Forum

Kuchenne porady

żurawina dżem

  • Autor: iza1 Data: 2014-10-16 20:28:29

    miałam 0,5 kg żurawiny, dałam 1/2 kg cukru , potem 3 gruszki konferencje i opakowanie skórki pomarańczowej - ok. 125g , jest strasznie kwaśna , co dodać jeszcze ? poradźcie proszę, bo nie mogę jej zawekować :(

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-10-16 20:46:50

    Jak jest kwaśna , dodaj jeszcze cukru.

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-10-16 20:46:50

    Uwazam ze szkoda marnowac zurawine na dzem,dla mnie najlepsza jest w proporcji 1-1 z cukrem do herbaty , wychodzi pyszna galaretka . Tak zrobiona wkladam do sloikow i tylko zamykam szczelnie,nie pasteryzuje bo traci swoje cenne wlasciwosci, nigdy nie daje tez do goracych plynow tylko lekko juz wystudzonych. Nie ma obaw ze sie zepsuje poniewaz duza ilosc cukru doskonale ja konserwuje. Mam jeszcze jeden sloiczek zurawinki z zeszlego roku ,trzymam dla Corki ,ktora za pare dni przyjezdza na urlop.

  • Autor: iza1 Data: 2014-10-16 20:50:02

    Uwazam ze szkoda marnowac zurawine na dzem,dla mnie najlepsza jest w proporcji
    1-1 z cukrem do herbaty , wychodzi pyszna galaretka . Tak zrobiona wkladam do
    sloikow i tylko zamykam szczelnie,nie pasteryzuje bo traci swoje cenne
    wlasciwosci, nigdy nie daje tez do goracych plynow tylko lekko juz
    wystudzonych. Nie ma obaw ze sie zepsuje poniewaz duza ilosc cukru doskonale
    ja konserwuje. Mam jeszcze jeden sloiczek zurawinki z zeszlego roku ,trzymam
    dla Corki ,ktora za pare dni przyjezdza na urlop.

    ja to nazwałam dżem ... ale konsystencja rzadkawa , ale czym ją dosłodzić ? cukrem ?

  • Autor: JustynaH Data: 2014-10-16 20:50:38

    Poszperała trochę w necie i większość przepisów ma takie składniki jak ty podajesz, ale w jednym był dodatek jabłek, więc może dodaj jeszcze słodkie jabłka.

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-10-16 21:01:51

    Zurawina sama w sobie jest kwasna i nawet duzy dodatek cukru tego nie zmieni, Teraz to juz musisz ratowac to co jest chyba tylko wieksza iloscia cukru.Dodam jescze ze duza ilosc cukru w dzemach czy marmoladzie rozrzedza konsystencje.Gdyby byla sama zurawinka bez gruszek to wyszlaby super galaretka. .

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-10-16 21:03:34

    Zurawina sama w sobie jest kwasna i nawet duzy dodatek cukru tego nie zmieni, Teraz to juz musisz ratowac to co jest chyba tylko wieksza iloscia cukru.Dodam jescze ze duza ilosc cukru w dzemach czy marmoladzie rozrzedza konsystencje.Gdyby byla sama zurawinka bez gruszek to wyszlaby super galaretka. .

  • Autor: iza1 Data: 2014-10-16 21:14:25

    a jaka odmiana jest słodka ?

  • Autor: iza1 Data: 2014-10-16 21:24:15

    http://zurawina.net/index.php/zurawina/odmiany/

    ale jabłek :)))

  • Autor: JustynaH Data: 2014-10-16 22:13:47

    http://zurawina.net/index.php/zurawina/odmiany/ ale jabłek :)))

    Nie za bardzo wiem jak rozumieć mam ten wpis

  • Autor: iza1 Data: 2014-10-17 07:48:48

    które jabłka są b,słodkie ? :)))

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-10-17 09:57:14

    Szampion , jonagold, rubin, kosztela 

  • Autor: iza1 Data: 2014-10-17 15:35:24

    kupiłam 2 jabłka, starłam i gotowałam, jest słodsze, dzięki wszystkim :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-16 21:35:09

    Ja poproszę taki '' kwaśny '' słoiczek. . W sam raz pasuje do mięs pieczystych lub sera pleśniowego smażonego .

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-17 08:01:17

    ...lub oscypka grillowanego ....pycha :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu