Forum

Kuchenne porady

parowar- opinie

  • Autor: shiraja Data: 2014-11-03 22:54:34

    Przymierzam się do zakupu tegoż urządzenia. Używacie?

    Jestem ciekawa opinii, czy jesteście zadowoleni ?

    Przeglądałam allegro i najbardziej do gustu przypadł mi firmy zelmer.

  • Autor: ekkore Data: 2014-11-03 23:00:47

    Moja siostra posiada. Nie pamiętam jakiej firmy. I bardzo sobie chwali. Jak jak jestem u niej to też, szczególnie rybę z warzywami.

    Ale jak dla mnie to kolejny grat w kuchni, który trzeba gdzieś postawić. U mnie doskonale sprawował się zwykły garnek do gotowania na parze - z dwoma nakładkami. W razie potrzeby dolny garnek na wodę - mogłam wykorzystać jako zwykły garnek. Gdy odeszło dno - kupiłam jedynie nowy garnek, średnicą pasujący do sitek.

    Teraz przymierzam się do zakupu - już sobie wypatrzyłam - który jest garnkiem do makaronu i garnkiem do gotowania na parze. Makaron wyciąga się razem z dużym sitkiem, dodatkowo jest mniejsze sitko do gotowania na parze. Tylko muszę odczekać ciutkę, żeby Ślubny nie marudził, że za dużo garów i innych w jednym miesiącu.

  • Autor: Wkn Data: 2014-11-03 23:04:15

    Używam, choć nieczęsto. Ale jeśli już używam, jestem bardzo zadowolona :)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-11-04 09:37:48

    Witam, urzadzenie takie moze byc przydatne jesli masz kogos kto musi byc na takiej diecie. Osobiscie mam taki garnek z sitkiem (jak juz wyzej pisala kolezanka) i jeszcze taka wkladke , ktora pasuje do kazdego garnka, wyglada tak i kosztuje nieduzo (zdjecie z netu):

    Moja rada, moze na probe zainwestuj w cos takiego i zobaczysz, jak Ci smakuja takie potrawy, pozdrawiam.

  • Autor: shiraja Data: 2014-11-04 10:18:29

    no właśnie, ciekawi mnie też sam smak warzyw ugotowanych na parze a nie w wodzie - podobno lepszy,

    i witaminy też tak nie uciekają jak przy gotowaniu tradycyjnym :)

  • Autor: ekkore Data: 2014-11-04 13:40:05

    Wszystko jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. Uwielbiam brokuły, marchew na parze.

    Kalafior kompletnie mi nie smakuje. Musi być z wody. Ale jak jest mieszanka tych trzech  - wtedy może być.

    Rewelacyjna jest zielona fasolka na parze.

    No i ryba.

    Tylko trzeba przyzwyczaić się, zaakceptować inny smak. Podobnie jak z frytkami bez oleju.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-11-04 14:02:54

    Mam i garnek do gotowania na parze,i parowar.Nie używam codziennie,ale dość często,chociaż przyznam się,ze częsciej garnek.Smak warzyw,lepszy,na pewno.Już od lat inaczej nie gotuję warzyw do sałatki,jak tylko na parze.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-11-04 16:07:53

    ... no tak, jak pisza kolezanki kwestia gustu. Sama chcialam miec parowar wbudowany w kuchni, przy okazji, jak zmienialismy meble i kupilam wlasnie taka wkladke, zeby sie przekonac czy po paru razach euforia nie minie i zdecydowalam sie nie kupowac parowara, ale kupilam komplet dobrych garnkow i jest w nim jeden wklad wlasnie z sitkiem, mozna go wykorzystywac nie tylko do gotowania na parze, ale do wszystkiego gotowanego w wodzie.Uwazam, ze podjelam sluszna dezycje,taki garnek mi wystarcza. Dlatego nie bedziesz miala spokoju, az sie sama przekonasz. U mnie dzis wlasnie parowana fasola szparagowa z marchewka, pozdrawiam.

  • Autor: kokarda Data: 2014-11-04 11:22:55

    Parowar jest rewelacyjnym urządzeniem, szybko można przygotować zdrowe posiłki. Mój parowar ( 
    Parowar Tefal VC 4003 Vitamin +) ma dodatkowo miseczkę, w której gotuje np. pulpety w pomidorach, ryż na sypko (smakuje jak w restauracji chińskiej), jabłka, rybę w warzywach. Nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez tego urządzenia :D
    Ale jest jeden minus.... nie można myć w zmywarce :D hahaha

  • Autor: Wkn Data: 2014-11-06 15:34:19

    Sit też nie możesz myć w zmywarce? Bo tej części sterującej to faktycznie się nie da ze względów logicznych, ale moje sita nie dość, że najlepiej myją się w zmywarce, to na dodatek mogę je rozmontować na obręcz i osobno dno na zatrzask :)

  • Autor: _iwona_ Data: 2014-11-04 15:29:08

    Mam garnek - kupiony z kompletem garnków, użyty może raz... Kupiłam parowar (żaden tam znanej firmy - kupiony przy okazji zakupów w jednej z sieci, które "sezonowo" mają w asortymencie różne takie) i używam go kilka razy w tygodniu. Nie wyobrażam sobie teraz swojej kuchni bez parowaru. Polecam.

  • Autor: pralina Data: 2014-11-04 15:35:53

    Ja dostałam kiedyś w prezencie. Z początku myślałam że pudło z zawartością wyląduje w składziku z rzeczami nieużywanymi, ale po pierwszym wypróbowaniu używam stale. Głównie paruję dodatek do drugiego dania w postaci różnych warzyw, np mini marchewki lub brokuła. Smakuje dużo lepiej niż z wody i mam wrażenie że wcinam całą masę witamin :D Jak mąż latem był na diecie parowałam mu fileciki z kurczaka:)

    Szwagierka (wegetarianka) używa parowaru codziennie i przyrządza w nim cały obiad, łącznie z ryżem lub ziemniaczkami. Mnie osobiście by się nie chciało, bo jest więcej mycia niż przy zwykłym garnku;)

  • Autor: małpiatka Data: 2014-11-04 20:51:52

    Ja również polecam! Uwielbiam wszelkie warzywa korzeniowe z parowaru - zwłaszcza pietruszkę i seler (słodkie, pełne smaku). Często przyrządzam taką mieszankę i zajadam z sosem czosnkowym. Ryby z parowaru bardzo mi smakują, niestety gorzej z drobiem - nie pasuje mi. Niemniej jednak warto!

  • Autor: as Data: 2014-11-04 20:58:40

    filety drobiowe są pyszne

  • Autor: Haijle Data: 2014-11-05 21:36:49

    U mnie się kompletnie nie sprawdził, więc dobrze, że wybrałam ten najtańszy. :) Częściej niż parowaru używam garnka z sitkiem. 

  • Autor: ekkore Data: 2014-11-06 17:56:12

    No ja nabyłam dzisiaj garnek do gotowania na parze. Jutro brokuły do łososia na obiad. Wreszcie!!!!! Obeszło się bez kolumbryny z sitkiem do makaronu. Znalazłam całkiem zgrabny, mały garnek z jednym sitkiem.

  • Autor: asieksza Data: 2014-11-07 07:58:20

    My mamy garnek z sitkiem i używamy prawie codziennie do gotowania ziemniaczków na parze - bez soli a smaczne. Uwielbiam też smak kukurydzy w kolbach - jest pyszna i chrupiąca smak zupełnie inny niż po gotowaniu w wodzie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu