Gawędy o jedzeniu
Co jedliście na śniadanie...cd...
Przepyszniasty koktajl z melona, banana, mleka i sorbetu pomarańczowego :)
Jak zawsze owoce i kawa. Mlodziez pierwsze sniadanie : jajecznica ze szczypiorkiem parapetowym i sola himalajska, kakao. Drugie sniadanie : rogaliki, sok brzoskwiniowy i jablko. Najmniejsza spi, ale ona na sniadanie dostanie omlet z szynka i wedzona mozzarella oraz zielona herbate.
Dzisiaj najzwyklejsze w świecie kanapki, ale za to wiem, co jutro będę jadła na śniadanie - autorską owsiankę z starym przepysznym bananem, o!
Wczorajsze sniadanie dzieciarni, placki z bananami. Poniedzialkowe przed wyjsciem do szkoly: pelnoziarniste tosty z prosciutto,crudo i wedzona mozzarella, owoce, kakao ciemne bez cukru. Na drugie sniadanie bajgle z serkiem kremowym, rolada jablkowa i truskawki, sok morelowy. Ja, oczywiscie, owoce. :)
To taka zapiekanka resztkowa, więc to nie będzie taki dokładny przepis. Można sobie do niej dorzucać, to co się chce. Pokroiłam w średnią kostkę kromki z połowy czerstwego chleba i zalałam je 2-ma szklankami mleka. Pokroiłam w paski trochę wędzonego boczku i przesmażyłam. Pokroiłam w plasterki 6 pieczarek i też podsmażyłam. W kostkę pokroiłam trochę wędzonki i kawałek piersi grillowanego kurczaka. Wszystko dodałam do chleba w brytfance i wymieszałam razem. Następnie w misce roztrzepałam 3 jajka i dodałam cały serek kremowy typu śródziemnomorskiego oraz cały duży jogurt typu greckiego i jeszcze garść płatków papryki i suszonych warzyw, trochę papryki w proszku, pieprzu ziołowego i kolorowego, oregano i majeranek. Wszystko wymieszałam i połowę tej masy wlałam do chleba i wymieszałam, a drugą część masy wylałam na wierzch zapiekanki. I na wierzch skroiłam jeszcze kilka większych wiórków masła. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. :)
Ja to lubię zapiekaneczkę bułeczkową na słodko - z wanilią i rodzynkami :)
Ja też taką lubię na słodko. A ta zapiekanka zrobiona była tak z potrzeby chwili i wykorzystania pozostałych resztek... :)
Wstyd się przyznać, ale dziś na śniadanie dojadaliśmy... obiad z wczoraj
Plecione nocne bułeczki i dodatki do wyboru: wędliny, sery, jajka, dżem, miód, pomidorki, ogórki, papryka, sałata, owoce :)
Mggi dziękuję :) Tym razem bułeczki pszenne, ale smaczniutkie :)
Swojski chlebek z masełkiem i pomidorkiem oraz jajecznica z cebulką, podgrzybkami i szczypiorkiem :)
Dziękuję, było pyszne :) Jeszcze została mi mała paczuszka w zamrażalce na następny taki smaczek :)
Dziękuję :) Mam zamrożone małe pozostałości i trzeba by zrobić niedługo powtórkę :)
Jajecznica smażona na mleku zamiast tłuszczu, z pomidorami ... bułki pszenno - owsiane z oregano, czosnkiem i chili ... jajeczka oczywiście od szczęśliwych kurek ;)
Nie wiedziałam,ze można jajecznicę na mleku usmażyć zamiast tłuszczu :) Ech....człowiek ciągle się uczy :D
Naturalnie zdrowe i odżywcze śniadanko czyli mniszek, babka, gwiazdnica i pokrzywa w cieście ciecierzycowo-kukurydzianym. :)
Sałatka makaronowa z szynką ( wykorzystanie makaronu poobiadowego ) :))
Sałatka (roszponka, sałata lodowa, feta, wszelkie dostępne w lodówce warzywa, jajko + oliwa i balsamico)..
Sałatka Makaronowa z Cukinią i Łososiem wędzonym....mniami:)
Biała kiełbaska zapiekana w cebuli, czosnku i przyprawach z pomidorkami koktajlowymi :)
Pyszniasty Paszteciorek ,,resztkowy pogrillowy" tym razem z dodatkiem wątróbki :))
U nas dziś też pasztecik (bez pieczenia, tylko schłodzony) z podsmażonej wątróbki z warstwą galaretki rabarbarowej na górze (podpatrzone na jakimś blogu..) Pyszności!
Nie dla odchudzających się
W takim razie wezmę kawę i płatki z mlekiem
Płatków nie jadam, więc porywam warzywa. :)
Skoro Bahati warzywa, ty płatki to ja wszystko pozostałe. A kawkę zrobie sobie sama.
Skoro Bahati warzywa, ty płatki to ja wszystko pozostałe. A kawkę zrobie
To zostaw mi chociaż kawałek tego smażonego sera :)sobie sama.
No dobra, podzielę się nawet winko dołożę, ale po 13 jak za komuny.
Strasznie stare to śniadanie ...
Od marca 2013 roku tak stoi u Bahusa......
Ale jakie pyszne...czasem warto powspominać (nawet przez pomyłkę)
Dobre dobre, przyłapany na 20-trzynastym uczynku :D
Persymona, jablko i mandarynka, filzanka cappuccino.
Kiedy Ty przygotowujesz takie piękne, pyszna i pracochłonne śniadania....
Przecież wystarczy,że odpowiednio się poda i danie wygląda efektownie No chyba,że Bahus wszystkie produkty wyprodukował to musiał się faktycznie naparacować
,,Śniadanie Balsamico" :)) ...trudno się oderwać....
miało się podpiąć pod Bahusa ....?
Raz na rok ..może dwa ...
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=558008&post=564202
Odp.do rs :)
Oj czyli i Bahus jest czasem leniwy, aż mi ulżyło. Albo był na diecie.
Bo to ten ser z gatunku tych dłuuugo dojrzewających
Pieczone jablko
Śniadanie marzenie...palce lizać
Wczoraj fotografowane, a dziś na śniadanie już mniej ozdobnie podane, ale ze smakiem zjedzone, kanapki z sałatą i jajkami przepiórczymi :)
Jajko,kiełbasa i pomidorki + chleb ...
Pomidory z jogurtem i szczypiorkiem, cappuccino.
Jajka z sosem tatarskim ,mix kiełbasy z parówką przysmażone na patelni,pomidor,ogórek + pieczywo ...
Dzisiaj Kanapka ze Śledziem Po Wiejsku ( pierwszy raz przeze mnie robionym, o niebo lepszy niż kupny ) + Kawa czarna :)
Wczoraj kolejny raz Śniadanko Balsamico :)
( dziękuję Dorci za cynka na sos :) )
Pycha śledzisko :) Coś więcej o sosie?
...sos balsamico. Pisałam w kawiarwnce, że taką pyszną przystawką zostałam uraczona w restauracji i to była oliwa i ocet balsamiczny bardzo gęsty.... zostałam naprostowana, też przez Bahusa, że pewnikiem był to sos balsamiczny.... Ostatnio na wyjcu Dorcia dała mi cynka, że będzie w Lidlu, więc nabyłam szczęśliwie... to tyle :) Jest boski :)
No właśnie to chciałem wiedzieć, gdzie. Będę pilnował Lidla :) Dzięki :)
A są różne smaki... tadam!
Nie wiedziałem
Kusisz tą oliwą i sosem i kusisz ...:))) takie proste a takie dobre ! ...niedługo będę musiała to zrobić bo dawno nie miałam !!!
PS.Sos balsamico ostatnio kupiłam w Netto ...
