Forum

Kuchenne porady

pytanie o jajka

• Autor: barbami Data: 2014-10-13 17:35:02

Czy w tym przepisie http://wielkiezarcie.com/recipe69244.html mogłabym zastąpić żółtka całymi jajkami? Nie lubie przepisów z żótkami albo białkami, bo potem nie wiadomo co zrobić z resztą. Ale też się obawiam czy to nie wpłynie na smak lub fakturę ciasta czy jak to się tam nazywa. Wiem, że są inne przepisy z całymi jajkami, ale ten przepis ma dużo pozytywnych opinii i tak sobie myślę czy świat się zawali jak dodam po prostu 4 całe jajka.

• Autor: megi65 Data: 2014-10-13 17:44:10

Matkooo  Kobietoo ! Białka do pojemniczka i zamrażaj. W wolnej chwili wyczarujesz : kokosanki , beziki , Biała Pavlową  , torcik Daqiuisse , sernik Biały puszek ...

Żółtka też wykorzystasz, dodając do budyniu do masy budyniowej albo ... dodaj do jajecznicy .

Świt się nie zawali ale oponki nie będą  tak puszyste ... )

Zdecyduj sama ...żółtka dają puszystość i kruchość )))

• Autor: madina99 Data: 2014-10-13 18:33:31

Myślę,że jeśli całe jajka to dałabym 3 ale wtedy to nie będą te oponki-żółtka,tak jak pisała megi dają kruchość a białka można wykorzystać na różne sposoby.Ja białka zamrażam a później wyczarowuję z nich to,co megi.Nigdy nie wyrzucam białek.

• Autor: barbami Data: 2014-10-13 19:24:35

Ale jaja;) Pierwsze słyszę, że białka można mrozić:). Ale mrozicie na sztuki czy jak? Ile czasu wcześniej trzeba je potem rozmrażać, żeby się nadały do ciasta?

• Autor: megi65 Data: 2014-10-13 19:38:39

Masz racje ... jaja ..a raczej białka . Takie białka szybciutko rozmrażają się i ... super ubijają na pianę. Bzykniesz mikserem i już piana puch . Białka można dokładać do już zamrożonych. Ja mam pudełeczka i po 6 szt. zbieram , za każdym razem flamastrem na wieczku dopisując ile mam szt. A oto efekt zbieranych , mrożonych białek.. chyba z 4 miesiące czekały zanim je wykorzystałam .

Pozdrawiam i ... zachęcam zbieraj białka .

• Autor: jagus Data: 2014-10-17 22:53:10

Megi65,co to za torcik/ciasto na ostatnim zdjęciu?

• Autor: marzena89gb Data: 2014-10-13 19:26:31

Dodaj trzy całe jajka i będzie git . Ja tak robię i oponki się udają. Nie dodawaj wtedy jogurtu . Dodaj Pół na pół sera i mąki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu