Forum

Kuchenne porady

Nalewka z pigwy

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-10-31 17:00:33

    Witaj mam  wielką prośbę, czy ktoś mógłby mi udzielić kilku porad odnośnie nalewki z pigwy ???

    Mam trochę tego owocu i chcę zrobić konfiturę oraz nalewkę.

    Przepisów jest dość sporo, już miałam robić zasypując owoce cukrem, ale natknęłam się na przepis gdzie owoc zalewa się syrop z cukru i dodaje alkohol.I teraz nie wiem jak zrobić. Moje pytania to:

    1. Czy do zalanych owoców syropem z cukru mogę najpierw dodać wódkę??? i po jakimś czasie dodać spirytus???Czy od razu musi być mega mocny trunek???

    2. Czy metoda zalewania syropem jest lepsza niż zasypywania cukrem???wpływa to na jakość nalewki???

    3. Jakie proporcje proporcje na 1kg pigwy???

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-31 19:09:08

    Zawsze najpierw zasypuję cukrem pokrojone na drobno owoce, dodaję jedną cytrynę łącznie ze skórką i odstawiam na 2 tyg. W międzyczasie potrząsam co jakiś czas słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie zlewam syrop do innego naczynia, dolewam spirytus i mieszam, odstawiam na 2 m-ce, filtruję i zlewam do butelek. Pozostałe owoce zalewam wódką i po 3 tyg przefiltrowuję. Łączę oba roztwory i mamy gotową nalewkę. Proporcje 1kg pigwy, 1 kg cukru, 1/2 l wódki i 1/2 l spirytusu.

    Robię z powyższego przepisu i nalewka jest chwalona przez spożywających. Polecam

    Nadmieniam, że robię z tej odmiany pigwy o małych owocach. Kiedyś dostałam duże owoce pigwy i mi nie smakowały. Te mniejsze owoce są bardziej aromatyczne i te wolę.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-10-31 19:51:24

    Zgadzam się w 100% z Bogdzią, robię tak samo, czasem daję tylko samą wódką, jeśli chcę mieć nieco słabszą.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-31 20:23:27

    Z wódką też robiłam, jest słabsza, ale równie smakowita

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-10-31 20:11:31

    Super przepis, od samego czytania czuję,że będzie to pyszna nalewka:)

    Bardzo dziękuję, jutro chyba zacznę swoją robić.

    A ten mały owoc to pigwowiec japoński,jest to krzew, duże owoce to z drzewa - pigwa:)

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-11 17:14:11

    Do Bogdzi:

    Czy po zlaniu syropu i dodaniu spirytusu słoik zakręcasz????

    Bo ja wcześniej owoce zasypane cukrem też trzymam zakręcone, nie wiem czy dobrze????

    Minęło dwa tygodnie i teraz chcę zalać to alkoholem.Czy dobrze robię???

  • Autor: bogdzia Data: 2014-11-11 18:08:22

    Tak, zakręcam tylko niezbyt szczelnie. Na pewno będzie dobrze

    Dopisano 14-11-11 18:59:06:

    W słojach robię nalewkę

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-11-01 19:16:31

    Witam, swoja nalewke robilam dokladnie odwrotnie,  tzn. 2kg. pigwy nalewam 1,2 l. wodki  plus 10 gozdzikow i 2 cm cynamonu na 2 miesiace, po tym czasie dodaje 30dag cukru i 20 dag miodu i pozostawiam do rozpuszczenia jakies 2 tygodnie, nastepnie zlewam do butelek. Wniosek stad, ze kolejnosc chyba jest niewazna. Konfiture z pigwy mam rowniez w swoich przepisach, w tym roku jednak dodalam jeszcze troche gruszek (chyba ze 3) i pare jablek, bo nie chcialam, zeby sie zmarnowaly i konfitura wyszla jeszcze smaczniejsza, pozdrawiam.

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-02 10:22:43

    Dziękuje za odpowiedź, zajrzę do Twojego przepisu na konfiturkę:)

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-02 10:28:42

    Witam, swoja nalewke robilam dokladnie odwrotnie,  tzn. 2kg. pigwy
    nalewam 1,2 l. wodki  plus 10 gozdzikow i 2 cm cynamonu na 2 miesiace, po
    tym czasie dodaje 30dag cukru i 20 dag miodu i pozostawiam do rozpuszczenia
    jakies 2 tygodnie, nastepnie zlewam do butelek. Wniosek stad, ze kolejnosc
    chyba jest niewazna. Konfiture z pigwy mam rowniez w swoich przepisach, w tym
    roku jednak dodalam jeszcze troche gruszek (chyba ze 3) i pare jablek, bo nie
    chcialam, zeby sie zmarnowaly i konfitura wyszla jeszcze smaczniejsza,
    pozdrawiam.