...kuszę, bo ciężko się od tego oderwać - proste jest najlepsze :)
Zgadza się :)
Łoj! Jak mi miło Cieszę się, że smakuje:)
Widzę, że za wszelką cenę usiłujesz zabić smak deski pod śniadaniem właściwym
Widzę, że za wszelką cenę usiłujesz zabić smak deski pod śniadaniem
Hahaha wyczułaś moje zamiary...faktycznie czymś trzeba tę "deskę" złamać...No cóż; też bym wolał położyć szynkę na pysznym domowym chlebku...Niestety znów muszę zrzucić z siebie szaleństwa latawłaściwym
Chleb i pieczeń z indyka ...wszystko własnego wypieku :)
Roladki z szynki wieprzowej i drobiowej z serkiem ,jajkiem i chrzanem w galarecie + dodatki ...
Mniam :)
Jajecznica z szynką i pomidorami oraz serek wiejski z pomidorem i zieloną cebulką + pieczywo...
Resztkę drożdżówki jabłkowo-dyniowej z rodzynkami - mniam
Takie tam śniadanko :)
Bardzo apetyczne śniadanko :)
Dziękuję :)
Sałatka z porów,białe kiełbaski,pieczywo i herbata z pigwą ...
Tosty francuskie z miodem i cynamonem
Sucharek - grypa żołądkowa na więcej pozwala :/ Siekło połowę rodziców naszej szkoły, szok - normalnie jak epidemia :/ Dzieci więcej się uchroniło, bo szczepienia na Rotha zadziałały.
Chalka z nutella i koktajl truskawkowy lub bułki zapiekane z żółtym serem i herbata z pigwa
Pieczywo chrupkie z Pastą z Avocado wg eNka
Lubię Twoją kuchnię :) bo to moje smaki :) ...też często ją robię ,nawet avokado mam już znów kupione .
I tu się identycznie wypowiadamy nawet, bo ja uwielbienie do Twojej kuchni czuję....nie raz bym połasuchowała u Ciebie na wkręta :))
...
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonka + kawa z mlekiem mój M jajecznicę na szynce mały kasze manne z miksowanymi truskawkami
Domowy chleb z pastą z makreli.
Przysmażone talarki kiełbasy z serem żółtym ,grzanki i herbata z pigwą ...
Jeszcze lekko cieply chleb z serkiem, szynka gotowana lub surowa, piernik, czekolada goraca z piankami, supli, jabklo z cynamonem i jogurtem, herbata.
Jam baba ze wsi... CO TO JEST SUPLI???
Panierowana pomidorowka z mozzarella w srodku, jak widac mocnooo ciagnaca sie. :)
Przepisik?
Jak pan technik sobie pojdzie rano ;)
Moje śniadanko niestety tak świetnie nie wygląda. Jem pospiesznie, przed wyjściem do pracy. Na szybko kanapka w biegu albo jogurt, w najgorszym wypadku kilka łyków wody mineralnej.
Jablko z jogurtem, filizanka cappuccino, Mlode cieple buleczki z twarozkiem i rodzynkami ( odgrzane w piekarniku), kakao. M. pieczone ziemniaki i supli. Najmniejsza zywi sie piernikami maczanymi w herbacie. :D
No i czego chciec wiecej? :D
Pocieszne zdjątko i pociecha tysz :))
Mlode owsianka z jablkami, bananami, rodzynkami i miodem, Rysienka pizza przez matke o 2 w novy pieczona, mezczyzna domowy salatka jarzynowa z bulkami w nocy pieczonymi i szynka gotowana, ja- jablko z jogurtem naturalnym.
Pieczeń boczkowo-kurczakowa
Kromka chlebka ze śliwką, posmarowana masłem i posolona + kawa czarna :)
Owsianka z rodzynkami.
Wczoraj ...
Galaretka z kurczaka z sosem chrzanowo-żurawinowym + pieczarki o Dżaniny :)),schab wg grazki,pasztet,ogórki ,sałatka gyros i chleb od Krysi :)...
Na śniadanie jedliście chałeczkę :)
...raczej się oblizałam na sam jej widok:)) Mniamm:)
dżem, ser biały, chleb razowy ...
Ja na twarożek tego typu mówię "kozie bobki" :D
eee bardziej mi to do owieczki pasuje
Mogą być nawet sarny albinoski, ale bobki :P
U mnie w domu to "styropian".
