Forum

Kuchenne porady

Okra

  • Autor: ekkore Data: 2014-09-22 21:36:24

    Czy w Polsce dostępna jest okra?

    Ja sama nigdy jej nie widziałam - ale też mieszkając w małym mieście z wieloma, nadciągającymi ze świata, warzywami i owocami nie udało mi się zaznajomić.

    Dlaczego pytam.

    Odkryłam gumbo. I zakochałam się w jego smaku i okrze. O ile smażona - nie wywołała jakiś fajerwerków, da się zjeść, ale bez większego zachwytu, o rybim posmaku - tak użyta do gotowania jest rewelacyjna. Może nawet nie o smak tu chodzi, bo ten jest neutralny, doskonale komponuje się z resztą składników - tylko jako zagęstnik. Wydziela z siebie kleik, który naprawdę potrzebuje sporo płynu, żeby wyszła konsystencja sosu - a nie bardzo gęsta mieszanka.

    Wstawiłabym przepis  - ale najpierw muszę wiedzieć czy można kupić.

    Bo okrę można zastąpić wodą z mąką - tylko co to za frajda jeść najzwyklejsze danie - potrawkę z kurczaka zagęszczaną mąką.

    Pierwszy raz gumbo zobaczyłam w telewizji - na travel channel (w odróżnieniu od naszego TC  - tutaj głównie pokazują jedzenie) był program o daniach regionalnych Stanów. I wiedziałam, że chcę to zjeść.

    Poczytałam o historii, o sposobie przyrządzania, przejrzałam przepisy. I przyszedł czas na wykonanie...

    Swoją drogą - to chcę do Luizjany...Tyle, że tam daleko - trzeba planować dłuższą podróż.

  • Autor: Basialis Data: 2014-09-22 21:49:43

    W Niemczech mozna kupic okre w tureckich sklepach.Nie mialam pojecia do czego to sluzy. raz zagadnelam Turczynke.......caly worek tego kupowala.Niestety po niemiecku slabo mowila i na tym poprzestalam.Dzieki za informacje na pewno sprobuje.

  • Autor: ekkore Data: 2014-09-22 22:04:24

    Okra smażona w panierce jest to jedna z pierwszych nowych rzeczy jedzeniowych, z jakimi zetknęłam się w Stanach.

    I zapamiętałam określenie  - ryba z ogródka.

    Ja podeszłam bez entuzjazmu, Ślubny się rozsmakował. Poza zielonymi smażonymi pomidorami - które są hitem numer jeden, ten kwaskowaty smak zielonych pomidorów. Jak poczytałam o tej kleistej substancji wyciekającej w trakcie obróbki cieplnej - powiedziałam nigdy nie będę smażyć, możemy iść na gotowe do restauracji.

    Potem odkryłam gumbo. I zastosowanie kleistości. Przy okazji mało kaloryczne.

  • Autor: Basialis Data: 2014-09-22 22:09:16

    Na niemieckich stronach int. o kucharzeniu jest mnostwo przepisow, jutro postudiuje.

  • Autor: ekkore Data: 2014-09-22 22:54:21

    To ja poproszę o kilka linkow. Chętnie zapoznam się z szerszym zastosowaniem okry.
    Pewnie w kuchni tureckiej jest ciut inaczej niż w kreolskiej. A może inne gdzieś tam po drodze się domieszały.a nie chce mi się samej szukać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu