miałam 0,5 kg żurawiny, dałam 1/2 kg cukru , potem 3 gruszki konferencje i opakowanie skórki pomarańczowej - ok. 125g , jest strasznie kwaśna , co dodać jeszcze ? poradźcie proszę, bo nie mogę jej zawekować :(
Uwazam ze szkoda marnowac zurawine na dzem,dla mnie najlepsza jest w proporcji 1-1 z cukrem do herbaty , wychodzi pyszna galaretka . Tak zrobiona wkladam do sloikow i tylko zamykam szczelnie,nie pasteryzuje bo traci swoje cenne wlasciwosci, nigdy nie daje tez do goracych plynow tylko lekko juz wystudzonych. Nie ma obaw ze sie zepsuje poniewaz duza ilosc cukru doskonale ja konserwuje. Mam jeszcze jeden sloiczek zurawinki z zeszlego roku ,trzymam dla Corki ,ktora za pare dni przyjezdza na urlop.
Uwazam ze szkoda marnowac zurawine na dzem,dla mnie najlepsza jest w proporcji 1-1 z cukrem do herbaty , wychodzi pyszna galaretka . Tak zrobiona wkladam do sloikow i tylko zamykam szczelnie,nie pasteryzuje bo traci swoje cenne wlasciwosci, nigdy nie daje tez do goracych plynow tylko lekko juz wystudzonych. Nie ma obaw ze sie zepsuje poniewaz duza ilosc cukru doskonale ja konserwuje. Mam jeszcze jeden sloiczek zurawinki z zeszlego roku ,trzymam dla Corki ,ktora za pare dni przyjezdza na urlop.
ja to nazwałam dżem ... ale konsystencja rzadkawa , ale czym ją dosłodzić ? cukrem ?
Poszperała trochę w necie i większość przepisów ma takie składniki jak ty podajesz, ale w jednym był dodatek jabłek, więc może dodaj jeszcze słodkie jabłka.
Zurawina sama w sobie jest kwasna i nawet duzy dodatek cukru tego nie zmieni, Teraz to juz musisz ratowac to co jest chyba tylko wieksza iloscia cukru.Dodam jescze ze duza ilosc cukru w dzemach czy marmoladzie rozrzedza konsystencje.Gdyby byla sama zurawinka bez gruszek to wyszlaby super galaretka. .
Zurawina sama w sobie jest kwasna i nawet duzy dodatek cukru tego nie zmieni, Teraz to juz musisz ratowac to co jest chyba tylko wieksza iloscia cukru.Dodam jescze ze duza ilosc cukru w dzemach czy marmoladzie rozrzedza konsystencje.Gdyby byla sama zurawinka bez gruszek to wyszlaby super galaretka. .
miałam 0,5 kg żurawiny, dałam 1/2 kg cukru , potem 3 gruszki konferencje i opakowanie skórki pomarańczowej - ok. 125g , jest strasznie kwaśna , co dodać jeszcze ? poradźcie proszę, bo nie mogę jej zawekować :(
Jak jest kwaśna , dodaj jeszcze cukru.
Uwazam ze szkoda marnowac zurawine na dzem,dla mnie najlepsza jest w proporcji 1-1 z cukrem do herbaty , wychodzi pyszna galaretka . Tak zrobiona wkladam do sloikow i tylko zamykam szczelnie,nie pasteryzuje bo traci swoje cenne wlasciwosci, nigdy nie daje tez do goracych plynow tylko lekko juz wystudzonych. Nie ma obaw ze sie zepsuje poniewaz duza ilosc cukru doskonale ja konserwuje. Mam jeszcze jeden sloiczek zurawinki z zeszlego roku ,trzymam dla Corki ,ktora za pare dni przyjezdza na urlop.
Uwazam ze szkoda marnowac zurawine na dzem,dla mnie najlepsza jest w proporcji
ja to nazwałam dżem ... ale konsystencja rzadkawa , ale czym ją dosłodzić ? cukrem ?1-1 z cukrem do herbaty , wychodzi pyszna galaretka . Tak zrobiona wkladam do
sloikow i tylko zamykam szczelnie,nie pasteryzuje bo traci swoje cenne
wlasciwosci, nigdy nie daje tez do goracych plynow tylko lekko juz
wystudzonych. Nie ma obaw ze sie zepsuje poniewaz duza ilosc cukru doskonale
ja konserwuje. Mam jeszcze jeden sloiczek zurawinki z zeszlego roku ,trzymam
dla Corki ,ktora za pare dni przyjezdza na urlop.
Poszperała trochę w necie i większość przepisów ma takie składniki jak ty podajesz, ale w jednym był dodatek jabłek, więc może dodaj jeszcze słodkie jabłka.
Zurawina sama w sobie jest kwasna i nawet duzy dodatek cukru tego nie zmieni, Teraz to juz musisz ratowac to co jest chyba tylko wieksza iloscia cukru.Dodam jescze ze duza ilosc cukru w dzemach czy marmoladzie rozrzedza konsystencje.Gdyby byla sama zurawinka bez gruszek to wyszlaby super galaretka. .
Zurawina sama w sobie jest kwasna i nawet duzy dodatek cukru tego nie zmieni, Teraz to juz musisz ratowac to co jest chyba tylko wieksza iloscia cukru.Dodam jescze ze duza ilosc cukru w dzemach czy marmoladzie rozrzedza konsystencje.Gdyby byla sama zurawinka bez gruszek to wyszlaby super galaretka. .
a jaka odmiana jest słodka ?
http://zurawina.net/index.php/zurawina/odmiany/
http://zurawina.net/index.php/zurawina/odmiany/
ale jabłek :)))http://zurawina.net/index.php/zurawina/odmiany/ ale jabłek :)))
Nie za bardzo wiem jak rozumieć mam ten wpisktóre jabłka są b,słodkie ? :)))
Szampion , jonagold, rubin, kosztela
kupiłam 2 jabłka, starłam i gotowałam, jest słodsze, dzięki wszystkim :)
Ja poproszę taki '' kwaśny '' słoiczek. . W sam raz pasuje do mięs pieczystych lub sera pleśniowego smażonego .
...lub oscypka grillowanego ....pycha :)