Frittata z jarmużem :)
Filizanka cappuccino, pol grejfruta, ananasy i bezkonkurencyjne, przygotowane przez M. tiramisu wg najprawdziwszej receptury. Moj jest ten mniejszy kawalek, niestety. :) taka pobudke o 7 rano wybaczam bardzo latwo. :)
.
W pracy...mix sałat,ser typu włoskiego,ogórki ,oliwki,czosnek marynowany posypane sezamem czarnym ...
Jajko na miękko,wędliny,sery,sałatka prawie grecka ...
Mrrrrrrrrrr, jak kot, mniam :)
...i nie mów mi, że tam za półmiskiem wędlin, jest sushi.....
Pierworodny zrobił ....
owsianka
Tosty czosnkowe i herbata.
Pancakes z malinami, bananami i 3 rodzajami czekolady (biala, mleczna i gorzka).
Drożdżówka z miodem, dżemem, serkiem waniliowym, sosem czekoladowym, kto z czym sobie życzył.
Kiełbasa z cebulką i keczupem ,ogórki,pieczywo ...
Ulubione śniadanie w pracy ...mix sałat,olej lniany,szynka lub ser,ogórek zielony,oliwki,czosnek marynowany,sól,cukier,pieprz ,sezam ,słonecznik i pestki dyni ...
Jajecznica na maśle i kanapki z szynką zrobione i podane przez młodszego :) ...
.
Dzisiaj wspomnienie Zakopca.......Oscypki smażone z żurawiną :)
Ależ pyszności! Mniam! :)
sałatka grecka z grzankami :)
Niedawno była wielka awantura o reklamę produktów pewnej firmy. N
Nie dokończyłam zdania, źle przycisnęłam. Przepraszam. Chciałam napisać, że nie wkurza mnie reklama firmy dr. Oetker, bo jest rozpoznawalna i większość internautów przechodzi zwykle obok niej obojętnie.Irytuje mnie natomiast zachowanie użytkowników typu gotujrun. Nie ma ich na forum długo, długo, po czym wpadają jak z ogniem, wpisują w ciągu kilkunastu minut kilka postów, pod rząd i znikają na dłuższy czas, Makusia napisała kiedyś, że brakuje jej przycisku lubię to, mnie natomiast przydałby się jeszcze przycisk nie lubię, żeby kasować wpisy użytkownika typu gotujrun
A ja myślałam, że tylko ja jakoś na tego "użytkownika" jestem wyczulona...
Na śniadanie ...wczoraj upieczony pasztet z zająca, pszenna buła, sałatka jarzynowa, domowa ćwikła;)
Na drugie śniadanie Truskawkowy Koktajl z dodatkami ( siemię, pestki słonecznika, otręby )
Pyszne było? :)
.... pewno, że tak:)) Zaserwować Ci juterko?
Parówka z keczupem i odrobiną majonezu + chleb i kawa zbożowa z mlekiem.
Przedwczoraj naleśniki pełnoziarniste z dżemem jagodowym, wiśniowym, powidłami do wyboru i owoce :)
Wiejskie jajka sadzone ze szczypiorkiem, rogalik, owoce :)
A dzisiaj śniadanie w pracy: omlet bułczany z owocami :)
Owoce do omleta bułczanego :)
Owoce do omleta bułczanego :)
Same pysznosciDziękuję, ale to takie zwykłe dania :)
Romantycznie..;)
Piękne!
A jakich parówek używałaś, że nie pękły podczas wyginania i spinania?
Parówki kupuję tylko czasem, bo "męż" uwielbia;) Ale jeśli już, to tylko te z lidla z szynki (97%) bez osłonek. Wypróbowałam "szynkowych" kilku firm, ale te nam najbardziej smakują. Uśmiech mojej Walentyny wart był "zachodu"..;)
Dzięki!
Ostatnio ...
Kiełbasa z cebulą i keczupem ...omlet z parówkami ...
Miało być smacznie i zdrowo: jaja wiejskie w domowym majonezie (ukręcony na oleju sezamowym - NIE polecam, smak podrasowały przyprawy, ale i tak powtórki nie będzie). Wpis ostrzegawczo-odstraszający . Pozdrawiam, idę po rogaliki... może mniej zdrowe, ale pyyyszniaste.
