Forum

Gawędy o jedzeniu

Pieczemy chleby, pizze, tarty, tortille i inne

  • Autor: bahus Data: 2014-11-01 03:32:32

    Chleb pomorski...pieczony w piecu chlebowym opalanym drewnem 

  • Autor: pwyso Data: 2014-11-01 06:57:50

  • Autor: spajdermen Data: 2014-11-01 09:52:19

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-02 09:00:10

    Proszę pana! 2007? Proszę pana!

  • Autor: makusia Data: 2014-11-02 10:59:10

    Pwyso chociaż domowy wypiek, nie jak Bahus "od ludzi"

  • Autor: bahus Data: 2014-11-02 23:46:08

    Do pieczenia słodkości to faktycznie mam swoich ludzi ale ciasta wytrawne piekę SAM !!! (jeśli oczywiście piekę)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-02 23:47:32

    Do pieczenia słodkości to faktycznie mam swoich ludzi ale ciasta wytrawne
    piekę SAM !!! (jeśli oczywiście piekę)

    Właśnie

  • Autor: rdzina Data: 2014-11-01 21:59:24

    Witam, Twój chleb musi pachnieć niesamowicie ,oj jak ja dawno nie jadłam ''prawdziwego chleba ''mój mąż potrafi w takim piecu piec chleb ja nie znajomi mają taki piec ale mieszkają od nas 1500 km trochę daleko ale jak jesteśmy u nich to pierwszą rzeczą jaką robimynto pieczemy chleb jak ja Ci tego chleba zazdroszczę hmmmm .Dobry?

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-03 00:33:43

    Jeszcze gorace, buleczki jogurtowe.

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-03 21:00:04

    Bahati, już apelowałam do Twojego pazernego sumienia, ale bez skutku... Wrzuć kilka przepisów na te różniaste buły, bo ślinotoku dostaję!!! Dla Ciebie to... oczywista oczywistość. Dla mnie wyższa szkoła kulinarna. Prooooooooszęęęęęęę!!!!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-04 07:16:56

    Możesz się oblizać. Bahati jest chitra i nie da. Ja bym bardzo chciała, żeby umieszczała tutaj swoje przepisy.

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-04 21:36:08

    DOSTAŁAM!!!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 07:45:04

    Maupa!

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-05 17:58:16

    Zouza!!!

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-11-11 10:43:48

    Bahati, patrzę na te twoje wypieki i nie mogę wyjść z podziwu. Tak apetycznie i pięknie wyglądają , że aż ślinka cieknie. 

    Mam pytanko, czy pieczesz te cudeńka w piekarniku gazowym , czy elektrycznym z termoobiegiem . Ja mam gazowy i u mnie tak pięknie się nie rumienią bułeczki. Ciasta wszystkie się udają , a bułki nie.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 11:38:55

    Piekarnik zwykły, elektryczny bez termoobiegu. Buły wyjmuje 2 minuty po tym, gdy wydaje mi się, że to już. :) 
    Dziękuję za miłe słowa. :) 

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-11-11 14:05:44

    Również miałabym prośbę , żebyś wrzucała przepisy na swoje wypieki. Chętnie popróbuję tych rarytasków.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 14:17:40

    To sa buly resztkowe, ale gdyby trafily sie komus podobne resztki to proszę bardzo:
    750 g maki pszennej
    25 g drozdzy swiezych
    1 szklanka mleka
    2 zoltka
    4 lyzki puree z dyni ( kopiaste)
    1 lyzka cukru
    1,5 lyzeczki soli
    50 g oleju
    spokojnie zamiast żółtek można dodać po prostu jajko, zamiast dyni np marchew lub ziemniaki, można pominąć i dodać dodatkowo 1/3 szklanki mleka lub wody. Z tej porcji wychodzi 10 duuużych buł, 16 mniejszych, a u mnie 5 dużych i 8 mniejszych. :)

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-11-11 15:21:28

    Dziękuję , postaram się wszystkie wyprubować.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-03 07:44:36

    W sobotę "bułki błyskawiczne" :((( i paluchy wiedźmy.

    W niedzielę bułki Wkn. Pychota.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-04 09:31:42

    Klasyka, cynamonowe rolki. Ale polewa z serka kremowego, wanilii, masla i cukru pudru to poezja.

  • Autor: vanessa862 Data: 2014-11-04 10:59:23

    Już bym wbiła zęby gdyby nie moja d... :(

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-04 12:04:26

    Boshhhh..... Bahati, gdzie ty masz te wszystkie swoje przepisy (oprócz głowy)?

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-04 12:19:57

    Bo to takie przepisy... co pod reka to do michy, byle miało odpowiednia konsystencje :) Tu akurat 
    600 g mąki
    25 g świeżych drożdzy
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    50 g masła rozpuszczonego
    1 łyżka oleju
    0,5 łyżeczki soli
    ok 0,5 szklanki cukru, trochę mniej niż 0,5 :)


    do środka:
    50 g rozpuszczonego masła
    5 g lub więcej cynamonu
    2/3 szklanki cukru, moze być brązowy, czemu nie

    polewa:
    100 g cukru pudru
    2 łyżki miękkiego masła
    odrobina waniliowego ekstraktu, niezdrowa wanilina w proszku czy co kto chce, ja mam waniline :D
    ok 100 g serka kremowego

     

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-04 17:37:22

    a buuuuuułki? Nikt mnie nie kocha....

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-04 21:30:56

    Terrorystka!!!! ;) masz, juz masz!!! 

    500g maki pszennej

    25 g drozdzy swiezych

    2 lyzki cukru

    1,5 lyzeczki soli

    200 g jogurtu

    100g mleka

    1 jajko L

    40g oleju

    jak zawsze robimy zaczyn, mieszamy z reszta skladnikow, na koniec dodajemy tluszcz, wyrabiamy przez okolo 10 minut. Odstawiamy do podwojenia objetosci. Odgazowujemy na obsypanym maka blacie, obsypujemy maka ciasto, walkujemy na ksztalt prostokatu, tniemy ostrym nozem na porcje, mi wyszlo ostatnio 10. Ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia, zostawiamy pod przykryciem do napuszenia, pieczemy w 200stC przez okolo 15 minut.

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-04 21:35:38

    Oj tam, od razu terrorystka... Ważne, że skutecznie ;)

    W poniedziałek będę pochłaniała własne bułki! Mam urlop, zrobię sobie świeżą kawę i... będę odganiała rodzinę od stołu. Dzięki!!!

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-05 08:06:14

    Yenii ! To może podziałać w drugą stronę : rodzina nie będzie wypuszczać z Ciebie z kuchni zanim bułeczek nie upieczesz ( kolejnej partii oczywiście )

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-05 17:58:53

    Taką możliwość bierę pod uwagę. Sprzedam przepis Pierworodnej ;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 08:16:35

    Oj tam, od razu terrorystka... Ważne, że skutecznie ;) W poniedziałek
    będę pochłaniała własne bułki! Mam urlop, zrobię sobie świeżą
    kawę i... będę odganiała rodzinę od stołu. Dzięki!!!

    Bidulka! Tak normalnie to pijesz starocie parodniowe?

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-05 18:00:54

    OSZCZĘDZAM!!!! W poniedziałek na okoliczność bahatkowych bułek jednak zaszaleję, a co!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 08:22:02

    40g oleju to ile (łyżek)?

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-05 10:54:54

    4. :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-11-05 11:56:11

    Łyżka łyżce nierówna :) Ja mam takie "łyżki" - miarki :) Czyli 4 łyżki oleju będą odpowiadać 60ml? Dobrze rozkminiłem? :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 07:46:25

    Ze wzruszenia... Dzięki!

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-06 16:08:26

    Dziękuję za przepisik choć o  niego głośno nie prosiłam-ta polewa to chyba miodzio,w najbliższym czasie pójdzie do wypróbowania:)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-05 20:27:19

    Chleb dyniowy

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-05 20:29:02

    Kromkę porwałam! Jabłko zostawiam dla innych. Pazerna wszak nie jestem, a zgon zaliczyłabym w trzy minuty.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-05 20:32:14

    Wiesz, ze te moje zarloki wyzarly mi powidla lacznie z 10kg sliwek, zanim chocby udalo mi sie je do sloikow przelozyc? Teraz kiedy powidla rovie w piekarniku to "paruja" wyjatkowo szybko. 3 sloiczki schowalam do piernika na swieta. :D

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-05 20:34:29

    Ścierą po łapach!!!!!!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 20:53:54

    E tam. Z 10kg to sama bym wyżarła. Co to jest?

  • Autor: as Data: 2014-11-05 21:55:45

    10 kg? To my przez rok nie zjemy

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-06 06:16:04

    As, a ileż ci wyjdzie powideł z tych 10 kg, że ich nie zjecie przez rok???? Bo mi z trzech kilogramów wychodzi 3, w porywach do 5 słoiczków.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-06 08:30:13

    mi z 4 kg wychodza 3 słoiczki. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-06 11:28:07

    To nawet lepsiejsza jesteś!

  • Autor: as Data: 2014-11-06 12:13:52

    Mi z 2 kg owoców wychodzi 7 słoiczków. 

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-06 12:20:46

    Fizycznie niewykonalne moim zdaniem. Na 1 kg owoców 30 g cukru,  dni pieczenia po kilka godzin, nie ma opcji, chyba, ze to takie słoiczki maleńkie po koncentracie pomidorowym. :D

  • Autor: as Data: 2014-11-06 12:28:25

    Robię na żelfiksie więc nie odparowuję. 

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-06 12:38:01

    To to ma tyle z powidłami wspólnego co ja z ... hmmm Wieżą Eiffla . :D

  • Autor: makusia Data: 2014-11-06 13:11:20

    To nie są powidła Aniu, to zwykły dżem :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-06 12:28:40

    ...chyba jeszcze mniejsze

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-06 08:30:52

    Za to zjecie co innego. :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 20:54:28

    A co ty, kurde, Królewna Śnieżka, że od jabłka zgon zaliczasz?

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-05 20:58:48

    Prawie! Feler taki mam... I z ręką na sercu mogę powiedzieć, że jabłka nie są zdrowe

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 21:00:21

    A jabola możesz pić?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-05 21:01:48

    Znaczy - czknęło mi się podwójnie....

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-05 21:06:15

    Jabola nie, cydr tak... zawsze to bardziej elegancko, nieprawdaż? ;) Sfermentowane w każdym razie nie szkodzi, ot ciekawostka.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-06 09:36:00

    Ostatnio : Chlebuś Orzechowy i Kruche Bułeczki Serowo-Pomidorowe

  • Autor: makusia Data: 2014-11-06 10:44:37

    Ale pyszności

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-06 10:54:15

    dziękuję

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-06 11:34:07

    Chleb robiam, a bułeczki gdzie kupiłaś???

    A dasz przepis?

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-06 11:39:14

    ...hi hi hi -ja Ci dam kupiłaś, własną piersią zrobiłam, wyhodowałam znaczy....ale się zakalupućkałam we własnej Misce zrobiłam!!! Oooo wreszcie to o co mi chodziło

    Wklepię może pod wieczór przepisik, bo są smaczniusie do np. domowego gorącego kubka lub przełożone pastą z kurczaka :))

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-06 18:25:29

    Pysznie wyglądają :)

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-06 19:00:02

    Iwcia, zostało coś? Zagrycha potrzebna!

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-06 19:05:26

    już niosę...

  • Autor: bahus Data: 2014-11-09 20:31:53

    Piękne...

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-10 19:08:50

    ...dzięki

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-06 16:14:04

    A ja dzisiaj zrobiłam 31 chlebów wieloziarnistych i 3 pszenno-żytnie ze słonecznikiem i pestkami dyni,ale bez zdjęcia to chyba się nie liczy-czasu na cyknięcie fotki miałam mało bo dzisiaj jeszcze do pracy na czas trzeba było zdążyć.

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-11-06 17:21:56

    A co Ty robisz z taka ilością chleba ?

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-06 19:09:44

    Piekę na zamówienie.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-06 18:23:04

    Sąsiadów obdzielasz? :)

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-06 19:11:02

    Sąsiadów wszystkich to nie ale jedna sąsiadka poznała już wiele moich chlebków i bułek.

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-09 08:19:24

    Dziś poczyniłam dla moich facetów na śniadanie bułki owsiane z otrębami żytnimi i regale pszenno - maślane ;)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-09 11:21:57

    Ale mają z Tobą dobrze:))) Podasz przepis misiu ? Pliss:)

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-09 21:04:37

    Wstukam jutro...ale jest na fb wstawiony :)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-09 21:38:28

    Dziękować :)

  • Autor: bahus Data: 2014-11-09 20:31:22

    Na niedzielne śniadanie jak znalazł. Proszę o dwie sztuki ;)

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-09 21:03:26

    Się proszę częstować.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-09 21:17:00

    Chleb piwny bez wyrabiania.

  • Autor: makusia Data: 2014-11-09 21:39:11

    Wygląda lux !

  • Autor: bahus Data: 2014-11-10 00:34:50

    Jaki pięknie puszysty...Za taką kanapkę to oddałbym swoje piwko (no może połowę )

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-10 22:54:40

    Buly pszenne z dynia

  • Autor: anrubi Data: 2014-11-11 10:18:33

    Godne podziwu, że to wypieki osoby, która jest bardzo poważnie chora. Skąd czerpiesz siły?

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 10:25:14

    Nie umieram jeszcze w tym tygodniu... :)
    Siłę czerpię z nienawiści innych, niewyczerpalne źródło!

  • Autor: anrubi Data: 2014-11-11 10:33:15

    I po co te słowa, ech...

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 11:36:53

    Moje zdrowie jest moją sprawą i nie ma potrzeby mi tego (oraz innym) ciągle przypominać, to nie do końca taktowne. Chciałabym, aby ten temat nie był więcej poruszany. :)

  • Autor: kamikadze xx Data: 2014-11-11 12:37:16

    Nie rozumiem jednego ,najpierw wszedzie piszesz o swojej chorobie i sama to głosisz potem masz pretensje do ludzi ze pytaja i komentuja ,sama nie wiesz czego chcesz ,niby wszyscy mają wiedziec ale nie komentowac

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 12:40:42

    Dokladnie tak. Sa dni, kiedy chce sie pamietac, a i takie kiedy sie nie chce. Sa dni, gdy wszystko jest w rozowych barwach i dni, gdy ma sie ochote mordowac. I co? Bywa.... Glosic to mozna slowo boze, ja poinformowalam i to lakonicznie. Aaaa! Witam serdecznie! :D

  • Autor: kamikadze xx Data: 2014-11-11 12:48:45

    Może lakonicznie, ale wszem i wobec ,ale cóż taka twoja uroda i styl bycia

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 12:51:07

    Jako NOWY uzytkownik sporo wiesz o mojej urodzie, a i o stylu nie malo! Skoro tak zglebilas te zagadnienia wiesz ile mam pieprzykow w miejscu, w ktorym mam twoje zdanie. :D

  • Autor: kamikadze xx Data: 2014-11-11 13:00:37

    Bahati czemu się tak złoscisz ,to nie mozna tu wyrazic swojego zdania a wiem ze jest trafne ,wiele osób boi sie bana za prawde nie chce kłotni ale jestescie tak wrogo nastawieni na prawde że masakra ,zaraz się pozalisz na całym forum i wszyscy na mnie najadą ,dziwnie ze jedni stali bywalce potrafia tu kląnac i go nie dostaja , czy to nie przekorne ......

