Bez wstępnego podsmażania czy gotowania może być zbyt twarda do smarowania pieczywa czy jako nadzienie do ciast. Nigdy nie miałam aż tak dużo pigwy by eksperymentować i nigdy też jej "na surowo" nie mroziłam, ani nie gotowałam w słoikach. Surowa z cukrem będzie raczej półproduktem do dalszej obróbki: gotowania/smażenia, a odpowiednio zawekowana pewnie przechowa się bez problemów jak inne owoce.
Wpisz w Google Pigwa - i masz bogactwo wszelkich informacji - niemożliwych do przytoczenia tu na forum - również są przepisy. Nie jest to warzywo popularne i doświadczenie z pigwą dla wielu z nas jest zerowe. Muszę sobie poczytać, bo ta pigwa mnie zainteresowała. Pozdrawiam !
Czy koniecznie trzeba gotowac pigwę zasypaną cukrem przed włozeniem jej do słoików.Dziekuje za informacje
A do czego masz zamiar ją wykorzystywać?
Bez wstępnego podsmażania czy gotowania może być zbyt twarda do smarowania pieczywa czy jako nadzienie do ciast. Nigdy nie miałam aż tak dużo pigwy by eksperymentować i nigdy też jej "na surowo" nie mroziłam, ani nie gotowałam w słoikach. Surowa z cukrem będzie raczej półproduktem do dalszej obróbki: gotowania/smażenia, a odpowiednio zawekowana pewnie przechowa się bez problemów jak inne owoce.
Wpisz w Google Pigwa - i masz bogactwo wszelkich informacji - niemożliwych do przytoczenia tu na forum - również są przepisy. Nie jest to warzywo popularne i doświadczenie z pigwą dla wielu z nas jest zerowe. Muszę sobie poczytać, bo ta pigwa mnie zainteresowała. Pozdrawiam !
Zależy do czego będziesz ją później wykorzystywać. Można zrobić na wiele różnych sposobów. Wójek google wszystko Ci powie :)