Pasta z pieczarek i jajek ...
Kanapka z Pastą Avocado....:) Tym razem do pasty jako zieleninkę, dodałam koperek....ale pycha :))
Dzaninowa salatka z Dzaninowymi pieczarkami............bardzo smaczna
Basiu, niezmiernie mi miło. :)
Na domowym pszennym chlebie na zakwasie pasztet domowy, drobiowo-cielecy, w kapieli wodnej pieczony oraz powidla sliwkowe 3 dni smazone bez dodatku cukru. Do tego szklanka swiezo wycisnietego soku z czerwonych sycylijskich pomaranczy. To Ryski sniadanie. U mnie jablko, gruszka, cynamon i jogurt. :)
Szynka od pwyso ...
Dzieciaki: Zupa mleczna z ryzem i bagietka z zoltym serem i pomidorami, herbata i rogalik z kremem czekoladowym. II sniadanie rogalik, jablko, sok wieloowocowy. Ja: owoce z jogurtem, kawa z mlekiem.
Grahamka z szynką (wyrób własny )
Dziecko szkolne: jajecznica z grzanka, mleko i jablko. Na II sniadanie pizza margherita ( kawalek), mandarynka i sok owocowy. Chore i Male jeszcze spia. Ja: codzienna miseczka owocow z jogurtem.
Bahati,czy dobrze widzę:jabłko i pomarańcza polane jogurtem i posypane cynamonem? czy jest tam coś czego nie dostrzegłam? po zobaczeniu tego zdjęcia "wzięło" mnie na coś takiego
Nic wiecej :) jablko, pomarancza, jogurt i cynamon. Sklad rozny, zalezy co pierwsze z lodowki wyciagne z owocow. Wczoraj kiwi, ananas i jablko sie trafily. :)
ok dzięki
Wędlina robiona w szynkowarze ... łopatka z mielonym mięsem, dużo czosnku , majeranek, chili, pieprz.Do tego bułki pszenno-owsiane i ogóras kiszony ;)
Pysznie wyglada
Dziękuję ... na prawdę bardzo smaczna .
.
Dzis z powodu mojego lenistwa szybkie sniadania. Wstalam o 7.15, wiec rozumiecie... :) mlode szkolne po szklance cieplego mleka i szybko usmazone placuszki jablkowe z cynamonem i imbirem, kiwi. Do szkoly ciabatty ( no jasne, ze domowe) z pyszna kielbaska ze sloika ( zrobilam 9 sloiczkow), kawalek rolady czekoladowej i po pol gruszki. Do picia soki morelowe przecierowe. Ja swoja oczywista porcje owocow z jogurtem i grasc lekow. Kawa, oczywiscie. :) Najmniejsza jeszcze spi, pewnie zazyczy sobie omlecik, bo ostatnio cosziennie musiala byc zupa mleczna na sniadanie. :)
Jajka z szynką od szczęśliwych kur :) i kanapki ...
Jak juz wiosennie :)))
A jakie smaczne musiały być owe jajca od szczęśliwych kur :)
Z dedykacją i pozdrowieniami dla heiworth
Pierś z kurczaka w tymianku, z warzywami i serem w cieście francuskim, na śniadanie, obiad lub kolację :) Sos czosnkowy poza kadrem :)
Anrubi, plissss podaj przepis
OK, ale żadnej filozofii tutaj nie ma
OK , to czekam, nawet bez filozofii chcę poznać pozostałe składniki i uskutecznić .
Poszło, więc do dzieła, do BIEDRONKI marsz
Wyborny pasztet w kruchym cieście :)
Sałatka jarzynowa + koziołki :)
Ser biały z cebulką zieloną i rzodkiewką ...
Jajecznica od szczęśliwych kur :) z pieczarkami i kanapka z szynką ..
.
Ślinotoku dostałam
Owocowa miseczka :)
Sos tatarski i parówki :)...
Jaja na miękko jak zawsze od szczęśliwych kur,podsmażona kiełbasa,ogórek,sos tatarski ...
Inspiracje na śniadania dla naszych niejadków.