Forum

Kuchenne porady

Kluski smażone

  • Autor: Piper Data: 2014-10-31 19:45:27

    Poszukuje przepisu na kluski smażone. Znajoma prosi o pomoc. Jej mama robiła takie dawno temu. W skład wchodzą na pewno mąka jajka i woda/ mleko. Wałkuje sie je na grubość palca i smaży . Mozna podawać w zupie i jako dodatek do np kiełbasy. Czy ktoś moze mi pomoc?????

  • Autor: makusia Data: 2014-10-31 20:10:23

    Wyszukiwarka wskazała KLIK

  • Autor: Piper Data: 2014-10-31 20:46:28

    zanim zalozylam watek sprawdzilam te przepisy i niestety zaden mi nie pasuje 

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-31 21:37:50

    Idź na całość .. wpisz w google '' kluski smażone '' i .. znajdziesz dokładnie te co masz na myśli. W zasadzie znalazłam ale tylko odmiany klusek śląskich w wersji smażonej. Może to był jakiś domowy , rodzinny sposób na takie kluseczki . Pierwsza myśl to niemieckie spatzle

    http://smaker.pl/przepis-spatzle-czyli-niemieckie-kluski-kladzione,56081.html

  • Autor: monia7301 Data: 2014-10-31 21:41:32

    może coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe58474.html

  • Autor: Piper Data: 2014-10-31 21:56:08

    ja tych klusek nie widzialam, nigdy nie slyszalam o takich i nie jadlam ale sama jestem ciekawa co to takiego , zwlaszcza ze znajoma mowi ze to polskie kluski .

    Dzieki za linki ale to sa kladzione kluski a tutaj ona wyraznie zaznaczyla ze one smazone

  • Autor: slonce19912 Data: 2014-10-31 22:05:04

    No to niech znajoma da przepis i po problemie :P Ciężko znaleźć przepis jak się nawet nie wie o co za bardzo chodzi...

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-31 22:07:55

    Pamiętaj ,że nasza kuchnia polska ma sporo akcentów z kuchni naszych sąsiadów . Nie spotkałam się nigdy z ciastem na kluski do smażenia ani na patelni czy też na głębokim tłuszczu . )) Dam znać jak coś takiego spróbuje  ))

  • Autor: ekkore Data: 2014-11-01 01:51:51

    Ja w telewizji widziałam kluski robione z ciasta jak na karpatkę (parzonego), wyciskanego z worka dekoracyjnego do głębokiego tłuszczu, odcinane nożyczkami  - kluski miały długość pomiędzy 3-5 cm. W wersji przemysłowej byłą maszyna do dozowania ciasta.

    receptura mnie nie zainteresowała - bo nie lubię rzeczy z głębokiego oleju.

    Ale myślę - że gdyby to nie miało być to ciasto to można spróbować z gęstym ciastem zacierkowym - i w ten sam sposób dozować na patelnię  czy do frytkownicy.

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-11-04 11:52:00

    Nie wiem, czy chodzi o takie, a i przepisu nie znam, ale moja babcia robiła coś takiego: wsypywała mąkę, wbijała do tego jajko, soliła, dodawała szczyptę sody i mleka z wodą, chyba pół na pół, tyle, żeby wyszło ciasto dające się uformować w ręku w placuszek, który smażyła na oleju bądź wkładała do piekarnika. Wychodziły z tego placki bądź takie  podpłomyki, które jadło się z dżemem, ale także z bigosem czy gulaszem, a u babci w domu nazywało się to kołaczami. Oj, chyba muszę spróbować zrobić to moim dzieciom, taki smak mojego dzieciństwa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu