Witajcie. Ostatnio czytalam bardzo ciekawa wypowiedz o sodzie, jej wlasciwosciach i zastosowaniu. Moje doswiadczenia z soda ograniczaja sie do mojego ojca, ktory po rodzinnych imprezach leczyl sie napitkiem z sody. Z artykulu jednak wynika, ze soda ma duze zastosowanie nie tylko w leczeniu kaca, ale tez ogolnie w gospodarstwie domowym. W dobie walki z chemia moze jest to calkie dobra alternatywa.
Jakie sa wasze doswiadczenia? Czy uzywacie sody? A jezeli tak, to do czego?
To może ja rozpcznę dyskusję : nie jestem entuzjastką sody brrr . W kuchni śladowe ilości używam do muffunek ( czasem ) i mojego miodownika . Poza tym leży sobie taka paczusia w szufladce na dyżurze. Z ciekawostek w moim mieście akurat są zakłady produkującą sodę i też oczyszczoną kuchenną również .
Wiem ,że można używać jako środek czyszczący ale ale ja wybieram inne alternatywy .
-jako odświeżacz do pochłaniania zapachów w lodówce;
-jako odświeżacz do butów, również do moczenia nóg - działa antybakteryjnie, usuwa nieprzyjemny zapach;
-jako środek spulchniający;
-"sodówka" na dolegliwości żołądkowe;
-jako odkamieniacz np. do od kamienienia czajnik;
-jako wybielacz do prania firanek;
-ostatnio czytałam też, że przywraca odpowiednie ph przy infekcjach bakteryjnych dolnych dróg moczowych (oczywiście to tylko domowy sposób na leczenie) - osobiście nie stosowałam ;)
Kiedyś dosypywałam sodę do wody, którą myłam okna czy okap w kuchni. Dzisiaj kupuję płyn z jej dodatkiem Ma działanie odtłuszczające, więc wszędzie tam gdzie zależy nam na odtłuszczeniu, świetnie się sprawdza.
Używam sody do ciast , które tego wymagają , do odświeżenia pralki wsypuję sodę i włączam puste pranie , usuwa nieprzyjemne zapaszki. Próbowałam czyścić piekarnik i fugi w łazience , ale bezskutecznie( może chciałam zbyt szybko to zrobić) .
Sody używam do ciast, ale również wsypuję do wlewu w zlewie, nalewam szkl octu i pozniej cajnik wrzatku, super sprawa Tak samo używam jako papki z woda i czyszczę fugi .Zawsze muszę miec w domu zapas sody.
Dzieki ogromne za wszystkie informacje. Postanowilam kupic sode i wszystko przetestowac. Moja mama twierdzi tez, ze soda pomaga na dolegliwosci zoladkowe. Na szklanke letniej wody nalezy dodac ok. pol lyzeczki sody, sok z pol cytryny i lyzeczke miodu. Pic nalezy 1 - 2 razy dziennie.
Używanie sody jako ulgi na dolegliwości żołądkowe jest głupotą.Lekarze wypowiadają sie by nie stosować tego typu wspomagaczy bo działają odwrotnie do zamierzonego celu.
Do czyszczenia piekarnika : woda trochę sody, trochę octu i dać miseczkę lub głęboką blaszę do piekarnika na 30min 100st. Po takim zabiegu nawet szyba lekko się myje i jeszcze ciepły piekarnik umyć, to pestka :) To samo z mikrofalówką.
Witajcie. Ostatnio czytalam bardzo ciekawa wypowiedz o sodzie, jej wlasciwosciach i zastosowaniu. Moje doswiadczenia z soda ograniczaja sie do mojego ojca, ktory po rodzinnych imprezach leczyl sie napitkiem z sody. Z artykulu jednak wynika, ze soda ma duze zastosowanie nie tylko w leczeniu kaca, ale tez ogolnie w gospodarstwie domowym. W dobie walki z chemia moze jest to calkie dobra alternatywa.
Jakie sa wasze doswiadczenia? Czy uzywacie sody? A jezeli tak, to do czego?
To może ja rozpcznę dyskusję : nie jestem entuzjastką sody brrr . W kuchni śladowe ilości używam do muffunek ( czasem ) i mojego miodownika . Poza tym leży sobie taka paczusia w szufladce na dyżurze. Z ciekawostek w moim mieście akurat są zakłady produkującą sodę i też oczyszczoną kuchenną również .
Wiem ,że można używać jako środek czyszczący ale ale ja wybieram inne alternatywy .
Do czyszczenia sztućców i kubków czasem używam sody
Witam!
Znam takowe właściwości sody
-jako odświeżacz do pochłaniania zapachów w lodówce;
-jako odświeżacz do butów, również do moczenia nóg - działa antybakteryjnie, usuwa nieprzyjemny zapach;
-"sodówka" na dolegliwości żołądkowe;
-jako odkamieniacz np. do od kamienienia czajnik;
-jako wybielacz do prania firanek;
-ostatnio czytałam też, że przywraca odpowiednie ph przy infekcjach bakteryjnych dolnych dróg moczowych (oczywiście to tylko domowy sposób na leczenie) - osobiście nie stosowałam ;)
Jako środek spulchniający do ciast
Środek usztywniający pianę z białek-wystarczy dodać szczyptę
eliminuje intensywny zapach ryb z deski dokrojenia wypłukać deskę ze szczyptą sody
idealnie pochłania zapach w lodówce wystarczy niewielką ilość wsypać do pojemniczka i trzymać w lodówce
zaschnięte lub przypalone resztki potrawy gotować 1 litr wody z 1 łyżką sody
lśniące i błyszczące okna wystarczy umyć okna mokrą gąbką ze szczyptą sody a potem dokładnie zmyć wodą i wytrzeć do sucha miękką ściereczką
jako łagodny wybielacz do tkanin 2-3 łyżki sody połączyć z sokiem z cytryny i dodać do prania
tłuste plamy na sztucznych tkaninach- wetrzeć sodę oczyszczoną w tkaninę po 15 minutach usunąć proszek i zaprać
Kiedyś dosypywałam sodę do wody, którą myłam okna czy okap w kuchni. Dzisiaj kupuję płyn z jej dodatkiem Ma działanie odtłuszczające, więc wszędzie tam gdzie zależy nam na odtłuszczeniu, świetnie się sprawdza.
Codziennie przy użyciu tego płynu myję płytę.
http://dobreprodukty.pl/images/offers/thumbs/167062.jpg
Używam sody do ciast , które tego wymagają , do odświeżenia pralki wsypuję sodę i włączam puste pranie , usuwa nieprzyjemne zapaszki. Próbowałam czyścić piekarnik i fugi w łazience , ale bezskutecznie( może chciałam zbyt szybko to zrobić) .
Sody używam do ciasta (jeśli przepis tego wymaga)
Słyszałam, że kiedy kot nasika do butów, soda pomoże usunąć zapach moczu (to patent mojej koleżanki, ma dość chimerycznego kota :D )
Papka soda z octem - przez moment " kipi " a potem szczoteczką szorować białe / jasne fugi - będą jak nowe.
Ja znalazłam artykuł, w którym autor stwierdza, że soda pomaga w walce z chorobą nowotworową.
Sody używam do ciast, ale również wsypuję do wlewu w zlewie, nalewam szkl octu i pozniej cajnik wrzatku, super sprawa Tak samo używam jako papki z woda i czyszczę fugi .Zawsze muszę miec w domu zapas sody.
Sody używam do mycia przypalonych garnków.
Odświeżania obuwia.
Okładów na ukąszenia pszczoły/osy.
Do ciast , a przede wszystkim do pysznych placków na sodzie ( tzw. proziaków ).
Dzieki ogromne za wszystkie informacje. Postanowilam kupic sode i wszystko przetestowac. Moja mama twierdzi tez, ze soda pomaga na dolegliwosci zoladkowe. Na szklanke letniej wody nalezy dodac ok. pol lyzeczki sody, sok z pol cytryny i lyzeczke miodu. Pic nalezy 1 - 2 razy dziennie.
Dam znac o wynikach moich testow.
Pozdrawiam serdecznie. Ela
Z sodą na dolegliwości żołądkowe trzeba uważać. Kuzyn męża tak się leczył .Zmarł w wieku 21 lat:(
Ale chyba nie zmarł przez sodę ?
Używanie sody jako ulgi na dolegliwości żołądkowe jest głupotą.Lekarze wypowiadają sie by nie stosować tego typu wspomagaczy bo działają odwrotnie do zamierzonego celu.
Ja uwielbiam sodę. Używam do sprzątania jak również do płukania gardła ( 0,5 łyżeczki sody na 0,5 szkl ciepłej wody).
Soda ma tak wielorakie zastosowanie, że w szafce mam zawsze większy zapas.
Też mam zawsze zapas sody... a oprócz wymienionych sypię na działce na mrówki.
Do czyszczenia piekarnika : woda trochę sody, trochę octu i dać miseczkę lub głęboką blaszę do piekarnika na 30min 100st. Po takim zabiegu nawet szyba lekko się myje i jeszcze ciepły piekarnik umyć, to pestka :) To samo z mikrofalówką.