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 13:03:47

    Nie zloszcze sie z tak blahych powodow, prosze sobie nie schlebiac. Zdanie sobie wyrazac mozna, ale nie na temat moj, nie jestem nawet osoba publiczna. Wiec prosze o zaniechanie wycieczek osobistych. Takie to trudne? Albo zalozcie sobie watek " co nas wkur**a w Bahati" i wszyscy beda szczesliwi, to jest mysl! :)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-11 13:04:33

    Słuchaj, wchodzisz tutaj ni z gruszki , ni z pietruszki, od razu z atakiem do jednej z użytkowniczek, więc nie dziw się że zostajesz "skarcona" 

    Wątek dotyczy innego tematu, więc proszę o wpisy na temat i spokój na forum! Pamiętając że zakładanie wielu kont jest niezgodne z regulaminem !

  • Autor: kamikadze xx Data: 2014-11-11 13:24:20

    Pani Makusiu z jakim atakiem?czy tu nic grzecznie nie mozna napisac ,pisze swoje zdanie mam zostac skarcona ,ublizam komus ,tylko rozmawiam i pytam ale jednak tu wielka klika która tylko sztucznie sobie przytakuje chwali a swoje mysli  czego nigdy nie wyrazi ,przepraszam ze wogóle osmieliłem sie cokolwiek napisac do widzenia i przepraszam za szczerosc która znane tu osoby uraziła.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 13:26:58

    Nie rozumiesz niestosowności? To jest wątek o wytrawnych wypiekach! Tak wiec nie powinien dotyczyć mnie, nie mam Kardashian na nazwisko, żebym uwielbiała, gdy o mnie głośno. :)

  • Autor: kamikadze xx Data: 2014-11-11 13:35:04

    Tak sobie to tłumacz ,czesc jestes na zbyt podstawowym etapie rozmowy jak dla mnie ,zycze powrotu do zdrowia

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 13:39:26

    Tak. Racja. Etap podstawowy.

  • Autor: kamikadze xx Data: 2014-11-11 13:43:28

    Teraz podziw napisałas wrescie 100 % prawdy ,ok ta rozmowa do niczego nie prowadzi niech bedzie po twojemu miłego dnia .

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 13:47:54

    Dziekuje. Nie polecam sie na przyszlosc.

  • Autor: bahus Data: 2014-11-11 20:15:30

    Oczywiście, że "klika" i widzę, że usilnie starasz się do niej dołączyć. Ale nikt w tej naszej "klice" nie zaakceptuje twojego pobytu na Wielkim Żarciu. Obojętnie ile razy jeszcze i pod jakimi nickami się  tutaj zalogujesz.

    A Was dziewczyny proszę ignorujcie ataki na Bahati i nie wchodźcie w polemikę z trollem. Ty też Bahati nie odpowiadaj na zaczepki to Makusi będzie łatwiej wywalić post bez śladu.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 20:17:53

    Racja, racja, lecz sam wiesz, ze u mnie palce szybsze od rozumu, jakkolwiek by to nie brzmialo.. :)

  • Autor: Basialis Data: 2014-11-11 12:43:49

    Przypadek? Czy zamierzone? Dopiero sie zarejstrowala..........a juz sie Bahati czepia.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-11 12:44:54

    Przypadki, krasnoludki i garbate aniolki to moje ulubione mityczne stworzenia. :)

  • Autor: kamikadze xx Data: 2014-11-11 12:53:05

    tak to nie przypadek Pani Basiu ,jestem obserwatorem  ale to sie Pani nie tyczy

  • Autor: Basialis Data: 2014-11-11 12:55:26

    No comment.

  • Autor: pa1982 Data: 2014-11-13 19:28:22

    i tu się z Tobą zgodzę faktycznie dość nietaktowny wpis,mimo to zdrówka życzę i jeszcze nieskończenie wiele udanych przepisów  

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-11 10:48:08

    Osoba chora to nie znaczy,że nic nie robiąca.Są osoby,które zwykły ból głowy znoszą masakrycznie i nie nadają się do niczego bo tak już mają a są osoby obciążone poważną chorobą i starają się żyć normalnie.I to jest właśnie ten fenomen

    Miało być do anrubi...źle się podpięło

  • Autor: makusia Data: 2014-11-11 11:34:53

    Obłędne :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-11 12:12:39

    Piękny kolorek od dyni czerpnięty.....:) Cudaśne!!!

