Forum

Kuchenne porady

Soda

• Autor: Eliswie Data: 2014-11-01 22:05:17

Witajcie. Ostatnio czytalam bardzo ciekawa wypowiedz o sodzie, jej wlasciwosciach i zastosowaniu. Moje doswiadczenia z soda ograniczaja sie do mojego ojca, ktory po rodzinnych imprezach leczyl sie napitkiem z sody. Z artykulu jednak wynika, ze soda ma duze zastosowanie nie tylko w leczeniu kaca, ale tez ogolnie w gospodarstwie domowym. W dobie walki z chemia moze jest to calkie dobra alternatywa.

Jakie sa wasze doswiadczenia? Czy uzywacie sody? A jezeli tak, to do czego?

• Autor: megi65 Data: 2014-11-01 22:41:19

To może ja rozpcznę dyskusję : nie jestem entuzjastką sody  brrr . W kuchni śladowe ilości używam do muffunek ( czasem ) i mojego miodownika . Poza tym leży sobie taka paczusia w szufladce na dyżurze. Z ciekawostek w moim mieście akurat są zakłady produkującą sodę i też oczyszczoną kuchenną również .

Wiem ,że można używać jako środek czyszczący ale ale ja wybieram inne alternatywy .

• Autor: as Data: 2014-11-01 22:43:04

Do czyszczenia sztućców i kubków czasem używam sody

• Autor: krysztalek21 Data: 2014-11-01 22:47:09

Witam!

Znam takowe właściwości sody

-jako odświeżacz do pochłaniania zapachów w lodówce;

-jako odświeżacz do butów, również do moczenia nóg - działa antybakteryjnie, usuwa nieprzyjemny zapach;

-jako środek spulchniający;

-"sodówka" na dolegliwości żołądkowe;

-jako środek spulchniający;

-jako odkamieniacz np. do od kamienienia czajnik;

-jako wybielacz do prania firanek;

-ostatnio czytałam też, że przywraca odpowiednie ph przy infekcjach bakteryjnych dolnych dróg moczowych (oczywiście to tylko domowy sposób na leczenie) - osobiście nie stosowałam ;)

• Autor: hanah30 Data: 2014-11-01 22:47:21

Jako środek spulchniający do ciast

Środek usztywniający pianę z białek-wystarczy dodać szczyptę

eliminuje intensywny zapach ryb z deski dokrojenia wypłukać deskę ze szczyptą sody

idealnie pochłania zapach w lodówce wystarczy niewielką ilość wsypać do pojemniczka i trzymać w lodówce

zaschnięte lub przypalone resztki potrawy gotować 1 litr wody z 1 łyżką sody

lśniące i błyszczące okna wystarczy umyć okna mokrą gąbką ze szczyptą sody a potem dokładnie zmyć wodą i wytrzeć do sucha miękką ściereczką

jako łagodny wybielacz  do tkanin 2-3 łyżki sody połączyć z sokiem z cytryny i dodać do prania

tłuste plamy na sztucznych tkaninach- wetrzeć sodę oczyszczoną w tkaninę po 15 minutach usunąć proszek i zaprać

• Autor: Alll Data: 2014-11-02 08:32:43

Kiedyś dosypywałam sodę do wody, którą myłam okna czy okap w kuchni. Dzisiaj kupuję płyn z jej dodatkiem Ma działanie odtłuszczające, więc wszędzie tam gdzie zależy nam na odtłuszczeniu, świetnie się sprawdza.

Codziennie przy użyciu tego płynu myję płytę.

http://dobreprodukty.pl/images/offers/thumbs/167062.jpg

• Autor: marzena89gb Data: 2014-11-02 12:05:20

Używam sody do ciast , które tego wymagają , do odświeżenia pralki wsypuję sodę i włączam puste pranie , usuwa nieprzyjemne zapaszki. Próbowałam czyścić piekarnik i fugi w łazience , ale bezskutecznie( może chciałam zbyt szybko to zrobić) . 

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-11-02 16:10:47

Sody używam do ciasta (jeśli przepis tego wymaga)

Słyszałam, że kiedy kot nasika do butów, soda pomoże usunąć zapach moczu (to patent mojej koleżanki, ma dość chimerycznego kota :D )

• Autor: mariateresa Data: 2014-11-02 18:31:20

Papka  soda z octem  -  przez moment  " kipi " a potem  szczoteczką  szorować białe / jasne  fugi -  będą  jak nowe.

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-11-02 19:37:14

Ja znalazłam artykuł, w którym autor stwierdza, że soda pomaga w walce z chorobą nowotworową.

• Autor: gabigold Data: 2014-11-02 20:24:08

Sody używam do ciast, ale również wsypuję do wlewu w zlewie, nalewam szkl octu i pozniej cajnik wrzatku, super sprawa Tak samo używam jako papki z woda i czyszczę fugi .Zawsze muszę miec w domu zapas sody.

• Autor: Inka_1 Data: 2014-11-02 21:47:05

Sody używam do mycia przypalonych garnków.

Odświeżania obuwia.

Okładów  na ukąszenia pszczoły/osy.

Do ciast , a przede wszystkim do  pysznych placków na sodzie ( tzw. proziaków ).

• Autor: Eliswie Data: 2014-11-02 21:57:12

Dzieki ogromne za wszystkie informacje. Postanowilam kupic sode i wszystko przetestowac. Moja mama twierdzi tez, ze soda pomaga na dolegliwosci zoladkowe. Na szklanke letniej wody nalezy dodac ok. pol lyzeczki sody, sok z pol cytryny i lyzeczke miodu. Pic nalezy 1 - 2 razy dziennie.

Dam znac o wynikach moich testow.

Pozdrawiam serdecznie. Ela

• Autor: as Data: 2014-11-02 22:06:29

Z sodą na dolegliwości żołądkowe trzeba uważać. Kuzyn męża tak się leczył .Zmarł w wieku 21 lat:(

• Autor: makusia Data: 2014-11-02 23:01:17

Ale chyba nie zmarł przez sodę ? 

• Autor: mggi63 Data: 2014-11-03 14:53:44

Używanie sody jako ulgi na dolegliwości żołądkowe jest głupotą.Lekarze wypowiadają sie by nie stosować tego typu wspomagaczy bo działają odwrotnie do zamierzonego celu.

• Autor: karasia Data: 2014-11-03 07:31:40

Ja uwielbiam sodę. Używam do sprzątania jak również do płukania gardła ( 0,5 łyżeczki sody na 0,5 szkl ciepłej wody).

Soda ma tak wielorakie zastosowanie, że w szafce mam zawsze większy zapas.

• Autor: Zuzanna248 Data: 2014-11-03 12:45:52

Też mam zawsze zapas sody... a oprócz wymienionych sypię na działce na mrówki.

• Autor: iwciaG Data: 2014-11-07 10:39:07

Do czyszczenia piekarnika : woda trochę sody, trochę octu i dać miseczkę lub głęboką blaszę do piekarnika na 30min 100st. Po takim zabiegu nawet szyba lekko się myje i jeszcze ciepły piekarnik umyć, to pestka :) To samo z mikrofalówką.

Przejdź do pełnej wersji serwisu