Jak masz piankę jogurtową nie będziesz już za bardzo miała bezy - chyba, że upieczoną osobno, i nałożoną na masę. Jak dla mnie to wygląda na jakąś masę budyniową na górze - nie jak beza.
Mnie wygląda na ciasto typu capuccino np.http://mientablog.com/pianka-cappuccino/, http://mariola1975.blogspot.com/2012/12/cappuccino.html, http://www.smaczne-przepisy.u-seo24.pl/ciasto-cappuccino/ .
Jeśli autor postu pokazuje tylko zdjęcie ciężko określić co to może być. A teraz skoro wiadomo jak powinny smakować poszczególne warstwy to chyba trafiłaś w sedno :)
A skoro stanęło na cukierni Sowy - jedliście kostkę luwru? Jaki smak ma górna, jasna warstwa pianki? Na wierzchu jest jeszcze cieniutka galaretka... Jakoś nie mogę dojść sama, choć odpowieź pewnie prosta...
Z opisu na stronie cukierni wynika że to pianką z białą i deserową czekoladą, więc ta jasna o którą pytasz bedzie z białą czekoladą. Obstawiam że czekolady rozpuszczasz w gorącej kremówce, mocno schładzasz i ubijasz jak zwykłą smietanę+dodatek alkoholu...co to tej warstwy "galaretki" to kiedyś ktoś zamiescił link to dego produktu (nie pamiętam, znaleźć nie mogę...) - ale stosuję się "to cos" na tortach z kompozycją np. owoców na wierzchu, dla ich utrwalenia i "połysku"...jesli znajdę wkleję link...
czy ktos się orientuje? gdzie znaje przepis? wyglada mi to na biszkopt lub kruche z masa serowa,pianką i beza???????????
podobne do kostki alpejskiej.http://wielkiezarcie.com/recipe104700.html
http://wielkiezarcie.com/recipe104700.html
Aktywny :)
Dziękuję.:))
rzeczywiście podobny, ale to jest sernik ...... ;/
Jak dla mnie to (tak bym robiła) :
ciasto a la murzynek
Na to masa serowa gotowana.
Na wierzch pianka jogurtowa.
Jak masz piankę jogurtową nie będziesz już za bardzo miała bezy - chyba, że upieczoną osobno, i nałożoną na masę. Jak dla mnie to wygląda na jakąś masę budyniową na górze - nie jak beza.
A ja bym to zrobiła tak:
biszkopt czekoladowy
na to masa serowa z żółtkami
jak ostygnie to na to bita śmietana,i na wierzch ostudzona beza z białek,które zostały od masy serowej
Może mnie wzrok myli, ale 2-ga i 4-ta warstwa wyglądają identycznie (więc to raczej nie jest beza).
1- spód ciemny to jak czekoladowe biszkoptowe lub w-zetkowe ucierane
2 i 4 bita śmietana z serkiem i galaretką
3- bita śmietana z serkiem naturalnym-kremowym i usztywniaczem (fix lub żelatyna)?
Nazwy nie podam, nie znam takiego ciasta, nawet "z widzenia" .
Dopisano 14-10-09 13:42:35:
A ta warstwa bezowa w środku, nie zmięknie za bardzo?...a mnie się wydaje, że ( 2 i 4 ) nie są jednak identyczne....:)
Mnie wygląda na ciasto typu capuccino np.http://mientablog.com/pianka-cappuccino/, http://mariola1975.blogspot.com/2012/12/cappuccino.html, http://www.smaczne-przepisy.u-seo24.pl/ciasto-cappuccino/ .
Oczywiście z wariacja na temat.
welina moje pytanie brzmi czy to jadłaś?
nie, nie jadłam. Pani, która to jadła napisała że to ser, pianka i beza i ciemny biszkopt. Ciasto jest kupne
Znalazłam takie ciasto na http://www.cukierniasowa.pl/pl/produkty/items/18 - kostka hiszpańska kawowa/orzechowa
Faktycznie, to może być właśnie to ciasto.
Jeśli autor postu pokazuje tylko zdjęcie ciężko określić co to może być. A teraz skoro wiadomo jak powinny smakować poszczególne warstwy to chyba trafiłaś w sedno :)
A skoro stanęło na cukierni Sowy - jedliście kostkę luwru? Jaki smak ma górna, jasna warstwa pianki? Na wierzchu jest jeszcze cieniutka galaretka... Jakoś nie mogę dojść sama, choć odpowieź pewnie prosta...
Z opisu na stronie cukierni wynika że to pianką z białą i deserową czekoladą, więc ta jasna o którą pytasz bedzie z białą czekoladą. Obstawiam że czekolady rozpuszczasz w gorącej kremówce, mocno schładzasz i ubijasz jak zwykłą smietanę+dodatek alkoholu...co to tej warstwy "galaretki" to kiedyś ktoś zamiescił link to dego produktu (nie pamiętam, znaleźć nie mogę...) - ale stosuję się "to cos" na tortach z kompozycją np. owoców na wierzchu, dla ich utrwalenia i "połysku"...jesli znajdę wkleję link...
Dopisano 14-10-09 13:31:37:
chyba znalazłam.... https://www.google.pl/search?q=Tortenguss&newwindow=1&client=firefox-a&hs=s5s&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=rcs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=13E2VO2SLuTRywOFuIDgCw&ved=0CCEQsAQBardzo wielkie dzięki. Nijak nie mogłam dojść co to jest ta biała warstwa, ale może dlatego, że w ogóle nie jadam białej czekolady...
Moim zdaniem jest to kostka hiszpańska. Czasami ją kupujemy u Sowy.
Oj sorry nie przeczytałem poprzednich postów i widzę, że się spóźniłem i to mocno. Ponownie odkryłem Amerykę
Na moje oko to jest sernik z bezą.
A może ktoś z was zna przepis na tą kostkę hiszpańską?