  • Autor: Wkn Data: 2014-11-11 15:40:55

    Co za dzień zwariowany. Rogali marcińskich nie piekłam, nie kupiłam, nie jadłam. Ciasto na racuchy zarobiłam z 10 dag drożdży i kilograma mąki, w połowie smażenia spasowałam, szczególnie że oleju okazało się za mało do smażenia, więc smażyłam na smalcu, którego też było niewiele. I w rezultacie połowę ciasta przerobiłam na... drożdżowe dyniowe :D Dziwny ten 11 listopada :D

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-11 15:46:02

    No proszę ale wyszłaś z tej sytuacji zwycięsko i nie poddałaś się !

  • Autor: Wkn Data: 2014-11-11 16:14:30

    Czeka, czeka... żeby odnieść zwycięstwo ostateczne, wypadałoby chociaż jakąś fotę tego dyniowego drożdżowego szczelić - muszę tylko poczekać aż wystygnie, i aż leń sobie w diabły pójdzie, który się w kończynach po obżarstwie rozgościł

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-11 17:25:30

    ...szczelaj, szczelaj....:)) Wkn, bo już się nie mogę foci doczekać....:))

  • Autor: bahus Data: 2014-11-11 20:19:29

    Kilka takich bułek i trochę, świeżego masła i jestem w stanie się nawet "oddać"

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-11 18:15:42

    Dzisiaj też piekłam chlebki i miałam zamiar tym razem wstawić zdjęcie ale jak powiem,że nie zdążyłam to czy mi ktoś uwierzy.Bo dzisiaj z rana było robienie chlebków,tym razem 11 a później do pracy.

  • Autor: Wkn Data: 2014-11-11 18:23:34

    Czy ja Cię dobrze zrozumiałam, że upiekłaś jedenaście bochenków chleba? Łoj, toż to wyczyn jest! Mój rekord to 4 za jednym zamachem.

  • Autor: bahus Data: 2014-11-11 20:20:42

    Mój rekord to dwa (prawie po 2 kg)

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-12 19:30:04

    No cóż 11 to nie rekord,wcześniej było 34 ale też bez zdjęć- obiecuję,że następne chlebki będą ze zdjęciami.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-11-11 18:47:09

    ..11 chlebow, podziwiam i szkoda, ze nie ma zdjec. To mi przy Tobie nie wypada sie chwalic, ze upieklam 2, jeden moj mieszany, a drugi z dynia ( tez z moich przepisow),  pozdrawiam wszystkich wielbicieli swojskiego chleba.

  • Autor: makusia Data: 2014-11-11 20:14:59

    Bułeczki kordaszki, pyszne polecam :)

  • Autor: bahus Data: 2014-11-11 20:22:56

    Kurcze następna z pysznymi bułkami. Czy Wy się na mnie uwzięłyście? Dobrze, że opchałem się rogali świętomarcińskich bo bym nie zdzierżył...

  • Autor: makusia Data: 2014-11-11 20:27:15

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-12 20:23:23

    Chleb dyniowy

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-13 17:25:34

    Tak wygląda w środku:

  • Autor: Wkn Data: 2014-11-16 08:58:27

    Dynia daje niesamowity kolor :) Drożdżówka dyniowa, którą piekłam w ub. tyg. też była super żółta.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-16 09:25:31

    Widzialam wczoraj jeszcze kilka skrzynek dyn i sliwek w warzywniaku, chyba jeszcze po kilkadziesiat kilo dokupie... Dynia trafi w porcjach zmiksowanych do zamrazalnika a sliwki do piekarnika na powidla, bo mi strasznie wyzeraja... :) a teraz czas na mile high apple pie. :)

  • Autor: pwyso Data: 2014-11-12 20:25:17

    chleb na zakwasie i trochę chałeczek z bakaliami, orzechami i ziarnami ...

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-11-13 15:45:28

    Chlebek pszenny :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-13 15:57:32

    Nooo nie powiem, całkiem ładniutki, ale jak miałby być inny skoro tyle serca włożyłeś w jego przygotowanie .

  • Autor: bogdzia Data: 2014-11-13 16:42:43

    Wow, jestem pod wrażeniem

  • Autor: makusia Data: 2014-11-13 16:59:41

    Smakowity, fiu, fiu

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-13 17:19:11

    Piękniusi się udał :)

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-13 19:43:12

    Chleb żytni razowy na zakwasie ;)

  • Autor: heiworth Data: 2014-11-14 16:04:13

    Chleb od Krysi ....

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-15 08:43:17

    Chleb pszenny na drozdzach z dodatkiem sody i miodu, jeszcze goracy. Bardzo sybki, wyrasta tylko raz przez mniej niz godzine.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-15 09:41:20

    Coś mi się wydaje, że sfotografowałaś studzący się chleb sąsiadów! Przyznaj się! :D

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-15 09:49:10

    Poumierali. Sasiedzi. Sami, zeby nie bylo.... Chleb moj, wstalam o 7 i machnelam, a co! 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-15 09:57:26

    Zaczynam się ciebie bać...