    Ale zaintrygował mnie Twój przepis na konfiturę z papryczek chili, wow to musi być dopiero ognień, co???Trudno mi uwierzyć , że można ją jeść z serkiem, dodajesz ją całą z pestkami????Szkoda że ta papryka taka droga jest prawda???Opłaca się taki wyrób????

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-11-02 12:02:37

    Pysia, papryczki oczywiscie oczyszczasz z pestek, mozesz je wysuszyc i na wiosne wysiac, bedziesz miala swoja chili , a co do smaku to trudno go opisac, zrob z malej porcji i sie przekonasz, zapewniam, nie bedziesz zalowac, w najgorszym wypadku wykorzystasz jako "slodka zemste" , pozdrawiam.

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-02 17:33:02

    Słodka zemsta, dobre!!!!!!

    Masz rację zrobię z mniejszej porcji.

    Dziękuje i pozdrawiam

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-11 17:16:23

    Czy po zlaniu syropu i dodaniu spirytusu słoik zakręcam???? Bo ja wcześniej owoce zasypane cukrem też trzymam zakręcone, nie wiem czy dobrze???? Minęło dwa tygodnie i teraz chcę zalać to alkoholem.Czy dobrze robię???

    Owoce zalane oba alkoholami odstawiam zakręcone i już nie potrząsam, tak?

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-11-11 18:38:09

    Ja mam taki sloi z gumka i sprezynka (bo tylko takie byly 3 litrowe), czyli zamykam, nie zachodza tam zadne procesy fermentacji, wiec nie musi byc doplywu powietrza.Potrzasam co jakis czas sloikiem (zarowno z cukrem i miodem, jak i z alkoholem), bo wydaje mi sie, ze moze wiecej aromatu wydobedzie sie z owocow. Jeszcze wazne !!! co jakis czas sprobowac czy nalewka juz mocy nabiera i pochwalic sie na forum, pozdrawiam.

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-11 19:35:50

    Dzięki bardzo, jutro zaleje syrop alkoholem mocniejszym a pozostałe owoce z syropu wódką, potem po 3 tygodniach połączę oba trunki.Ja nie dodawałam ani miodu ani cytryny, czy mogę je dodać później np. razem z alkoholem, czy może już za późno???

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-11 19:38:37

    Stokrotko, ja zrobiłam ciut inaczej, owoc zasypałam cukrem i zakręciłam słoik, może to źle???

    Teraz ten syrop połączę ze spirytusem, mam nadzieję,że syrop jest ok, nie czuję by fermentował,choć pewnie lepiej było przykryć słój szmatką:(

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-11-12 19:05:54

    Jeśli owoc zasypany cukrem ciut lekko podfermentował-co mi się zdaje- po dodaniu spirytusy będzie jeszcze ok, przegryzie się alkohol???Sama pigwa od syropu dobra, nie czuję by była podkiśnięta. Zalałam ją wódką, a syrop połączyłam ze spirytusem, teraz to na pewno się nie popsuje,co myślicie?

    No robię nalewkę pierwszy raz, na kolny będę ciut mądrzejsza:)

    Ale pół roku leżakowania pewnie dobrze jej zrobi, prawda?

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-11-12 19:35:05

    Witam, nie martw sie wszystko bedzie dobrze, mozesz jeszcze dodac, co Ci odpowiada. Ja na poczatku zalewam owoce (lub ziola) alkoholem, bo mi zalezy nietylko na walorach smakowych, ale i leczniczych, z tego tez powodu dodaje miod. Tutaj mozesz poczytac: http://rozanski.li/?p=1053 . Pol zartem pol serio napisalam, ze probuj, a zobaczysz czego brakuje, niektorzy dodaja karmel, cynamon, wanilie itp. Z tego przepisu wychodzi tez super nalewka z owocow z dzikiej rozy, jest slodsza i taka bardziej "damska", pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu