Forum

Kuchenne porady

Problem logistyczny

• Autor: klio Data: 2014-09-25 13:09:00

Zamierzam zrobić na imprezkę szaszłyki i łososia w cieście francuskim. Jak ja to mam piec? Szaszłyki potrzebują godzinkę co najmniej, łosoś pół. Jak włożę jedno drugie wystygnie a jak włożę oba to cisto francuskie nasiąknie wilgocią z szaszłyków? Kurcze bele nie wiem jak to zorganizować.

• Autor: smakosia Data: 2014-09-25 13:30:18

Nie miałam jeszcze okazji robić tych dwóch potraw za jednym zamachem, ale myślę, że jest to wykonalne o ile posiadasz piekarnik z termoobiegiem. Moim zdaniem wystarczy potrawy umieścić na różnych wysokościach i  nie powinno to mieć wpływu na ich smak czy wilgotność francuskiego ciasta.   

• Autor: klio Data: 2014-09-25 13:37:42

Mam termoobieg tylko nie wiem czy to wystarczy, martwi mnie ta wilgotność z szaszłyków.

Do tego w planie jest jeszcze rolada serowa w wersji z pieczonym blatem serowym czyli znowu pieczenie (już z farszem) ale to chyba zrobię dzień wcześniej i podam na zimno.

• Autor: stokrotka390 Data: 2014-09-25 13:47:48

Czesc, spokojnie dasz rade upiec szaszlyki wczesniej, a jak wyciagniesz lososia przestawisz piekarnik na gril i szaszlyki na 5 mninutek do podgrzania i gotowe ( mozesz tez wczesnie wstawic szaszlyki do podgrzania na druga polke, tylko chyba lepiej je przykryc), pozdrawiam.

• Autor: mariolan76 Data: 2014-09-25 18:47:39

A ja proponuje zrobic szaszlyki z piersi z kurczaka i im wystarczy pól godzinki w piekarniku i będziesz mogła piec jednocześnie oczywiście z termoobiegiem 

Przejdź do pełnej wersji serwisu