś biszkopt na próbę, z 5 jaj.....na razie się studzi
no i nie wiem czy wyszedł.... jak nakładałam do blaszki, było pół tortownicy, podczas pieczenia nie urósł więcej, patyczek suchy, zostawiłam w uchylonym piekarniku, potem wyciągnęłam i trzepnęłam o podłogę
moim zdaniem ani nie urósł ani nie opadł
jak sprawdzić czy dobry? może miałam za dużą blaszkę? tortownica kwadratowa 25 cm, biszkopt po upieczeniu ma tak ze 4cm
Moim zdaniem 5 jaj na tortownicę 25 cm to dobra ilość ale ja nie jestem ekspertem. Może spróbujesz ciasto z moich przepisów? http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html Jest pyszne i mi się zawsze udaje.
mój biszkopt dalej równy jak stół, nic nie opadł, jutro przekroję na 2 placki i zobaczę jak wygląda w środku, jak dla mnie jest miękki, nie wiem czy on powinien wyrosnąć na całą tortownicę czy zostać taki niski
tymczasem wpadek cd, chciałam zrobić masę kawową i jak ostatnia sierotka przypaliłam budyń i jest za rzadki, jak porządnie ostygnie to się zastanowię czy mieszać ją z masłem
na szczęście mam budyń do innej masy, nie zmieszany z masłem jeszcze, jutro się z kremem będę bawić
witam
dostałam zadanie do wykonania: upiec tort w kształcie statku na 4 urodziny synka, obłożony czekoladą plastyczną (odpada masa cukrowa i marcepan), odpadają wszystkie dekoracje cukrowe i opłatek na górę tortu
no i mam ogromny dylemat...ciast nie piekę za dużo bo mi coś kiepsko wychodzą, dodatkowo tort musi być mały, bo potrzeba mi dosłownie 4 porcje (będą tylko dziadkowie i my, ja mam cukrzycę ciążową i ze słodkim nie poszaleję)
upiec biszkopt w długiej keksówce, ewentualnie w dwóch małych keksówkach i wykroić kadłub (taką instrukcję znalazłam w necie)
a może lepiej upiec biszkopt w kwadratowej tortownicy i wykrawać?
nie mam pojęcia jaki biszkopt upiec, tzn nie mam sprawdzonego przepisu i nie wiem jak dobrać proporcje ciasta żeby wyszła taka ilość jaką potrzebuję
no i masa..... jakiego typu byłaby najlepsza pod tą czekoladę?
z dekoracją powinnam dać sobie radę, czekoladę plastyczną znam, tyle ze stosowałam tylko do ciasteczek póki co
do imprezy miesiąc mam szansę na zrobienie próby generalnej
ratujcie, podrzućcie jakieś rady bo mętlik w głowie mam straszliwy
Tu masz link jak wykrawać. Krem pewnie taki ci nie będzie pasował i jest stanowczo za duży dla Ciebie. Chyba, że masz komu resztę podarować. http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/500-przepis-na-tort-statek
W kwadratowej moim zdaniem też możesz zrobić i przeciąć pionowo na dwie części i dalej tak jak w linku.
właśnie ten statek oglądałam wcześniej i chciałabym zrobić podobny kształt, dobrze też jest opisane jak pokryć masą plastyczną (u mnie byłaby to czekolada nie marcepan)
ale tam jest jakieś ciasto czekoladowe, a ja chcę biszkopt przełożony masą, tylko nie wiem która będzie najodpowiedniejsza zeby mi nie podchodziło wodą i jak najmniej się rozjeżdżało przy pokrywaniu czekoladą
to będzie mój pierwszy w życiu tort i największym problemem jest dla mnie upieczenie biszkopta i dobranie do niego masy żeby to się zjeść dało;-D
wg mnie to zrób masę budyniową utartą z masłem , np. tę:http://wielkiezarcie.com/recipe28504.html lub tę:http://wielkiezarcie.com/recipe38164.html.Obydwie są bardzo dobre i po dobrym schłodzeniu tortu, ciasto będzie stabilne. Można ją urozmaicić różnymi dodatkami: czekoladą startą, owocami, galaretkami porojonymi drobno.Nigdy nie obkładałam tortu czekoladą plastyczną ,więc nie wiem jak się zachowa w połączeniu ze śmietaną. Masy cukrowej nie można kłaść na śmietanę. Niestety nie chcę być linki aktywne :-)
wiem ze tort obłożony masą cukrową musi być obsmarowany masą maślaną, albo dżemem, spróbuję zrobić to samo w przypadku czekolady plastycznej
a przełożenie tortu to chyba rzeczywiście będzie masa budyniowa, ale muszę spróbować czy mi się uda
Na pewno wyjdzie. Każdy kiedyś zaczynał i robił swój pierwszy tort. Stres duży, ale później jaka satysfakcja! Trzymam kciuki! Powodzenia! Daj znać jak poszło:-)
Robiłam taki https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyDlaDzieci20?noredirect=1#5866232888641172418
Prościutki w wykonaniu. Biszkopt piekłam w keksówce. Przełożenie bita śmietana z owocami. Pod masą śmietana roślinna.
upiekłam dziś biszkopt na próbę, z 5 jaj.....na razie się studzi
no i nie wiem czy wyszedł.... jak nakładałam do blaszki, było pół tortownicy, podczas pieczenia nie urósł więcej, patyczek suchy, zostawiłam w uchylonym piekarniku, potem wyciągnęłam i trzepnęłam o podłogę
moim zdaniem ani nie urósł ani nie opadł
jak sprawdzić czy dobry? może miałam za dużą blaszkę? tortownica kwadratowa 25 cm, biszkopt po upieczeniu ma tak ze 4cm
Moim zdaniem 5 jaj na tortownicę 25 cm to dobra ilość ale ja nie jestem ekspertem. Może spróbujesz ciasto z moich przepisów? http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html Jest pyszne i mi się zawsze udaje.
przepis wrzuciłam do ulubionych
mój biszkopt dalej równy jak stół, nic nie opadł, jutro przekroję na 2 placki i zobaczę jak wygląda w środku, jak dla mnie jest miękki, nie wiem czy on powinien wyrosnąć na całą tortownicę czy zostać taki niski
tymczasem wpadek cd, chciałam zrobić masę kawową i jak ostatnia sierotka przypaliłam budyń i jest za rzadki, jak porządnie ostygnie to się zastanowię czy mieszać ją z masłem
na szczęście mam budyń do innej masy, nie zmieszany z masłem jeszcze, jutro się z kremem będę bawić
cd moich zmagań... zrobiłam kolejny biszkopt, wyszedł, masę zreanimowałam dodając galaretki, całkiem dobra w smaku
mąż zjadł i chce jeszcze więc myślę że totalnej klapy nie było;-D