  • Autor: bahus Data: 2014-11-15 21:53:13

    "Machnęłaś" się do piekarni za rogiem...czy tak?

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-15 22:34:26

    Uraziles me uczucia!!!!! ;)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-15 23:19:59

    Chleb z ziarnami dyni i lnu

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-16 08:24:07

    Chleb żytni na zakwasie z mnóstwem ziaren oraz bułki pszenno - owsiane z oregano, czosnkiem i chili - zapach niesamowity ;)

  • Autor: domia Data: 2014-11-16 15:43:19

    Misia, wklejasz foty przesmacznych wypieków! Interesują mnie Twoje bułki. Za każdym razem goszczą inne w Twojej kuchni. Pochwalisz się przepisem i wykonaniem? 

    Ciasto na chleb (bardzo podobny do Twojego), również na zakwasie, rośnie w tej chwili w foremkach na stole kuchennym. Późnym wieczorem będę piekła. Ale te Twoje bułki.. Zniewalają wyglądem.. Proszę..

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-17 09:23:01

    Bułki z przedziałkiem... 300g mąki owsianej, 150 g mąki pszennej, 50g otrębów żytnich i 1 łyżeczkę soli wymieszać w naczyniu.1,5 szkl mleka lekko podgrzać, dodać szczyptę cukru, pół paczki drożdży, łyżkę mąki, wymieszać i poczekać aż drożdże zaczną pracować. Połączyć suche składniki z mokrymi dodając 2 łyżki oleju i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki, naciąć je po środku i piec 25 min. w 190 stop.

    Rogale...zrobić zaczyn z 1,5 szkl.mleka pół paczki drożdży, szczypty cukru i łyżki mąki. Do miski wsypać 500g mąki typ 650, dodać zaczyn i 2 łyżki roztopionego masła, łyżeczkę soli. Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Formować rogale i piec 30 min. w 180 stop

    Bułki z ziołami...do miski wsypać 350g mąki pszennej,150g mąki owsianej,1 łyżeczkę soli,1 łyżeczkę oregano,po pół łyżeczki czosnku i chili,wymieszać.Zrobić zaczyn z 1,5 szkl mleka,pół paczki drożdży szczypty cukru i łyżki mąki,poczekać jak podrośnie.Do suchych składników dodać zaczyn , 4 łyżki roztopionego masła i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Formować bułki z dwóch wałeczków,skręcając je na przemian .Piec ok 25-30 min.w 180 stop.

    Smacznego

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-17 09:49:27

    a nie mozesz do przepisów wrzucic to wiecej osob skorzystałoby? 

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-17 09:54:33

    Wrzucę,tyko nie dziś...do pracy czas lecieć...a ciężki tydzień mnie czeka ;)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-17 13:02:16

    :)

  • Autor: domia Data: 2014-11-17 15:36:26

    Misia, dziękuję za przepisy.

    Skorzystam, a w razie wątpliwości będę prosiła o pomoc.

    Dziękuję i pozdrawiam.

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-17 15:43:23

    Nie ma sprawy ...zawsze służę pomocą :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-16 21:12:44

    Jeszcze gorace bajgle

  • Autor: makusia Data: 2014-11-17 09:52:29

    Ło matko, ależ cudne, porywam jednego na śniadanko:)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-17 10:11:24

    Lekko ciagnace, takie jak trzeba, obgotowane w wodzie z miodem i soda, czestuj sie Kochana :)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-17 09:53:55

    Mniammm ale apetyczne...

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-17 10:11:59

    dziekuje za slowa uznania :)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-17 13:02:54

    Proszę uprzejmie :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-17 10:44:02

    Ładniusie ci one.

    Podglądam Cię na bieżąco w wątkach i podziwiam Twój zapał i zdolności.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-17 12:29:59

    Jakie zdolności? :) Ot, dwie łapki mam to lepię co popadnie. :)

    Dziękuję. :*

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-17 16:56:42

    Każdy ma dwie łapki :)))

    Nie każdy jednak ma takie pomysły i talent, jakby na to nie patrzeć.

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-17 17:13:52

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-17 10:46:22

    Wyglądają bardzo apetycznie...muszę też je zrobić :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-17 17:39:37

    Bahati, a na klarnecie umiesz grać?

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-17 17:40:51

    Moznaby tak powiedziec ... ;D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-17 17:41:53

    Nie, nie, nie, moja droga. Nie o to pytałam!

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-17 17:44:00

    No dooobra, tylko flecie prostym umiem.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-17 17:51:42

    Dobra, notuję w kajeciku: "Bahati nie posiada umiejętności gry na klarnecie!"

    Oj, coś czuję, że nazbiera się tego! Ale resztę zostawię na czwartek!

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-17 22:30:22

    Nie nazbiera, do czwartku się WSZYSTKIEGO nauczę!!!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-17 17:40:53

    No, dobra. Chleb ekkore, tym razem pszenno-gryczany ze słonecznikiem.

  • Autor: as Data: 2014-11-17 21:01:52

    Bułki z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe57727.html Pyszne. wierzch chrupiący, a środek miękki.

    Jak je do jutra przechować by nie wyschły? Zrobiłam oczywiście więcej niż na zdjęciu widać

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-17 21:04:34

    Brawooo .. jakie apetyczne .. Następnym razem bułeczkę ustaw z profilu .

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-17 21:07:07

    Też robiłam. Fajniutkie. Ja mam woreczek lniany i w nim do uchylonego chlebaka chowam.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-18 08:46:59

    Ooo jak mniamniuśnie wygląda :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-19 10:59:00

    Chlebuś Orzechowy

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-19 11:18:42

    Nasze lubelskie cebularze

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-19 11:26:05

    lubie!!!! Zrobie za tydzien, w dzien maczny :) 

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-19 11:28:10

    Ale kształtne.....!!! Zawsze lubiłam cebularze takie i taki duży rodzinny drożdżowy cebularz na dużej blaszce :) Mniam.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-19 21:40:14

    Pyszne!!!

  • Autor: pwyso Data: 2014-11-24 13:53:04

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-24 20:25:22

    Super chałeczki ;)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-25 22:45:51

    Ukrojony goracy, zeby goscie mogli zjesc jutro na sniadanie. Chleb ekspresowy pszenny

  • Autor: domia Data: 2014-11-28 20:46:45


    Chlebek na zakwasie i bułki wg. przepisu misia123

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-29 21:29:44

    Domiu chlebek piekę podobny do Twojego...super wypieki ;)

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-30 05:58:56

    Upieczone na śniadanie...bułki owsiane i paluchy pszenne...zapach niesamowity ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-12-04 10:36:56

    Pięknie wyglądają i są takie kuszące, że aż mi wizualnie zapachniały... :) Proszę misiu, podaj jakieś namiary na te bułeczki owsiane... :)

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-04 20:43:50

    Bułki owsiane... 300g mąki owsianej, 150 g mąki pszennej, 50g otrębów żytnich i 1 łyżeczkę soli wymieszać w naczyniu.1,5 szkl mleka lekko podgrzać, dodać szczyptę cukru, pół paczki drożdży, łyżkę mąki, wymieszać i poczekać aż drożdże zaczną pracować. Połączyć suche składniki z mokrymi dodając 2 łyżki oleju i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki, naciąć je po środku i piec 25 min. w 190 stop.

    Smacznego.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-12-04 22:11:44

    Ślicznie dziękuję :-) 

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-30 20:40:34

    Wczoraj 3 bochenki chleba mlecznego z ziarnami.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-04 10:36:30

    Włoskie bułeczki do barszczu (oczywiście by as), z salami i trzema rodzajami sera.

  • Autor: domia Data: 2014-12-04 21:57:38

    U mnie rogaliki wg.kordaszki

  • Autor: kayunia Data: 2014-12-05 13:53:15

    Dżanino, czy możesz podać link do przepisu? Szperam i nie znajduję coś..

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-06 16:48:12

    Mogę klepnąć ci przepis na PW ale mnie dupy nie urwało. Powtórek nie będzie.

  • Autor: kayunia Data: 2014-12-06 21:01:41

    Eeeeeee, jak dupy nie urywa, to po co mi taki przepis... Mam nadzieję, że mimo wszystko, nie zmarnowały się, bo trochę tego było, sądząc po fotce.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-06 21:03:54

    Powoli poszły.... oczywiście z barszczem as. :) I na ciepło - z mikrofalówki. 

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-05 00:03:59

    Chleb pszenny

  • Autor: domia Data: 2014-12-05 21:49:44

    Bahati, Ty masz złote rączki! Piękny chlebuś..a ta skórka  popękana..cudo!

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-05 22:18:12

    Wystarczy wyrosniety chleb upiec w rozgrzanym zamykanym naczyniu, po 20 minutach odkryc i dopiec juz bez przykrycia. Zadnych tajemniczych cudow ani czarow nie trzeba odstawiac. :) zaraz zabieram sie za ciasto, rano upieke i moge spokojnie pochowac wszystkie sery, wedliny, warzywa... chleb z maslem i odrobina soli morskiej rzadzi! :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-06 16:47:34

    Wybacz, Bahati, że się wcięłam. Tak właśnie pęka skórka na chlebie ekkore, pieczonym w nagrzanym naczyniu. Mój jeszcze ciepły.

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-06 20:38:56

    Moje chleby to juz " naoczne" czyli na wyczucie. :) jak na bezglutenowca nawet ogarniam temat ;)

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-06 09:03:23

    Chleb pszenny

  • Autor: domia Data: 2014-12-06 13:13:06

    Bahati, wiem, ze jesteś mistrzynią kuchni... Mnie do Ciebie daaaleka droga. Pod każdym tego słowa znaczeniem.

    A powiedź, ten chlebuś pszenny wymaga jakiejś specjalnej oprawy, specjalnej mąki ( nie do zdobycia na polskich półkach)?

    Szukam dla odmiany innego przepisu na chlebek, ale takiego bez większych ceregieli.

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-06 13:34:02

    Musze cie rozczarowac, to zwykly chleb pszenny, ale polecam chleb bez zagniatania na piwie. 

  • Autor: domia Data: 2014-12-06 14:06:53

    Bahati, proszę, proszę podrzuć link lub skrobnij mi przepis na oba te rodzaje chleba. Odwdzięczę się fotką z dopiskiem, że z Twojego przepisu

  • Autor: domia Data: 2014-12-06 14:15:30

    Na śniadanie bułka maślana z kruszanką

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-12-06 21:34:48

    Jeśli można to ja tez poproszę o przepis na chleb na piwie

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-07 21:27:33

    Czy ja również mogłaby poprosić o przepis na chleb na piwie?

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 08:42:09

    600 g maki pszennej

    12 g drozdzy swiezych

    10 g soli

    15 g cukru

    300 g piwa jasnego lub ciemnego

    100 g wody

    wszystkie skladniki wymieszac dokladnie lyzka, odstawic na 8 h w tym razie mozna raz przemieszac. Przelozyc na mocno obsypany maka blat, uformowac dwa male lub jeden duzy bochenek, przelozyc do mocno obsypanego maka naczynia do wyrastania, zostawic na godzine przykryte luzno. W piekarniku rozgrzac do 250 st C garnek zeliwny, naczynie do zapiekania, z pokrywka. Wyjac, przelozyc do niego ciasto ciasto, przykryc i piec przez 20 minut przykryte i przez kolejne 20 minut bez przykrycia. Wystudzic na kratce. 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-10 09:24:59

    O, widzisz! W imieniu całego narodu dziękuję, dobra kobieto!

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-10 09:28:42

    Dziękuję:)

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-12-10 12:50:12

    Dziękuję bardzo :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-10 17:46:30

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-07 14:30:14

    Dziś poczyniłam chleby żytnio - razowe na zakwasie z mnóstwem ziaren, wianuszki pszenne, paluchy pszenno - żytnie ze słonecznikiem ;)

  • Autor: domia Data: 2014-12-07 21:15:12

    Misia, pieczesz hurtem i bułki i trzy bochenki chleba.Piękne wypieki. Powiedź dzielisz się nimi  z innymi, mrozisz czy masz taki zbyt, że schodzi wszystko na bieżąco?

    Ja piekąc pełny wsad piekarnika tj.trzy bochenki, jeden albo znajdzie się u sąsiadki albo w zamrażarce. Inaczej zrobi się twardy, zanim go skonsumujemy.

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-08 10:09:27

    Domiu u mnie trzech dorosłych facetów w domu, do tego intensywnie trenujących więc zbyt jest. Zawsze jeszcze sąsiadkę obdaruję.Bułki już zjedzone, chleba starczy pewnie do środy. Chleb piekę dwa razy w tygodniu, bułki tylko w niedzielę ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-12-07 21:19:41

    Wypieki cudne i smakowite, aż miło popatrzeć na takie zdjęcie z różnorodnym pieczywkiem :-) 

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-08 10:10:16

    Dziękuję bardzo :)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-08 10:17:59

    Mniam, wspaniały widok z rana :)

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-08 12:17:25

    Dziękuję :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-08 18:51:13

    Niedługo piekarnię otworzysz :)

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-08 20:25:49

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-08 16:02:14

    Chlebek pszenny z dodatkiem orkiszu, pestkami dyni i słonecznikiem

    Dopisano 14-12-08 17:11:28:

    a tak wygląda w przekroju

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-08 17:05:47

    Pięknie wyrósł i się upiekł.:)

  • Autor: Joanna11 Data: 2014-12-08 17:25:28

    Wygląda smakowicie

  • Autor: makusia Data: 2014-12-10 18:14:19

    Kromeczkę poproszę :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-10 19:25:34

    Makusiu, następnym razem, bo już wyszedł był

  • Autor: makusia Data: 2014-12-11 23:02:25

    Makusiu, następnym razem, bo już wyszedł był

    Tak przypuszczałam

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-10 08:46:01

    Kolejny dzionek zajadany, pyszniasty razowiec żytni, chlebuś ze śliwką!!!

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 19:41:29

    Buleczki mocno maslane ze skorka pomaranczowa, nadziane ricotta z rodzynkami i wanilia, oblane lukrem pomaranczowym.

  • Autor: Beata500 Data: 2014-12-10 19:57:51

    I bułeczka, i Panienka o pięknym oczku - cudo!

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 21:04:12

    Panienka rano zapakowala sobie sniadanie ale zjadla dopiero po 15.00... To chyba byla najlepsza bulka na swiecie. :) a moze to po prostu taki glod byl wielki... :D

  • Autor: makusia Data: 2014-12-11 23:03:17

    Bahus częstuje pizza w nowym wątku, zapraszamy :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=697114&post=697114

Przejdź do pełnej wersji serwisu